Slime Lök (22 Bilder): Omsorg När Man Odlar Platt Lök, Dess Beskrivning. Plantera Frön I öppen Mark. Fleråriga Hängande Lökar

Innehållsförteckning:

Video: Slime Lök (22 Bilder): Omsorg När Man Odlar Platt Lök, Dess Beskrivning. Plantera Frön I öppen Mark. Fleråriga Hängande Lökar

Video: Slime Lök (22 Bilder): Omsorg När Man Odlar Platt Lök, Dess Beskrivning. Plantera Frön I öppen Mark. Fleråriga Hängande Lökar
Video: Odla Lök 5 Knep för sätta sättlök på bästa sätt 2024, April
Slime Lök (22 Bilder): Omsorg När Man Odlar Platt Lök, Dess Beskrivning. Plantera Frön I öppen Mark. Fleråriga Hängande Lökar
Slime Lök (22 Bilder): Omsorg När Man Odlar Platt Lök, Dess Beskrivning. Plantera Frön I öppen Mark. Fleråriga Hängande Lökar
Anonim

Lövslimlök har många användbara egenskaper, därför är de mycket populära bland trädgårdsmästare. Du kan odla den under alla förhållanden. Det viktigaste är att ge växten rätt vård.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Slime lök är en stark flerårig växt med platta blad som liknar vitlök. Med rätt vård förblir lökarna gröna under sommarmånaderna . Till hösten visas pilar på den, dekorerade med ljuslila blomställningar i form av snygga bollar. Vid denna tidpunkt ser rosetten särskilt vacker ut. Växten blommar ett år efter plantering. Blomningen tar flera veckor.

Denna växt fick sitt namn på grund av att en transparent juice som liknar slem släpps på platsen för bladskärningen. Denna typ av lök kallas också hängande eller sibirisk.

I naturen växer snigeln i kalla områden . Men människor har lärt sig att odla det under nästan alla förhållanden. Trädgårdsmästare planterar ofta sådana växter i rabatter. Slime lök kan användas för att dekorera alpina objektglas eller skapa vackra låga staket. Dessa växter passar bra med echinacea, salvia och delphinium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel äter människor ömtåligt grönt bladverk . Den innehåller många vitaminer och mineraler. Att äta grönt löv är användbart för personer med vitaminbrist, mag -tarmproblem eller låga hemoglobinnivåer i blodet. Du kan lägga till denna produkt till en mängd olika rätter. Det används vanligtvis vid beredning av soppor, såser, pajer, kött och fisk.

Det bör noteras att sibirisk lök innehåller mycket få eteriska oljor. Därför är dess smak inte alls bitter. Vissa människor noterar att lök lövverk har en liten vitlök smak och arom.

Lök rhizom kan också användas för mat. I sitt utseende skiljer det sig markant från en vanlig glödlampa . Men det smakar väldigt gott. Alla kan äta denna produkt, förutom allergiker och gravida kvinnor.

Lök används också inom kosmetologi . Slemet från bladen används ofta för att göra hårmasker. Denna produkt stimulerar deras tillväxt och förbättrar också hårets skick. Dessutom görs också ansiktsmasker av den. Dessa hemvårdsprodukter hjälper till att återställa huden och gör fläckar mindre märkbara. Slem som utsöndras på platsen för snitt eller frakturer kan användas för att läka sår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Det finns nu många olika sorter av slem. Var och en av dem har sina egna egenskaper.

  1. " Sallad ". Gröna av sådana växter är mycket saftiga och välsmakande. Lök mognar på ungefär en och en halv månad efter plantering i öppen mark. Från en buske kan du samla 2-3 kilo av grödan. Lök lövverk är perfekt för att göra färska sallader och aromatiska såser.
  2. Grön . Denna sort är opretentiös och lätt att ta hand om. Det tål både torka och svåra frost bra. Lök blir sällan sjuka och attackeras av skadedjur. Du kan samla många gröna från en buske.
  3. " Dvärg ". Denna typ av lök är liten i storlek. Samtidigt är det värt att komma ihåg att det kan odlas långt från överallt, eftersom växten inte tål plötsliga temperaturförändringar.
  4. " Ledare ". Denna lök växer mycket snabbt. Dess lövverk är grönt och saftigt. Du kan äta den inom en månad efter avstigning. Löken smakar mycket gott. Det kan läggas till en mängd olika rätter under tillagningen.
  5. Simbir . Denna sort har bra kylmotstånd. Den innehåller många vitaminer. Därför är det användbart för personer med vitaminbrist och försvagad immunitet.
  6. " Vals ". Denna typ av lök används oftast för att dekorera webbplatsen. Dess löv är vriden i snygga spiraler. Det ser ganska ovanligt ut. Sådana lökar ser vackra ut både i grönsaksbäddar och i rabatter.
  7. " Broadleaf ". Denna rosett har platta och breda löv. De blir lämpliga för konsumtion inom 20 dagar efter avstigning. Det mörkgröna lövverket håller sig bra och smakar inte mindre gott även efter bearbetning.
  8. " Hälsa ". Som namnet antyder innehåller denna växt en stor mängd vitaminer. Denna sort är tidig. Gröna av sådana lökar har en trevlig skarp smak och en rik vitlökarom.
  9. " Charm ". En sådan rosett har ett brett och långt lövverk. Den skiljer sig från andra sorter i sina blomställningar. De är vita. Under blomningen ser en sådan lök väldigt vacker ut.

Eftersom alla dessa sorter är ganska populära är det väldigt lätt att hitta dem på marknaden. Flera olika typer av växter kan placeras på en plats samtidigt. De går bra med varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att plantera denna typ av lök i ditt område är ganska enkelt. Därför är även nybörjare trädgårdsmästare engagerade i avel.

Frön

Det enklaste sättet att odla lök är med frön. De kan antingen köpas eller hämtas på webbplatsen under hösten . För att växten ska gro utan problem behandlas plantmaterialet med en enkel lösning av kaliumpermanganat. Därefter tvättas fröna med vatten och placeras i en behållare med ett stimulerande medel över natten. Efter avslutad bearbetning måste kornen torkas.

När du planerar att plantera lök i det öppna fältet måste du förbereda marken för det i förväg . Den växer bäst i torvmossar. Sängarna rekommenderas att placeras i ett soligt område. På hösten grävs platsen upp, organiskt gödningsmedel appliceras på jorden. För att löken ska växa frisk och stark måste trädgårdsmästaren följa reglerna för växtföljd. Det planteras bäst efter nattsvart, kål eller gurkor. Det växer också bra i det område där gröngödsel brukade vara. Men där andra sorter av lök eller vitlök växte tidigare bör du inte plantera en slem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såning utförs på våren. Detta bör göras efter att snön har smält. För att göra detta måste du göra flera identiska spår i trädgården. Var och en av dem ska inte vara djupare än två centimeter. Avståndet mellan raderna ska vara mellan 30-40 cm . Efter sådd täcks sängen med plastfolie. Under sådana förhållanden gror plantor mycket snabbare. Det kommer att vara möjligt att ta bort det först när de första skotten visas på webbplatsen.

Det rekommenderas att tunna ut växande plantor. Avståndet mellan vuxna växter bör vara 15 cm. I detta fall kommer de att ha tillräckligt med näringsämnen för normal utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor

Denna planteringsmetod är också populär bland trädgårdsmästare. Så frön till plantor görs i början av våren . Förbered dem på samma sätt som i föregående fall. Frö planteras i små krukor. Spåren ska inte vara för djupa. Innan man planterar frön vattnas jorden väl med varmt vatten. Efter plantering - sprutas med en sprayflaska.

Därefter täcks behållaren med en transparent film eller glas . Det tas bort först efter att de första skotten har dykt upp i krukorna.

Att plantera unga plantor i marken är mitt på våren. Det är värt att komma ihåg att kulturen är rädd för frost. Därför måste vi vänta på att temperaturen stiger till 13-15 grader. Vid denna tidpunkt kommer plantorna redan att bli ganska stora och starka. För att göra plantorna lättare att anpassa sig till frost måste de härdas i förväg . För att göra detta, från de första dagarna av våren, tas krukor med örter ut på gården. Till att börja med får den stå där i bara ett par minuter. I framtiden kan plantorna vara utomhus hela dagen.

Det är värt att plantera om unga växter i sängarna som förberetts på hösten . Marken ska vara lös och näringsrik. Sängarna, som i föregående fall, ligger på ett avstånd av 30-35 centimeter från varandra. Efter plantering av plantor måste jorden vattnas med varmt, sedimenterat vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna metod för förökning av gröna växter är lämplig för buskar från tre års ålder. De måste vara friska och starka. Det är bäst att dela busken på hösten. I det här fallet, till våren, kommer han redan att ge de första greenerna.

Processen att dela en buske består av några enkla steg

  1. Först måste du gräva en buske ur marken. Det rekommenderas att göra detta på kvällen.
  2. Därefter måste busken delas upp i flera delar. Detta kan göras med en vass kniv eller spade. Vanligtvis delas löken upp i 2-3 delar.
  3. Rötterna måste förkortas något. Du ska inte skära dem för mycket. Detta kommer bara att skada växten.
  4. Därefter måste enskilda delar av busken planteras i hålen som förberetts i förväg. De ska inte vara för djupa.
  5. Därefter måste varje buske strös med en liten mängd jord och vattnas väl.

En sådan transplantation har en positiv effekt på plantans tillstånd. Efter denna procedur bär löken frukt rikligare. Gröns smakegenskaper förbättras avsevärt.

Bild
Bild

Vård

Slimlök är en ganska opretentiös växt. Men han behöver också lite omsorg.

Vattning

Regelbunden vattning påverkar lökens smak. Om växterna inte får tillräckligt med fukt blir deras lövverk sega och smaklösa. Därför är det mycket viktigt att övervaka jordens tillstånd. Det ska inte torka ut och spricka.

Det bör komma ihåg att snigeln reagerar dåligt på överflödig fukt. Det är viktigt att se till att fukt inte ackumuleras vid rötterna . Detta kan leda till rotröta och löken dör.

Det rekommenderas att vattna plantorna med varmt vatten. Detta görs bäst tidigt på morgonen eller kvällen. I slutet av augusti bör vattningen stoppas.

Bild
Bild

Toppdressing

För första gången matas lök i början av växtsäsongen. Under denna tid använder trädgårdsmästare vanligtvis organiska gödningsmedel. Det kan vara mullein, utspätt i förhållandet 1 till 10 eller kyckling, utspätt i förhållandet 1 till 20. Du kan inte använda mer koncentrerade produkter. Det är också bäst att applicera organiskt gödningsmedel på kvällen. Efter matning vattnas slemlökarna rikligt.

I framtiden kan plantorna matas med kalium och fosfor . Detta görs vanligtvis efter att det gröna bladet har klippts. Sådan matning gör att växter kan återhämta sig snabbt. På sommaren kan lök också matas med urea.

Bild
Bild

Lossning och mulching

Så att det inte bildas en tät skorpa på jordytan, rekommenderas att lossa jorden väl efter vattning. Efter ogräs strömmar näringsämnen och luft lättare till rhizomen . Dessutom förhindrar regelbunden lossning att ogräs växer.

För att spendera mindre tid med att rensa området kan sängarna klädas. Vanligtvis används humus eller torrt gräs för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Om löken växer länge i ett område kan den med tiden transplanteras till en annan plats. Dessutom kan hemodlat slam odlas på fönsterbrädan. I det här fallet kommer välsmakande gröna alltid att finnas till hands.

Det är bäst att plantera om lök på hösten . Växter 2-3 år är lämpliga för detta ändamål. Till att börja med skärs lövverket från buskarna. Efter det grävs de försiktigt ut och är noga med att inte skada rhizomen. Därefter transplanteras löken i små krukor eller behållare med beredd jord. Behållaren tas till källaren eller till balkongen. Där kan anläggningen anpassa sig till nya förhållanden. Efter ett par dagar kan den tas in i huset. Grönt lövverk, lämpligt för konsumtion, kommer att visas på det om en månad.

Lök som växer på fönsterbrädan måste vattnas regelbundet. Det är också viktigt att se till att ogräs inte dyker upp bredvid.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Slamlök attackeras sällan av skadedjur. Lökflugan är farlig för denna växt. Men det är ganska lätt att hantera detta skadedjur.

Vanligtvis behandlas växter helt enkelt med tvålvatten . För beredningen gnids en bit tvätttvål och späds ut i 10 liter varmt vatten. Om det finns många skadedjur på platsen kan du använda starkare insektsmedel i stället för ett folkmedicin. För att skydda sängarna från dessa skadedjur kan växter dammas med träaska eller tobaksdamm.

För att skydda växter mot svampsjukdomar sprutas de med en lösning av kaliumpermanganat. Samma produkt används för att bearbeta sektioner.

Bild
Bild

Insamling och förvaring

Trädgårdsmästare samlar gröna fjädrar flera gånger per säsong. För att få mer skörd rekommenderas att inte klippa bladen, utan plocka dem. I detta fall återhämtar pilen sig snabbare.

Du kan använda den här typen av grönska året runt. Gröna blad skärs och skördas regelbundet på sommaren. Nya ark dyker snabbt upp i stället för snittet. Detta händer på ett par dagar.

Lökblad kan syltas och fermenteras. Men mat tillagad på detta sätt är inte särskilt hälsosam. Därför är det värt att skörda grönt lövverk på ett av följande sätt.

  1. Frysning . De uppsamlade lökarna tvättas under rinnande vatten, torkas och samlas sedan i bulkbuntar och läggs i plastpåsar. Före användning tinas en sådan produkt vid rumstemperatur och läggs sedan till lämpliga rätter. Lök kan förvaras i frysen i flera månader. Den placeras i kylskåpet endast i 2-3 veckor. Det förvaras också i små påsar.
  2. Frys i olja . Frys lök måste också tvättas och torkas. Efter det måste det gröna lövverket hackas fint. De gröna som förbereds på detta sätt läggs i plastbehållare och hälls på toppen med grönsaker eller smör. I detta formulär skickas produkten till frysen. Sådana ämnen kan användas för att klä sallader eller förbereda varma rätter samt läckra bakverk.
  3. Torkning . Vissa trädgårdsmästare föredrar att inte frysa gröna växter, utan att torka dem. Lövverket blötläggs i en lösning beredd på en liter vatten och 2 matskedar salt. Efter 5 minuter krossas lövverket och skickas till ugnen, förvärmd till 50 grader eller till en speciell torktumlare. Produkterna som framställs på detta sätt förvaras i papperspåsar eller glasburkar. Du kan använda torkad lök för att göra olika soppor.

Efter bearbetning förlorar inte gröna växter sina fördelaktiga egenskaper. Därför kan lövverk skördas för vintern i stora mängder.

Bild
Bild

Även en nybörjare kan odla lök på sin webbplats. Det viktigaste är att följa enkla råd från mer erfarna människor.

Rekommenderad: