Gödselmedel För Blommor: Väteperoxid Och Jod, Proportioner Av Vattningslösning, Recept För Sprutning Av Blommor I Krukor Och Krukor

Innehållsförteckning:

Video: Gödselmedel För Blommor: Väteperoxid Och Jod, Proportioner Av Vattningslösning, Recept För Sprutning Av Blommor I Krukor Och Krukor

Video: Gödselmedel För Blommor: Väteperoxid Och Jod, Proportioner Av Vattningslösning, Recept För Sprutning Av Blommor I Krukor Och Krukor
Video: Odla Zinnia Blommorna som blommar lång tid ! När så och hur odlar en Zinnia Trädgård odling 2024, April
Gödselmedel För Blommor: Väteperoxid Och Jod, Proportioner Av Vattningslösning, Recept För Sprutning Av Blommor I Krukor Och Krukor
Gödselmedel För Blommor: Väteperoxid Och Jod, Proportioner Av Vattningslösning, Recept För Sprutning Av Blommor I Krukor Och Krukor
Anonim

Att odla och odla blommor (både inomhus- och trädgårdsblommor) är en populär hobby. Men ofta för att växter aktivt ska växa och utvecklas krävs det att man använder olika fodermedel och gödningsmedel.

När behövs toppdressing?

Först måste du ta reda på när blommorna kräver toppdressing. Det bör förstås att tidpunkten kan variera beroende på vilken typ av blommor det är fråga om (till exempel växter i krukor eller krukor, trädgårdsblommor). Vissa sorter kräver utfodring på hösten (oftast i november), andra på våren. Bland annat måste växtsorten också beaktas.

Bild
Bild

På tal om hur man gödslar blommor på rätt sätt är det viktigt att betona att detta förfarande bör vara regelbundet . När det gäller de växter som växer hemma beror detta först och främst på att de är i ett ganska begränsat utrymme respektive näringsområdet är också begränsat.

Under sin tillväxt och utveckling tömmer blomman jorden, vilket i sin tur måste kompletteras med ytterligare näringsämnen.

Bild
Bild

Eftersom växten är en levande organism, beroende på dess utseende och skick, kan man dra slutsatsen om det är nödvändigt att applicera gödningsmedel. Följande egenskaper kan bli liknande tecken:

  • blomman växer mycket långsamt, det finns förseningar i dess utveckling;
  • stjälkarna är mycket svaga i sina egenskaper och långsträckta i formen;
  • bladen har en matt färg, de är små i storlek, hängande;
  • växten buktar lätt för negativ påverkan: temperaturförändringar, sjukdomar, skadedjur (de vanligaste tecknen i detta avseende är bladgulning, utseende av fläckar);
  • brist på blomning.

Det rekommenderas inte att föra en hemblomma till ett sådant tillstånd, eftersom det i vissa fall inte går att återuppliva växten med ytterligare utfodring och befruktning, utan tvärtom kan leda till dess fullständiga död.

För att mata inomhusväxter mindre ofta kan du använda en transplantation. Tack vare denna procedur kommer blomman hela tiden att falla ner i ett nytt näringssubstrat, som är mättat med en stor mängd näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt.

Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Det finns flera sätt att utföra utfodring. Var och en av dem har sina egna individuella egenskaper, som måste beaktas.

Vattning

För vattning måste en speciell lösning beredas. I det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till de rekommenderade proportionerna. Beroende på det specifika gödningsmedlet kan endast en viss mängd lösning appliceras, vilket är ganska svårt att observera under bevattning . Och du måste också ta hänsyn till vattningsreglerna för en viss blomma (till exempel bör vätskan inte komma på bladen på vissa växter).

Bild
Bild

Besprutning

För sprutning, liksom för vattning, måste du först förbereda lämplig lösning. Sprutning anses vara den bästa befruktningsmetoden, eftersom det skapar möjlighet till en jämn fördelning av befruktning.

Bild
Bild

Urval och användning av färdigt gödselmedel

Det enklaste sättet att mata dina växter är att köpa lämpligt gödselmedel. Idag finns ett stort antal liknande ämnen på marknaden, de kan vara både universella och specifika. Du kan mata blommor med gödningsmedel i pinnar, tabletter, pulver.

Bild
Bild

När du väljer ett gödningsmedel är det absolut nödvändigt att företräda sådana ämnen som så mycket som möjligt motsvarar växtsorten . Om du äger ett stort antal blommor av olika sorter, välj universella alternativ. Dessutom rekommenderar experter att föredra gödselmedel från betrodda tillverkare som åtnjuter respekt och förtroende bland konsumenterna.

När det gäller användning av färdiga blandningar, kom ihåg att noggrant följa tillverkarens instruktioner. Annars finns det en möjlighet att du kommer att skada blomman avsevärt.

Bild
Bild

Användningen av folkmedicin

Många blomsterodlare, i motsats till färdiga och kemiskt erhållna gödningsmedel, väljer folkmedicin som har en positiv effekt på hemväxter. Låt oss överväga de mest populära.

ravsyra

Bärnstenssyra bildas på grund av bearbetning av naturligt bärnsten (detta material bryts i botten av Östersjön). Naturlig bärnsten är en del av många växt- och djurorganismer. Medlet - bärnstenssyra - finns i form av tabletter eller kristallint pulver . För att befrukta växter kan detta ämne spädas i olika vätskor (till exempel i vatten). I det här fallet är det absolut nödvändigt att följa de rekommenderade proportionerna och strikt följa receptet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bärnstenssyra kan ha en komplex effekt på växten och påverka alla dess delar positivt. När den används måttligt och vettigt, ravsyra som ett blommafoder, kan kemikalien ha ett antal fördelaktiga effekter:

  • aktivering av blomväxt;
  • förbättra processerna för absorption och assimilering av näringsämnen från jorden;
  • stimulering av rötternas utveckling och den gröna delen av skotten;
  • restaurering av störda fysiologiska processer inuti anläggningen;
  • minska risken för sjukdom;
  • en ökning av mängden klorofyll i lövverk;
  • intensifiering av groningsprocesser.
Bild
Bild

Samtidigt är det viktigt att notera det faktum att för att bärnstenssyra ska visa sin maximala effektivitet krävs endast en liten mängd. Dessutom är denna toppdressing helt säker, den kommer inte att skada vare sig människor eller djur. Det finns flera sätt att mata växter med bärnstenssyra. Metoden bör väljas beroende på i vilket syfte du gödslar växten.

  • För att aktivera tillväxt- och utvecklingsprocesser rekommenderas att spraya blommor med en lösning av ravsyra. Denna procedur rekommenderas innan blomningen börjar.
  • Om du vill ha en direkt effekt på växtens rotsystem rekommenderas att blötlägga rötterna i lösningen i 30-40 minuter. Därefter måste rötterna torkas.
Bild
Bild

Väteperoxid

Enligt recensioner av erfarna blomodlare är väteperoxid ett av de mest populära och effektiva folkgödselmedlen. Den har många positiva egenskaper:

  • påskyndar tillväxt och blomningsprocesser;
  • har en fungicid effekt (bekämpning av skadedjur);
  • mättar jorden med syre;
  • stärker rötterna;
  • förhindrar förfallsprocesser.

För att förbereda gödselmedel i form av en lösning måste du ta 3% väteperoxid (2 matskedar) och 1 liter vatten. Vätskorna måste blandas noggrant, varefter växten kan vattnas med lösningen.

Bild
Bild

Jod

Att använda jod som blommat hjälper växten att återhämta sig (till exempel efter exponering för höga temperaturer, direkt solljus), och aktiverar också blomningen. Oftast används jod vid vård av pelargoner. För att förbereda en användbar lösning måste 1 droppe av ämnet blandas med 1000 ml vatten. Samtidigt kommer 50 ml av en sådan produkt att räcka för en växt.

Bild
Bild

Övrig

Förutom de som beskrivs ovan finns det ett stort antal andra folkmedicin som används som gödningsmedel och gödningsmedel för växter. Så det kan till exempel vara:

  • äggvita;
  • borsyra;
  • bryggning av te eller kaffe;
  • kanel;
  • ammoniak;
  • Ricinolja;
  • apelsinskal;
  • vitlök;
  • mjölk;
  • aspirin;
  • öl.
Bild
Bild

Var och en av dessa matningar kan vara användbar om den används med förnuft och efter rekommendationer från specialister. Låt oss titta närmare på hur några av dessa förband är användbara.

  • Sockerdressing kallas också energisk. Detta beror främst på att de tillhandahåller implementering av ett stort antal processer som är nödvändiga för en växts normala tillväxt och utveckling (till exempel andning).
  • Kaffesump ökar jordens surhet, mängden syre i jorden ökar, vilket i sin tur är en integrerad komponent för växtens normala tillväxt och utveckling.
  • Citrus- och fruktgödsel är också mycket populära bland erfarna trädgårdsmästare. Man bör komma ihåg att en stor ansträngning måste göras för att förbereda dem. Så, till exempel, om du vill göra apelsinskal till toppdressing, måste du först slipa det ordentligt och sedan förbereda den nödvändiga lösningen.
  • Aska är en källa till ett stort antal användbara mikroelement: kalium, fosfor, magnesium, kalcium, järn, zink och andra.
Bild
Bild

Rekommendationer

Det finns några enkla riktlinjer att tänka på när du köper och använder gödningsmedel

  • Om möjligt, ge företräde åt specialgödselmedel som är avsedda för en specifik växt. Det rekommenderas att välja universella alternativ endast som en sista utväg.
  • Matningsförfarandet bör utföras så ofta som anges på förpackningen.
  • I processen för självberedning av gödningsmedel, se till att hålla dig till proportionerna. Underlåtenhet att följa reglerna kan leda till att blomman dör.

Du kommer att lära dig ännu mer användbar information från följande video.

Rekommenderad: