Hur Transplanteras En Kaktus Korrekt? Transplantera En Blomma I En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Är Det Möjligt Att Transplantera En Kaktusskott På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras En Kaktus Korrekt? Transplantera En Blomma I En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Är Det Möjligt Att Transplantera En Kaktusskott På Vintern?

Video: Hur Transplanteras En Kaktus Korrekt? Transplantera En Blomma I En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Är Det Möjligt Att Transplantera En Kaktusskott På Vintern?
Video: How to Repot Your Cacti 2024, Maj
Hur Transplanteras En Kaktus Korrekt? Transplantera En Blomma I En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Är Det Möjligt Att Transplantera En Kaktusskott På Vintern?
Hur Transplanteras En Kaktus Korrekt? Transplantera En Blomma I En Annan Kruka Efter Att Ha Köpt Den Hemma. Är Det Möjligt Att Transplantera En Kaktusskott På Vintern?
Anonim

Man tror att vården av kaktusar är nästan minimal. Naturligtvis, när du jämför dem med de mer nyckfulla krukväxterna, är skillnaden uppenbar. Men även i denna enkla fråga finns det "fallgropar" som du måste vara medveten om. En kaktus, som är välskött, lever i mer än ett dussin år. Men i verkligheten håller få växter verkligen så länge. Här är det nödvändigt att kompetent utföra alla skeden av vården. Transplantationen förtjänar särskild uppmärksamhet - det här är en slags grund som växtens ytterligare välbefinnande beror på.

Bild
Bild

Särdrag

Strängt taget finns det få anledningar till transplantation, överväg var och en är mer detaljerad.

  • Kaktusen transplanteras ofta efter köpet . Alla gillar inte krukans utseende, och det visar sig ofta att han under sin tid i blomsterbutiken helt enkelt växte ut. Dessutom kan ingen köpa en kaktus för hand, och inte i en butik, att den planterades som den borde. Även om växten förblir frisk måste den därför ordnas enligt alla regler. Så det kommer att finnas färre skäl till oro för anläggningens framtida öde.
  • Kaktusar måste planteras om med en specifik frekvens . Detta görs för att förebygga olika sjukdomar. Dessutom måste krukan ändras gradvis när den växer. En för stor behållare kommer att orsaka överskott av fukt. Och för lite bromsar tillväxten.
  • I processen med kaktustillväxt uppstår nödsituationer när en transplantation helt enkelt är nödvändig . Detta kan vara ett trivialt fall, vilket kommer att leda till att potten byts ut. Det är mycket värre om själva kaktusen skadas. Men även i det här fallet kan en del av det sparas. Andra indikationer för transplantation är sjukdomar. Oftast behövs en jordförändring och ibland avlägsnande av skadade rötter och stam. I de flesta fall är resultatet ganska gynnsamt.
Bild
Bild

Det planerade förfarandet har sina egna egenskaper. Detta beror på att transplantationsprocessen består av flera steg:

  • sökning och bearbetning av verktyg;
  • växtberedning;
  • direkt transplantation;
  • observation och omsorg.

Även processen med att köpa en kaktus är aldrig spontan.

Vid plötsliga problem är det behovet av att göra allt snabbt och bristen på nödvändiga verktyg som leder till fel.

Bild
Bild

Tid och frekvens

Frekvensen för omplantering är nästan alltid associerad med kaktusens tillväxt. Om det utvecklas snabbt kan du transplantera minst varje år. Samtidigt är en indikator på att denna kruka har uttömt sig inte roten som tittar ur det nedre hålet, utan en avmattning av tillväxten. Dessutom kanske det inte finns tillräckligt med fukt i en liten kruka. I det här fallet kommer växten att ha en krympad men tät stam (om stammen är mjuk är detta ett symptom på en allvarlig sjukdom och inte brist på vatten).

En frisk, vuxen kaktus behöver förebyggande omplantering vart tredje år . Men för en flerårig växt kan dessa intervall förlängas - ju äldre åldern är desto smärtsammare blir transplantationsprocessen för den. Det finns några finesser här.

Det finns kontroverser över tiden på året. Perioden senvinter eller tidig vår anses vara optimal. Här blir det lättare för kaktusen att anpassa sig på grund av ökningen av dagsljus. Men om du gjorde ett köp under hösten eller sommaren, vänta inte.

Den enda perioden när du behöver avstå är när knopparna dyker upp och blommar . Även på vanliga dagar tål kaktusar inte liv och rörelse. De tolererar inte lösgörande, frekventa rörelser och andra manipulationer. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att notera den sida som den vetter mot solen, och att inte vända krukan igen.

Bara strikt efterlevnad av reglerna gör att du kan uppnå vackra blommor från särskilt nyckfulla sorter.

Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

Att transplantera en kaktus hemma, du kommer behöva:

  • pott;
  • dränering och jordblandning;
  • sax eller en vass kniv (du kan ta en trädgård, präst eller byta ut den med ett vanligt blad);
  • handskydd - handskar eller skumgummi;
  • en smal skopa för att stänka jorden eller en sked.

Valet av en kruka kräver särskild uppmärksamhet. Dess storlek beror på kaktusens parametrar och rötternas längd - för spridning, men kort, är djupet inte så viktigt. De flesta sorter har ganska långa rötter, så behållaren måste ha ett lämpligt djup. Krukans diameter ska vara ett par centimeter större än kaktusens bredd . Vilken plast- eller keramikbehållare som helst kan användas. Huvudsaken är att det finns hål i botten. Utan dem kommer fukt att stagnera, och detta är fylld av utvecklingen av sjukdomar. Dessutom kan bottenbevattning användas genom dem. Var noga med att kontrollera grytans stabilitet. Dess vikt, tillsammans med jorden, måste vara tillräcklig för att förhindra att den välter.

En ny kruka måste desinficeras med kaliumpermanganat och torkas före användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllningen av grytan måste vara korrekt, för detta använd följande steg-för-steg-instruktioner

  1. Eventuella dräneringsstenar placeras på botten: expanderad lera, grus och liknande. Som en sista utväg kan du använda trasigt skum. Tjockleken på detta lager upptar vanligtvis en fjärdedel eller en tredjedel av den inre volymen.
  2. Sedan kommer marken . Det är en speciell blandning. Dess komponenter måste vara tillräckligt lösa så att luft och vatten kan strömma väl till rötterna. En liknande primer säljs i alla butiker för blomsterodlare. Om du gör det själv behöver du i lika delar lövmark, torv rensat från gräs, grov sand och mycket lite torv. Sanden och dräneringen måste sköljas i en manganlösning och torkas. Alla andra komponenter ska bakas i ugnen. Försumma inte dessa procedurer för att inte införa skadedjur i jorden. För att göra jorden lösare kan du lägga till skumärtor till den.
  3. Ett lager småsten läggs igen ovanpå . Dränering eller färgad dekoration kommer att göra.
Bild
Bild

Innan en kaktus transplanteras är det nödvändigt att noggrant studera informationen om plantans storlek vid olika perioder av dess liv, tillväxthastighet, typ av rotsystem och vårdregler. Allt du behöver för transplantation kan köpas i affären, tillsammans med kaktusen.

Här kan du också använda säljarens råd i frågor av intresse.

Bild
Bild

Hur transplanteras?

Transplantationsproceduren kräver inte speciella färdigheter och är ganska enkel. Det kan till och med anförtros ett skolbarn, efter att tidigare ha instruerat om faran med nålar. Stegen och metoderna för transplantation är något olika beroende på kaktusens storlek, dess rotsystem och skador.

Bild
Bild

Små

Mycket liten "kaktus" förtjänar största omsorg. De odlas från frön och bygger ett slags växthus med film och bottenbevattning. Ett par veckor efter spiring kan de redan transplanteras. Varje växt plockas försiktigt upp med pincett och placeras i hålet och pressar sedan lätt jorden runt . Tills de når ett år, transplanteras de när de växer, varannan eller var tredje månad.

Bild
Bild

Att transplantera en redan odlad kaktus följer nästan alltid samma steg-för-steg-schema

  1. Till att börja med tas kaktusen bort från behållaren . Om krukan är av plast kan du helt enkelt rynka den så att jorden faller bakom väggarna. De hjälper också i denna fråga med alla tunna föremål.
  2. När du har tagit bort rötterna måste du bli av med den gamla jorden . För att göra detta kan klumparna plockas manuellt. Om detta inte kan göras eller det finns risk för att skada rötterna, kan du använda blötläggning i vatten. Först då måste kaktusen torkas i luften i ett par dagar. Rotrengöring behövs för att bedöma rotsystemets tillstånd. Ju tidigare skada märks, desto bättre. De drabbade områdena, om några, tas bort med en kniv eller sax. Såren kan pulveriseras med krossat aktivt kol eller helt enkelt torkas.
  3. Medan kaktusen torkar fyller du grytan . Dränering och lite jord bör placeras i den. Sedan placeras kaktusen där. Det bör hållas på ett sådant sätt att nacken är en tum under kanten på krukan. Efter att ha fyllt jorden kan du lägga till småsten, sand eller klara dig utan dem ovanpå.

Man tror att vattning inte behövs under de första 5-7 dagarna efter transplantationen.

Om huset är för varmt eller solen skiner aktivt, sätt på en luftfuktare bredvid växten på morgonen och kvällen.

Bild
Bild

Stor

Ju större kaktus desto större är risken för skada. Det finns trots allt mycket höga eller omvänt låga men omfattande sorter. Låt oss överväga vad vi ska göra i det här fallet.

  1. Krukan tillsammans med växten läggs på sidan . För att inte rynka taggar eller löv måste du lägga skumgummi eller en mjuk trasa under dem.
  2. Behållaren tappas eller skjuts av med ätpinnar och tas sedan försiktigt bort . Flytta inte kaktusen.
  3. Då måste du frigöra rötterna . Man tror att fleråriga kaktusar kan transplanteras samtidigt som de flesta jordklumpar behålls. Om det inte finns några synliga problem, och de inte uppstod under transplantationen tidigare, är detta ganska acceptabelt.

Det finns två sätt att placera en kaktus i en beredd kruka

  • Om det finns en assistent, agerar vi som om vi vore små . Förbered grytan med de nedre skikten, håll den i mitten och tillsätt jord på sidorna.
  • Om kaktusen är svår att hålla, låt oss använda följande tips . Vi häller dränering och jord upp till halva potten, lutar den och flyttar den närmare växten. Marken inuti bildar en bild, som måste jämnas ut, sprida rötterna och tillsätt jordblandningen så mycket som möjligt. Och lägg sedan kaktusen med potten i upprätt läge och fyll till önskad nivå.
Bild
Bild

Inga rötter

Ofta går kaktusen sönder och en del av den måste planteras eller så förloras rötterna på grund av sjukdomar. Om barn ska planteras är det värt att överväga att inte alla har rötter. I det här fallet är det nödvändigt att vässa den nedre delen av processen något medan du försöker att inte röra mitten. Snittet ska lufttorka - det tar flera dagar. Sedan kan kaktusen planteras omedelbart i marken och vänta på att rota. Men tänk på att det kan ruttna. Det är mycket säkrare att vänta på att rötterna dyker upp och först sedan börja plantera. Detta kan uppnås på två sätt, som alla har sina egna anhängare.

  • Ställ kaktusen med ett snitt på våt sand . För att förhindra att det faller kan du göra stöd av pinnar.
  • Doppa i en smal behållare med vatten . Men så att det blir ett litet avstånd mellan snittet och vattnet. Du kan inte bara lägga växten i vatten.

När rötterna dyker upp kan du börja plantera. I en fylld blomkruka måste du göra en lämplig depression och täcka den med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med taggar

Alla kaktusar måste planteras om. Att transplantera sorter med taggar är inte annorlunda. Men injektioner ska inte underskattas. För förutom smärtan vid injektionen kan det få andra konsekvenser. Törnen kan bryta och förbli under huden, och sedan följer en ganska smärtsam procedur för att ta bort den. Kaktusar med tunna, täta törnen är särskilt farliga.

När de tränger in i huden börjar de göra ont omedelbart och orsaka besvär varje gång du tar upp något. Det är mycket svårt att extrahera dem.

Bild
Bild

Dessutom kan en infektion komma in i såret. Därför, vid transplantation, måste du följa alla försiktighetsåtgärder: var noga med att få täta gummihandskar och använd olika enheter:

  • pincett - för att inte krossa kaktusen är det bättre att ta den i nacken;
  • skumgummi - även vanliga disksvampar är lämpliga;
  • vikt tyg , med vilken du försiktigt kan linda växten;
  • en tygremsa, papper eller annat lämpligt material - den är tätt lindad runt kaktusen och ändarna fixeras med fingrarna, så en slags hållare erhålls.

Men de som bestämmer sig för att allvarligt ägna sig åt avel bör vara uppmärksamma på tången som är speciellt utformad för detta ändamål. I slutet finns det borstar som inte skadar kaktusen. Och det bekväma handtaget kommer att spara energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

När den har transplanterats kan kaktusen se bra ut. Men även till synes friska växter måste inspekteras regelbundet. När allt kommer omkring, ju tidigare du upptäcker ett problem, desto lättare är det att åtgärda det. Dessutom kan problemen inte bara relatera till plantans tillstånd, utan också till jorden. Till exempel kan det hänga på ena sidan. Detta beror på grytans ojämna fyllning. För att undvika nedsänkning måste krukan skakas regelbundet medan den fylls, men aldrig tampas.

Den hängande platsen måste fyllas så att kaktusen inte ramlar omkull.

Bild
Bild

När du undersöker en kaktus bör du vara uppmärksam på några punkter

  • Utseendet på rynkor … Om stammen fortfarande är hård kan den sakna fukt. Om stammen är mjuk kan detta vara början på sjukdomen.
  • Brist på tillväxt . Om tillväxten har stagnerat eller inte kan jorden sakna näringsämnen. Du kan använda gödningsmedel (utom kvävehaltigt).
  • Sprickor … De är vanligtvis förknippade med ett överutbud av befruktning.
  • Fläckar, missfärgning, plack . Allt detta kan vara ett tecken på en smittsam eller bakteriell sjukdom, liksom utseendet på parasiter.
  • Förlust av elasticitet . Ibland kan en lång kaktus börja tappa form och böja åt sidan. Oftast är det i sådana fall ett problem med rötterna - de är de mest sårbara. Till exempel kan de ruttna från överdriven vattning.

Om kaktusens utseende har förändrats, vänta inte. Du måste omedelbart transplantera, helt ersätta jorden. Samtidigt blir själva kaktusen också av med de drabbade områdena och bearbetas.

Efter transplantationen kan du återuppta vattningen med medicinska lösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Vattning efter transplantation är förbjudet. Resten av tiden bör frågan om dess nödvändighet avgöras baserat på olika kaktusar och villkoren för dess underhåll. Växter som kom till oss från förhållandena i regnskogen och hemma behöver lämpliga förhållanden. I motsats till dem har öken "kongener" en låg efterfrågan på fukt. Frekvensen av vattning beror på de skiftande årstiderna. I december, när dagsljuset är kort och alla processer i anläggningen saktar ner, behövs inte vattning. I allmänhet, på hösten och vintern, bör detta göras högst en gång i en och en halv månad. Samtidigt måste kaktusar skyddas från uppvärmningsanordningar, som torkar ut luften mycket.

På våren och sommaren måste du vattna oftare - ungefär en gång i veckan. En torr pinne kan genomborra marken nära grytans sida. Om det är helt torrt bör jorden fuktas. För ökenkaktusar rekommenderas ofta bottenvattning (genom dräneringshål). Men du kan inte lämna vatten i pannan under lång tid.

I allmänhet, när det gäller kaktusar, är det bättre att underfylla än att flyta över.

Bild
Bild

För vattning behöver du en vattenkanna med en lång, smal pip. Vatten måste tillföras så att droppar inte stannar kvar på kaktusstammen, annars kan det uppstå fläckar. Av samma anledning bör spraybevattning vara mycket ytlig. Klorerat och hårt vatten fungerar inte. Men även rent vatten måste kokas och kylas. Det är inte alltför besvärligt på grund av sällsynthet och måttlighet av vattning.

Liksom vid vård av alla växter är konstant luftutbyte viktigt i detta fall. Men du måste ventilera försiktigt, utan drag. På sommaren kan kaktusar placeras på en stängd balkong.

Men de timmar som solen är mest aktiv är det bättre att skugga dem så att det inte blir några brännskador.

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du korrekt transplanterar en kaktus genom att titta på videon.

Rekommenderad: