Hur Transplanteras Kalanchoe? Steg För Steg Transplantation Efter Köp Hemma? Ytterligare Vård. Kan Jag Transplantera Den Om Den Blommar?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Kalanchoe? Steg För Steg Transplantation Efter Köp Hemma? Ytterligare Vård. Kan Jag Transplantera Den Om Den Blommar?

Video: Hur Transplanteras Kalanchoe? Steg För Steg Transplantation Efter Köp Hemma? Ytterligare Vård. Kan Jag Transplantera Den Om Den Blommar?
Video: Post Kidney Transplantation: Caring for Yourself after You Leave the Hospital - Part 1 2024, Maj
Hur Transplanteras Kalanchoe? Steg För Steg Transplantation Efter Köp Hemma? Ytterligare Vård. Kan Jag Transplantera Den Om Den Blommar?
Hur Transplanteras Kalanchoe? Steg För Steg Transplantation Efter Köp Hemma? Ytterligare Vård. Kan Jag Transplantera Den Om Den Blommar?
Anonim

Kalanchoe är en av de mest populära krukväxterna. Florister älskade det för sitt attraktiva utseende och medicinska egenskaper. För att en blomma ska växa och utvecklas väl är det nödvändigt att organisera ordentlig vård för den. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att transplantera växten, som den regelbundet behöver. Denna artikel kommer att berätta hur du transplanterar Kalanchoe korrekt.

Bild
Bild

Varför transplantera?

Kalanchoe anses vara en lättskött inomhusväxt. Men när du odlar en blomma måste du fortfarande följa vissa regler. En av dem är att regelbundet transplantera växten till en ny kruka. Behovet av denna procedur beror främst på det faktum att Kalanchoe kännetecknas av aktiv tillväxt.

Om blomman inte transplanteras i tid kan rotsystemet börja ruttna.

En planerad transplantation rekommenderas minst var 12: e månad. I en vuxen växt minskar tillväxthastigheten, så den bör planteras om vartannat år.

Bild
Bild

Förutom den naturliga tillväxten av Kalanchoe finns det ett antal fall där en transplantation också är nödvändig. Dessa inkluderar följande situationer:

  • ett år har ännu inte gått sedan föregående transplantation, men blommans rötter har tagit sig genom dräneringen och är synliga i hålen i krukans botten;
  • jorden har blivit för hård och absorberar inte fukt väl;
  • växten har just köpts (i det här fallet är transplantationen nödvändig på grund av att marken som fanns i krukan när blomman köptes inte är lämplig för att odla den hemma).
Bild
Bild

Rätt tid

Transplantationsförfarandet rekommenderas att utföras på sen vår, omedelbart efter att blomningsfasen är slut. Om vi pratar om en nyinköpt anläggning måste du vänta en vecka. Detta är nödvändigt för att blomman ska kunna anpassa sig till hemförhållandena.

Den mest ogynnsamma tiden för transplantation är blomningstiden . Vid denna tidpunkt är växten mest känslig för yttre påverkan. Efter transplantation, under Kalanchoes blomningstid, kommer särskild och långvarig vård att krävas. Därför är det bäst att vänta tills alla blommor har fallit helt.

Bild
Bild

Urval av kruka

Innan du fortsätter med Kalanchoe -transplantationen måste du välja en lämplig behållare. Valet av en annan kruka beror främst på växtens ålder. För transplantation av unga blommor är behållare med en diameter på 12 till 18 centimeter lämpliga. Den nya krukan ska vara 2 centimeter bredare än den föregående.

Transplantation i en för bred behållare kan leda till att Kalanchoe kommer att växa starkt.

Detta kan hindra växtens utveckling och blomning. Detta gäller särskilt för vuxna exemplar. För en sådan blomma är det bättre att använda en kruka där den tidigare behållaren kan placeras nära. När det gäller materialet är det bättre att föredra oglaserad keramik eller lera.

Bild
Bild

Det finns några grundläggande saker att tänka på när du väljer en kruka i en butik

  • Behållarens utseende. Det ska inte finnas några defekter i form av chips, sprickor eller repor på krukans yta.
  • Det är bättre om grytan kommer med en djup och bred panna som kommer att hålla tillbaka vatten vid riklig vattning.
  • Behållarens kanter får inte vara vassa. Annars kan du skada växten under transplantation.
  • Det bör finnas dräneringshål i botten av krukan.

Det är viktigt att inte bara välja rätt behållare utan också att förbereda den för planttransplantation. Grytan måste doppas i varmt vatten, sedan behandlas med kaliumpermanganatlösning eller tvättas noggrant med tvätttvål. När Kalanchoe transplanteras måste behållaren vara helt torr.

Bild
Bild

Vilken typ av jord behövs?

För att transplantera en växt kan du köpa färdig jord eller göra den själv. Alla butiker för succulenter är lämpliga för Kalanchoe. När du gör husets sammansättning är det värt att komma ihåg att jordens surhet bör ligga i intervallet från 5 till 6, 5. Du kan förbereda underlaget från följande komponenter:

  • 1 del sand;
  • 1 del torv;
  • 4 delar torvmark;
  • 2 delar bladhumus;
  • 2 stora skedar kol.

Du kan också blanda 2 delar trädgårdsjord, 4 delar torvjord och 1 del sand. I den resulterande kompositionen rekommenderas att införa 1 del av den trasiga tegelstenen av en fin fraktion, så att substratet blir lösare.

Om det används hemlagad, och inte köpt, jord används, rekommenderas det att placera den i en förvärmd ugn till 180 grader i 20 minuter. Uppvärmning av jorden är nödvändig för att döda alla parasiter som kan finnas i den.

Förutom jorden måste dränering placeras i krukan. Skikttjockleken måste vara minst 20 millimeter. Expanderad lera eller krossat tegel kan användas som dränering.

Bild
Bild

Hur transplanteras?

Det är viktigt att närma sig processen med att transplantera Kalanchoe med allt ansvar. Annars kan du skada växten. Låt oss överväga steg för steg att transplantera en blomma i olika fall.

Planerad transplantation

Att flytta Kalanchoe till en ny kruka är inte svårt. Efter att ha köpt en lämplig kruka och jord, samt förberedande du måste utföra flera sekventiella åtgärder.

  • Ett dräneringsskikt läggs ut i behållarens botten, som sedan strös med en liten mängd jord.
  • Jorden i den gamla krukan fuktas väl för att göra det lättare att ta bort Kalanchoe.
  • En blomma tas försiktigt bort från en gammal behållare. Rotsystemet rengörs noggrant från jorden. Rötterna inspekteras för skador och röta, som måste tas bort om det finns. Om en vuxen växt transplanteras rensas inte rotsystemet från jorden.
  • Kalanchoe läggs i en ny behållare och rötterna rätas försiktigt, varefter de lätt täcks med jord.
  • Blomman hålls i mitten, substratet rapporteras in i krukan och når inte kanten exakt 2 centimeter. Bredvid blomman krossas jorden.
  • Slutligen är det nödvändigt att fukta jorden något.
Bild
Bild

Efter köpet

Processen att transplantera en Kalanchoe efter köpet liknar den planerade förflyttningen av en växt. Men i detta fall kommer proceduren att ha vissa nyanser.

  • Efter att dräneringsskiktet har placerats i krukan är det nödvändigt att fylla det med jord med 2/3 av behållarens totala volym.
  • Efter att blomman har tagits bort från den gamla krukan kontrolleras dess rotsystem för defekter. Gamla, skadade eller ruttna rötter avlägsnas och de skurna platserna behandlas med aktivt kol, som först måste krossas till små smulor.
  • Blomman placeras i en ny kruka och, rätning av rotsystemet, hälls ytterligare 3 centimeter jord. Marken måste fuktas och strös över med ett torrt underlag.
Bild
Bild

Ytterligare vård

För en gynnsam utveckling av Kalanchoe är det nödvändigt att följa några regler för underhåll och vård hemma. Optimala odlingsförhållanden före och efter transplantation förblir oförändrade.

Lufttemperaturen på sommaren ska vara 23-25 grader Celsius och på vintern - minst 12 grader.

Kalanchoe är en ljusälskande växt och behöver bra belysning. Blommans exponering för direkt solljus bör dock undvikas. Blomman ska vara upplyst i 12 timmar om dagen.

Bild
Bild

Växten behöver regelbunden vattning, medan mängden vatten ska vara måttlig. Vattna blomman en gång i veckan eller när jorden torkar. Efter transplantation rekommenderas det inte att återfukta Kalanchoe de första 4 dagarna, så att växten bättre anpassar sig till nya förhållanden.

Under en torr och varm sommar behöver Kalanchoe, förutom vattning, ytterligare fukt . Växtens löv bör sprutas regelbundet med en sprayflaska och torkas omedelbart med en mjuk trasa. Undantaget är sorter med hängande blad.

Bild
Bild

På vintern bör vattningens frekvens ändras upp till 1 gång var 14: e dag. Det är nödvändigt att hälla vatten i själva roten, eftersom vid för hög fuktighet i bladen kan förfallsprocessen börja. Det rekommenderas att infusera vatten en stund vid rumstemperatur innan vattning.

När det gäller gödningsmedel, efter transplantation, bör du också vänta en stund tills växten är helt acklimatiserad och återställd . I framtiden behöver Kalanchoe matas högst en gång i månaden. Minerala eller organiska föreningar kan användas som gödningsmedel. Du kan också använda färdiga komplexa blandningar för succulenter.

Kalanchoe behöver regelbunden klippning av stjälkarna. Det är nödvändigt att utföra beskärning på våren när skotten dras upp. Du måste också klippa av eventuella kvarvarande blomstjälkar efter att växten blommat.

Bild
Bild

Ofta misstag

När du transplanterar Kalanchoe kan du göra några misstag som kommer att komplicera plantans fortsatta vård. I det här fallet är det viktigt att korrigera dem i tid för att inte skada blomman. Ett av de vanliga misstagen är att använda en överdimensionerad kruka. Som ett resultat av fel val av kapacitet kommer Kalanchoe att växa starkt åt olika håll och sluta blomma. För att lösa detta problem kan du plantera flera Kalanchoe -skott i krukan. Men vid ytterligare transplantation rekommenderas det att fördela blommorna i olika krukor.

Bristen på blomning kan tyda på felaktig vård efter transplantation . Först och främst kan detta bero på överdriven utfodring av Kalanchoe, så att mängden gödselmedel måste minskas.

Ibland gör odlare misstag i valet av jord och skaffar sig ett universellt substrat istället för en speciell komposition för succulenter. I sådan jord kan blomman dö, så det rekommenderas att flytta den till en lämplig jord.

Ofta under transplantationen skadas rotsystemet i Kalanchoe . Du kan förstå detta genom blommans utseende - bladen börjar blekna och blir gula. I det här fallet är det nödvändigt att följa alla regler för vård av växten och ge rötterna lite tid att anpassa sig och växa.

Rekommenderad: