Plantera Liljor I öppen Mark På Våren: Hur Man Planterar Lökar Med Groddar Så Att De Blommar? Till Vilket Djup Ska Grodda Lökar Planteras Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Liljor I öppen Mark På Våren: Hur Man Planterar Lökar Med Groddar Så Att De Blommar? Till Vilket Djup Ska Grodda Lökar Planteras Korrekt?

Video: Plantera Liljor I öppen Mark På Våren: Hur Man Planterar Lökar Med Groddar Så Att De Blommar? Till Vilket Djup Ska Grodda Lökar Planteras Korrekt?
Video: LÖKLASAGNE i kruka - Plantera vårblommande lökar i olika lager för att få en stor blomning 2024, Maj
Plantera Liljor I öppen Mark På Våren: Hur Man Planterar Lökar Med Groddar Så Att De Blommar? Till Vilket Djup Ska Grodda Lökar Planteras Korrekt?
Plantera Liljor I öppen Mark På Våren: Hur Man Planterar Lökar Med Groddar Så Att De Blommar? Till Vilket Djup Ska Grodda Lökar Planteras Korrekt?
Anonim

Varje person kan odla liljor, även om han är långt ifrån trädgårdsarbete. Få människor vet, men de kan framgångsrikt planteras på våren. För att göra detta behöver du bara välja rätt sorts lökar, plantera dem i beredd jord och njuta av de underbara doftande blommorna i tid. Att ta hand om liljor är ganska enkelt och tar inte mycket tid. För att underlätta denna process måste du bekanta dig med den ackumulerade erfarenheten och applicera den i din rabatt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Nyblivna blomsterhandlare som bestämmer sig för att dekorera sina rabatter med liljor vilseleds av informationen att plantering kan ske både på våren och på hösten. På hösten planteras lökarna så att de slår rot innan kallt väder börjar. Planteringen på våren är något annorlunda och har sina egna egenskaper. Det kan finnas följande förutsättningar för att skjuta upp plantering på våren:

  • orsaken till detta kan vara banal kortsiktighet, inte alla skördar frön i tid, tanken på att skaffa liljor kan vara spontan;
  • väderförhållandena kan också störa höstplanteringen - tidiga frost eller regn.
Bild
Bild

I vilket fall som helst, om omständigheterna är så, behöver du inte överge vårplanteringen och vänta på nästa säsong. Dessutom har detta alternativ uppenbara fördelar, nämligen:

  • inte alla lökar planterade på hösten kommer nödvändigtvis att rota och gro på våren - de kan frysa eller drabbas av röta, skadedjur, vilket kan hända trots bra skydd och isolering av rabatten; i artificiellt skapade förhållanden med låg temperatur, mörkning och luftfuktighet (till exempel i kylskåp eller källare) lagras lökarna bättre och deras tillstånd kan övervakas;
  • det finns sorter av liljor för vilka övervintring i det öppna fältet är kontraindicerat; särskilt när det gäller områden med hårt klimat;
  • du behöver inte slösa tid och ansträngning på att värma upp sängarna, och sedan med värmen - på röjningen.
Bild
Bild

Tillsammans med detta kan svårigheter uppstå . Om glödlampan inte utvecklas tillräckligt kan blomningen vara svag, och i vissa fall är knopparna helt frånvarande. Av samma anledning minskar antalet barn. Alla dessa konsekvenser kan förvärras om sommaren var kall.

Planteringsarbete bör utföras i slutet av april eller början av maj, när jorden värms upp ganska mycket och det inte kommer att finnas några allvarliga frost. I söder kan du börja tidigare och senare i de norra och sibiriska regionerna.

Valet av planteringsmaterial

Den vanligaste avelsmetoden för liljor är med lökar. Det är nödvändigt att uppmärksamma deras typ vid köp. Liljor är följande:

  • ettåriga - glödlampan förlorar alla sina egenskaper i slutet av säsongen, ger en ny (dotter);
  • flerårig - glödlampan fylls på med nya vågar varje säsong, på fem säsonger fördubblas de nästan; Dessutom växer de över med små lökar - de måste växa i minst två år innan de får blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer är det viktigt att vara uppmärksam på lampans storlek, densitet och utseende. Den ska vara proportionellt tung och fast. Vid pressning får ytan inte missa. Skär, sprickor, illaluktande lukt, vätska som rinner ut och eventuella tvivelaktiga ytfläckar bör vara en ursäkt för att inte köpa. Ett bra skick på botten med levande rötter är nyckeln till den framtida växtens hälsa. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt groddarna, om lökarna köps i förväg bör eventuella tecken på spiring saknas, annars går det inte att uppfylla tidsfristen och du måste odla blomman hemma.

För vårplantering måste du köpa lökar under sensommaren eller början av hösten . Det är bättre att lägga lite ansträngning på lagring under vinterperioden än att köpa material av låg kvalitet. Ibland på våren kan skrupelfria leverantörer glida lökarna efter att de tvingats - om de planteras under samma säsong kommer blommorna inte längre att fås.

Specialbutiker för trädgårdsodling är inte en garanti, men de väcker mer förtroende. Dessutom kan de omedelbart köpa allt du behöver för plantering och vård, samt få råd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ingen hemlighet att blommans storlek och proportioner beror på plantmaterialets kvalitet. Det bästa alternativet är att förbereda det själv. Förberedelsen av lökarna sker i flera steg, nämligen:

  1. först måste boet, det vill säga moderns glödlampa och spädbarn, försiktigt avlägsnas; vanligtvis separerar bebisarna bra själva, men om detta inte händer är det bättre att lämna dem på en vuxen glödlampa - för att mogna;
  2. sedan rengörs alla lökar från jorden, gamla döda fjäll, rötter tas bort och får torka (men inte under solen);
  3. det färdiga planteringsmaterialet läggs ut, signerade - ventilerade påsar eller lådor är lämpliga för detta (det är att föredra att lägga ut så att lökarna inte vidrör); de förvaras på en sval, mörk plats med tillräcklig fuktighet för att förhindra att de torkar ut; denna process måste övervakas och förfallna måste tas bort i tid;
  4. före plantering tas det förberedda materialet ut, undersöks för skador - var noga med att behandla dem med en svag lösning av mangan eller fungicider; försumma inte denna procedur - på så sätt kan du förhindra vissa sjukdomar.
Bild
Bild

Lökar med groddar är lämpliga för vårplantering. Det är omöjligt att rädda dem till hösten. Detta händer ofta på grund av att villkoren för lagring av fröet inte följs. Om det är mer än två månader kvar till maj, och groddarna redan är ganska stora, är det lättare att plantera lökarna i krukor eller behållare. För plantering hemma bör behållare ha ganska höga sidor . Spirade liljor planteras senare, så att de känsliga groddarna garanterat inte skadas av naturliga problem. De avlägsnas med all möjlig omsorg från behållarna och sänks ner i lämpliga hål.

Hur förbereder jag jorden?

Först måste du välja en plats för den framtida rabatten. För liljor är ett plant område lämpligt, på vilket fukt inte ackumuleras. Trots att denna typ av blommor älskar solljus, bör planteringar vara ganska välskyddade från vinden.

Faktum är att stjälken och bladen är ömma, lätt böjs och går sönder. För skydd kan du använda ett staket eller buskar. Samtidigt bör rabatten inte stå i skuggan, därför bör planteringar eller byggnader placeras på ett tillräckligt avstånd.

Bild
Bild

Efter att planteringsplatserna har identifierats bör jordens skick bedömas på dem. Man tror att för att odla liljor måste den vara ganska lätt och väldränerad . Men samtidigt är det viktigt att upprätthålla en balans, för i sandjorden kommer det inte att finnas tillräckligt med fukt för växtens utveckling, och i tung lerjord kommer det att ackumuleras i onödan och kan leda till sönderfall. Dessutom stör överflödig lera syreutbyte med rötterna, och detta kan negativt påverka blommans tillväxt. Därför är det nödvändigt att förlita sig på markens skick, liksom på tidigare erfarenhet av plantering på denna plats. Vid behov kan torv och humus tillsättas till den sandiga jordblandningen och lerjorden kan spädas med en blandning av torv och sand.

Viktig! Med ögat bestäms den önskade konsistensen enligt följande - jorden komprimerad i handen ska förbli smulig. Om den bildar en tät klump innehåller den många lerkomponenter.

Bild
Bild

Om vi talar om en plats där vatten hela tiden ackumuleras eller grundvatten finns i närheten, är det absolut nödvändigt att hälla ett dräneringsskikt på botten av planteringshålen. Det kan expanderas lera, småstenar och till och med trasiga tegelstenar, skiffer. De flesta liljesorter föredrar lite sur jord . För att få denna indikator till önskad nivå tillsätts siktad aska, krossade äggskal eller släckt kalk till jorden. Stark alkalisk jord kan justeras med gödsel, superfosfat eller ammoniumsulfat.

Helst, om en ganska storskalig plantering planeras och platsen bestäms i förväg, bör du börja förbereda jorden under föregående år. Det ska grävas upp och humus tillsättas (men inte färskt). Förutom, på platsen för den framtida rabatten kan grön gödsel sås, vilket kommer att förbättra jordens struktur, berika det med kväve och förhindra tillväxt av ogräs … Huvudarbetet påbörjas 2-3 veckor innan lökarna planteras, när jorden fortfarande är fuktig. Det valda området måste rengöras från löv, död ved, främmande skott, jämnas ut och fördelas över det nödvändiga komponenter - sand, torv eller humus. Sedan grävs allt detta upp väl (till ett djup av minst 20 cm). Mineralgödselmedel i detta skede bör begränsas, eftersom deras överskott kan leda till överdriven tillväxt av grönska och en minskning av antalet knoppar.

Viktig! Liljor kan användas för att dekorera även till synes olämpliga områden för plantering, till exempel steniga. I detta fall bör hål eller djupa hål grävas på den och fyllas med lämplig jord, som måste förnyas varannan eller var tredje säsong. För att blommorna ska utvecklas väl med detta arrangemang krävs konstant övervakning och god vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigningssystem

Efter att lökarna har förberetts kan de planteras säkert i marken. För detta är det bättre att förbereda enskilda gropar eller långa hål. Om marken är för torr kan de fuktas något. I botten av varje bör ett dräneringsskikt hällas, åtminstone från sand. Toppdressing läggs direkt till groparna. Sätt sedan löken i dem strikt vertikalt, med botten nedåt och täck dem med jord ovanifrån.

Planteringstäthet och densitet kan variera . Liljor planteras nästan aldrig ensamma; i grupper ser de mer organiska ut. En rabatt med ofta planterade blommor ser bättre ut, men i det här fallet måste perenner transplanteras oftare när de blir större och barnen växer. Bättre att hålla avståndet mellan lökarna detsamma (5 till 25 cm), särskilt för linjär plantering.

Mellanrummen mellan raderna bör vara tillräckliga inte bara för växtens utveckling, utan också för att underlätta vården.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan aspekt som väcker många frågor är planteringsdjupet. På denna poäng kan man stöta på helt olika åsikter. Det beror på följande faktorer:

  • sort - lågväxande är begravda med 10–12 cm, liljor av medellång höjd - med 15 cm, långa - med 20–25 cm; det finns vissa sorter med låglagda löv - det räcker att strö dem bara lite med jord;
  • lampans storlek - om den är liten kan djupet minskas;
  • det valda området - i lös, mjuk jord bör groparna vara djupare, den här metoden är mer tillförlitlig och behåller fukt bättre, särskilt när det gäller torra områden, men det kan något fördröja tidpunkten för spiring och blomning.
Bild
Bild

Landningen ska naturligtvis inte ske spontant. Det finns många idéer för att dekorera rabatter, men de är alla föremål för följande principer:

  • det är viktigt att välja en bra bakgrund för liljor - det kan vara en ormbunke, enbär eller någon annan buske av detta slag, medan höga sorter inte alls ser ut mot bakgrunden av låga och sällsynta planteringar - de kommer att sticka ut överdrivet; på en rundad blomsterträdgård är de vanligtvis belägna i den centrala delen;
  • underdimensionerade liljor passar perfekt in i alla rabatter, och är också lämpliga för att dekorera stigar, markera zoner på en personlig tomt;
  • så att blomsterträdgården alltid ser elegant ut, bredvid dem kan du plantera blommor som blommar vid olika tidpunkter, till exempel phlox, pioner och gladioli;
  • förutom växtens storlek och blommans form, bör du noggrant välja färgschema - blommor kan kontrastera med andra eller betona liknande nyanser;
  • vid fördelning av utrymme för olika typer av blommor är det nödvändigt att se till att de blekna åtminstone delvis täcks av andra växter;
  • olika sorter av liljor planteras tillsammans med stor omsorg, eftersom de kan ha olika förhållanden för kvarhållande, och detta kommer också att förhindra spridning av sjukdomar från de mest sårbara sorterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Liljor är inte nyckfulla blommor. Men de behöver fortfarande ordentlig vård. Naturligtvis kommer stauder, under gynnsamma förhållanden, att växa fram och blomma, även om vattningen är begränsad till regn. Men blommorna kommer att vara små och gradvis degenerera. Dessutom, utan ordentlig vård, blir växten den mest sårbara för olika sjukdomar och skadedjur.

Liljor bör vattnas efter behov . Under den varma perioden - dagligen på morgonen och på kvällen. Vattenströmmen måste riktas mot roten så att den inte vidrör grönska eller blommor. Dessutom bör sängarna ogräs regelbundet och radavstånden lossas försiktigt för att säkerställa bra luftutbyte. Skär liljorna i en vinkel och lämna skaftet tillräckligt högt för att glödlampan ska utvecklas ytterligare.

Efter slutet av växtsäsongen tas alla stjälkar och löv bort. Perenner som är resistenta mot kyla behöver inte grävas ut, bara täckta med mulch för vintern.

Bild
Bild

Gödsel bör appliceras noggrant och vid behov. Vanligtvis är bara de liljor som har dykt upp de mest sårbara . För att göra dem starkare kan du använda alla medel som är särskilt avsedda för denna grupp blommor, liksom humus, saltpeter, urea. Då kommer stöd att behövas under spirande och blomningsperiod.

Bild
Bild

Det händer ofta att även om alla villkor är uppfyllda växer blommorna inte bra eller ser inte tillräckligt bra ut. Fundera över vad som kan skada liljorna.

  • Infektioner (råtta, penicillos, rost) . Orsakerna till sådana sjukdomar finns både i mark och i vatten. De kan förebyggas genom förbehandling av planteringsmaterialet. För att bekämpa en redan påbörjad sjukdom bör du använda kopparsulfat, de drabbade bladen sprutas med fungicider.
  • Virussjukdomar (rosett, mosaik och så vidare) . Oftast bärs de av skadedjur eller insekter. I detta fall avlägsnas de modifierade plantorna tillsammans med lökarna.
  • Ogynnsamma förhållanden . Blad kan ofta bli gula på grund av jordens surhet. Ibland kan det hända att en yttre hälsosam glödlampa inte växer fram eller av okänd anledning växer plantans stjälkar tillsammans. Vanligtvis sker allt detta nästa år eller när markens egenskaper, belysning, luftning ändras.
  • Lökar påverkas ofta kraftigt av gnagare . Speciellt om de planteras på hösten och täcks med halm, där de bor. Vårplantering eliminerar behovet av isolering, och gnagarna försvinner.

Rekommenderad: