Plantera Och Ta Hand Om Krokusar (37 Bilder): Hur Man Planterar På Hösten? Hur Odlar Man Saffran Utomhus? Hur Man Planterar En Blomma Hemma? När Ska Man Plantera Lökar I Landet?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Krokusar (37 Bilder): Hur Man Planterar På Hösten? Hur Odlar Man Saffran Utomhus? Hur Man Planterar En Blomma Hemma? När Ska Man Plantera Lökar I Landet?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Krokusar (37 Bilder): Hur Man Planterar På Hösten? Hur Odlar Man Saffran Utomhus? Hur Man Planterar En Blomma Hemma? När Ska Man Plantera Lökar I Landet?
Video: Planteringstips för tomater 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Krokusar (37 Bilder): Hur Man Planterar På Hösten? Hur Odlar Man Saffran Utomhus? Hur Man Planterar En Blomma Hemma? När Ska Man Plantera Lökar I Landet?
Plantera Och Ta Hand Om Krokusar (37 Bilder): Hur Man Planterar På Hösten? Hur Odlar Man Saffran Utomhus? Hur Man Planterar En Blomma Hemma? När Ska Man Plantera Lökar I Landet?
Anonim

När du väljer trädgårdsgrödor för plantering i landet väljer nybörjare trädgårdsmästare ofta krokusar. Dessa blommande växter är mycket lätta att ta hand om och har rika och levande knoppar. I detta material kommer du att bekanta dig med särdragen i att plantera och odla krokusar, och också lära dig om invecklingarna i att ta hand om dessa blommande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Krokusar (eller saffran) tillhör saffransläktet och tillhör familjen Iris. Dessa blommande växter har lövknölar och är fleråriga trädgårdsodlingar . Yttre skillnader mellan krokusar: platta lökar med en diameter på upp till 7 cm, en outvecklad kort stam med gröna smala skott som växer direkt från rötterna, 2 eller 3 knoppar (beroende på sort) bägare eller koppformad med en diameter på uppåt till 5 cm.

Saffranblommor kan vara på våren eller hösten och pågå i upp till 20 dagar. Knopparna kännetecknas av ljusa citron-, lila- och kobolttoner. Dessutom finns det krokussorter med pastellfärgade blommor och tvåfärgade, prickiga knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa arterna och sorterna för odling

För tillfället har forskare kunnat identifiera cirka 80 enskilda sorter av krokusar, liksom mer än 300 sorter av denna växt. Nedan presenteras de botaniska sorterna och krokussorterna som oftast används av trädgårdsmästare. Alla krokusar kan delas in i bara 3 olika sorter beroende på deras blomningstid.

  • Tidig vår . Denna grupp inkluderar alla sorter safran, vars blomningstid inträffar i slutet av vintern eller de allra första dagarna på våren. Arten är frostbeständig och växer vanligtvis upp till 9 cm i höjd.
  • Vårblommande eller storblommiga . Sorter från denna grupp blommar vanligtvis 2-3 veckor efter blommande tidiga vårsorter. Sådana växter kännetecknas av en stor höjd på upp till 15 cm och kontrasterande ljusa blommor av vitt, lila och blått.
  • Hösten blommar . Detta inkluderar alla sorter av saffran, vars blomningstid infaller i september-november. Färgningen här kan vara väldigt annorlunda - från vitt och gult till lila med ränder.

Bland de mest populära och vackra sorterna av krokusar för odling i trädgården är: "Ruby Giant", "Blue Pearl", "Princess Beatrix", "Jeanne D'Arc", "Golden Yellow", samt "Flower Rackord".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för plantering i öppen mark

Själva proceduren för att plantera krokusar kan villkorligt delas in i flera steg: valet av den optimala tidpunkten för plantering, valet av planteringsmaterial, valet av en plats för plantering, samt själva planteringsförfarandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Tidpunkten för plantering av saffran väljs utifrån blommans sortens egenskaper, liksom de yttre väderförhållandena på platsen. På senvåren eller försommaren är det oftast de höstblommande krokusarna som planteras . I det här fallet väntar trädgårdsmästare tills jorden värms upp lite och torkar av fukt. Om saffran planteras direkt under snönsmältningen, garanteras plantans lökar att ruttna. Den bästa tiden för vårplantering är april, men om du planterar krokusar i Sibirien eller Ural, måste tidpunkten flyttas något till varmare sommarsäsonger.

Höstsäsongen anses vara det klassiska valet för att plantera vårsaffran . I det här fallet måste du förstå att krokuslökarna måste slå rot i marken redan innan kallt väder börjar för att smärtfritt kunna uthärda vintern. För detta behöver blommorna minst en månad med en konstant varm temperatur. Från denna information kan man anta att det är bättre att plantera sådana krokusar senast i början eller slutet av oktober.

Dessa datum är mer lämpliga för att plantera krokusar i Moskva -regionen - för de norra regionerna, fokusera på en varmare september eller slutet av augusti. Om krokus odlas hemma kan de också planteras under vintern. I det här fallet utförs den så kallade forceringen - i ett rum med krokus skapas en växthuseffekt med en stabil rumstemperatur och en hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man planteringsmaterial?

Valet av kvalitetslökar för plantering är en mycket viktig process som direkt påverkar utseendet, kvantiteten och hälsan hos blomställningarna i framtiden. Följande är faktorer som hjälper dig att identifiera bra och olämpliga saffranslökar för plantering.

  • Ett av huvudtecknen på friska och livskraftiga lökar är tung vikt och hög densitet. Om glödlamporna är ljusa, slöa eller flagnande, kommer de troligtvis inte att gro.
  • Ett annat tecken på en sjuk lampa är närvaron av mörka fläckar på dess yta. Vanligtvis är dessa lokaliserade skador så kallade torrröta - en svampsjukdom som kan överföras genom jord eller från gnagare.
  • Var uppmärksam på fröets integritet - lökarna ska vara fria från sår och spår av mekanisk skada. Om såren är färska kan de strös med träaska, vilket skyddar växten från att ruttna.
  • Vid kompetent odling och förvaring av lökar före plantering bör de inte ha extra skott, liksom spirande rötter.
  • Det är bättre att utföra exakt 2 kontroller av planteringsmaterialet. En kontroll måste utföras efter att lökarna har samlats från platsen för att omedelbart rensa ut sjuka och torra prover, den andra kontrollen utförs innan själva förfarandet.
Bild
Bild

Val av sittplats

Valet av plats för att plantera krokusar i öppen mark är en lika viktig punkt vid plantering. De viktigaste faktorerna för att välja en plats för plantering av saffran kommer att anges nedan.

  • De flesta sorter och typer av krokusar älskar helt enkelt rikligt naturligt ljus, varför de mest öppna områdena vanligtvis väljs för att plantera dem. Denna situation är mer sann för höstsafransorter, eftersom solen på hösten inte är tillräckligt varm för att skada blommorna. När det gäller vårkrokusar kan de också planteras nära stora buskar eller träd, eftersom träden fortfarande kommer att vara "nakna" under blomningen.
  • Saffran behöver starkt fukt under den aktiva tillväxtperioden, men fuktstagnation nära denna växt bör inte tillåtas - det finns en stor chans att ruttna i lökarna. Det är därför krokusar vanligtvis planteras i förhöjda områden eller i stora sängar, men inte i låglandet, där fukt ständigt ackumuleras efter regn.
  • När det gäller den lämpliga jorden för att plantera saffran, trivs dessa växter på neutral, lätt och bördig jord. Lammor eller sandiga leror med tillräcklig mängd näringsämnen passar bäst här. För att göra jorden lättare läggs sand eller grus till jorden. För att minska jordens surhetsgrad behandlas den med kalk.
  • Om skadedjur i form av gnagare observeras på din webbplats, som regelbundet förstör knölarna i trädgårdsväxter eller grönsaker, bör krokus planteras bort från favoritplatserna för sådana "gäster". De mest favoritområden hos gnagare är snår av fleråriga växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktioner

Efter att ha valt plantmaterialet och valt en plats i trädgården för att plantera krokusar du kan börja plantera rötterna själva.

  • Planteringsdjup . När du väljer denna indikator måste du ta hänsyn till jordtypen på din webbplats. Till exempel, om jorden på saffranplanteringen är lätt och genomsläpplig, kan du välja ett standarddjup på 2-3 glödlampslängder - vanligtvis upp till 9 cm. Om jorden är tung är det bättre att plantera lökarna ett par centimeter högre. Djupet beror också på lökens ålder - om det är en stor och vuxen rotgröda, väljs standarddjupet, om det är unga och små - upp till 5 cm i lätt jord och upp till 3 cm i tung jord.
  • Dränering . Trädgårdsmästare föredrar att plantera krokusar i hål med ett i förväg arrangerat dräneringslager av grus, komposit eller trasigt tegel. Detta kommer att leda bort fukt från växtlökarna.
  • Distans . Du måste förstå att saffran tillhör trädgårdsodlingar som vanligtvis växer i små grupper. Som regel planteras krokuslökar på ett avstånd av högst 5 cm från varandra - detta lämnar utrymme för rotsystemet och unga lökar som bildas under året.
  • Efter landning . Redan efter plantering av lökarna i hålen med dränering fylls groparna med ett förberett substrat från ängsmark och torv (i lika stora proportioner), medan jorden på planteringsplatsen komprimeras och vattnas rikligt.
  • Ett lager mulch . Om du planterar en vårkrokussort på hösten, så att lökarna inte ruttnar under vintersäsongen, är landningsplatsen täckt med fallna löv, nålar eller grangrenar - detta isolerar jorden, skyddar saffran från allvarliga frost och förhindra att ogräs växer i närheten.
Bild
Bild

Situationer uppstår ofta när krokusar behöver transplanteras till en annan plats på grund av en ökning av antalet unga lökar i ett hål. Det rekommenderas att transplantera vårsaffran på hösten, hösten - på våren eller sommaren. Under transplantationen grävs moderkrokusbusken ur marken, rensas från jord och delas upp i oberoende lökar, vars planteringsprocess inte skiljer sig från att plantera vuxna rotgrödor.

Om processen med att dela knölarna inte gick utan att det bildades sår och skador, måste alla smärtsamma platser behandlas med träaska . Butiksköpt saffran bör omedelbart transplanteras till en ny plats, samtidigt som du följer dina egna regler. I det här fallet skärs alla växtstammar av växten, och växten, tillsammans med jordklumpen, frigörs från krukan, separeras (om det behövs) och planteras sedan enligt standardschemat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Många trädgårdsmästare föredrar att odla krokusar i sina sommarstugor, eftersom dessa blommande växter är krävande att ta hand om. Hela vårdproceduren handlar om att vattna och gödsla jorden nära saffran.

Vattning

Till skillnad från andra trädgårdsodlingar behöver krokusar inte ökad vattning under blomningsperioderna. Blomningsperioden för vår- och höstkrokusar faller på hösten och våren - säsonger under vilka jorden maximalt mättas med fukt och mängden regn ökar. Vattna dessa växter rekommenderas endast när stamcirkeln torkar ut under långvarig torka och under aktiv tillväxt . En viktig punkt under vattning är att kvalitativt lossa jorden i nära stamcirkeln nära krokusarna. Detta gör att fukt kan nå rötterna snabbare och inte stagnera på marken.

Bild
Bild

Toppdressing

Som toppdressing för krokusar kan du välja både organiskt och mineralgödsel. Om vi pratar om mineralgödselmedel, då För att öka blomningen och stimulera tillväxten av saffran används preparat med en hög andel kalium, fosfor och kväve . Det rekommenderas att utföra sådan utfodring högst 2 gånger per år. I det första fallet utförs toppdressing på vintern, där gödningsmedelsgranulat sprids över snön så att de absorberas i marken tillsammans med fukt under snösmältningsperioden. Den andra toppdressingen utförs vanligtvis efter blomningsperioden, här bör gödningsmedel bestå exakt av kalium eller fosfat.

När det gäller organiska gödningsmedel, alltså krokusar har en positiv inställning till alla typer av naturlig utfodring på ett villkor - organiskt material bör inte vara färskt … Det finns många fall när krokusar vattnades eller befruktades med färsk gödsel eller kompost, varefter plantorna snabbt torkade och vissnade. När du använder organiskt material i gödselkrokusar måste du välja uteslutande avgjord gödsel, humus eller kompost. Dessutom införs inte organiskt material direkt i jorden och blandas inte med vatten för att vattna krokusar.

Den ruttnade gödseln eller humusen är utspridd precis nära saffrans stamcirkel. Ytterligare utfodring med organiskt material kan utföras tidigt på våren (vid plantering av höstsorter). I detta fall grävs landningsplatsen med hjälp av jordbruksmaskiner eller en spade, varefter den blandas med gödsel och komprimeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräver och förvarar lökar

Vanligtvis hålls krokusar i minst 4 år på en permanent plats, varefter du kan märka en tydlig ökning av antalet unga lökar och skott på en planteringsplats. Vid bildandet av ett stort antal unga rotgrödor är grävningen av växten obligatorisk. Om det inte är gjort kommer din saffran att ha mer grönska och färre knoppar varje år. Det är lämpligt att gräva upp saffran efter blomningsperioden, under vilande perioden eller efter att blommans blad har torkat och gulnat . För vårkrokusar väljs maj eller början av juni, för höstkrokusar - slutet av hösten. Själva grävproceduren måste utföras mycket noggrant för att inte skada rhizomerna.

Med hjälp av en desinficerad kniv eller beskärare separeras de unga lökarna från moderns saffransrotgröda. Ruttna, torra eller mycket skadade frukter kastas bort och goda rensas från marken, sorteras efter storlek och läggs i kartong eller träbehållare för senare förvaring. Innan du planterar lökar i öppen mark bör de förvaras i ett torrt, skuggat och väl upplyst rum med en temperatur på upp till 20 grader.

Innan lökarna planteras på en permanent plats måste de behandlas med fungicider för att förhindra svampsjukdomar hos unga växter (vanligtvis används kaliumpermanganat). För att lökarna ska rota sig bättre på ett nytt ställe och för att starta de första skotten snabbare, förvaras de i tillväxtstimulerande lösningar högst en halvtimme (Kornevin är ett klassiskt exempel).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man hemma?

Processen att odla krokusar hemma kallas tvinga - det innebär att konstgjorda förhållanden skapas under vintersäsongen. Vanligtvis används tvingande för övervintring av krokusvarianter som inte smärtfritt kan uthärda vintrar eller för att anpassa plantans blomningstid till ett visst datum. De viktigaste punkterna att se upp för när man destillerar saffran i en lägenhet är nedan.

  • Stora, mogna lökar passar bäst för odling av saffran hemma. Se till att det inte finns några skador på glödlampornas yta.
  • Innan planteringsmaterialet planteras i behållaren, bör lökarna förvaras i ungefär en månad i ett torrt och ventilerat rum, vars temperatur gradvis bör minska. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man placerar krokusknölar i kylskåpet - det här är det mest effektiva sättet att reglera temperaturen.
  • Innan du väljer datum för plantering av lökarna i marken, kom ihåg att krokusar kommer att kunna blomma tidigast tre månader efter själva planteringen i behållaren.
  • För plantering av växter är breda, men grunda behållare med lägre hål för avlägsnande av fukt och ett bra dräneringsskikt lämpliga. Som jord för plantering är vanliga jordarter för odling av trädgårdsväxter lämpliga.
  • Lökarna måste planteras på ett avstånd av minst 3 cm från varandra - låt inte frukten vidröra.
  • Till skillnad från att plantera i öppen mark, hemma, är lökarnas toppar inte begravda, utan förblir på jordens yta.
  • En kruka eller behållare med krokusar placeras på en sval plats - vanligtvis placeras de på balkongen, där de förvaras i fönsterbrädan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland använder trädgårdsmästare inte lökar, utan frön för att odla krokusar inomhus. Denna metod för förökning av saffran är endast karakteristisk för vissa sorter. Krokusfrön skördas efter att blomkapseln har torkat. Själva planteringsprocessen utförs i mitten av våren eller tidig höst.

  • Innan frömaterial planteras måste jorden desinficeras och behandlas med tillväxtstimulerande medel och sedan vattnas. Dessutom bör jorden för plantering vara lös och lätt.
  • Fröna sprids jämnt över jorden och pressas sedan lätt mot den. Därefter täcks behållaren med frön med en film eller genomskinligt glas och placeras i kylskåpet i 2-2,5 veckor.
  • Efter 2, 5 veckor efter att fröna förvarats i kylskåp planteras fröna tillsammans med behållaren i trädgården och täcks med agrofibre tills de första skotten. Så fort de dyker upp, se till att vattna från en spruta.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De flesta saffransorter har en anmärkningsvärd immunitet som skyddar växten från många sjukdomar. I sällsynta fall infekteras krokusar med svampar eller virus i form av kloros, fusarium och grå- eller torrröta. De flesta av dessa sjukdomar kan överföras till växten genom jorden, vissa svampar uppträder från höga fuktnivåer och en mängd olika rötor överförs ofta av skadedjur och gnagare.

I kampen mot svampsjukdomar hjälper vanliga fungicider till det mesta . Om växtens glödlampa har ruttnat eller tecken på grårötning observerats på den är det bättre att gräva upp en sådan rotgröda och kasta den. Kom ihåg att svampen sprider sig mycket snabbt till angränsande växter, så tecken på sjukdomen bör märkas så tidigt som möjligt.

Gnagare och mol är vanliga gäster hos de saftiga saffranslökarna. För att bli av med dem kan du installera speciella ultraljudsläckare på platsen eller placera matbeten för att etsa ut skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Ljusa och rika saffranknoppar är den perfekta dekorationen för alla trädgårdar. När det gäller blomningstiden är dessa växter helt enkelt unika - beroende på sort kan krokusar blomma under den tidigaste våren eller mycket sen höst, när resten av trädgårdsgrödorna redan har blommat eller ännu inte börjat blomma … Saffran hänvisar specifikt till lågväxande växter, och därför används det vanligtvis för att dekorera alpina rutschkanor, trottoarkanter eller trädgårdsvägar. Ofta köper trädgårdsmästare flera sorter saffran samtidigt för att skapa färgglada och färgglada rabatter. När det gäller kompatibilitet med andra blommor och växter ser krokusar bäst ut med pioner, rosor, tulpaner, asters och nejlikor. Var noga med att leta efter växter med en identisk blomningstid.

Rekommenderad: