Reproduktion Av Kalanchoe (16 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Hur Man Planterar En Blommande Kalanchoe?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Kalanchoe (16 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Hur Man Planterar En Blommande Kalanchoe?

Video: Reproduktion Av Kalanchoe (16 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Hur Man Planterar En Blommande Kalanchoe?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Reproduktion Av Kalanchoe (16 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Hur Man Planterar En Blommande Kalanchoe?
Reproduktion Av Kalanchoe (16 Bilder): Hur Man Förökar Det Med Blad Och Sticklingar Hemma? Hur Man Planterar En Blommande Kalanchoe?
Anonim

Kalanchoe är en vacker och lättskött inomhusblomma, varför den är så förtjust i många blomsterodlare. Det är inte heller svårt att föröka en växt hemma om du följer alla grundläggande rekommendationer. Denna artikel kommer att diskutera hur Kalanchoe reproducerar och vilka svårigheter som kan uppstå i denna process.

Träning

Många typer av husblommor rekommenderas att förökas under våren. Denna regel är dock inte nödvändig för Kalanchoe.

Växten anpassar sig lätt efter vegetativ förökning när som helst på året.

När det gäller fröuppfödning, alltså för denna metod kommer början av våren att vara den lämpligaste tiden.

Innan du fortsätter med reproduktionen av Kalanchoe måste du välja lämplig metod. I det här fallet måste du fokusera på växtsorten. Kalanchoe behöver ingen speciell förberedelse före transplantation, förutsatt att växten sköts ordentligt och inte blir sjuk.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Som nämnts tidigare kan Kalanchoe förökas på flera sätt samtidigt. Det är nödvändigt att välja rätt beroende på sortens egenskaper. Låt oss överväga alla avelsmetoder mer detaljerat.

Frön

För uppfödning av Kalanchoe med frön är sådana blommor som fjäder och filt mest lämpliga. Denna typ av förökning används också när ett stort antal växter måste höjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på processen för fröförökning steg för steg

  • Först och främst måste du förbereda en behållare för sådd och jord. Marken bör vara med tillsats av sand. Du kan ta ett färdigt butiksköpt substrat för blommande växter och tillsätta 25% av en sandblandning till den. För plantering av frön är det bäst att använda en rektangulär bred form.
  • Ett dräneringsskikt läggs ut på behållarens botten, på vilket det förberedda substratet hälls.
  • Det rekommenderas att krossa primern lätt och spraya den med vatten med en sprayflaska.
  • Fröna placeras inte djupt i jorden, utan på dess yta. Det är bäst att sprida fröet i snygga rader, cirka 5 centimeter från varandra. Det rekommenderas att ett intervall på 10 millimeter observeras mellan frön.
  • Efter att fröet har spridits över hela jordytan måste det pressas lätt in i jorden. Detta kan göras med händerna eller med en sked. I det här fallet måste du se till att fröna inte är helt nedsänkta i marken.
  • Därefter måste du täcka behållaren med frön med transparent glas eller film. Den täckta behållaren avlägsnas till en väl upplyst och varm plats. Det måste dock säkerställas att direkt solljus inte faller på glasets eller filmens yta.
Bild
Bild

Efter sådd är det nödvändigt att bibehålla optimala förhållanden för odling av Kalanchoe. Inomhustemperatur bör inte falla under 20 grader . Tills de första skotten visas behöver behållaren med fröet regelbunden ventilation, vilket gör att du kan bli av med överflödig fukt som samlats under filmen eller glaset.

Krävs också spraya fröna regelbundet med varmt vatten från en sprayflaska . De första skotten dyker upp ungefär sju dagar efter plantering av fröet, varefter glaset eller filmen måste avlägsnas och behållaren lämnas öppen. Ett par veckor senare, när groddarna har minst 4 blad, planteras de i olika krukor.

Scionbehållarna får inte vara för breda eller djupa. Annars kommer bara rotsystemet att växa, och själva växten kommer att sluta växa. Två månader senare, efter att blomman är väl rotad, kommer nypning att krävas. Denna procedur låter dig bilda en vacker snygg buske. Upprepad nypning upprepas efter ytterligare två månader.

Bild
Bild

Ark

Du kan också odla Kalanchoe genom att rota ett blad. Alla typer av blommor med täta, köttiga blad är lämpliga för denna uppfödningsmetod. Bekvämligheten med denna metod är att Du kan till och med plantera en blommande växt med ett blad.

Endast intakta friska blad kan användas för avel. De måste skäras försiktigt ur busken och planteras i en tidigare förberedd behållare med ett fuktat underlag. Det rekommenderas att torka snittplatsen väl före plantering. När det gäller jordens sammansättning är det bäst att använda en blandning av lövhumus, torv och sand.

Du kan också köpa jord för allmänna ändamål från butiken och blanda den med flodsand i ett-till-ett-förhållande. Bladet kan planteras både vertikalt, där och placera det horisontellt på marken och strö snittet. Arket kan täckas med en glasburk ovanpå, men detta krävs inte. Det viktigaste är att placera grytan på ett väl upplyst ställe.

För denna uppfödningsmetod kan du också använda blad som fallit från grenarna. Det är viktigt att plattorna inte skadas eller torkas . Det fallna bladet placeras bäst inte i marken, utan i en behållare med vatten innan de första rotskotten bildas. Du kan också skära ett helt blad i flera bitar och rota dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Skärning anses vara en universell metod för förökning av Kalanchoe, eftersom den är lämplig för nästan alla växtarter. Därför används odling genom sticklingar oftare än andra metoder. Vanligtvis används sticklingar för förökning som är kvar efter beskärning av växten eller avskurna under transplantation. Du kan dock klippa skaftet när som helst du behöver det.

Det är önskvärt att längden på den avskurna grenen är minst 8 centimeter.

Bild
Bild

De nedre bladen som ligger nära snittet rekommenderas att tas bort. Därefter ska skärningen stå i rumstemperatur i ett par timmar. Detta är nödvändigt för att skärplatsen ska torka väl.

Plantera en gren i en liten lera- eller plastkruka. När det gäller jorden, alltså här används samma komposition som för plantering av Kalanchoe -blad . Stjälken behöver inte planteras direkt - den kan läggas i vatten tills rötterna dyker upp.

Grytan med handtaget ska placeras på ett väl upplyst ställe. Samtidigt bör lufttemperaturen i rummet ligga i intervallet 20-25 grader Celsius . Rotsystemet växer och stärks i ungefär en månad. Denna reproduktionsmetod är bekväm genom att en fullvärdig växt bildas på kort tid, som kommer att blomma sex månader efter plantering av sticklingar.

Bild
Bild

Barn

Barn kallas yngelbladknoppar, som är långt ifrån alla Kalanchoe -arter. Sådana växtsorter kan förökas på detta sätt, såsom Degremona, pinnate och tubular. Spädbarn bildas på blommans löv och är små växter med små rötter.

I vuxna blommor separeras bladknoppar oberoende efter bildning. De kan självständigt rota bredvid Kalanchoe. När bebisarna växer lite kan de transplanteras i separata behållare. Det är dock inte nödvändigt att vänta på att knopparna faller av blomman själva - de kan separeras noggrant av dig själv.

Bild
Bild

Avkomma

Endast en växtform reproduceras av avkommor - Kalanchoe Blossfeld . Avkommorna växer vanligtvis efter beskärning av busken. Deras utseende och tillväxt kan "provoceras" genom att nypa skottens toppar.

Avkommorna växer bredvid Kalanchoe -busken. Det rekommenderas att separera dem efter att de når en tredjedel av "förälder" -blomman . Avkommorna transplanteras i separata krukor, där de snabbt rotar sig och växer aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Axillära njurar

I vissa sorter av Kalanchoe, efter blomningsperioden, faller bladen delvis av. I stället för bladen bildas knoppar, som visuellt liknar kålhuvuden i miniatyrform.

Du måste vänta, tills skotten är minst två centimeter långa , varefter de kan skäras av. De sitter i separata krukor i ett förberedt underlag.

Marken ska vara hög i sand.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Oavsett vilken metod för reproduktion av Kalanchoe som används, kommer en ny växt under en tid efter plantering att behöva särskilt noggrann vård. Detta beror främst på fasen med blomacklimatisering. När du tar hand om en växt måste du följa följande rekommendationer.

  • Att vattna Kalanchoe måste behandlas med största försiktighet. Växten tål inte överskott av fukt och kan ruttna. Därför är det bättre att fukta blomman svagare än vad som krävs, snarare än att hälla vatten i marken.
  • För att hålla en blomma i huset måste du övervaka temperaturregimen. Lufttemperaturen bör inte sjunka under 20 grader Celsius.
  • Kalanchoe är en ljusälskande växt, så den måste placeras på ett väl upplyst ställe. Exponering för direkt solljus bör dock undvikas.
  • Blomman behöver periodisk ventilation av rummet där den ligger. Långvarig exponering för kall luft och starka drag bör dock undvikas.
  • Glöm inte införandet av gödningsmedel. Du kan använda speciella formuleringar för succulenter. Efter att ha planterat Kalanchoe rekommenderas det att vänta tills blomman blir starkare, och först efter det börjar matningen.
  • När växten blommar rekommenderas att beskära grenarna. Detta är nödvändigt för kronbildning och för att förhindra överväxt av stjälkarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Trots det faktum att det inte är så svårt att sprida Kalanchoe kan det i processen uppstå vissa problem som ofta är associerade med blomsterhandelfel . De kan utföras både i blomproducerande process och vid ytterligare vård.

Ibland, efter transplantation av löv och sticklingar, utvecklas de inte utan börjar dö. Oftast beror detta på nedskärningen av snittet, på vilket rotsystemet borde ha bildats. Anledningen till detta är den dåliga torkningen av sektionerna före plantering. Situationen kan korrigeras om rötningsområdet är relativt litet - det tas bort och det nya snittet torkas och skäret eller bladet planteras igen. Ibland väljer blomsterodlare fel jord för den saftiga, vilket ytterligare kommer att hindra dess aktiva tillväxt och utveckling.

Blandningen ska inte innehålla mycket torv och vara för tät.

Om blomman växer långsamt eller har slutat utvecklas helt, rekommenderas den transplanteras till ett lämpligt substrat.

Underlåtenhet att följa de rekommenderade villkoren för att hålla Kalanchoe kan leda till sjukdom och död av växten. Blomman måste ge en bra belysningsnivå, samt observera temperaturregimen. När det gäller gödningsmedel, alltså blommans skick påverkas av både deras brist och överskott . Samma det är inte tillrådligt att befrukta Kalanchoe på vintern.

Rekommenderad: