Altai -lök (16 Bilder): Beskrivning Av Stenlöken "Alves". Plantera Frön På Våren Och Ta Hand Om Fleråriga Lök, Sjukdomar Och Skadedjur Under Odling

Innehållsförteckning:

Video: Altai -lök (16 Bilder): Beskrivning Av Stenlöken "Alves". Plantera Frön På Våren Och Ta Hand Om Fleråriga Lök, Sjukdomar Och Skadedjur Under Odling

Video: Altai -lök (16 Bilder): Beskrivning Av Stenlöken
Video: Why are these 32 symbols found in caves all over Europe | Genevieve von Petzinger 2024, Maj
Altai -lök (16 Bilder): Beskrivning Av Stenlöken "Alves". Plantera Frön På Våren Och Ta Hand Om Fleråriga Lök, Sjukdomar Och Skadedjur Under Odling
Altai -lök (16 Bilder): Beskrivning Av Stenlöken "Alves". Plantera Frön På Våren Och Ta Hand Om Fleråriga Lök, Sjukdomar Och Skadedjur Under Odling
Anonim

Lök är en växt som finns i vilken trädgård som helst. Dess användbara egenskaper är ovärderliga. Det finns dock sorter som odlas inte bara för grönska eller hela lökar, utan också för att anlägga platsen. Denna sort anses vara Altai -löken "Alves ".

Beskrivning

Altai-lök är en långsiktig kultur. Det kallas också sten, eftersom det i naturen ofta växer på stenig mark och till och med på stenar. En liknande sort finns i Sibirien, liksom i Mongoliet, vissa regioner i Kina, i Kazakstan. I Altai finns de flesta sådana växter, vilket förklarar namnet. I Ryska federationens statsregister anses "Alves" fortfarande vara den enda sorten av Altai -lök . Dessutom är kulturen skyddad av olika organisationer, eftersom den är en hotad art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den genomsnittliga växthöjden är 0,5 m, även om vissa exemplar växer upp till en meter . Löken har ett starkt rotsystem, och själva lökarna har en diameter på 2 till 6 centimeter. Lökfjädrar är mörkgröna, tjocka och starka, mycket lik fjädrarna hos ung vitlök. Växten börjar blomma i maj, det andra året av dess existens. Blommorna är krämiga och små i storlek. Blomningen ser spektakulär ut när blommorna samlas i en stor boll, som ligger högst upp på fjädern.

Lök mognar snabbt, på mindre än en månad, så de klassas som tidiga sorter. Dessutom är stenkulturen mycket produktiv: nästan 4 kg lökar skördas från en kvadratmeter. Varje prov väger cirka 40 gram. En annan fördel med Altai -löken är vinterhårdhet. En flerårig växt tål frost ner till -40 grader.

Bild
Bild

Landning

För att plantera Altai -kultur bör du välja en solig plats, även om en ljus nyans också är ganska acceptabel. Planteringsområdet ska vara torrt, eftersom lökarna kommer att ruttna på för blöta jordar . Förbered jorden sedan hösten. För att göra detta grävs det upp och tillsätter superfosfat (20 g) och kaliumklorid (15 g). Dosen anges för 1 kvadratmeter. Dessutom för varje kvadrat. m måste du lägga till 5 kg kompost, samt 0,5 kg träaska. Jordens surhet bör vara 7 pH. Om jorden är surare rekommenderas att lägga kalk till den.

Altai lök odlas från frön . De måste beredas genom att blötläggas i en svag lösning av kaliumpermanganat i en halv dag. Därefter torkas materialet noggrant. Plantering görs bäst på våren, även om det ibland görs på hösten. Med en kratta jämnas jorden ut, sedan grävs små spår i den. Fröna är begravda en och en halv centimeter, avståndet mellan dem är 6 cm. 0,35 m finns kvar mellan raderna. Efter plantering vattnas bäddarna väl och mulas med organiska material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill få mycket tidiga lök kan du odla plantor i förväg . Det är värt att börja göra detta 60 dagar innan den avsedda planteringen i jorden. De tar lådor, desinficerar dem och jorden också. Fröna läggs ut så att det är 3 cm mellan dem och strö sedan lätt med jord. Därefter sprutas substratet med varmt vatten, filmen sträcks. Därefter återstår det bara att vänta på groddarna, öppna skyddet varje dag och vid behov spruta marken.

När greenerna bryter igenom, avlägsnas skyddet och plantorna odlas med standardmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att ta hand om Altai -löken är inte svårt. I allmänhet ser alla procedurer likadana ut som med en konventionell lökodling. Växten är absolut inte nyckfull.

Det är nödvändigt att vattna groddarna ett par gånger i veckan, för detta använder de vatten som har lagt sig i solen, i inget fall kallt . Bevattningen är nästan stoppad just nu när lökarna mognar. Efter vattning är det vanligt att lossa jorden så att det inte bildas skorpa på den. Och även jorden runt fjädrarna är ogräs, vilket förstör det växande ogräset.

När det första bladet börjar bildas behöver växten kväve-fosforgödselmedel . Ta 15 mg per kvadratmeter. Därefter används kalium-fosforblandningar, dosen är densamma. Du kan välja ett annat schema. På våren matas växterna med en frånskild kyckling.

Om jorden är utarmad, tillsätt mullein. Acceleration av tillväxt ger en infusion av ogräs. Gödsel appliceras alltid i uppmätta doser, eftersom löken inte tolererar deras överskott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Stenbåge blir praktiskt taget inte sjuk. Dess doft stöter bort skadedjur, och de försöker hålla sig borta från fjädrar . Det enda undantaget är lökflugan. För att förhindra skadedjurets utseende kan du plantera morötter bredvid löken. Om parasiten redan har visat sig kan du behandla växterna med tobaksdamm, tvålösning, träaska. Vid ett stort antal skadedjur är det bättre att använda insekticider. Till exempel "Iskra", "Aktaru" och andra.

Lök är inte rädda för bakteriella och virala sjukdomar, men de lider av peronosporos . I fallet med denna sjukdom är växtens fjädrar täckta med långsträckta fläckar. För att bota Altai -kulturen, i de tidiga stadierna, används en vassle -lösning (1 del yoghurt späds ut i en hink med vatten). Med den massiva spridningen av sjukdomen används fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd och lagring

Du kan skörda gröna stenlök flera gånger per säsong. Detta är vanligtvis 2 till 4 gånger. Du behöver bara klippa av bladen, men så att cirka 5 centimeter grönska ligger kvar över marknivån. Om du vill samla frön finns flera växter kvar på platsen, vars blad inte är avskurna. Viktigt: lök bör planteras om vart femte år, med beaktande av reglerna för växtföljd.

De insamlade lökarna kan förvaras. För att göra detta, välj ett mörkt rum med god ventilation. Temperaturen i den ska vara rumstemperatur. Lökarna läggs noggrant ut på tidningar, medan kulturen måste vara absolut torr. Och även lök kan förvaras i buntar i suspenderat tillstånd eller i trälådor. De gröna fjädrarna kan ätas direkt eller strimlas och läggas i frysen.

Rekommenderad: