Hur Man Planterar En Kaktus? Hur Man Planterar Skott Utan Rötter I En Kruka, Plastvas? Hur Planterar Jag Kaktusbebis Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar En Kaktus? Hur Man Planterar Skott Utan Rötter I En Kruka, Plastvas? Hur Planterar Jag Kaktusbebis Hemma?

Video: Hur Man Planterar En Kaktus? Hur Man Planterar Skott Utan Rötter I En Kruka, Plastvas? Hur Planterar Jag Kaktusbebis Hemma?
Video: Omplantering av KAKTUS🌵 2024, April
Hur Man Planterar En Kaktus? Hur Man Planterar Skott Utan Rötter I En Kruka, Plastvas? Hur Planterar Jag Kaktusbebis Hemma?
Hur Man Planterar En Kaktus? Hur Man Planterar Skott Utan Rötter I En Kruka, Plastvas? Hur Planterar Jag Kaktusbebis Hemma?
Anonim

Kaktusar intar en speciell plats bland inomhusväxter. Sympati för dem är ganska förståeligt - detta underlättas av både ett ovanligt utseende och frånvaron av svårigheter i vården. Om du följer några rekommendationer kommer odling av kaktusar att vara ett nöje och förvandlas till en trevlig hobby.

Urval av kruka och jord

Det första du ska ta hand om är att välja en behållare för en kaktus. Det antas att en blomkruka i detta fall enkelt kan ersätta alla porslin eller till och med en vas. Vissa formgivare bildar hela grupper för heminredning och placerar underdimensionerade kaktusar i koppar, sockerskålar och teburkar. Det kan se bra ut, men inte alltid praktiskt. I vårt fall finns det två grundläggande krav för potten, till exempel:

  • närvaron av dräneringshål för att bibehålla ventilation och utflöde av vatten;
  • en lämplig volym, i överensstämmelse med rotsystemet - innan du köper en kaktus måste du ta reda på all tillgänglig information om den; inte för alla, krukan ska vara liten - i några av dem växer rötterna ganska djupt, och en för bred behållare kommer att bidra till överskott av fuktansamling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material det mest praktiska är plast . De är lätta, ändras inte under påverkan av miljön och har ett stort urval i form, färg och inredning. Du kan hitta keramik och lera i butikerna - deras fördel ligger i naturlighet. Porösa material andas mer. De reagerar dock mindre på temperaturförändringar. På ett fönster vid låga temperaturer i en lerkruka kan rötterna frysa. Plast håller värmen bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att fylla grytan korrekt . Dess nedre del bör upptas av ett dräneringsskikt. Det kan expanderas lera köpt i en butik eller andra improviserade medel - små stenar eller bitar av polystyren. Jorden hälls därefter. Du kan köpa en färdig, vars sammansättning är lämplig för kaktusar, eller du kan laga den själv.

För de flesta av dem spelar näringsvärdet ingen roll, det viktigaste är att jorden är lös och inte komprimeras till en klump.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda jorden, ta en del blad- och torvjord, tillsätt sedan samma mängd sand och en fjärdedel torv . För bättre dränering kan du också rör ner lite frigolit eller mycket fint grus . För att öka näringsinnehållet i jorden för enskilda sorter är det nödvändigt att lägga till humus. Sand och dräneringsmaterial måste tvättas i en svag lösning av kaliumpermanganat och torkas noggrant. Och behållare bearbetas också, särskilt om de redan har använts för att plantera inhemska växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig plats för en växt

När du studerar informationen om ditt köp, var uppmärksam på miljön där den växer i naturen. Enligt vår uppfattning växer alla kaktusar i öknen, så hemma försöker vi skapa liknande förhållanden. Ett sådant klimat kommer att vara oacceptabelt för de arter som växer i skogen och är vana vid skugga och fukt. Därför är en fönsterbräda lämplig för någon, och en byrå eller en hylla för någon.

Det viktigaste är att de är i ljuset, inte i skuggan.

Bild
Bild

Förhållandena för alla kaktusar bör vara något annorlunda under sommaren och vintern . I det första fallet behöver du måttlig men konstant luftfuktning, tidig vattning och tillräcklig belysning. I den andra bör lufttemperaturen vara mycket lägre, liksom markfuktigheten. Det viktigaste i båda fallen är att se upp för överhettning och solbränna . Om kaktusen är i fönsterbrädan behövs skydd lika mycket från både värmeapparater och aggressivt solljus.

Bild
Bild

På sommaren kan kaktusar placeras säkert på den inglasade balkongen. I det här fallet behöver de inte föras inomhus på natten, eftersom det är ganska svalt på natten i samma öken. För dem är ventilation viktigt så att luften inte stagnerar. Men denna process måste organiseras inga utkast … Det är bättre att vänja sig vid starkt ljus och andra lufttemperaturer gradvis.

Kaktusar gillar inte permutationer - du kan sätta märken på krukorna för att inte oavsiktligt sätta dem på andra sidan mot ljuset.

Bild
Bild

Oftast är placeringen av kaktusar associerad med olika rykten och omen. Till exempel, i feng shui, är den sydöstra delen av rummet bäst lämpad för dem . Man tror att att placeras på en fönsterbräda stöter bort negativ energi från gatan och skyddar mot tjuvar. Och placering bredvid elektriska apparater minskar effekten av negativ strålning. Det finns inga vetenskapliga belägg för dessa vidskepelser.

Därför, när du placerar en kruka med en växt, måste du först tänka på dess komfort - under dåliga förhållanden kommer utvecklingen att vara långsam och frekventa rörelser kan påverka förändringen i utseende.

Bild
Bild

När är den bästa tiden att plantera?

Det finns inga tydliga säsongsgränser för plantering av kaktusar. Du kan plantera en ung växt även på vintern. Tillväxten blir dock långsammare. Dessutom måste du under denna period vara särskilt försiktig med hydrering, eller snarare göra det så sällan som möjligt. Den bästa tiden att plantera en ung växt är tidig vår . Vid denna tid på året finns alla förutsättningar för intensiv tillväxt. Ibland är det viktigt för blomodlare att kaktusen är i perfekt form.

Om den inte får rätt mängd värme, ljus och fukt i rätt tid kommer formen att vara något annorlunda. Men överskottet av allt detta kan leda till döden.

Bild
Bild

Att så kaktusfrön, enligt erfarna kaktusälskare, görs bäst i februari, och ibland även tidigare . Det kommer att ta tid för plantor att dyka upp - från flera dagar till två månader. Vid plantering av frön skapas dessutom växthusförhållanden - de täcker behållaren med glas eller film, vilket skyddar dem från kall och torr luft. Således, deras plockning sker redan på våren, när dagsljuset ökar tillräckligt och ger dem alla möjligheter till utveckling.

En annan sak är transplantation av en redan vuxen kaktus. Vår- och sommarperioder i detta fall är inte lämpliga just på grund av möjligheten att knoppar ser ut. Blommor i det här fallet, du kan inte vänta.

Under perioden efter blomningen är kaktusen mest sårbar, den behöver lite tid för att återhämta sig.

Bild
Bild

Landning

Kaktusar förökar sig på tre sätt.

Barn

Plantering av barn är den vanligaste på grund av dess enkelhet. För att göra detta måste du följa vissa åtgärder.

  1. Separera barnet (lateral process) . Några av dem kan försvinna på egen hand med tiden. Om detta inte händer måste du separera det med en kniv. Detta måste göras med försiktighet så att inga främmande bitar finns kvar på den vuxna kaktusen eller bebisen, som sedan kan ruttna.
  2. Om det inte finns några rötter på barnen måste de odlas . Först läggs barnet åt sidan i flera dagar så att snittet torkar. Därefter hälls våt sand eller vatten i en smal skål, och barnet ställs in så att det inte kommer direkt kontakt med fukt. Att doppa spädbarn direkt i vattnet är riskabelt eftersom de kan ruttna.
  3. En bebis med rötter kan planteras i en kruka . Till att börja med ska den inte vara stor - bara några centimeter större än barnets diameter. För plantering, ta en kruka med en beredd jordblandning, enligt beskrivningen ovan. Sedan görs en liten fördjupning i mitten, i vilken kaktusens rötter sjunker till halsen. Marken runt bör vara något komprimerad.
  4. För att hålla kaktusen mjukare och halsen inte ligger i marken, ovanpå måste du hälla några dräneringsstenar till exempel expanderad lera.
Bild
Bild

Sticklingar

Att plantera sticklingar är lite som den tidigare metoden. För skärningen kan du ta toppen av kaktusen. Det ska inte vara för kort, eftersom de ämnen som ackumuleras i det borde vara tillräckligt för tillväxt. På så sätt kan en trasig växt återanimeras. Proceduren i detta fall kommer att vara följande:

  1. efter separering av toppen kan snittet på kaktusen lämnas som det är eller pulveriseras med krossat kol;
  2. snittet måste beskäras något i form av en kon; det måste lufttorka, vilket kan ta upp till 10 dagar.
  3. då måste du agera med honom som med barn som inte har rötter - fixa i upprätt läge över våt mark eller vatten;
  4. efter rötternas utseende fortsätter vi att plantera.
Bild
Bild

Frön

Att odla kaktusar från frön är den svåraste delen. Även proffs har en viss andel förluster. För amatörer kommer det att vara mycket högt. Men med tiden kan du ta hänsyn till din tidigare erfarenhet och fördjupa dig mer i detaljens detaljer. För att gro frön, följ dessa steg:

  1. bearbeta fröna med kaliumpermanganat; marken måste desinficeras med ånga eller kokande vatten;
  2. jorden hälls i en grund men rymlig behållare med många hål i botten, sedan läggs frön ovanpå i rader;
  3. så att fröna inte skiftar bör vattning endast ske från botten;
  4. hela strukturen måste täckas med något transparent material (film, plast eller glas).
Bild
Bild

Efter spiring, se till att ta bort resterna av fröna. Och den första etappen av valet börjar. De måste försiktigt flyttas till en annan behållare med rätt jord och bra dränering. Den går såhär:

  1. alla improviserade verktyg ska dra ett symboliskt spår i marken;
  2. med en minsta fördjupning i dem måste grodda kaktusar planteras - för detta är det bättre att använda pincett.
Bild
Bild

Överföra

Fröplantor som odlas från frön med egna händer transplanteras under det första året minst 3-4 gånger . Dessutom kommer det senare inte längre att vara en gemensam behållare, utan separata krukor. Förfarandet är ganska enkelt - precis som i det första valet. Plantan fångas upp med en liten mängd jord och överförs till en ny, tidigare beredd jord. Marken runt plantan måste fixeras något.

Bild
Bild

Att transplantera en köpt eller redan odlad kaktus är något annorlunda. Vanligtvis utförs denna procedur vart 2-3 år. Oftare är det inte värt det, även om växten snarare har utvecklat rötter som redan börjat krypa ut genom dräneringshålet. Jorden och krukan förbereds i förväg. Behållaren ska fyllas med dränering och jord med ungefär en tredjedel. Denna process ser ut så här:

  1. först måste du ta hand om din egen säkerhet och skydda dig mot taggar; du kan använda en speciell tång, handskar, linda den med en trasa eller skumsvampar;
  2. sedan tar vi försiktigt bort kaktusen tillsammans med klumpen, vi försöker ta bort överskottet av den gamla jorden utan att skada rötterna;
  3. placera kaktusen i en ny kruka i mitten och fyll i den saknade jorden; istället för dräneringsstenar kan toppen av krukan täckas med dekorativa färgade, eftersom de också gör sitt jobb bra.

Förutom den planerade transplantationen finns det nödsituationer, till exempel när en kaktus har börjat ruttna. I detta fall beror framgången på lesionsområdet. Ofta kan en kaktus räddas. Om toppen börjar ruttna kan du klippa av den och använda den för att plantera en annan kaktus. Om botten och rötterna påverkas behandlas den återstående toppen som sticklingar och transplanteras i desinficerad jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

En av de främsta prioriteringarna för nybörjare är frågan om vattning. Kaktusar från torra eller tropiska klimat behöver varierande mängder fukt. Vattningen bör skjutas upp i flera dagar omedelbart efter transplantationen. Ytterligare vård beror på säsongen. På våren och hösten fuktas jorden när den torkar, med en frekvens på 5-6 gånger i månaden . Vattningen ska vara måttlig - om vatten har samlats i pannan är det bättre att hälla ut det. Med en minskning av dagsljuset och kallt väder bör detta göras mindre ofta. På vintern räcker det en gång i månaden.

Vatten ska vara ren, klorfri … Hårt vatten fungerar inte heller. På vintern kan du använda tinat och på sommaren - regn … Under alla omständigheter måste vattnet kokas och kylas till rumstemperatur. För vattning behöver du en vattenkanna med en lång smal pip eller en flaska med ett sugrör limmat i locket. Detta är nödvändigt så att vattnet rinner direkt i jorden och inte på kaktusstammen.

Även för fuktälskande sorter på sommaren rekommenderas sprutning från en sprayflaska som simulerar dagg, eller använd en luftfuktare.

Rekommenderad: