Euphorbia Tirucalli (27 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Vilken Växt Ser Euphorbia Gummiaktig Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Euphorbia Tirucalli (27 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Vilken Växt Ser Euphorbia Gummiaktig Ut?

Video: Euphorbia Tirucalli (27 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Vilken Växt Ser Euphorbia Gummiaktig Ut?
Video: Молочай Тирукалли (euphorbia tirucalli) 2024, Maj
Euphorbia Tirucalli (27 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Vilken Växt Ser Euphorbia Gummiaktig Ut?
Euphorbia Tirucalli (27 Bilder): Blomsteromsorg Hemma. Vilken Växt Ser Euphorbia Gummiaktig Ut?
Anonim

Euphorbia tirucalli är en ganska ovanlig representant för succulenter, som praktiskt taget inte blommar hemma, men når många meter i höjd. Dess odling utförs med hänsyn till flera viktiga förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Euphorbia tirucalli, vars andra namn låter som euphorbia, är en helt opretentiös växt som växer under naturliga förhållanden även på de fattigaste jordarna. Det används industriellt för extraktion av gummi. Euphorbia är en saftig, i naturen kan den växa upp till 9 meter. En växt som liknar en korall hemma utvecklas till en mycket mindre storlek - höjden når 6 meter i avsaknad av regelbunden beskärning. Den gummiaktiga euphorbia har en slät och rund stam, färgad antingen ljusgrön eller grå, beroende på ålder . Det finns ett stort antal "kvistar" på den.

Längden på de linjära bladen är 12 centimeter, men deras bredd är mycket mindre - bara 1,5 millimeter. Under lågsäsong faller de vanligtvis av och är bara kvar på toppen. Det är viktigt att nämna att fotosyntesprocessen sker utan deltagande av löv - detta är stammens uppgift . Som regel, ju äldre växten är, desto mindre lämnar den.

Bild
Bild

Euphorbia är en ganska buskig gröda, som tillsammans med de köttiga grenarna gör den saftiga attraktiv för inredning. Förutom att det finns flera sorter av tirucalli i naturen, fortsätter experter att odla nya sorter.

Mjölkblomman har en liten storlek och en vacker gul nyans. Växten blommar dock sällan hemma. Blommorna saknar oberoende kronblad, eftersom enstaka blomställningar bildar ett enda paraply. Vi får inte glömma att den saftiga tirucalli är en giftig växt, därför är det absolut nödvändigt att skydda händerna med handskar och ansiktet med en mask och glasögon när du arbetar med det . Om saften kommer på huden, skölj omedelbart kroppsområdet under rinnande vatten. Det är mer rimligt att placera euphorbia där varken små barn eller husdjur kan nå det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den farligaste beståndsdelen i tirucalli är mjölkjuice, som innehåller det giftiga ämnet euphorbin. Väl i kroppen av ett levande väsen leder detta element till berusning och lämnar brännskador på hud och slemhinnor.

Om saften kommer på slemhinnan i ögonen kan personen till och med bli blind.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Det finns inga särskilda krav på villkoren för att hålla mjölkgräs, men det finns vissa nyanser när det gäller viloläget. Vid denna tidpunkt bör den saftiga placeras i ett rum där temperaturen varierar från 12 till 15 grader. Högre eller lägre temperaturer kan orsaka vissa problem och till och med döden av växten.

Temperatur och luftfuktighet

Den saftiga är ganska lojal mot den låga luftfuktigheten i rummet. Därför krävs ingen ytterligare åtgärd för att öka denna indikator. Även sprutning kan endast utföras för hygieniska ändamål. Detsamma gäller sköljning under en varm dusch. Det optimala fuktindexet för mjölkgräs varierar från 20% till 50%.

Dessutom älskar Euphorbia värme, så den bästa temperaturen för den varierar mellan 21-25 grader Celsius. Helst under dagen varierar den optimala temperaturen från 21 till 23 grader Celsius, men på natten - från 15 till 18 grader Celsius.

Under den varma årstiden kan växten till och med tas ut i det fria. Det är sant att i det här fallet måste du se till att den saftiga inte drabbas av drag eller kraftig nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

boende

Även om en opretentiös saftig växt kan trivas under alla förhållanden, kommer den att trivas bäst på fönsterbrädorna i söder. Dessutom, om belysningen är för låg, kommer växten att börja sträcka sig och förlora sitt attraktiva utseende.

När det gäller substratet rekommenderar experter att välja en blandning av grov sand, trädgårdsjord och lövmark, taget i lika stora proportioner . Det rekommenderas att berika den beredda jorden med en liten mängd kol. Naturligtvis kan du köpa en färdig blandning för succulenter och kaktusar i butiken. Jordens konsistens ska vara lös och luftig, med en liten mängd näringsämnen och med oförmåga att behålla fukt.

Krukan ska vara ganska bred och ytlig, eftersom rotsystemet inte behöver försänkas . Det är värt att ta en stabil behållare med tillräckligt med hål för att tömma vätskan. Du bör inte välja en för stor behållare om själva växten inte skiljer sig åt i storlek. Det kommer att bli mycket svårt för en liten saftig att utvecklas, och dess rotsystem kan till och med genomgå att ruttna. Grus, expanderad lera, krossad sten, tegelstenar och till och med vermikulit är lämpliga som dränering. En estetisk lösning skulle vara att köpa en dränering i form av bollar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Efter att ha tagit spurge tirucalli från affären måste du vänta 10 dagar och sedan starta en transplantation. För att göra detta är det tillräckligt att försiktigt ta bort växten från behållaren, skaka av rötterna och flytta den till ett nytt substrat. En kruka för permanent uppehållstillstånd bör väljas lite större än en frakt. Eftersom euphorbia lider mycket av överflödig fukt, bör man inte glömma dräneringsskiktet, som är lättast att bilda av bitar av tegel.

I framtiden rekommenderas att bara flytta den saftiga om rötterna växer starkt och börjar krypa ur dräneringshålen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Milkweed -vård hemma är möjlig även för nybörjare.

Vattning

Milkweed tirucalli kräver inte mycket fukt. Medan den vegetativa perioden pågår och växten aktivt utvecklas, utförs bevattning efter att jordklumpen har torkat till ett par centimeters djup. Om växten är i vila kan du begränsa vattningen till en eller två gånger i månaden. Fullständig uttorkning av jorden rekommenderas dock inte. Vattnet måste först sedimentera i flera dagar och användas antingen i uppvärmt tillstånd upp till 18-20 grader, eller åtminstone vid rumstemperatur.

För att fukt ska fördelas på bästa möjliga sätt rekommenderar experter att dra och fördjupa flera cirklar runt stammen på den saftiga. Den första bör vara 5 centimeter från stammen, den andra 10 centimeter och den tredje 5 centimeter från krukans väggar. Det är i dessa urtag som 100 till 200 milliliter vätska hälls, renat från tunga föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Gödselmedel för mjölkgräs appliceras endast på våren, medan växten är i ett vegetativt tillstånd. Det räcker i allmänhet att gödsla en eller ett par gånger per säsong. Det enklaste sättet för detta ändamål är att köpa komplexa formuleringar i specialaffärer, till exempel flytande gödningsmedel för kaktusar.

Ekologisk mjölkgräs är inte lämplig - den är rik på kväve, och det leder till en alltför snabb utveckling av växten, vilket i sin tur bidrar till sprickbildning av stammen och förfall av hela saftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Eftersom spiren tirucalli utvecklas mycket snabbt och kan nå alltför hög höjd måste den beskäras regelbundet. Med en slipad kniv elimineras skottets övre zon. Skärpunkter måste bearbetas med krossat aktivt kol . De avskurna delarna kan förresten omedelbart användas för ympning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Hemma kan förökning av denna saftiga endast utföras genom sticklingar. Först, med en skarp kniv eller sax, tidigare desinficerad, skärs sticklingar i den apikala zonen av euphorbia. Därefter doppas dessa fragment i varmt vatten, där all mjölkig saft ska gå. För nästa heldag ska sticklingar utsättas för luft. Om så önskas kan snittet behandlas med fytohormon eller krossat kolpulver.

Torv hälls i en tillfällig kruka, ovanpå vilken tvättad grov sand ska placeras. Sticklingarna placeras i underlaget så att deras spetsar når torvnivån . Planteringar måste vattnas och förvaras i ett varmt, tillräckligt upplyst rum. När sticklingarna är rotade kan de transplanteras till sin permanenta livsmiljö.

Vissa experter rekommenderar att man planterar ett par succulenter i en kruka så att den resulterande busken blir frodig och vacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte förbjudet att hoppa över vattentappen, utan bara att hålla sticklingarna några dagar i frisk luft. Efter avstigning är det värt att dessutom täcka planteringarna med en glasburk eller en förkortad plastflaska för ett bättre och snabbare utseende av rötter på grund av växthuseffekten.

Det är värt att nämna att euphorbia kan förökas av stammen i naturen (och extremt sällan vid inomhusförhållanden) . Med tillräcklig längd kan den dinglande processen, när den når marken, producera rötter.

Sjukdomar och skadedjur

Som regel manifesteras mjölksjukdomar på grund av felaktig vård av växten. Ruttnande rötter är resultatet av alltför fuktig jord. Det är inte svårt att rätta till situationen i det här fallet - du måste transplantera den saftiga i en annan kruka med ny jord, efter att du noggrant blivit av med de sönderfallna delarna. Stammens bruna nyans signalerar buskens hypotermi. Tyvärr, om stammen har ändrat färg, är det troligtvis inte möjligt att spara den. Gulnande blad visas vid överdriven exponering för solljus. I det här fallet måste du tänka på att mörka landningarna.

Av skadedjur attackeras euphorbia oftast av mjölkfiskar och spindelmider. I det första fallet räcker det med att ta en mjuk trasa, blötlägga den med alkohol och torka av bladen täckta med vitaktig ludd.

I det andra fallet måste du använda speciella kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bli av med skadedjur kan du använda en enda algoritm. Först och främst elimineras alla insekter mekaniskt, och de drabbade områdena torkas med en svamp som blötläggs i tvålvatten. Därefter sprayas busken med en lösning av tobak, vitlök eller grön tvål. Normalt används 5 till 8 gram av ämnet per liter vatten. Vanligtvis måste denna procedur utföras 3 gånger, med intervall under hela veckan . Vid allvarlig skada måste du använda insekticider som appliceras en gång varannan vecka.

Rekommenderad: