Haworthia (73 Bilder): Funktioner För Blomning Och Blomsteromsorg Hemma. Hur överlever En ökenväxt En Torka? Vilken Jord Behövs För Haworthia? Är Det Giftigt Eller Inte?

Innehållsförteckning:

Video: Haworthia (73 Bilder): Funktioner För Blomning Och Blomsteromsorg Hemma. Hur överlever En ökenväxt En Torka? Vilken Jord Behövs För Haworthia? Är Det Giftigt Eller Inte?

Video: Haworthia (73 Bilder): Funktioner För Blomning Och Blomsteromsorg Hemma. Hur överlever En ökenväxt En Torka? Vilken Jord Behövs För Haworthia? Är Det Giftigt Eller Inte?
Video: Jord för torrisar och jord som ska klara torra förhållanden 2024, Maj
Haworthia (73 Bilder): Funktioner För Blomning Och Blomsteromsorg Hemma. Hur överlever En ökenväxt En Torka? Vilken Jord Behövs För Haworthia? Är Det Giftigt Eller Inte?
Haworthia (73 Bilder): Funktioner För Blomning Och Blomsteromsorg Hemma. Hur överlever En ökenväxt En Torka? Vilken Jord Behövs För Haworthia? Är Det Giftigt Eller Inte?
Anonim

Det finns en övertygelse om att Haworthia -växten är en skyddande talisman som ger godhet och laddar huset med positiv energi. Naturligtvis håller inte alla blomsterodlare med såväl populära vidskepelser som religiösa motiv. Och ändå följer de flesta som älskar att odla blommor på fönsterbrädan ofta folkliga tecken.

Bild
Bild

Denna växt har inte färgglada och iögonfallande löv, är inte rik på blommor . Och ändå har den blivit utbredd i blomsterodlingsvärlden. Under hela livscykeln orsakar Haworthia inte besvär. Av naturen är växten kräsen. Och ändå, för dess avel och odling, är det nödvändigt att utföra anständig vård. Med förbehåll för reglerna för hemunderhåll kommer varje person att kunna komma närmare denna exotiska blomma.

Bild
Bild

Beskrivning

Haworthia är en graciös flerårig. De första kopiorna fördes till de europeiska ländernas territorium under 1700 -talet. Hemländerna i Haworthia är sydvästra och Sydafrika. Växten är uppkallad efter den berömda utländska botanisten Adrian Haworth. Hittills är mer än 150 arter av den representerade växten kända i den botaniska miljön. I utseende ser blomman ut som en kaktus, men när du rör vid Haworthia känner du omedelbart skillnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna hemodlade saftiga växt kan bli upp till 30 centimeter hög . Bladen är täta och ganska köttiga. I form liknar växten en rosett, som ligger på en liten stjälk och knappt syns med blotta ögat. Bladens yta är slät vid beröring, ibland med utbuktningar som sticker ut i vitt. För varje enskild typ av haworthia skiljer sig bladplattornas kanter i struktur. De kan likna en skalad kant, kanterna på arken på andra exemplar är helt släta och arkens spetsar har en spetsig vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sorter av Haworthia -växten har en intressant egenskap. I slutet av bladen finns det små genomskinliga områden som liknar glasfönster genom vilka växterna får solljus. Under blomningsperioden blommar många arter av Haworthia små, långsträckta rörformiga blommor med kronblad böjda åt sidan.

Mycket ofta förväxlas haworthia med andra representanter för en blommande trädgård, till exempel med aloe . Och bara erfarna blomsterhandlare kan omedelbart se skillnaden mellan dem. För det första upplöser aloe inte barn, medan Haworthia har många av dem. För det andra känns ribbade spår tydligt från botten av haworthia bladplattorna, själva ytan är något grov. Aloe har inte de presenterade funktionerna. Om du vill odla den beskrivna saftiga, är nybörjare odlare oroliga för att en växt från Afrika kan visa sig vara giftig. Faktum är att giftiga ämnen finns i haworthia växtsaft, men i låg koncentration, vilket inte kommer att skada människokroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelning i naturen

Haworthias hemland är Afrikas sydvästra och södra delar. I den botaniska klassificeringen tillhör växten familjen Xantoreide. Enligt dess huvudsakliga egenskaper anses den vara en örtartad flerårig. I naturen kan Hawortia hittas på torra platser som öknen . Växten når 15 centimeter i längd. Ett särdrag hos vild haworthia är att gamla löv ersätts med nya små barn som växer ovanpå varandra, vilket gör att växten i sig visar sig vara mycket högre. Forskare och botaniker mötte på väg ökenhaworthia av olika arter, vars ålder översteg 10 år. De var drygt en meter höga. Eftersom Haworthia inte är en nyckfull växt växer den naturligt även i naturen.

Bild
Bild

Olika sorter

Moderna odlare vet om förekomsten av mer än 150 sorter av Haworthia, som odlas i lägenheter och hus. Dessutom har varje enskild kopia flera skillnader från sina motsvarigheter . Naturligtvis har inte alla variationer av Haworthia som tagits hit tagit rot hemma. Ändå har cirka 70 representanter för denna växt perfekt anpassat sig till rumsmiljön och hemväxtförhållandena. I den här listan finns det flera växtsorter som är mest populära bland blomsterodlare.

Bild
Bild

Haworthia randig

Denna representant för Ksantoreev -familjen har inte en stam i strukturen. Smala löv. I färg påminner de mer om en träskskugga. Köttiga blad kombineras med en tät rosettdesign. Arkens yta är slät, med ljusa backar nedanför. Under blomningsperioden löser den upp små blommor i panikområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia pärla

I den vetenskapliga litteraturen kallas denna representant för Xantoreev -familjen pearl haworthia. Växten har täta pärlspetsiga löv. Bladens spetsar är skarpa, med små taggar längs kanterna. Blomställningar är penslar av gröna blommor. Efter blomningen ruttnar rosetten och dotterskott på sin plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia Reinwardt

Den presenterade saftiga växer i längd upp till 15 centimeter. Den har inga rosetter, bladplattan är en spetsig triangel, tätt passande inuti växtens struktur. Från den nedre delen är bladen täckta med små tillväxter av en vit nyans, som försvinner när det saknas solljus. Blomställningen av Haworthia Reynwardt består av små, citronfärgade blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia Attenuata

Det andra namnet på denna växt är Haworthia Attenuata. Till utseendet har den gemensamma drag med randig haworthia, även om det inte ser så imponerande ut. Den maximala bladlängden är 6 centimeter och den maximala bredden är 2 centimeter. På båda sidor är bladen täckta med nästan osynliga prickar av mörkgröna och svarta nyanser. Den brokiga sorten har rosetter av gula toner eller blad med ett randigt mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia navicular

Blommans täta blad är formade som en schackrok. Det nära arrangemanget av ark till varandra utgör en tät rosett. En särdrag är det ljusgröna lövverket med en blank yta. Under blomningen bildas små vita blommor på växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia Cooper

Maxhöjden för den presenterade arten är 20 centimeter. Bladen är grova, små i storlek. De odlar tre bitar i rad. På ovansidan har de en deprimerad form med toppar krökta inåt. Den nedre delen av arken presenteras i form av en schackrok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia slingrar sig

Den presenterade arten av saftiga har en ganska intressant form. Bladen är långsträckta, ändarna är spetsiga. Formen på arken är böjd, konvex. Växten själv har en mörkgrön yta, som är täckt med små vita finnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia klibbig

Det andra namnet är "viskos". Den presenterade växttypen når en höjd av 20 centimeter. Bladen är små, ovala. I längd är de 2,5 centimeter, i bredd - högst 1 centimeter. Utseendet på 3 små rader av utbuktningar på platta bladformer indikerar att växten är vuxen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia mosaik

Ibland kallas det schack. I struktur kännetecknas det av ett köttigt konvext lövverk. Växten liknar en spiral i form. De yttre delarna av arken har dåligt urskiljbara tandrutor. Det finns ett lätt nät på ovansidan av bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia limoliferous

Den har starka och täta blad med en maximal bredd på 4 centimeter. Den täta designen är en förstärkt sockel. Kronbladet stiger uppåt. Flera tunna taggar finns längs arkens kanter. Växtens yta är dekorerad med vita ribbade linjer.

Bild
Bild

Haworthia rivjärn

I utseende och struktur liknar det ett pärlprov. Ett särdrag är lövverk, som slumpmässigt växer ovanpå varandra. Den långsträckta plåten har en liten tjocklek och spetsiga spetsar. Det finns små taggar på sidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia örtartade

Den presenterade sorten finns i lägenheter och hus mycket oftare än andra arter. Växtens löv är inramade med mjuka fransar. I färg presenteras haworthia örtartade i flera varianter och ändrar färg beroende på vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia spindelväv

Växten ser ut som ört haworthia. Skiljer sig i ett tunt och tätt arrangemang av sidoprocesser, som skapar bilden av en vävd vitaktig boll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia retuza eller trubbig

Från den allmänna variationen av arter utmärks den presenterade växten av täta och tätt ordnade blad, som ändrar färg med ett starkt underskott av solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia dvärg

Det andra namnet på den presenterade arten är pygmy Haworthia. Den är skyldig sitt namn till sin miniatyrstorlek. Bladens längd överstiger inte en centimeter, diametern är 6 centimeter. Vid beröring av bladet på denna växt känns en liten ytråhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia Marginata

Det ser mycket ut som en konstgjord blomma. Bladen liknar plastmaterial. När blomman mognar ändras bladplattans färgskala.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia Atrofuska

Bladen är rödaktiga tallrikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia hackade av

Blommans andra namn är Haworthia Trunkata. Växtens blad är köttiga, växer i två rader. Ett särdrag ligger i deras spetsar, som har ett hackat utseende. Varje enskilt ark slutar på en annan höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia Maugani

Särart hos denna växtsort ligger i de cylindriska bladen, vars spetsar är försedda med genomskinliga utbuktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haworthia Big Band

Den maximala höjden för den saftiga sorten som presenteras är 10 centimeter. Bladen är täta, köttiga. Växtens färg är mörkgrön. Bladplattornas yta är slät vid beröring, även om det finns något utskjutande fläckar av en ljus nyans på undersidan.

Bild
Bild

Haworthia Tortuosa

Växten har en mörkgrön nyans. Dess yta är täckt med knappt märkbara knölar. Bladen är voluminösa vid basen, avsmalnande mot spetsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av saftiga kan odlas separat, men efter att ha fått minimal erfarenhet av att ta hand om denna växt kan du försöka blanda ihop dem. För att göra detta måste du kombinera flera typer av haworthia av samma storlek och lägga till dekorativa element i behållaren.

Uppfödningsegenskaper

Erfarna odlare vet att nästan alla typer av växter har flera formeringsalternativ. Detsamma gäller Haworthia. Det första vanligaste sättet är sittplatser för barn. Det föreslagna alternativet för att separera skotten från moderbasen måste genomföras under våren.

  • Växten måste tas bort från krukan . Ta bort gammal jord som finns kvar på rötterna. Separera sedan bebisarna tillsammans med rotbasen.
  • Unga skott måste transplanteras till en annan kruka med beredd jord . Häll sedan på lite. Det händer att när barnen delar sig förblir embryona utan rot. I det här fallet är det nödvändigt att strö såren med ett speciellt pulver av aktivt kol och lämna blomman att torka i flera dagar. Och efter det, plantering i fuktad sand. När roten har bildats måste växten transplanteras till en lämplig jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra reproduktionsmetoden utförs genom att plantera ett haworthiablad. Det föreslagna alternativet är mest lämpligt för sorter med en smal och långsträckt plåtform.

  • I en vuxen växt måste du försiktigt bryta av ett blad. Det viktigaste är att det inte går sönder eller skadas i mitten. Vid avskiljning ska bladet lätt flytta sig från fästpunkten till skaftet. Det är nödvändigt att riva av det genom att dra det något åt sidan.
  • Det valda arket måste torkas. Två veckor räcker för denna process.
  • Efter torkning bör bladet planteras i fuktad sand och vänta på att rötterna ska dyka upp. Denna process tar ungefär en månad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus kan inte skapas, annars kommer det förberedda bladet att ruttna. Den lämpligaste perioden för detta är februari och mars.

Den tredje uppfödningsmetoden är genom att rota stjälklingorna. Detta alternativ används extremt sällan, trots att det är mycket effektivt.

  • Med hjälp av en siden tråd är det nödvändigt att separera stjälken. Den placeras ovanför de nedre bladen och räts ut med en pinne så att den helt täcker stammen. Trådens ändar ska korsas och dras skarpt. Detta skapar ett snyggt snitt.
  • Platsen för blomsterseparation måste behandlas med aktivt kolpulver eller svavel. Låt sedan skäret torka i en vecka.
  • Den skördade stjälken måste vara rotad i fuktad sand.
  • Så snart rotsystemet har uppstått måste Haworthia -plantan transplanteras i marken.
Bild
Bild

Den fjärde reproduktionsmetoden utförs genom sådd och odling av frön. Denna process är ganska komplicerad och endast uppfödare använder den.

  • Utvalda Haworthia -frön måste sås i fuktad sand. De måste täckas med folie eller glaskolv. Temperaturen inuti strukturen bör ligga på nivån 20-25 grader Celsius.
  • Väntområdet för plantor ska vara väl upplyst. Så snart de första embryona dyker upp måste filmen avlägsnas och plantorna placeras under stark belysning.
  • Sex månader senare måste du transplantera de resulterande plantorna i separata krukor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Förfarandet för avel Haworthia hemma är mycket enkelt. Efter uppkomsten av rotsystemet måste växten planteras i hälsosam jord så att blomman växer i fullständig mysighet och komfort. Detsamma gäller för att transplantera en växt, eftersom det finns tillfällen då transplantation av en blomma är extremt viktig för dess tillstånd. Kapaciteten för plantering och transplantation bör vara något större än den tidigare storleken . Tyvärr transplanterar många odlare i samma kruka, helt enkelt genom att uppdatera jorden något. Detta är inte värt att göra. När du väljer en kruka är det bättre att ge dina preferenser runda former med en bred diameter och låga väggar. En enorm volym behållare för en blomma är oönskad, eftersom haworthia kommer att ge mer energi till att växa rotsystemet, och inte till bladen. Och själva jorden i en stor kruka kan bli sur.

Bild
Bild

Den nya krukan måste ha ett dräneringssystem . Haworthia är en opretentiös växt, därför behöver den inte speciella blandningar. Inte konstigt att den växer i naturen i torra områden. Som planteringsjord är en blandning för succulenter perfekt. I en sådan jord finns tegelstenar, vilket hjälper till att reglera fukt. Även med tiden kommer denna smula att sönderfalla och kan skada roten. För att undvika sådana incidenter är det bäst att förbereda jorden själv.

Bild
Bild

Att transplantera vuxna växter görs vart tredje år - precis när den gamla krukan blir trång. Och unga skott transplanteras en gång om året. Om odlaren märker att rötterna har börjat vissna, måste växten transplanteras omedelbart, men bara i en liten behållare.

Om Haworthia köptes i en butik måste den transplanteras i naturlig jord. Transportblandningen är inte lämplig för odling av växten. Dessutom kommer det under processen att transplanteras att bli bekant med dess rotsystem. Själva processen med att plantera eller transplantera Haworthia är ganska enkel. Det viktigaste är att följa handlingssekvensen och arbeta korrekt med ett tunt rotsystem.

  • Botten på den nya behållaren måste fyllas med expanderad lera, vilket ger dränering av hög kvalitet.
  • En växt som tas bort från en gammal kruka måste undersökas noggrant. Om skadade eller torra delar av rotsystemet hittas måste de skäras av innan frisk vävnad börjar. De skurna ändarna ska behandlas med ett fungicid och lämnas i en dag.
  • Växten måste sänkas ner i den förberedda behållaren, tillsätt gradvis den beredda jorden, så att jorden fördelas jämnt på rötterna. Du kan inte trycka ner på marken. Haworthias rotsystem är känsligt och kan skadas av fysisk exponering.
  • Planteringsjorden samlas upp i form av en kon. Detta är nödvändigt så att vätskan rinner till väggarna i planteringsbehållaren och inte till stammen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna odlare älskar att plantera saftiga blandningar, bestående av olika former och storlekar av haworthia. Den skapade kompositionen kommer utan tvekan att bli ett ljust element i en blommande trädgård och till och med på en fönsterbräda. För att skapa ett sådant mästerverk måste du göra några enkla steg.

  • Plocka upp ett nytt runt kärl av hållbart glas. Skölj sedan och desinficera den väl. En servett fuktad med alkohol kommer att göra för desinfektion.
  • Det beredda kärlet måste fyllas med ett dräneringsskikt. I det här fallet kommer du att behöva mycket av det.
  • Det är nödvändigt att förbereda marken. Du måste kombinera trädgård och lövmark, tillsätta lite sand och aktivt kol till den.
  • Dekorelement bör förberedas. Det kan vara små stenar, skal, drivved. Färgad sand är önskvärt.
  • Det är nödvändigt att noggrant välja de växter som kommer att finnas i blandningen. På grund av deras färgmättnad kan du komma på en originalkomposition.
  • Ta bort gammal jord från de utvalda växterna. Rotning av haworthia i spåren på florariet måste göras extremt noggrant, och först efter det börjar lägga ut inredningen.
  • Kompositionen måste hällas lite från vattenkannan. Nästa vattning av blandningen görs först efter en månad.
  • Florariet ligger i ett ljust rum med konstant tillförsel av frisk luft.
Bild
Bild

Planteringen av Haworthia sker huvudsakligen på våren; växten vilar på vintern.

Subtiliteter i vården

Varje inomhusväxt behöver särskild vård. Det är viktigt att prata med blommor, de måste må bra av sina ägare. Och blomsterodlare måste förstå hur de ska befruktas korrekt, hur de ska bete sig i förhållande till blommor. Haworthia är naturligtvis en krävande växt, men det kräver fortfarande lite uppmärksamhet. Måttlig vattning är nyckeln till en hälsosam blomutveckling . På sommaren bör växten fuktas högst 3 gånger i månaden. Om Haworthia under sommarperioden ligger utomhus, måste den vattnas ofta och rikligt. En växt som ligger i en skuggig zon bör fuktas lite mindre ofta. Avståndet mellan vattningarna måste utföras efter inspektion av marken. Om det är helt torrt måste jorden matas med vätska. Oroa dig inte om Haworthia lämnas utan vatten under lång tid. På grund av sin praktiska och förfäder som tillhör ökenväxter överlever den fritt torka.

Bild
Bild

Vattning under vintersäsongen görs endast en gång i månaden. I detta fall måste vattnet hällas ur pannan. Varje blomsterhandlare måste veta att vattnet aldrig ska komma i kontakt med bladen när man vattnar Haworthia. Annars kommer de fångade vattendropparna att ackumuleras nära stammen, och denna uppsamlade fukt kommer att döda blomman.

Tiden att gödsla Haworthia börjar tidigt på våren och slutar med höstens ankomst . Marken bör kompletteras med användbara spårämnen en gång i månaden. Det är nödvändigt att använda en speciell utfodring för kaktusar och succulenter, som späds ut med vatten. Vissa odlare använder granulärt gödningsmedel och lägger till det i jordkompositionen i den mängd som anges av tillverkaren. En överdosering kommer inte att inträffa, Haworthia tar de frigjorda användbara elementen endast i fuktig jord.

Bild
Bild

För att öka tillväxthastigheten för haworthia används gödningsmedel, som innehåller en stor mängd fosfor och kalium, men lite kväve . Tyvärr sker blomning väldigt sällan i en rumsmiljö. Omkring maj kan vuxna växter släppa blomsterstjälkar. Experter rekommenderar att bli av med blomväxter från deras utseende, eftersom växten lägger mycket energi på att odla dem. Bland det stora utbudet av Haworthia -arter finns dessutom representanter för vilka blomning är mycket oönskad. Efter den första blomningen dör växten omedelbart.

Bild
Bild

Haworthia upplever en period av lugn på vintern. Det börjar i mitten av november och slutar i början av mars. Under denna period bör anläggningen avlägsnas från värmesystem i ett svalt rum, där den maximala temperaturen är 12 grader Celsius. Haworthia vattnas en gång i månaden på vintern. Hon överlever perfekt vintertorkan.

Möjliga sjukdomar och skadedjur

Liksom alla inomhusväxter kan prydnads haworthia vara mottagliga för sjukdomar som orsakas av olika skadedjur. Deras lista är ganska liten, men när vissa mikroorganismer identifieras bör akuta åtgärder vidtas så att haworthia inte torkar ut och dör.

Grå röta . De primära symptomen är synliga på mogna blad. Askfärgade fläckar dyker upp, och de drabbade områdena från hårda blir mjuka vid beröring, sedan blir bladen med dem gula och dör av. En foundationol -lösning hjälper till att bli av med gråröta. Som en förebyggande åtgärd kommer det att vara nödvändigt att klippa av de drabbade arken, ordna om potten till ett upplyst område.

Bild
Bild

Mealybug . Dessa skadedjur är lätta att särskilja genom kroppens vita färg och de klibbiga sekret som finns kvar efter dem. På bladen blir de synliga direkt, och när de är i rotsystemet är det tyvärr svårt att märka dem. Rötterna ska inte tillåtas att ruttna, så när de första sådana symtomen uppstår bör du noggrant undersöka haworthia genom att dra den helt ur potten. En lösning av "Aktara" hjälper till att bli av med mjölken. Inledningsvis är det nödvändigt att utföra två eller tre behandlingar med en paus per vecka. Om mjölken finns på rötterna, bör växten vattnas med den beredda lösningen av samma Aktar. För att förebygga är det bäst att behandla busken med en blandning av eteriska oljor och rinnande vatten.

Bild
Bild

Trips . Dessa skadedjur kan lokaliseras både på själva växten och i jorden. De ser mycket ut som flugor. Tecken på deras utseende är brun blomma med en silveraktig glans. Fitoverma -lösningen hjälper till att bli av med thrips. Som en förebyggande åtgärd kommer det att vara nödvändigt att byta ut en del av jorden, och det är bäst att transplantera växten till ny jord. I det här fallet är det nödvändigt att behandla rotsystemet med Aktara -lösning.

Bild
Bild

Sniglar . De uppstår på Haworthias som växer på gatan. Det är mycket svårt att inte märka dem - friska löv blir tunnare, uppätna delar visas på dem. "Metaldehyd" hjälper till att övervinna sniglar, som ska hällas på marken och en plats nära potten. Sammansättningen av "Metaldehyd" får sniglar att krypa upp till ytan i ett försök att fly, och odlaren behöver bara samla insekter och förstöra dem för hand. För att undvika skadedjur bör växten hållas borta från värkande blommor.

Rekommenderad: