Sjukdomar Och Skadedjur I Kalanchoe: Behandling Och Vård Hemma. Varför Torkar Bladen Och Blir Gula? Vad Ska Jag Göra Om En Vit Beläggning Visas?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur I Kalanchoe: Behandling Och Vård Hemma. Varför Torkar Bladen Och Blir Gula? Vad Ska Jag Göra Om En Vit Beläggning Visas?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur I Kalanchoe: Behandling Och Vård Hemma. Varför Torkar Bladen Och Blir Gula? Vad Ska Jag Göra Om En Vit Beläggning Visas?
Video: Ny svensk metod för behandling av hjärntumörer - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur I Kalanchoe: Behandling Och Vård Hemma. Varför Torkar Bladen Och Blir Gula? Vad Ska Jag Göra Om En Vit Beläggning Visas?
Sjukdomar Och Skadedjur I Kalanchoe: Behandling Och Vård Hemma. Varför Torkar Bladen Och Blir Gula? Vad Ska Jag Göra Om En Vit Beläggning Visas?
Anonim

Kalanchoe är en lugn blomma som reagerar bra på att lämna. Men han är också mottaglig för sjukdomar som lätt kan "ses". Om du är en nyblomstrare, vänta inte tills försämringen av Kalanchoe -utseendet växer, ställ diagnosen och börja behandlingen. Hur exakt blomman är sjuk, hur den uttrycks och hur man hjälper växten, kommer vi att berätta för dig punkt för punkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symptom och orsaker

Genom symptomatologin kan du avgöra vilken typ av sjukdom som drabbade blomman. Tecknen är vanligtvis ljusa, det är svårt att förvirra sjukdomen om symtomen är allvarliga. På jakt efter orsaken till sjukdomar, vägledas av följande lista.

  • Bruna fläckar . Detta är senbrist. Denna sjukdom påverkar blomman med felaktigt organiserad ventilation, och överflödig fukt i jorden kan också vara orsaken till sjukdomen. I början av sjukdomen visas bruna fläckar på bladen, gradvis böjs Kalanchoe -bladen uppåt.
  • Vit blomning . Ett sådant tecken talar troligen om mjöldagg. Detta är tyvärr en vanlig diagnos för Kalanchoe, en svampsjukdom uppstår oftast på grund av för fuktig luft i rummet. Till en början liknar det ett lager av damm, och om blomsterhandlaren inte inspekterar Kalanchoe dåligt, kanske han inte lägger vikt vid blomningen. Men med tiden börjar "dammet" bli som mjöl. På grund av denna sjukdom tappar växten sina blad och vissnar.
  • Grå röta . Om bladen krullar ihop och ruttnar och växten blir mjuk, så är detta gråröta. Det leder till att det bildas mögel på bladen. Sådan röta är exakt grå, vilket förklarar namnet.
  • Stamröta . När Kalanchoe -stammarna torkar och mörknar är det stamröta. Först visas en liten svart prick på stammen, sedan växer den till en sådan storlek att hela stammen svartnar. Detta sker med ett kraftigt temperaturfall. Om just ett sådant fenomen inträffar på vintern hotas växten med döden.
  • Runda små fläckar . Förmodligen talar vi om ringformig spotting. Och detta är tyvärr en dom över anläggningen. Det torkar och dör, vänta därför inte på en timmes fullständig vissning, bli av med den sjuka blomman så snabbt som möjligt.

Men inte bara sjukdomar angriper Kalanchoe. Bladen blir gula och krullar och från angrepp av skadedjur. Om plantans toppar är täckta med svart mögel och vaxaktig flytning visas på bladen och stjälken är detta en mjölkfisk. Om blomman nästan har torkat på kort tid, och bladen ständigt krullar, är detta förmodligen en skalinsekt. Bladen blir gula av fästingen, och om Kalanchoe först blir gul och sedan slänger av bladen är det förmodligen nödvändigt att kämpa med den.

För att förhindra att blomman vissnar, inspektera den varje dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Låt oss nu prata mer detaljerat om de sjukdomar som oftast diagnostiseras i denna kultur.

Sen röda är sjukdomen som leder till fula bruna fläckar på blomman . Om du bokstavligen torterade en blomma med ökad vattning eller om den helt klart saknar ventilation är det troligt att den blir sjuk av senblåsa. När en blomma börjar värka prickar mörka fläckar nästan varje löv. Om ingenting görs kommer arken att börja böja sig och falla av massor. Växten måste räddas, för att köpa den lämpliga fungiciden.

Men förutom medicinen, blomman behöver också optimal vård . För att förhindra att sjukdomar eftersträvar Kalanchoe i framtiden, börja vattna den korrekt och applicera gödselmedel om det behövs.

Mjöldagg är en annan vanlig diagnos . Detta är en vanlig svampsjukdom som uppstår på grund av överflödig fukt i rummet. Sjukdomen provocerar ut lövverk, följt av plantans död. Börja därför behandla blomman vid den första misstanken om mjöldagg. Sjukdomen är smittsam, den kommer snabbt att flytta till andra gröna i huset, därför är den första åtgärden att isolera den sjuka växten. Terapin består i användning av fungicider.

Det finns flera andra Kalanchoe -sjukdomar som också måste nämnas

  • Stamröta . Du kan lita på folkmetoden, radera stamplattan och sedan desinficera denna plats med kaliumpermanganat (i stället för kaliumpermanganat använder vissa odlare aska). Det är viktigt att få tillbaka temperaturen till det normala.
  • Grå röta . Hon behandlas också med fungicider. Men även efter appliceringen måste växten återanimeras: det kommer att kräva att jorden byts ut och säkerställer rätt ljusregim.

När Kalanchoe sjukdom upptäcks, undersök andra blommor i rummet. Det kan vara möjligt att hitta källan till massinfektionen om det visar sig att andra blommor också är hotade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

En av Kalanchoes främsta fiender är bladlöss. Hon börjar uttrycka sig våldsamt under våren. Och om blomman inte hjälps i tid under bladlusens attack, kommer den inte att skona den och de växter som ligger bredvid Kalanchoe. Inte ens en nybörjare kommer att ha svårt att identifiera bladlöss: svarta eller gröna små insekter kommer att synas på blommans stjälkar, på dess blad.

Bladlöss är giriga efter plantans saft, det förgiftar det och injicerar dess gift . Bladen och stjälkarna täcks gradvis med en klibbig massa. Bladlöss dyker ofta upp på grund av mycket aktivt kvävegödsling. Och parasiter kommer in i lägenheten antingen med en nyinköpt blomma eller genom snittknoppar. Därför, om du köpte blommor i en butik eller gav dem till dig, är det vettigt att lägga dem i en vas i ett annat rum (åtminstone för en dag). Bladlöss är också farliga eftersom de kan bära cirka hundra typer av infektioner.

Det är därför de sjuka delarna av blomman rekommenderas att brännas, och de återstående delarna bör behandlas med en insekticid . Detta bör göras en gång i veckan i ungefär en månad. Potash tvål används aktivt från improviserade medel - 20 g av produkten späds ut i en liter vatten. Jorden är insvept i plastfolie, sedan tvättas blomman med en lösning.

Våginsekten är inte mindre farlig för Kalanchoe. Denna insekt är liten, rörlig, dess kropp är utrustad med en vaxsköld. På grund av angrepp av skalinsekt kan kulturen inte utvecklas normalt, den "hoppar" över blomningen, bladen blir gula och faller av. Både bladlöss och skalinsekter sitter vanligtvis på bladets nedre del.

Om du regelbundet sprayar Kalanchoe är det osannolikt att skalinsekten stannar kvar på den, eftersom den inte tolererar vattenprocedurer. Men om du fortfarande hittar skadedjur måste de samlas in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sparar man en blomma?

Tvålösning är den mest populära folkmedicinen som används i många fall. Denna typ av behandling kan verkligen hjälpa. Alkohol gnugga används också: ungefär tre gånger i veckan gnuggar de växten med en bomullspinne doppad i vodka. Du kan ersätta alkohol med vitlöksinfusion: fem unga kryddnejlika mals och späds sedan ut i ett glas vatten. Två timmars infusion på en mörk plats, filtrering och infusionen för sprutning är klar. Skalet kan tas bort från arket med en tandborste.

I allmänhet ser schemat för vad man ska göra för att behandla en blomma ut så här:

  • han bör ordna med ordentlig vård;
  • om skadedjur angriper blomman måste de elimineras på lämpligt sätt utan att slösa tid;
  • nypa;
  • observera de optimala indikatorerna för luftfuktighet, ljusläge och temperatur;
  • mata växten.

Dessa manipulationer hjälper Kalanchoe att återhämta sig. I genomsnitt utförs utfodring en gång i månaden. Mycket ofta används gödselmedel för succulenter för detta ändamål, men det är tillåtet att använda komplexa tillsatser (de ger en bra, frodig blomning). Gödsel bör appliceras så noggrant som möjligt. Om du överdriver det med utfodring, kommer växten inte att tolerera den rikliga tillväxten av den gröna massan, och den når inte blommorna alls.

Att nypa en blomma hjälper inte bara att läka den, utan förhindrar också att den torkar ut . Du kan nypa bort allt, det viktigaste är att verktyget bearbetas och proceduren utförs noggrant, utan brådska. Om du inte kan nypa försiktigt, strö såret med aska eller kol.

Det kommer inte att bli möjligt att bli av med sjukdomar utan akuta åtgärder, men även om du har botat Kalanchoe måste du ägna särskild uppmärksamhet åt dess rehabilitering. Det består i att upprätthålla ett optimalt vårdkomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt växtskötsel

Du kan odla en vacker blomma hemma om du följer alla principer för korrekt vård. Och det är inte så få av dem.

  • Vattning . En växt kan naturligt absorbera och behålla fukt väl, därför är den rädd för överflöd och inte brist på vatten. Dessutom är en liten torka till och med bra för honom. Om vädret är varmt behöver du naturligtvis inte plåga växten, vattna den efter behov. Men på vintern, försök att skydda Kalanchoe från överflöd. Det är bra om det finns dränering i blomkrukan, det hjälper till att hålla jorden i utmärkt skick. Blomman vattnas inte bara ovanifrån, vatten hälls också i pannan.
  • Belysning . Många "grannar" till Kalanchoe tolererar inte direkt UV -strålning, men denna växt tål dem bra. Men detta är under den varma årstiden. På vintern går växten i en slags viloläge, därför överförs den oftast till ett mörkt fönster. För att växten ska blomma måste du minska längden på dagsljus, så konstigt som det låter. Kalanchoe föredrar att blomma på vintern.
  • Temperatur . I varmt väder kommer kulturen att vara bekväm om temperaturen i huset är från 18 till 28 grader. På vintern tål hon svalheten - från plus 10 till 16 grader. Växten rotar sig väl på den isolerade loggian och balkongen.
  • Överföra … Växten behöver det för komfort. Rotsystemet i Kalanchoe växer ganska snabbt, därför glöm inte att transplantera det under andra hälften av våren, under blommans aktiva tillväxt. För detta ändamål används en ny blomkruka, mycket större än den tidigare behållaren. Men jordens sammansättning förblir densamma. Ta blomman försiktigt ur krukan så att jordklumpen inte skadas.
  • Beskärning . Under blomningen utförs beskärning av Kalanchoe endast vid växtsjukdom. Sjuka områden bör noggrant skäras av vid korsningen med friska. Blommande försvagar vanligtvis Kalanchoe, glöm därför inte att organisera blomman under lugna perioder, för vilka du ska skära av alla blomstjälkar, lägg blomkrukan på en sval skuggad plats, vattna den inte i ungefär en och en halv månad.
  • Fuktighet . Det finns mycket kontroverser om detta: vissa hävdar att deras blommor är absolut likgiltiga för en sådan indikator som luftfuktighet, medan andra odlare övertygar att Kalanchoe inte tål låg luftfuktighet och dör. Sanningen är nog någonstans däremellan. Glöm därför inte vanlig sprutning, vilket definitivt inte kommer att skada blomman. Efter proceduren kan plantans blad torkas med en svamp - detta kan jämföras med SPA -förfaranden, blomman kommer att vara tacksam för sådan vård och kommer att svara med hälsa och vacker blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är osannolikt att rätt vård hjälper om du inte köpte den friskaste blomman från början. Det är därför även när du köper, undersök noga Kalanchoe: bladen ska vara elastiska och täta . Det är bra att ta växter som ännu inte har blommat. Om de redan har bildats så mycket att du kan bestämma deras färg, men ännu inte har blommat ut, är det lättare för växten att uthärda flytten.

På hösten och våren rekommenderas att plantan hålls nära de västra och östra fönstren. Det tål vintern bekvämt på södra sidan. Om du köpte en blomma från en butik där den bodde i halvskugga, måste den vara noggrant van vid solen. Annars är dödliga brännskador möjliga.

Du kan föröka en blomma på olika sätt: frön, sticklingar (blad / stjälk) . Det enklaste sättet att reproducera är av barn. De, separerade från moderplantan, planteras i jorden. Men reproduktion med frön är en mycket längre och mer komplex process, men ändå genomförbar.

Växten är definitivt värd sådan noggrann vård, för det är inte för ingenting som den kallas "hemginseng". Det är ett utmärkt naturligt antiinflammatoriskt medel. Dess juice används i gynekologi, tandvård och vid behandling av influensa och furunkulos.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medicinera inte själv, men kom ihåg att en användbar och mycket vacker blomma växer i ditt hem, ett annat namn som är”livets träd”.

Rekommenderad: