Tulpanlökar (37 Bilder): När Ska Man Plantera Dem Och Hur Man Odlar Dem? När Ska Man Gräva Upp Knölar Och Hur Man Förvarar Dem På Vintern? Hur Man Planterar Och Växer Hemma? Kan Fr

Innehållsförteckning:

Video: Tulpanlökar (37 Bilder): När Ska Man Plantera Dem Och Hur Man Odlar Dem? När Ska Man Gräva Upp Knölar Och Hur Man Förvarar Dem På Vintern? Hur Man Planterar Och Växer Hemma? Kan Fr

Video: Tulpanlökar (37 Bilder): När Ska Man Plantera Dem Och Hur Man Odlar Dem? När Ska Man Gräva Upp Knölar Och Hur Man Förvarar Dem På Vintern? Hur Man Planterar Och Växer Hemma? Kan Fr
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, April
Tulpanlökar (37 Bilder): När Ska Man Plantera Dem Och Hur Man Odlar Dem? När Ska Man Gräva Upp Knölar Och Hur Man Förvarar Dem På Vintern? Hur Man Planterar Och Växer Hemma? Kan Fr
Tulpanlökar (37 Bilder): När Ska Man Plantera Dem Och Hur Man Odlar Dem? När Ska Man Gräva Upp Knölar Och Hur Man Förvarar Dem På Vintern? Hur Man Planterar Och Växer Hemma? Kan Fr
Anonim

Att odla tulpaner är en rolig och mycket vacker upplevelse. Hundratals sorter, tusentals former och färger på blommor lockar fler och fler nya ägare. Men för att bevara tulpanernas skönhet från år till år är det nödvändigt att gräva ur deras lök årligen och sedan plantera tillbaka den korrekt vid rätt tidpunkt. Bara på detta sätt kan du vara säker på att få en vacker och riklig blomning.

Vad det är?

Tulpanlökar är ett viktigt växtorgan, samtidigt är det en rot och en modifierad skott. Det är han som anses och faktiskt är den viktigaste delen av växten. Den innehåller alla viktiga näringsämnen och mineraler som behövs för normal blomväxt och utveckling.

Tulpanernas rötter kallas knölar, och det är från deras hälsotillstånd, integritet och korrekt vård av dem som hur, när och hur mycket växten kommer att blomma

Bild
Bild

Korrekt vård av lökarna, eller rättare sagt, deras snabba grävning, korrekt plantering och avstigning avgör om en viss sort av denna blomma kommer att modifieras. Utan ordentlig vård kan den urartas, och några år efter plantering av lökarna kommer det inte att finnas några spår av den tidigare tulpanen.

Dessutom har tulpanlökar en sådan struktur att efter blomning uppstår delning i dem, det vill säga dotterknölar dyker upp. Därför kan du inte bara snabbt multiplicera de olika blommorna du gillar, utan också för att bevara deras hälsa och orörda utseende.

Tulpanknölen är deras viktigaste organ, därför kräver den en särskilt uppmärksam och noggrann inställning till sig själv

Bild
Bild

Landningsdatum

Dessa vackra, känsliga, men samtidigt ljusa blommor anses vara en av de tidigaste. Inomhus - växthus, de första blommorna är redan klara för skärning i början av mars. På det öppna fältet blommar vissa sorter i början av april.

Planteringstiden för tulpanknölar skiljer sig väsentligt från den som allmänt accepteras för alla knölblommor

Traditionellt tror man att plantering av sådana växter bör utföras tidigt på våren. Så här är tulpaner ett undantag från regeln. Plantering av deras lökar utförs på hösten.

Detta beror på att knölarna på vintern genomgår så kallad naturlig skiktning, det vill säga att de utsätts för ganska låga temperaturer. Resultatet är den snabba uppkomsten av de första skotten och tidig blomning av tulpaner.

Bild
Bild

Den exakta tiden för plantering av dessa lökar beror på klimatzonen. I vissa regioner kan det vara de sista dagarna i oktober och i vissa områden i början av december. Därför rekommenderar erfarna blomsterodlare att välja tid för att plantera knölar på ett sådant sätt att vinterfrost redan har kommit efter 3, högst 4 veckor.

I det här fallet kommer lökarna ännu inte att gro, men med värmen börjar de tvärtom utvecklas så intensivt som möjligt.

Vid akut behov kan du plantera knölar på våren. Tid - senast i mitten av mars, och helst så snart snön smälte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Du kan odla tulpaner inte bara i det öppna fältet, utan också i ett växthus, och vid behov i en vanlig lägenhet. Handlingssekvensen i varje fall kommer att vara något annorlunda.

I lägenheten

Att odla dina egna tulpaner i en kruka på ditt fönster senast 8 mars är ganska enkelt. För att göra detta utförs plantering av knölar i september eller början av oktober.

Först och främst måste du förbereda dig substrat för plantering av knölar . Som regel används torv i sin rena form eller späds ut med flodsand i förhållandet 3: 1. Kompost är också ett obligatoriskt tillägg, det är ämnena i dess sammansättning som stimulerar korrekt och snabb tillväxt och utveckling av tulpaner. Komposten tillsätter 100 g av blandningen per 1 kg torv. Detta lägger också till cirka 30-50 g sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som behållare kan du använda en kruka med en volym på upp till 500 ml för att plantera en tulpan vardera eller breda behållare med en pall för att plantera flera lökar samtidigt i en behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den ytterligare sekvensen av åtgärder kommer att vara följande:

  • den förberedda behållaren är fylld med jord, utan att lägga till 2-3 cm i kanterna;
  • substratet spillts med varmt vatten, och lökarna placeras i små hål på ett sådant sätt att deras övre tredjedel är öppen på ytan;
  • behållaren installeras i rum med en temperatur på +8 till +10 grader med normalt dagsljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

När groddarna når 5 cm i höjd ordnas de om på vanliga fönsterbrädor.

För att tulpanknölarna ska slå rot, faktiskt, snabbt och effektivt, efter plantering i marken, bör de kasta inte bara med vatten, utan med en lösning av kalciumnitrat. För 5 liter vatten, ta 10 g pulver.

Om jorden i behållaren krymper kraftigt efter sådan bevattning är det nödvändigt att fylla i en ny behållare på ett sådant sätt att bara den övre tredjedelen av växten återstår på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

I växthuset

Innan du börjar plantera tulpanlökar i ett växthus förvaras fröet i ett rum med en temperatur på +9 grader . På planteringsdagen rengörs knölarna från de övre skalorna - på så sätt rotar de sig snabbare.

Att plantera lökar i ett växthus är vanligtvis nödvändigt för en semester. För att exakt bestämma datumet för plantering av lökarna är det nödvändigt att subtrahera 21 dagar från det förväntade datumet för att klippa blommor - vid denna tidpunkt inträffar intensiv tillväxt av växter och ytterligare 13 veckor som läggs på kylning av knölarna.

Behållarna och underlaget används på samma sätt som när man planterar blommor i en lägenhet:

  • behållaren fylls med ett substrat med ett lager av cirka 12-16 cm och spills med varmt vatten;
  • beredda lökar begravs i marken till ett djup av 3 cm och ströas med jord ovanifrån, sedan spillts det;
  • sedan tas behållare med plantor ut i ett rum där temperaturen inte överstiger +9 grader och lämnas i upp till 13 veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta förberedande skede kallas kyla och är nödvändigt för att låta lökarna ackumulera näringsämnen och förbereda dem för snabb tillväxt. Vid den här tiden vattnas de planterade knölarna två gånger i veckan och se till att de inte utsätts för intensivt ljus. Efter slutet av etappen utförs flera på varandra följande åtgärder.

  • Temperaturen i växthuset stiger till +14 grader, efter ytterligare några dagar bör det ligga mellan +17 under dagen och +13 på natten. Om det är nödvändigt att påskynda tillväxten av blommor, höjs temperaturen till +20 grader Celsius.
  • Belysning för första gången, tills tulpanernas höjd når 7 cm, hålls på 900 lux. Därefter ökas dagsljuset till 12 timmar om dagen. Den största fördelen med tulpaner är att de inte behöver för intensivt ljus för normal tillväxt och utveckling.
  • Vattna blommorna dagligen med kallt vatten i små mängder.
  • Två gånger under hela destillationsperioden kan du, om så önskas, mata tulpanerna med flytande gödningsmedel. Men detta är inte nödvändigt alls.
Bild
Bild

I det öppna fältet

På gatan planteras knölarna runt mitten av oktober . Platsen väljs mörkare, med lätt jord. I marken görs spår med ett djup på cirka 4 cm, det är viktigt att deras botten också är lös.

Sedan på lika avstånd från varandra, ungefär var 5 cm planteras lökarna . Toppen av knölarna ströks också med jord och vattnas med kallt vatten.

Om frost inte kommer, och det är torka på gatan, utförs återvattning var 5-7 dagar. Med den första frosten börjar grödor mulas och vattningen stoppas. Efter att snön har smält helt avlägsnas mulchen - annars stänger tulpanskotten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Men oavsett om tulpanlökarna planterades i en lägenhet, ett växthus eller till och med på gatan, för att få en frodig och hälsosam blomning, måste växten skötas ordentligt.

I växthuset måste luftfuktigheten hållas på 60% samt vattna plantorna regelbundet. Särskild uppmärksamhet ägnas åt belysningsintensiteten. Det bör inte överstiga den rekommenderade nivån, annars börjar tulpanerna sträcka sig och deras blommor blir bleka och fula.

När du odlar blommor i en lägenhet är de grundläggande vårdvillkoren desamma som i ett växthus, men här bör du dessutom noggrant övervaka så att direkt solljus inte faller på blomman - de kommer att bränna växten och förstöra dess utseende. Vid vattning är det bättre att använda en vattenkanna med en tunn och lång pip så att vätskan inte kommer på knopparna och bladen.

Oavsett var tulpanen växer - hemma eller i ett växthus, under intensiv tillväxt, såväl som när knopparna bildas, rekommenderar erfarna blomodlare att använda flytande förband som är speciellt utformade för blommande eller lökväxter. De används med intervall om 1-2 gånger inom 2-3 veckor. Gödselmedel späds ut enligt instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du odlar blommor i det öppna fältet, övervaka noga deras vattning, liksom graden av belysning. När en knopp växer måste man vara noga med att inte brännas av solens strålar, som är särskilt lömska under de tidiga vårmånaderna.

Om tulpaner växer långsamt i det öppna fältet, och deras stjälk är för tunn och långsträckt, är det absolut nödvändigt att lägga till befruktning för lökblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och oavsett var tulpanerna planteras, det är mycket viktigt att klippa blommor i tid - så glödlampan behåller de nödvändiga näringsämnena inte bara för kylperioden, utan också för ytterligare normal tillväxt och utveckling.

Bild
Bild

När och hur man gräver?

Vi har redan talat om behovet av att gräva upp tulpanlökar och deras korrekta plantering. Nu är det dags att prata om när och hur det är nödvändigt att utföra denna procedur.

  • Tulpanknölar tas bort från marken först efter blomningstiden.
  • Efter slutet av blomningen måste du vänta cirka 2-3 veckor. Det är bäst att vänta tills de lägsta tulpanbladen börjar torka ut och bli gula.
  • Den exakta tiden för att extrahera blomknölar från marken beror på deras sort. Som regel varar denna period i vårt land från juni till juli.
  • Tidpunkten för grävning bör väljas så att det inte kommer regn, men också att jorden inte är för torr. I det första fallet kommer det att vara ganska svårt att torka lökarna ordentligt och spara dem i framtiden. Och i det andra fallet, under deras avlägsnande från marken, kommer de att smula, och dotterlökar kan finnas kvar i det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gräva upp lökarna mycket noga med en liten trädgårdsspackel av metall. Den installeras direkt intill skaftet på ett sådant sätt att dess nedre del kommer att gå under knölen och höja den till ytan.

När lökarna dyker upp på ytan lyfts de genom att försiktigt dra dem i stjälkarna. Gräv upp tulpanknölarna försiktigt och långsamt för att inte skada dem.

Hur förvaras?

Odlarens huvuduppgift efter att ha grävt ut knölarna är att bevara dem korrekt på hösten och vintern. Ofta står särskilt nybörjare inför att lökarna är mögliga eller för tidigt groda. Därför är det nödvändigt att tydligt och konsekvent följa alla regler i varje steg.

Förbereder för förvaring

Det är just det strikta genomförandet av alla rekommendationer som beskrivs nedan som kommer att se till att det inte kommer mögel eller mögel på blomlökarna.

Omedelbart efter att knölarna tagits bort från marken måste de sorteras. Skurna, skadade och för små lökar tas bort - de används inte som utsäde i framtiden.

Det blir helt enkelt omöjligt att få vackra, friska och blommande tulpaner från sådana knölar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom finns det ett antal steg att ta

  • Ta bort smuts från glödlampornas yta. Om jorden har torkat, separeras den försiktigt i bitar, men om den är våt och fästs i ett tjockt lager, tvättas lökarna. Det är bäst att först göra detta i varmt vatten, vars temperatur är cirka +40 grader, och i slutet skölja knölarna med en blekrosa lösning av mangan.
  • Det yttre bruna skalet avlägsnas från dotterlökarna och separeras från moderknölen.
  • Om stora glödlampor upptäcks skadade av svamp kan du försöka rädda dem. För att göra detta behandlas de med en fungicidlösning och torkas sedan noggrant.

Om det finns tvivel om fröets kvalitet, blötläggs de även i en manganlösning i 25 minuter, även om knölarna inte tvättades.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning

Även om lökarna inte tidigare har utsatts för fukt bör de torkas noggrant innan de förvaras.

För att göra detta läggs knölarna på en plan yta så att de inte kommer i kontakt med varandra. Lägg lökbrickan på en mörk och sval plats med naturlig ventilation.

Det rekommenderas inte att torka dem nära värmeenheter eller direkt i solen . Den genomsnittliga torktiden är 10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och vad ska man förvara?

Knölar läggs i en behållare för förvaring, beroende på deras storlek - du kan inte lagra lökar av olika storlekar tillsammans. Här är det värt att komma ihåg att de största knölarna överlever lagring bäst, men de små börjar ofta försvinna under lagring, även om lagringsvillkoren är uppfyllda.

De bästa behållarna är trä- eller kartonger. Tulpanlökar behöver naturlig ventilation. Därför görs små hål i kartongen.

Planteringsmaterialet av tulpaner placeras i behållare i ett lager och är täckt med ett tunt lager sågspån eller speciellt fuktresistent papper.

De optimala förvaringsförhållandena för glödlampor är:

  • temperatur från +3 till +28 grader;
  • fullständig brist på ljus;
  • den optimala luftfuktigheten är från 55 till 70%.

I en lägenhet är det bästa stället att förvara dem en balkong eller en inglasad loggia. Om vi pratar om att lagra lökar i ett privat hus, så här kan du använda en källare, skafferi eller underjordisk. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt frånvaron av frysningstemperaturer, eftersom frysta knölar inte utsätts för ytterligare plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu när du vet all information om lagring, grävning och vidare plantering av tulpanlökar kan du enkelt odla dem hemma och hålla fröet i utmärkt skick.

Rekommenderad: