White Spurge (34 Bilder): Hur Många Centimeter Växer Den På Ett år? Omsorg För Den Vita Venen Mjölkgräs Och Dess Reproduktion Hemma. Är Det Giftigt Eller Inte?

Innehållsförteckning:

Video: White Spurge (34 Bilder): Hur Många Centimeter Växer Den På Ett år? Omsorg För Den Vita Venen Mjölkgräs Och Dess Reproduktion Hemma. Är Det Giftigt Eller Inte?

Video: White Spurge (34 Bilder): Hur Många Centimeter Växer Den På Ett år? Omsorg För Den Vita Venen Mjölkgräs Och Dess Reproduktion Hemma. Är Det Giftigt Eller Inte?
Video: Avsnitt 24: Esoteriska rådgivare och medium hur blir man det? 2024, Maj
White Spurge (34 Bilder): Hur Många Centimeter Växer Den På Ett år? Omsorg För Den Vita Venen Mjölkgräs Och Dess Reproduktion Hemma. Är Det Giftigt Eller Inte?
White Spurge (34 Bilder): Hur Många Centimeter Växer Den På Ett år? Omsorg För Den Vita Venen Mjölkgräs Och Dess Reproduktion Hemma. Är Det Giftigt Eller Inte?
Anonim

White-veined spurge (white-veined) är älskad av blomsterodlare för sitt ovanliga utseende och exceptionella anspråkslöshet. Denna krukväxt är lämplig även för nybörjare som precis har dragit sig iväg med att anlägga sitt hem. Men erfarna blomsterodlare har ofta denna exotiska växt i sin samling. Låt oss överväga beskrivningen av milkweed mer detaljerat och också bekanta oss med nyanser av växtvård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Hemlandet Euphorbia leuconeura är ön Madagaskar, där den eviga sommaren råder. Denna kultur kan också hittas på de tropiska breddgraderna på de amerikanska och afrikanska kontinenterna. I sin naturliga livsmiljö växer växter upp till 1,5 m i längd och bildar ofta ganska täta tjocklekar . Odlade sorter kan också växa till denna höjd, men i de flesta fall är de mycket mindre i storlek.

Bild
Bild

I europeiska länder började vitblåsig euphorbia odlas överallt på 1900-talet. Han befolkade snabbt fönstren hos invånarna i den gamla världen, varifrån han migrerade till Ryssland och grannstater. Folket kallar denna blomma för ett apa, en banan och till och med ett palmer. Vissa förvirrar det med kamvarianterna, men i praktiken är det ganska lätt att skilja den vita venen.

Om du tittar närmare på bladplattorna kan du se väldefinierade vitaktiga ådror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stammen av vitblå mjölkgräs är tunnare vid basen än vid toppen. Det kännetecknas av en ganska tät och köttig struktur. På ytan kan du se uttalade fjällande revben, vilket ger växten en viss likhet med kaktusar. Lövverket placeras i den övre delen, samlas i form av en rosett . När mjölkväxan växer faller de nedre bladen gradvis av, vilket gör att växten ser ut som en palm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor ligger i bladplattornas axlar, har ett ganska fult utseende, så blomning har ingen dekorativ funktion. I slutet av mognaden spricker frölådan, medan fröna sprider 4 meter. De bosätter sig ofta och spirar sedan i närliggande krukor. För att förhindra problemet med självsådd måste du försiktigt ta bort blommorna genom att rotera dem medurs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många människor är rädda för att hålla spetsen hemma och tror att detta är en farlig växt. Låt oss förstå denna fråga. Precis som alla andra mjölkväxter utsöndrar vitmjölk en ganska giftig mjölkaktig juice, som när den kommer på huden kan orsaka irritation och brännskador. Även sällsynta dödsfall har registrerats.

Därför måste absolut allt arbete med vården av denna inomhusanläggning utföras med gummihandskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra försiktighetsåtgärder är värda att vidta. Husdjur, såväl som små barn, bör inte tillåtas blomman. Växter ska endast placeras i stabila tunga behållare. Det är oönskat att placera blomman i köket, matsalen och andra platser nära mat, medicin och dricksvatten.

Det bör dock noteras att även farliga representanter för floran kan vara mycket användbara för människor. Euphorbia är inget undantag. Blommans blad används i stor utsträckning inom folkmedicin som huvudkomponent i läkemedel mot svårt ödem, förlamning, liksom patologier i mag -tarmkanalen. Effekten av milkweed-extrakt i anti-aging masker och krämer har bevisats. Alla växtbaserade preparat bör dock användas med exakt dosering och alltid under överinseende av en läkare. All självmedicinering kan orsaka oåterkallelig skada på kroppen och till och med resultera i förgiftning.

Bild
Bild

Landning

White-veined euphorbia har ett ytligt rotsystem, som många andra växter som växer på sandiga och steniga jordar. Av denna anledning är det att föredra att välja behållare för sådana växter som inte är särskilt djupa, men samtidigt ganska breda. Annars kommer vatten att stagnera i botten, vilket inte alls är i smak av detta ovanliga gröna "husdjur".

När växten blir äldre bör krukan uppdateras så att varje efterföljande är 1-2 cm bredare än den föregående.

Bild
Bild

Planteringsbehållare kan tillverkas av nästan vilket material som helst. Glas-, plast-, trä- och keramikbehållare är lämpliga för mjölkgräs. Men i detta fall bör metall och emaljerade inte användas, eftersom de börjar oxidera vid kontakt med vatten. Korrosion har den mest skadliga effekten på mjölkgräs - oftast dör den . Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt dränering - minst 1/3 av behållaren måste fyllas med expanderad lera eller småsten, och 4-5 hål måste finnas i botten för att avlägsna överflödig fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa bekväma förutsättningar för tillväxt och utveckling av denna saftiga, måste du använda ett substrat som består av torv, samt flodsand, humus och de minsta småstenarna, tagna i lika stora proportioner.

Växten kan befruktas omedelbart efter plantering. Det är bäst att använda potatisöverläggning, som måste appliceras på marken omedelbart efter vattning. En ung växt bör planteras om varje vår. När mjölkväxan blir äldre kan en transplantation utföras vart 2-3 år. Eftersom växten är klassad som en saftig kan den transplanteras när som helst, oavsett ljus- och temperaturförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Belysning

Euphorbia är en ganska stor ljusälskande växt. Den behöver en lång dag med ljus (upp till 12 timmar). Ljuset ska vara starkt, men diffust, eftersom stekande strålar kan leda till brännskador på plåtplåtarna. Om en saftig placeras på en mörkare plats slutar den gradvis bilda nya löv och öka sin gröna massa . Om unga blad ibland växer ut visar de sig vara mycket små och svaga. Om det inte finns någon annan plats för växten och du har planterat euphorbia i halvskugga, vänd den då och då så att solens strålar vidrör alla växtens sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren är det användbart att ta blomman ut i trädgården och placera den under trädets krona.

På vintern måste du dessutom markera växten med speciella fytolampor. Du kan använda vanliga fluorescerande, men föredra sedan modeller med ett gult glödspektrum och installera enheten på ett avstånd av 50-55 cm från anläggningen.

Temperatur

Liksom alla andra infödda i heta länder älskar Euphorbia värme. Den optimala temperaturen för en blomma är 20-23 grader. Det kritiska maxvärdet är 25 grader. Om temperaturen är högre, börjar bladen bli gula och falla av, och värken stannar i deras utveckling. På vintern kräver växten också värme. Det är lämpligt att ge honom en temperaturbakgrund på 18 grader. Minsta tillåtna nivå är 15 grader. Om rummet är kallare dör spetsen mycket snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Euphorbia älskar fuktiga klimat, men den vanliga inomhusmiljön är också lämplig för det. Dessutom skadar inte närheten till batterier och andra uppvärmningsanordningar honom på något sätt, om de naturligtvis är på kort avstånd. Ändå bör du inte placera anläggningen nära värmeelementet. Tillförseln av frisk luft är mycket viktig för mjölkgräs.

Det märks att det märkbart kommer till liv efter luftning, men samtidigt tål det inte drag, därför bör du ta bort det när du öppnar fönstret på det gröna "husdjuret".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vitspindel bör vattnas ofta, men med en liten mängd vatten. Om du överdriver det med vattning en gång kan du starta förfallsprocessen för rotsystemet. Å andra sidan bör jordkoma inte få torka ut, eftersom detta leder till att löven släpper ut . Tänk på att på vintern bör antalet vattningar drastiskt reduceras - en bevattning per månad är tillräckligt om blomman ligger på ett tillräckligt svalt ställe. När en växt förvaras i ett uppvärmt rum bör vattning utföras när jordkoman torkar ut.

Bild
Bild

Toppdressing

För utfodring bör du välja färdiga mineralpreparat för kaktusar och succulenter. Toppdressing utförs från början av mars till oktober. Dessutom, under den första vårmånaden, är det lämpligt att späda kompositionen 2-3 gånger mer än vad som anges i instruktionerna för beredningen. Att vattna blomman på detta sätt bör vara två gånger i månaden.

Till sommaren reduceras mängden förband till 1 gång på 3-4 veckor.

Bild
Bild

Beskärning

Många trädgårdsmästare är oroliga för att beskära mjölk. Faktum är att det ser ut som en prydnadspalm, så vissa oerfarna växtägare tror att när de beskärs kommer de att förstöra den exotiska toppen. Detta är fel. Tidig beskärning bidrar till tillväxt och bildande av grön massa . Proceduren måste dock utföras korrekt och exakt med hjälp av en skalpell eller en mycket välslipad kniv. De skurna skotten kan sedan rotas (detta diskuteras senare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter skärning är det nödvändigt att bearbeta snittplatsen - håll den under rinnande vatten vid rumstemperatur tills den slutar släppa ut mjölkjuice och strö sedan över krossat aktivt kol.

Om du gjorde allt korrekt kommer unga löv att dyka upp snart, även om de är helt borta vid beskärning.

Fortplantning

Genom sticklingar

Euphorbia förökas vegetativt - med frön eller sticklingar. Förökning med sticklingar är en av de vanligaste metoderna. Denna procedur utförs i slutet av våren - försommaren. För att göra detta, klipp av skotten 4-6 cm långa och lägg dem omedelbart i ett kärl med vatten (det måste verkligen vara rent, mjukt och varmt). Efter ett par dagar slutar utsläppet av juice. Sedan kan du ta bort sticklingar och behandla snittet med träkol - detta hjälper till att förhindra att patogen mikroflora tränger in i insidan. Sedan måste du förbereda jordblandningen, bilda en liten fördjupning, plantera en stjälk, strö med jord och vatten lite. Jorden måste tampas så att skärningen placeras i mitten av behållaren. Under de första tre veckorna ska en ung grodd störas så lite som möjligt, eftersom växten redan är stressad, så att alla avvikelser från de vanliga förhållandena bara förvärrar situationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Euphorbia kan också förökas av frön. De kan köpas från affären eller skördas från moderplantan. Fröna gror ganska snabbt och fullt ut. Under förutsättning av bekväma förhållanden kommer en fullvärdig vuxenväxt att växa om ett år eller två. Frön sås i lös jord, fördjupas med 5-6 mm, varefter de vattnas, placeras på en sval plats och lämnas obevakade i ett par veckor. Efter att den angivna tiden har gått måste krukan flyttas till en varmare miljö och fortsätta växa under förhållanden som är bekväma för mjölkgräs . Vanligtvis kan de första skotten ses under den tredje veckan efter sådd, det vill säga efter att ha flyttat behållaren till värme, passerar minst 7-8 dagar. Därför ska du inte oroa dig för att stjälkarna inte syns. När plantorna når 5 centimeter kan du transplantera dem till en permanent plats.

Bild
Bild

Sjukdomar

Ofta förstår nybörjare inte varför blomman vissnat, tappat löv eller börjat tappa dem. Låt oss ta reda på vad som ska göras i en sådan situation. Den vanligaste orsaken till mjölkgräsproblem är svampinfektioner, som ofta beror på vattentät mark och låga temperaturer. Du kan bekämpa dem.

För att göra detta är det nödvändigt att helt rengöra rötterna av vidhäftad jord, behandla dem med en svag lösning av kaliumpermanganat och placera i en ny behållare.

Bild
Bild

Till följd av överdriven vattendränkning kan bruna fläckar dyka upp på bladen. I detta fall behandlas växten med kopparsulfat eller Vectra och Alirinit-B preparat. Mycket ofta påverkas rötterna av senblåsa. Det är svårt att märka och bota det - oftast dör den drabbade växten. Trots den giftiga saften blir euphorbia ofta offer för skadedjur . Ofta på den saftiga, kan du se en tunn spindelnät med kvalster eller skida plack. De förstör insekter med en lösning av tvätttvål. I svårare fall behandlas växten med ett insekticid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den genomsnittliga livslängden för den vithalsade mjölken är 10 år. Men om du tar väl hand om det gröna "husdjuret" kommer det att glädja dig med sitt ovanliga utseende mycket längre.

Rekommenderad: