Trihedral Spurge (35 Bilder): är Det En Kaktus Eller Inte? Beskrivning Av Typen Av Euphorbia Trigon, Vård Och Reproduktion Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Trihedral Spurge (35 Bilder): är Det En Kaktus Eller Inte? Beskrivning Av Typen Av Euphorbia Trigon, Vård Och Reproduktion Hemma

Video: Trihedral Spurge (35 Bilder): är Det En Kaktus Eller Inte? Beskrivning Av Typen Av Euphorbia Trigon, Vård Och Reproduktion Hemma
Video: Sverigedemokraterna: Vi vill ha språkkrav inom vården. 2024, Maj
Trihedral Spurge (35 Bilder): är Det En Kaktus Eller Inte? Beskrivning Av Typen Av Euphorbia Trigon, Vård Och Reproduktion Hemma
Trihedral Spurge (35 Bilder): är Det En Kaktus Eller Inte? Beskrivning Av Typen Av Euphorbia Trigon, Vård Och Reproduktion Hemma
Anonim

Många människor gillar att observera sin egen trädgård eller åtminstone gröna ytor på fönsterbrädan, men den moderna världen lämnar ofta inte tillräckligt med tid för att ta hand om växter. Någon är till och med bara lat - han längtar efter resultatet i form av vacker grönska, men har inte mycket kärlek till själva processen att odla det. Tänk inte att den vackra hemfloran nödvändigtvis kräver komplex och noggrann vård - det finns trevliga undantag, som inkluderar trihedral euphorbia.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Trihedral spurge kallas ofta också triangulärt, och dess latinska namn är också vanligt - euphorbia av trigon. Denna art är en saftig buske, det vill säga växter som kan ackumulera betydande mängder vatten i sina vävnader. Euphorbia är en flerårig växt, så varje exemplar kommer att glädja sin ägare i flera år.

Arten fick sitt namn för den karakteristiska triangulära stammen, vars diameter kan nå 6 cm . I allmänhet har växten en typisk mörkgrön färg, men dess täta taggar sticker ut mot stammen och grenarna i en rödbrun nyans. Till skillnad från många andra succulenter saknar den triangulära euphorbia inga blad - de finns också, bara de har en specifik spatelform och deras längd överstiger inte 5 cm. Blommande sker med hjälp av ljusrosa -röda blommor som täcker konturen av huvudstammen, som är i skarp kontrast när det gäller färg och kan inte annat än locka uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Födelseplatsen för triangulär mjölkgräs är Sydvästra Afrika: Angola och Demokratiska republiken Kongo. Själva faktumet att tillhöra succulenter visar att denna art växer där i torra områden.

Många människor håller denna växt hemma på grund av den enkla odlingen och ett attraktivt utseende, men allt är inte så rosigt - trihedralspetsen har giftig juice. Vid direkt kontakt med det uppstår brännskador på huden, som har en lång läkningstid, naturligtvis kommer ett försök att äta det att sluta ännu mer bedrövligt.

Bild
Bild

Ett sådant grönt husdjur är särskilt farligt för husdjur och barn som inte alltid förstår konsekvenserna av sina slarviga eller alltför nyfikna handlingar. Samtidigt kan trädgårdsmästaren själv lida på grund av slarv eller olycka, därför bör platsen för badkaret med växten väljas med omtanke för att undvika oavsiktlig betning och glöm inte att bära gummihandskar när du lämnar.

Bild
Bild

Är det en kaktus eller inte?

Varken triangulär euphorbia eller andra arter av denna växt tillhör kaktusar - de har sin egen kaktusfamilj, medan euphorbia har sin egen euphorbia. Båda familjerna tillhör klassen av tvåbladiga växter, men förhållandet på klassnivå är ganska godtyckligt, eftersom det är för avlägset.

Av denna anledning är det felaktigt att kalla din hemspets för en kaktus, även om de har många liknande funktioner:

  • båda tillhör succulenter och ackumulerar vatten i vävnaderna och bildar karakteristiska köttiga stjälkar;
  • var och en av växterna utmärks av ett överflöd av törnen;
  • utseendet är ganska likt, båda är ofta en pelarväxt av mörkgrön färg, och de blommar också i ungefär samma nyans - rödrosa;
  • båda är extremt opretentiösa när det gäller vattning och annan vård, för vilka de värderas högt av alla lata botaniker, eftersom de faktiskt växer spontant;
  • båda euphorbia är triangulära, och en kaktus kan växa nästan var som helst - de har ingen exakthet för jordtypen och badkarets begränsade utrymme stör dem inte;
  • dessa växter växer mycket snabbt, visuellt förstorar trädgården, medan det är svårt att hitta några faktorer som snabbt kan förstöra sådana planteringar;
  • om du behöver föröka den triangulära spiran, så kan du, liksom många typer av kaktusar, odla ett nytt exemplar från en gren som är avbruten från den gamla.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Som nämnts ovan är reproduktionen av triangulärt mjölkgräs en ganska enkel uppgift. Det finns dock en viss handlingsordning, eftersom naturen har många försök att sprida euforia, och en person brukar försöka göra allt rätt första gången. Glöm inte samtidigt att du bör följa grundläggande säkerhetsåtgärder om en frätande brännskada inte är en del av dina grödor.

Det viktigaste sättet att rota hemma är just användningen av en av grenarna, så välj en och skär försiktigt eller bryt av. Trots att det är svårt att förstöra spetsen är det bättre att välja de skott som sticker ut för hälsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om spetsen reproducerar på detta sätt, är ett snitt för honom också ett sår, så det bör behandlas. Det framväxande giftet ska tvättas noggrant bort från den gamla växten, det skurna stället ska cauteriseras med svavel eller aska så att växten inte fortsätter att läcka saft.

Skottet, som planeras rotas, måste också tvättas från den giftiga saften, åtminstone för din egen säkerhet . Du bör inte försöka transplantera den omedelbart - även om grenen redan vid denna tidpunkt är en separat växt, om än utan rötter, för den är en sådan omvandling en verklig chock. Fram till avstigningstillfället får tillägget ligga ner i flera dagar - det kommer inte bara att inte dö, utan måste också "komma till sin rätt" lite.

Bild
Bild
Bild
Bild

När den bestämda tiden går ut kan du plantera en kvist i fuktad jord . Växten är krävande för jorden, och den behöver inte vara rik på näringsämnen - det är ännu bättre om det är en typisk jord för succulenter baserat på oberoende blandad sand, torv, aska och lite sur trädgårdsmark. Marken måste vara porös och lätt att passera vatten, därför är lera extremt oönskad, och bottendränering från småsten, expanderad lera eller krossad sten kommer att vara mycket användbar. En kruka med dräneringshål för överflödigt vatten bör väljas eftersom överfuktning är dödlig för mjölkgräs. Du bör inte heller välja en mycket liten behållare - även om växten är opretentiös i förhållande till krukans storlek, växer den snabbt och går upp i vikt, och därför kan den med tiden lätt välta kärlet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressant är att plantering av nya växter i många fall kan vara oförutsedd . Triangulär spurge, trots sin imponerande storlek, tillhör inte starka växter - det är ganska lätt att bryta den, även vidröra den något. De resulterande växtskadorna måste behandlas på samma sätt som vid transplantation av avbrutna stjälkar, och eftersom det kommer att bli många av de senare kan de planteras samtidigt så att materialet inte bara försvinner.

För att undvika ovanstående situation med växtskador är det inte överflödigt att installera en speciell vertikal stolpe i krukan även under plantering. Triangulär spets tillhör inte klätterväxter, därför kommer den inte att "klättra" på egen hand, så när den växer måste den bindas, men sannolikheten för växtskador kommer att minska kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Triangulär spår är mycket bra eftersom det är helt opretentiöst mot förhållanden. Så hemma kommer den att växa på vilken fönsterbräda som helst, oavsett om det är en solsida eller omvänt skuggad. Som det passar en afrikansk invånare är sådana gröna inte rädda för extrem värme, och sådan kyla, som det händer på våra gator på vintern, borde helt enkelt inte vara i lägenheten.

Med vattning är situationen enkel, men inte så rak . Om du inte är hemma så ofta och inte alltid hittar tid att vattna spetsen, kommer detta inte att vara ett hot mot hans liv - för en månad eller till och med två kan han klara sig utan din uppmärksamhet. En annan sak är att överlevnad och normalt liv är olika begrepp, i ett ekonomiskt läge kommer växten att börja spendera vatten till ett minimum, så förvänta dig inte varken riklig blomning eller ny känslig grönska. Med extremt sällsynt vattning kommer spetsen att bli mer och mer som ett träd med ett minimum av löv, men återupptagande vattning kommer snabbt att återställa det till sitt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att inte ens upprätthålla en normal vattningsreglering för mjölkgräs är ett sådant problem. I sommarvärmen är det tillräckligt att "vattna" den en gång i veckan, på vintern, när det inte finns torkvärme, kan frekvensen av procedurer reduceras till en gång varannan till var tredje vecka. Vattensprut sällan, men spara inte på vattnet - en korrekt vald porös jord bör hoppa över allt onödigt, men växten ska ha tid att bli full. Samtidigt är inte bara vattning av jorden viktigt för mjölkbär, utan också sprutning, vilket helst bör göras två gånger om dagen, även om dess frånvaro inte kommer att vara så kritisk och bara kommer att påverka bristen på ömma löv på toppen. I allmänhet älskar växten mycket fuktig luft, så försök att skämma bort den när det är möjligt.

Som det passar en opretentiös succulent behöver Euphorbia vanligtvis ingen extra matning . Naturligtvis tror oerfarna trädgårdsmästare ofta inte att befruktning kommer att skada växten, men det motsatta är sant: på grund av kvävegödsling börjar euphorbia växa snabbt, tillväxten kan nå 0,5 meter på några dagar, medan stjälkarna inte har dags att bli starkare ordentligt och bryta av under påverkan egen gravitation. Av denna anledning rekommenderar experter vanligtvis att begränsa appliceringen av en liten mängd blandat mineralgödselmedel en gång under våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Triangulär spurge växer mycket snabbt, och för att bli för hög kräver periodisk beskärning. Detta är också nödvändigt för att växten inte ska ta för mycket plats i lägenheten, och så att den inte bryts under sin egen vikt, och så att den har ett kulturellt utformat utseende. Detta förfarande är vanligtvis fördelaktigt - det gör greenerna mer frodiga och hjälper till att påskynda tillväxten. Samtidigt måste du trimma kilen korrekt och komma ihåg att saften är farlig.

I själva verket är proceduren mycket lik den när en gren skärs av från växten för reproduktion . Händerna måste vara klädda i gummihandskar, du bör agera försiktigt så att den giftiga saften inte kommer på oskyddade områden i huden. För beskärning bör du välja de vassaste hushållsknivarna, det kommer att klippa av de valda grenarna utan onödigt motstånd, vilket gör det möjligt att uppnå nödvändig noggrannhet.

Det är mycket viktigt att torka bort saften som rinner ut ur snittet så att det inte bildas fläckar på plantans yta - annars kan euphorbia drabbas av sin egen skärpa. Därefter cauteriseras snittet med svavel eller aska, så att busken inte förlorar juice i framtiden och inte riskerar att brännas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

Inga biologiska arter kan idealiskt skyddas från fiender, och den triangulära spetsen är inget undantag. Trots all sin anspråkslöshet och giftig juice är den mottaglig för vissa sjukdomar, och på samma sätt kan den ha skadedjur. Det noteras att alla yttre utmaningar bättre motstås av de exemplar där ägaren inte helt förlitar sig på "oförstörbarheten" för inomhusanläggningen och fortfarande försöker ta hand om den, om än enligt ett enkelt men schema.

I de flesta fall är olika negativa symptom resultatet av felaktig vård ., men behandlas genom att eliminera problemet som ledde till att situationen uppstod. Så om spetsen blir gul, indikerar detta vanligtvis ett brott mot näringsnormen, även om situationen är förvirrande att växten reagerar lika på både överdrivna och otillräckliga mängder. Med överdriven vattning eller ineffektiv dränering kastar busken lövverk, i särskilt allvarliga fall, ruttnar stammen underifrån, från rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även om euphorbia är infödd i Afrika, är den van vid värme och är inte rädd för solen, den kan också uppleva brännskador - de ser ut som grova brunaktiga tillväxter på stammen. I alla fall kan växten räddas genom att helt enkelt eliminera problemet i tid, om inte busken har ruttnat under mycket lång tid - då är det klokare att transplantera sina överlevande skott utan att låta dem dö.

Triangulär spets attackeras sällan av skadedjur, men den har minst tre fiender - bladlöss, röda spindelmider och mjölkfiskar . Den första observeras liksom märkbara små buggar (svarta eller gröna) på bladen, den andra är lättast att identifiera genom utseendet på en spindelväv, den tredje lämnar bakom en karakteristisk vit blomma i den övre delen av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inkräktarnas utseende bör alltid vara en anledning till ett omedelbart svar - du bör försöka eliminera fienden så snart som möjligt. Med en snabb reaktion är det relativt enkelt att spara växten - för detta behöver du bara spraya den med en vattenlösning av vanlig tvätttvål eller använda köpta insekticider. De flesta skadedjur kan inte helt förstöra trihedral euphorbia, eftersom dess hud är ganska tjock, men de kan skada de gröna bladen och förstöra plantans utseende och med långvarig exponering ibland leda till ruttning av provet.

För trekantig mjölkväxt och vård av det, se följande videor.

Rekommenderad: