Suvorovs Lök (18 Bilder): Odling Av Lök Och Vitlök Och Dess Beskrivning. Nyanser Av Att Lämna. När Ska Man Plantera Den?

Innehållsförteckning:

Video: Suvorovs Lök (18 Bilder): Odling Av Lök Och Vitlök Och Dess Beskrivning. Nyanser Av Att Lämna. När Ska Man Plantera Den?

Video: Suvorovs Lök (18 Bilder): Odling Av Lök Och Vitlök Och Dess Beskrivning. Nyanser Av Att Lämna. När Ska Man Plantera Den?
Video: Odla lök och skörda hela sommaren 2024, Maj
Suvorovs Lök (18 Bilder): Odling Av Lök Och Vitlök Och Dess Beskrivning. Nyanser Av Att Lämna. När Ska Man Plantera Den?
Suvorovs Lök (18 Bilder): Odling Av Lök Och Vitlök Och Dess Beskrivning. Nyanser Av Att Lämna. När Ska Man Plantera Den?
Anonim

Få trädgårdsmästare odlar Suvorovs bergslök i sina sommarstugor. Men samtidigt förtjänar han särskild uppmärksamhet. Idag kommer vi att prata om egenskaperna hos denna växt, hur man planterar och odlar den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Kulturen är en sfärisk lök-vitlök. Dess diameter kan nå cirka 2-3 centimeter . Frukterna har läderartade skal. Växternas stjälk kan vara från 30 till 100 cm i höjd. Venerna på växten sticker svagt ut. Vegetationsbladplattor kan vara 5 till 20 millimeter breda. De är blåaktiga. De har en bältesliknande form. Lövverkets kanter är grova. Suvorovs lök har en kryddig smak och en stark svavelhaltig lukt. För att bli av med lukten är det bäst att blötlägga mogna lökar i rent vatten, medan det periodiskt ändras till färskt.

Lökskott liknar skotten av trädgårdstulpaner . Men i tillväxt- och utvecklingsprocessen börjar formen förändras. Globulära blomställningar av kulturen kan nå en diameter på upp till 10-12 centimeter. Den blommar i en djuprosa-lila färg. Färska gröna av sådana lök kan läggas till soppor, sallader, snacks, smörgåsar. Och även, om så önskas, kan den frysas i frysen. Själva lökarna kan ätas bakade eller inlagda. De används oftast som en läcker och smaklig krydda till rätter. Ibland kokas frukterna i honung och bakas över kol.

Utbytet av Suvorov -lök är lågt. Från 1 kvadratmeter plantering blir det möjligt att bara samla 1-1, 2 kilo frukt. Det är också värt att notera att kulturen växer ganska långsamt. Lökar kan endast konsumeras under 3-4 års odling . När de monteras kan frukterna fortfarande förvaras i 3-4 månader vid en temperatur av 2-4 grader Celsius. Det är bättre att förvara dem på ett mörkt ställe. Sorten är en källa till en enorm mängd olika vitaminer, eteriska oljor, spårämnen och sockerarter. Hemmagjorda avkok och infusioner beredda på basis av en sådan växt hjälper till att hantera sjukdomar som är förknippade med syn, de minskar smärtsyndrom, förbättrar hjärnaktivitet, normaliserar blodtryck och blodcirkulation och ökar också immuniteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana lökkompositioner kan också drickas för förkylning vid behandling av sjukdomar i samband med skador på luftvägarna . För medicinska ändamål kan en sådan lök dessutom användas i olika former: i form av en mjuk välling, hemlagad tinktur. Men det måste komma ihåg att denna växt inte heller kan missbrukas. I stora mängder anses Suvorovs lök giftig, det kan vara hälsoskadligt. Och det är också bättre att utesluta det från kosten för de människor som lider av olika hjärtsjukdomar, matallergier, sår i mag -tarmkanalen, gastrit. Denna lök innehåller mycket kolhydrater, så det kommer att vara särskilt fördelaktigt för dem som spelar sport.

Denna lök har ett högt innehåll av speciella fytoncider . De hjälper till att bromsa tillväxten och utvecklingen av patogen mikroflora i människans munhålan. Kultur används ofta när man dekorerar landskap, eftersom det har ett vackert dekorativt utseende. Stora blomställningar av ljus färg kan dekorera nästan vilken sommarstuga. Ibland planteras sådana lök omedelbart i rabatter. Men man måste komma ihåg att vegetationen är ganska omfattande och sprider sig, så det kommer att ta mycket plats på platsen.

Det är värt att notera att kulturen är frostbeständig . Den anpassar sig enkelt till olika odlingsförhållanden. Men vi får inte glömma att en sådan lök har en kort vegetativ period, därför kommer alla gröna att vara lämpliga för konsumtion bara ett par veckor efter bildandet av skott.

Och även i mogna lökar kommer att innehålla några giftiga komponenter, därför kan de bara konsumeras i bearbetad form. Du kan inte äta färsk frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Därefter kommer vi att analysera hur man korrekt planterar en Suvorov -lök. Växten är krävande för jorden. Men ändå är lös svart jord det bästa alternativet för honom. Marken ska vara neutral i syra . Om den är för sur kan kalkning utföras.

Glöm inte att denna växt är mycket svår att tolerera hög luftfuktighet, så du kan inte plantera den på vattentäta platser, i områden som ligger nära grundvatten. Annars kommer vegetationens rotsystem att börja ruttna snabbt, som ett resultat kommer det helt enkelt att dö av svampen. Det perfekta alternativet för en gröda kommer att vara områden där ärtor, zucchini, kål och pumpa tidigare odlades.

Omedelbart före plantering lossas marken i det valda området noggrant. Det kommer att vara nödvändigt att ta bort alla skadliga ogräs från platsen. Och även resterna av växtrötter som växte där tidigare måste tas bort. Tidigare är det bättre att tillsätta humus, kompost, gödningsmedel, som innehåller fosfor och kalium, till jorden . Den vanligaste träaskan och superfosfatet. Om du fortfarande planterar vegetation i områden med hög luftfuktighet måste ett dräneringslager göras.

Det är bättre att göra alla sängar i bulk . Denna teknik kommer att förhindra ansamling av smältvatten och nederbörd. Så rotsystemet hos lökarna kommer inte att vattnas. Under plantering fördjupas frön eller skivorna i marken med ett par centimeter. I detta fall bör avståndet mellan enskilda frön vara minst 25 centimeter. Avståndet mellan enskilda rader bör vara cirka 30-35 centimeter. Materialet placeras i jorden så noggrant som möjligt för att inte skada rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att kulturen ska kunna växa och utvecklas normalt bör du komma ihåg att ta hand om den.

Vattning

Suvorovs rosett kommer inte att kräva för ofta vattning. Om det finns tillräckligt med naturlig fukt återfuktar plantorna inte alls . Om vädret är för torrt och varmt under en längre tid, bör vattning utföras en gång om dagen. Dessutom rekommenderas proceduren att utföras antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Kom ihåg att denna bergslök mycket lättare tål torka än vattentäppning.

Lossar och ogräs

För att få en bra skörd kommer det att vara nödvändigt att utföra regelbunden ogräs och lossning. Du måste lossa jorden minst en gång i veckan. Ogräsningen utförs när ogräs dyker upp och växer.

Bild
Bild

Toppdressing

Suvorovs lök kommer också att behöva kosttillskott. Det bästa alternativet för honom skulle vara humus och superfosfat (cirka 20-30 gram per 1 kvadratmeter plantering) . Under vårsäsongen bör mängden fosfor och kalciumgödselmedel ökas. Om du använder ammoniumnitrat är det värt att komma ihåg att för mycket av ett sådant ämne kommer att leda till att den gröna massan blir mycket kraftfull, men lökarna blir för små.

Kom ihåg att med minsta kaliumbrist i marken kan stark deformation av bladplattorna uppstå . Efter det börjar de bli gula. Ett par gånger per säsong rekommenderas att tillsätta kvävehaltig gödsel. Det är bättre att göra detta efter utseendet på de första unga bladen. Om du odlar en sådan vegetation för att få matlökar måste du ta bort pilarna i tid. Om du bara odlar det som en dekoration för landskapet, bör du inte göra det här.

Kontrollera dina planteringar regelbundet för skadedjur och tecken på sjukdom. Och kontrollera också att det inte finns någon överdriven förtjockning. Vid förtjockning är det bättre att gräva ut små lökar från marken och lämna dem för plantering före vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Denna kultur kan reproducera på två huvudsakliga sätt

  • frömaterial;
  • skivor.

Frön sås före vintern, strax före frostens början. Innan de planteras måste de tvättas i en lösning med kaliumpermanganat; du kan också använda en lösning av kopparsulfat . Bättre att utföra skiktning, där fröna fryses i våt sand. Stratifiering utförs för att skada fröets hårda skal. Detta bidrar till snabbare spiring av plantor.

Frön kan fås genom att samla dem mitt i sommarsäsongen från växtens blomställningar . För att de ska gro snabbare kan de slipas försiktigt med sandpapper. Efter smältningen av snömassorna kommer spiringsprocessen gradvis att börja. I detta fall, efter en kort tid, kommer vissning av bladen att observeras. I slutet av sommarsäsongen kommer små lökar att finnas kvar i jorden, som måste grävas upp och sedan planteras igen i marken på hösten, närmare kallt väder. Under det andra året kommer en peduncle och större bladplattor att dyka upp. Därefter utför de förra årets manipulationer - de gräver upp och planterar växterna igen.

Kom ihåg att du kan få stark och hälsosam vegetation bara under 3 år av livet. Skivorna planteras samtidigt som fröet. De bör också förbehandlas i en lösning av kaliumpermanganat eller kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Suvorovs rosett anses vara ganska resistent mot sjukdomar och skadedjur. Men som en förebyggande åtgärd rekommenderas att behandla vegetationen med en lösning av kaliumpermanganat. Och många trädgårdsmästare använder också en lösning med läkemedlet "Fitosporin-M ". Ibland kan grödan ruttna. Detta beror på vattentät mark. I detta fall måste växten tas bort från friska planteringar och förstöras. Bevattningsregimen normaliseras sedan till friska växter.

Vegetation kan påverkas av andra sjukdomar:

  • mjöldagg;
  • gulsot;
  • trakeomykos;
  • mosaik.

Vid de första tecknen på sjukdom skärs alla skadade delar omedelbart av med sekatörer och bränns. Vidare behandlas sjuka växter, för detta är det bättre att använda färdiga kemiska fungicider. De är uppfödda i strikt överensstämmelse med instruktionerna. Och även Suvorovs rosett lider ibland av en invasion av björnar, lökflugor, nattfjärilar och långben . I det här fallet kan du använda biologiska produkter som säljs i trädgårdsbutiker. Hemgjorda folkmedicin kan endast användas när vegetationen är lätt skadad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra arter

Suvorovs rosett tillhör gruppen bergbågar (anzur). Det liknar sådana bergarter som stjälk och Aflatunsky. Dessa sorter kännetecknas av mognadstiden, bladbladens längd och bredd, själva lökarnas storlek och form.

Förutom, Suvorovs rosett förväxlas ofta med en gigantisk frisyr rockambol rosett . Dessutom anses den första vara mer resistent mot skadedjur och sjukdomar. Och dess vikt kan bara nå 100-150 gram, rockambolens vikt kan vara upp till 500 gram.

Recensioner

Många trädgårdsmästare har lämnat positiv feedback på denna lök. Det noterades att denna kultur är opretentiös i vården. Den kan användas för att dekorera en sommarstuga. Vissa trädgårdsmästare har märkt att en sådan lök kan vara perfekt för att förbereda olika läckra kryddor.

Och det sades också att växten är rik på användbart vitamin C. Lökblad förtjänar också positiva recensioner. De kan användas för beredning av olika rätter, de har utmärkt smak och arom.

Rekommenderad: