Echeveria (85 Bilder): Vård Av En "stenros" Hemma, Förökning Av En Blomma Av Ett Blad. Hur Transplanteras Och Vattnas En Växt?

Innehållsförteckning:

Video: Echeveria (85 Bilder): Vård Av En "stenros" Hemma, Förökning Av En Blomma Av Ett Blad. Hur Transplanteras Och Vattnas En Växt?

Video: Echeveria (85 Bilder): Vård Av En
Video: Выращивание эхеверии из семян 🌱 2024, Maj
Echeveria (85 Bilder): Vård Av En "stenros" Hemma, Förökning Av En Blomma Av Ett Blad. Hur Transplanteras Och Vattnas En Växt?
Echeveria (85 Bilder): Vård Av En "stenros" Hemma, Förökning Av En Blomma Av Ett Blad. Hur Transplanteras Och Vattnas En Växt?
Anonim

Efter att ha tittat på fotot av Echeveria eller sett det live, uppstår bara en önskan:”Jag vill!”. Hur vacker denna blomma är, den är lika opretentiös. Och det gör det lätt att ta hand om honom och inte tidskrävande. Även en nybörjare blomsterhandlare kommer att tycka att det är enkelt, men intressant att ta hand om denna saftiga. Du behöver bara välja rätt sort, eller ännu bättre, flera sorter av denna fascinerande blomma.

Bild
Bild

Särdrag

Latinska Echeveria i rysk transkription uttalas som echeveria eller echeveria, och plantans människor är kända som "stenros" eller "stenblomma". En örtartad flerårig från bastardfamiljen tillhör succulenter. Flera växtarter är infödda i Sydamerika. Några finns i USA. Men de flesta av de 170 kända arterna lever i vidsträckta heta Mexiko.

Det var där konstnären Atanasio Echeverria y Godoy levde på 1800 -talet, som skapade illustrationer för en bok om mexikansk flora.

Echeveria har följande funktioner:

  • växten är stamlös eller med en stjälk upp till 70 cm;
  • vissa arter har krypande skott;
  • rötterna går inte djupt, utan växer ytligt;
  • blad i vissa arter är så täta, mättade med fukt att de liknar sten i hårdhet, därav namnet "stenblomma"; andra sorter har platta blad;
  • bladform - oval med en skarp spets;
  • arkplattans längd är upp till 30 cm och bredden är upp till 15 cm;
  • bladen samlas i en tät eller lös rosett, som liknar en ros;
  • bladenas färg är slående i sin variation: alla nyanser av grönt, vinrött, violett-rosa, blågrått;
  • i olika arter är bladplattorna antingen pubescenta eller med en blom som liknar härdat vax;
  • blomman kastar ut en lateral eller vertikal peduncle upp till en halv meter i höjd;
  • blommor-femledda medelstora klockor upp till 30 mm, samlade i upprättstående laterala blomställningar;
  • pedunkelns färg påverkas av belysning: från gult i svagt ljus till rödorange i starkt ljus;
  • Echeveria blommar på sommaren i en månad;
  • barn kan dyka upp på stammen av peduncle.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Echeveria lämpar sig mycket bra för urval; som ett resultat finns det ett stort antal interspecifika och intergeneriska former . Hybrider har utmärkta dekorativa egenskaper och är en riktig heminredning. Växten känns bra på en solig fönsterbräda, i ett florarium eller ett växthus. Det kommer lugnt att reagera på torr luft, värme, men utan ljus kommer blomman att se fruktansvärd ut. Om det inte finns tillräckligt med sol i huset, är det bättre att inte köpa echeveria.

Bild
Bild

Skillnader från en blomma föryngrad

Jämförelsen av Echeveria med en blomma föryngrades eftersom de är väldigt lika. De tillhör samma familj Tolstyankovye, men till olika släkten: Echeveria och Sempervívum. Det föråldrade namnet var ungt - ihärdigt, vilket är exakt hur det översätts från latin: semper ("alltid") och vivus ("levande"). Jämförelsefrågan uppstod på grund av flera fakta.

  • Den sega kan växa på gatan, dekorera rabatter, rutschbanor, mixborders och tolerera minusgrader. Echeveria, å andra sidan, är en rent hemväxt.
  • Tunnare och lättare bladplattor föryngrades. Men beroende på växtförhållandena kan bladen av även samma art vara väldigt olika i olika växter.
  • Reproduktionsmetod: i de sega bildas barn på mustaschen som växten producerar. I Echeveria bildas barn mycket oftare i nedre delen av stammen.
  • Gataplanten har praktiskt taget ingen stjälk, och den vackra rosetten växer direkt på marken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Inte alla typer av Echeveria av nästan 200 är inhemska, men det finns många växter för hemmet bland dem. De är så olika i sitt utseende och färg att det är vettigt att odla flera sorter samtidigt. Dessutom är växterna uppriktigt små, så många odlingsblandningar från olika arter. Vi kommer att berätta hur du gör det vackert efter att ha träffat de mest populära arterna.

Agave - det är en buskig stenblomma upp till 15 cm i höjd, praktiskt taget utan stjälk, med täta rundade rosetter upp till 30 cm breda. Elliptiska blad avsmalnar kraftigt mot spetsen och skärper den. Bladen, som de flesta arter, är täckta med en vaxartad blomning. Färgen är ljusgrön, från vaxet verkar det som att den också är silverfärgad, spetsarna kan vara vinröda. Bladplattans storlek är 9x6 cm. Den blommar med gula eller röda klockor under den varma årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echeveria Pellucida ("Pelucida") mycket lik agave i bladets färg, men bladet har en något annan form, dessutom finns pubescent. Med tanke på att arter och sorter mycket lätt pollineras är det möjligt att dessa är mycket nära släktingar.

Bild
Bild

"Intressant" kan sägas om varje typ av echeveria, men " Oxen " (agave-sorten) är fascinerande av förändringen i bladplattornas färg med åldern: ju äldre bladet är, desto mer mättad vinröd-lila nyans får det.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Romeo " tillhör också agave och har en mängd olika nyanser - från rödorange till brokiga. Men bladets form liknar en nedrullningsbar lotus, bara bladen är tjocka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glänsande Echeveria - en buskig liten växt, från huvudrosetten av vilken tjocka skott växer, i slutet växer rosetter - barn. Bladen är ljusgröna, bara vaxade längs kanterna, 10x4 cm stora. Rosen blommar i februari-mars med ljusröda blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knölryggsros kännetecknas av ett stort antal hybrider. Detta gör det ännu mer intressant. Så här ser flera sorter av denna art ut.

Bild
Bild

Ojämna tillväxter på platina kommer inte att förväxlas sorter "Carunculata " med andra. Den vackra kombinationen av grönt och lila gör de krullade bladen helt ovanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallica - buskar från 30 till 70 cm höga. Växten har en lös rosett med bredbladiga blad, rödaktig utsida, gul inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Crispata " - en sort med en starkt vågig rödaktig kant av bladet med en metallisk glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Nürnbergs pärla " - en hybrid med en tjock och rak stam och blad, vars färg varierar från delikat skarlet till rosa-lila. Blommor visas närmare sommaren och har en dämpad skarlet färg. Enligt vissa rapporter blommar blomman inte hemma.

Bild
Bild

" Svart prins " - en annan puckelblommig sort med nästan svarta bladplattor med grönt från basen. Den hällda köttiga rosetten når 15 cm. Växten behöver verkligen bra belysning, och på vintern behöver den vila. Blomstjälken har orange eller rödbruna blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenblomma "Lau " med blåaktiga bladplattor 6x3 cm och en ganska stor vaxblomma har den en rosett på ca 20 cm. Stora soliga blommor är också tråkiga på grund av blomning.

Bild
Bild

Till skillnad från andra arter är detta en mer känslig varelse som kräver ökad uppmärksamhet på ljus och vattning.

" Miranda "- en hybridsort som ursprungligen såg ut som en lotusblomma, hade en rik grön färg och ljusa vinröda tips. Men de nya sorterna är redan nästan helt vinröda, på en grön stam. Det finns också lila, gula, silverfärgade, rosa blad. Med en sådan växt kan du ordna underbara och helt ovanliga florarier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multi-stam - en starkt grenande stenros, växer upp till 1 m. Bladen är små, något konkava, mörkgröna med en röd kant, rosetten är lös, blank. Klockorna är små: röd utsida, gul inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köttfärgad eller köttfärgad echeveria , har en kort stam på cirka 6 cm, som förgrenar sig. Basal rosett av medelstorlek (upp till 10 cm bred och 15 cm hög). Blad ca 7 cm långa är inte särskilt köttiga i täthet, men de liknar mycket kött i sin färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nodulos eller nodulär echeveria - en blomma med en lös rosett, 50 cm hög. Ovate bladblad 8 cm långa är ljusgröna, men som om de är intrasslade med vinröda spindelnät på bladets fram- och baksida. Peduncle uppträder tidigt på våren med rödbruna blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kudde echeveria - en lågväxande stenblomma med en rosett på cirka 10 cm. Sammet pubescenta blad är böjda i botten, har en oval form med en tagg upptill. En låg pedunkel visas i början av våren, glädjande med gulröda blommor. Växten ser ut som en vithårig art, men skiljer sig i ett ovovat blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shavina eller Sho ser ut som ett kålhuvud med vågiga kanter av blågrå löv. För vintern fäller växten det mesta av lövverket. I början av sommaren kastar den ut 2-3 peduncles mycket högre än rosetten med lansettformade blad. På stammarna av peduncles avslöjas flera dussin blommor i tur och ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bristly echeveria lik krysantemum, men med köttiga lansettformade blad 10x4 cm i storlek. På grund av kantens vita hårstrån verkar gröna bladplattor gråa. Rosetten är nästan sfärisk, når 15 cm i diameter och stjälken är 10 cm. Pedunkeln är också borstig, blommar på försommaren med blommor som liknar en eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echeveria Amoena anses vara en sällsynt art och mycket uppskattad av växtälskare. Det finns sorter med platta skott och mycket kvistar. Blåaktiga triangulära löv, blommor på en peduncle i ett gulrött område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echeveria vitaktig avser den pubescenta arten. Ägarna till denna blomma kallar henne skönhet: gröna, lansettformade blad med en brun kant är täckta med vita hårstrån, vilket får blomman att se ut som ett nyfött djur. Rosetten når 20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomstjälken är 40-50 cm hög och har rödbruna blommor som dyker upp på våren.

Echeveria Garms - en buske med små, diamantformade, pubescenta blad med röda spetsar. Lös rosett med luftrötter. Blommor - röda klockor med en gul topp på kronbladet 2 - 3 cm långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echeveria Desmeta - det här är en rosett med blåaktiga blad, som så småningom blir ampelös. Runt juli visas sidblommor med en gulorange färg. Blomman är skuggtolerant nog.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa vy är echeveria graciös - en nästan stamlös växt med köttiga täta blad och en lotusformad rosett. Med åldern blir skotten krypande och kan rota sig själv. Den blåaktiga blomman på bladen ska aldrig tas bort. Den vertikala peduncle behagar med ljusrosa-röda klockor med en gul kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest populära typerna av graciösa stenrosor - Echeveria Derenberg … Grågröna spatelblad blir till rosa i kanten. Krypande skott. Fem centimeter peduncler med 3-5 gulorange blommor, liknande spikelets, visas från de täta bihålorna mellan de övre bladen på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echeveria Peakotsky (påfågel) - fängslar med sitt utseende, eller snarare, det gör det till en ljus hängande peduncle. Färgen på lövverket kan vara enhetligt grön eller med triangulära rosa spetsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lingual echeveria heter så efter bladens form, liknande tungan: ovovat, toppen är stump, färgen är ljusgrön med en blomning. Lågväxande buske 20-30 cm hög med två stjälkar. Peduncles är köttiga, med hängande stjälk. Rikliga halmgula blommor dyker upp på våren, sällan i mitten av vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Att vara en opretentiös växt, kräver Echeveria lägsta levnadsvillkor. Under höst-vinterperioden i rummet måste du hålla en temperatur på 10-16 grader för icke-blommande arter och 18-21 grader för blommande. På våren och sommaren är lufttemperaturen tillåten upp till 30 grader. Växten älskar torr luft och ogillar starkt att spruta. Nästan alla arter dras till solen, de älskar direkt solljus.

Ju mer ljus, desto tätare och ljusare blir bladen. Men det är nödvändigt att vänja en ung växt till ett överflöd av ljus gradvis så att den inte bränner ut.

Plantera och transplantera

När man köper en växt i transportjord strävar många efter att omedelbart transplantera blomman till god jord. Men för att anpassa sig till nya levnadsförhållanden rekommenderar erfarna blomodlare att inte skynda sig att transplantera: låt den saftiga stanna i en kruka i en månad. Blomman måste placeras på en skuggig plats och torkas tills luftrötterna dyker upp.

Det är lättare att anpassa sig till nya förhållanden för växter som odlas i plantskolor som ligger så nära som möjligt på försäljningsställets villkor . De är dyrare, men dör inte utan någon uppenbar anledning. De får också möjlighet att torka ut på fönstret. Efter en månad transplanteras krukväxten till en ny jordblandning och en kruka.

Bild
Bild

När det gäller jorden bör det noteras att i naturen växer en stenros på stenar, där vatten bara rinner, men inte stagnerar. Samma substrat måste beredas under transplantation. Här är några lämpliga alternativ:

  • blanda lövjord, humus, sand och småsten i lika stora proportioner;
  • Blanda den köpta jorden för succulenter med småsten, expanderad lera, trasiga små tegelstenar i ett förhållande av 4: 1;
  • Blanda 3 delar trädgårdsjord med 1 del småstenar, 1 del torv och en liten mängd kol eller aktivt kol.
Bild
Bild

Som dränering kan du använda zeoliter - mineraler som kan ge och ta bort överflödig fukt.

Bild
Bild

Att kontrollera att den beredda blandningen är korrekt består i att pressa underlaget i en knytnäve: en lämplig blandning ska smulas efter att handen släckts.

Det finns knappast några svårigheter att välja en blomkruka - den ska vara 1,5 cm större än plantans diameter, platt, med hål för dränering av vatten. Mycket små växter kan planteras i minikoppar. För att plantera flera växter av samma eller olika arter och sorter, använd breda låga rätter. Innan du transplanterar måste du noggrant kontrollera blommornas rötter: klipp av sjuka, skadade och skölj friska för tillförlitlighet i en svag manganlösning.

Bild
Bild

Det nedersta lagret som hälls i grytan är dränering (olika typer av småsten). Det andra lagret kalcineras för desinfektion, kyls och fuktas substrat, på vilket växten placeras, ovanpå - igen substratet till rothalsbandet. Under den första veckan vattnas inte blomman.

Bild
Bild

Unga rosor transplanteras en gång om året. Vuxna - när blomman börjar passera krukans gräns (ungefär var tredje år).

Ett bra sätt att visa skönheten i dina favoritblommor i Tolstyankov -familjen är att odla dem i ett ovanligt växthus - ett florarium. Ursprungligen, på 1800 -talet, planterades växter i golv, vägg, bordsskiva, hängande florarium, vilket behövde skapa ett speciellt mikroklimat. Nu är det mer en inredning, ett designdrag som låter dig skapa ovanligt vackra blomsterarrangemang av succulenter. Absolut alla behållare används som en blomkruka:

  • kannor och burkar av lergods, inklusive trasiga;
  • akvarier;
  • glasögon;
  • tetraeder av glas;
  • keramiska skålar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositioner bakom glas ser mest intressanta ut, särskilt om du använder mångfärgad sand, zeoliter, mossa för dränering . Men samtidigt bör man inte glömma substratskiktet för echeveria - för skönhet kan det dekoreras. Flera urtag för växter görs noggrant i marken och exemplar planteras med pincett, med tanke på att de kommer att växa. Sådana kompositioner vattnas ofta med en pipett, eftersom detta måste göras vid roten. Ovanifrån är alla täckta med dekorativa stenar och sand, och figurer installeras.

Bild
Bild

Mycket ofta planteras växter från andra familjer och släkten i florariet tillsammans med en stenros: kaktusar, ryckiga, Kalanchoe, euphorbia, haworthia, lithops. Det viktigaste är att denna blandning kräver samma omsorg, mängden fukt och växterna stör inte varandra. Men ändå, om ett år eller två, måste florariet utvidgas - växterna växer.

Och en sak till: i sådana behållare finns inga dräneringshål, vilket innebär att du behöver vattna ännu mindre ofta och ingen sprutning - det är en öken och i ett akvarium ska det förbli en öken.

Hur man bryr sig?

Att odla så vackra och ovanliga blommor är ett nöje i sig. Självklart vill jag ta hand om dem så att de växer upp, inte blir sjuka och glädjer ögat. Men den speciella glädjen är växtens blomning. Alla arter blommar inte hemma bara för att det inte finns någon pollinering. Men varför gör inte de sorter som ska glädja med färgblomning? Kanske på grund av felaktig vård. Förvänta dig inte att växter blommar under det första året eller två - de är fortfarande små.

I andra fall måste du hjälpa rosen. För detta, i 1, 5-2 månader, hålls temperaturen runt blommorna på 15-18 grader (men utan täckning). Växter ska utsättas för ljus i 12-13 timmar. Efter det ska de första knopparna dyka upp. Efter pedunkelns utseende vattnas Echeveria oftare och matas med gödningsmedel. Bättre att köpa ett speciellt komplex för blommande växter. När blomningen är klar är det en vilande tid med den vanliga vattnings- och klädningsfrekvensen.

Bild
Bild

Toppdressing

Eftersom Echeveria inte kräver jordens bördighet måste den matas mycket noggrant. Från vår till höst appliceras mineralgödselmedel för kaktusar och succulenter en gång i månaden i form av lösningar (i en halv dos). Under höst-vinterperioden utförs inte utfodring. Detsamma görs inte ens efter att plantan har transplanterats i ny jord i två månader. För echeveria rekommenderas det inte att använda rent organiskt material och kvävegödselmedel.

Bild
Bild

Vattning

Ökenväxten kräver inte ofta vattning. Du måste vänta tills jordklumpen under blomman torkar ordentligt, först då måste den vattnas. På vintern kommer ännu mer sällsynt vattning att rädda växten från att dra ut en överflödig tillförsel av vatten i bladplattorna, en oönskad lutning av stammen. Om temperaturen i huset på vintern är tillräckligt hög, vattnas rosen bara lite mindre ofta än på sommaren. Innan vattning måste vattnet försvaras i 2-3 dagar eller använda ett akvarium när du byter det (detta kommer att vara ett slags utfodring).

Bild
Bild

Det är lämpligt att vattna på jorden, men sträva inte efter att tvätta bladen - växten behöver inte detta. Vattnet ska inte stagnera i grytan.

Du kan bestämma att blomman fortfarande saknar vatten genom att bladen ser ut - de blir slöa och skrynkliga.

Fortplantning

Som många andra blommor, Echeveria kan förökas hemma på alla (eller nästan alla) tillgängliga sätt:

  • ark;
  • apikal skärning;
  • basal rosett;
  • frön.

Låt oss överväga varje metod steg för steg.

Reproduktion med ett blad

  1. Beroende på typ bryts det nedre friska bladet av eller skärs försiktigt med en kniv.
  2. Bladet måste torkas: 2-3 timmar - en tunn tallrik, 2-3 veckor - ett köttigt prov.
  3. En blandning av jord och sand (2: 1) hälls i en blomkruka eller behållare, strös med ren sand, perlit eller andra fina mineraler ovanpå till en höjd av 2 mm.
  4. Arket pressas mot marken med ett snitt inåt något i vinkel.
  5. Jorden fuktas med en spruta och täcks med ett plastlock. Du måste öppna huven dagligen för ventilation, fukta när jorden torkar. Temperaturen i växthuset hålls på 25 grader.
  6. Efter 2-3 veckor ska spädbarn dyka upp, som deponeras när livmoderbladet är helt torrt.
Bild
Bild

Apikala sticklingar sprids när plantans nedre blad har fallit av , det fanns en bar, ful stam. Ofta börjar växten luta sig åt sidan.

  1. Bryt försiktigt av toppen, ta bort de nedre bladen från den så att det finns en stjälk för att gräva ner i jorden. Stammen får torka i 2-3 timmar.
  2. Underlaget bereds av 2 delar grov sand och 1 del gräs. Toppen täckt med ren sand.
  3. Stjälken begravs i jorden, sprutas och skapar en växthuseffekt, täckt med ett transparent lock.
  4. Denna metod kräver också regelbunden ventilation och befuktning. Efter cirka 20 dagar ska spetsen växa.
Bild
Bild

Förökning med en rotrosett - kanske det mest effektiva sättet, eftersom det om ett år kommer att vara en fullvärdig echeveria, som kommer att kunna kasta ut peduncles.

  1. Med en vass kniv, bearbetad i en svag manganlösning, skär av roten (eller apikalen) rosetten, ta bort de nedre bladen.
  2. Låt utloppet torka på en skuggig plats i 3-12 timmar, behandla snittet med kol.
  3. En blandning av 1 del torvmark och 1 del grov sand eller små stenar hälls i en tillfällig blomkruka. Det är lämpligt att täcka botten med dräneringsstenar.
  4. Pressa utloppet något i marken och vattna marken lite. Växten är rotad vid en konstant temperatur på cirka 24 grader och konstant fuktig mark. Om en månad bör bladen växa vid utloppet.
  5. Det kan transplanteras till en permanent kruka med dränering efter 2 månader, men om rosen växer långsamt kan detta göras inom ett år.
Bild
Bild

Fröförökning anses vara det svåraste sättet, närmare bestämt det längsta. Dessutom, när du köper material, ligger det som står på bilden inte alltid i förpackningarna.

  1. Echeveria -frön kan köpas eller skördas på egen hand efter att växten har blommat. I februari-mars sprids frön på en torv-sandblandning (1: 1) av en platt behållare, inte strössel, utan bara pressning något.
  2. Grödor sprutas med varmt vatten och täcks med glas. I ett sådant växthus måste du hålla en temperatur på 21-25 grader och hög luftfuktighet. Men luftning är nödvändig varje dag.
  3. Efter 14-21 dagar ska skott dyka upp, som dyker på 2-3 månader (med utseendet på 2-3 äkta blad).
  4. När de har nått 3 cm i diameter transplanteras rosetterna till permanenta krukor.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Echeverias problem kan uppstå inte bara med felaktig hantering av växten, utan också med skadedjur. De kan komma på blomman från närliggande växter eller om växten redan var infekterad vid köpet.

Tecken på skadedjur

  • Gallnematod . Växten är deprimerad, vissnar. Skadedjuret multipliceras i förtjockningar som visas på rotsystemet. Anläggningen behöver karantän från andra. För behandling avlägsnas sjuka rötter, rotsystemet hålls i vatten i en halvtimme vid 40-45 grader. Under denna tid måste du antingen behandla den gamla jorden genom att spilla med Aktara-lösning (1 g per 5 liter vatten) 3-4 gånger, eller förbereda färsk jord. Om samma kastrull kommer att användas är det bättre att skålla den med kokande vatten. Du behöver bara transplantera växten till beredd jord.
  • Rotmask . Bladen tappar sin elasticitet, växten slutar växa. Vita spindelnät uppträder på jordens koma - maskarnas bon. Flera behandlingsalternativ: helt ändra jordkompositionen i en kruka, vatten med "Aktara" 3-4 gånger i månaden eller vatten med "Fitoverm", "Aktellik", "Aktara" en gång i månaden som en förebyggande åtgärd.
  • Mealybug . Tunn vaxartad spindelnät, klibbig blomning på växten, ovala vitaktiga insekter täckta med en mjölig blomma, växten vissnar. I milda fall kan du försöka behandla växten med "Karbofos" (6 gram per 1 liter vatten) eller andra insekticider, tvål-alkohollösning. Om växten påverkas av nästan allt, kastas den bort. Vissa odlare försöker separera friska delar för att reproducera dem. För att göra detta måste du vara säker på att det återstående fragmentet är helt friskt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla växter kan Echeveria också drabbas av sjukdomar

  • Mjöldagg . En vit blomma visas på bladen - mycelium, bladen blir gula och gradvis atrofi, växten verkar vara uppätad. Sjuka blad, peduncles tas bort, toppskiktet i krukan ersätts, växten behandlas rikligt med fungicider.
  • Rotröta . Bladen blir mindre, börjar bli gula och faller av, rötterna blir svarta. I det inledande skedet skärs sönderfallna rötter, nedskärningarna doppas i krossat aktivt kol och torkas sedan. Blomman transplanteras till en ny jord. Glöm inte att behandla själva potten med fungicider. En kraftigt påverkad växt kastas bort utan ånger, för att inte infektera resten av blommorna.
  • Torröta . Stammen blev svart, bladen försvagades, blev rosa och föll av. Växten planteras bort i karantän, de väntar på att kronan växer tillbaka, skär av den och planterar den. Resten av växten kastas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är den dåliga hälsan hos Echeveria förknippad med underfyllning eller överfyllning av växten eller med felaktig belysning. Här är några visuella problem du kan märka när du gör detta.

  • Bladen blir mindre, växer långsammare. Orsaken kan vara en liten kruka, otillräcklig vattning, brist på näringsämnen. För att lösa problemet transplanteras blomman till en större kruka, bevattningsregimen ändras och regelbunden utfodring utförs.
  • Bladen har tappat sin turgor - de har inte tillräckligt med vatten. Växten måste vattnas, ordnas om till en sval plats.
  • Rosen sträckte ut sig, bladen blev bleka - de saknar belysning. Blomman måste arrangeras närmare ljuset.
  • Svärtning av växtdelar är förknippad med olämpliga låga temperaturer och för ofta vattning. Ruttna löv klipps av, blomman vattnas mindre ofta. Hitta en varmare plats för växten.
  • Gulning av bladen kan bero på stillastående vatten i krukan. I sådana fall är det ibland lättare att byta ut marken om den redan är nedsänkt.
  • På vintern torkar de nedre bladen ofta ut, växten skjuter dem, varefter nya barn dyker upp.

Rekommenderad: