Clematis I Landskapsdesign (91 Bilder): Blommor I En Rabatt I En Trädgård Och På Ett Staket, Dekoration Av En Liten Sommarstuga

Innehållsförteckning:

Video: Clematis I Landskapsdesign (91 Bilder): Blommor I En Rabatt I En Trädgård Och På Ett Staket, Dekoration Av En Liten Sommarstuga

Video: Clematis I Landskapsdesign (91 Bilder): Blommor I En Rabatt I En Trädgård Och På Ett Staket, Dekoration Av En Liten Sommarstuga
Video: 23+ Outstanding Flower Garden Ideas 2020 | diy garden 2024, Maj
Clematis I Landskapsdesign (91 Bilder): Blommor I En Rabatt I En Trädgård Och På Ett Staket, Dekoration Av En Liten Sommarstuga
Clematis I Landskapsdesign (91 Bilder): Blommor I En Rabatt I En Trädgård Och På Ett Staket, Dekoration Av En Liten Sommarstuga
Anonim

Clematis är en vinstockliknande växt med ovanligt ljusa och vackra blommor. Den opretentiösa och pråliga kulturen blommar nästan hela säsongen, och gröna och saftiga löv och prydnadsfrön pryder den tills vintern kommer.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vackraste arterna och sorterna

Clematis känns bra på vilken jord som helst förutom vattentät. Föredrar soliga platser, men tolererar också halvskugga. Det är opretentiöst och behöver inte särskild vård. För vintern kräver det beskärning och isolering.

Clematis skiljer sig åt i buskens form, tidpunkten för blomningen, blomställningens storlek och färg.

Katalogen innehåller över 2 tusen sådana växter . Det finns blygsamma representanter med tråkiga färger, liksom arter som är slående i dekorativitet och färg. Ofta har sortklematis en behaglig lukt som lockar insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens form utmärks:

  • örtartade stauder: för rabatter, gräsmattor, damm- eller uteplatsrand;
  • halvbuskar: för dekoration av terrasser, trottoarkanter, låga staket;
  • buskar: planterade nära staket och i en trädgård med andra arter;
  • lianor: flätning av arbors, väggar, staket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt blommans typ och struktur finns det:

  • standard - kronblad i en rad;
  • halvdubbel - två eller tre rader;
  • terry - mer än tre rader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta prydnadsvarianterna är hybrider som erhållits med deltagande av klematis av olika typer. Var och en tillskrivs efter ursprung till en specifik grupp. Till exempel, Zhakmans grupp erhölls med deltagande av Zhakman clematis och Florida -gruppen - blommande clematis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zhakman

Den växer upp till 4 meter, har ett utvecklat rotsystem. Blommorna är blå, lila, lila, upp till 20 cm. Knopparna är enkla eller 3-4 på peduncle. Utan lukt.

Rouge Cardinal . Föredrar sol och jord med bra dränering. Klättrar över stöden. Blommar från juni till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Purpurea . En opretentiös liana för trädgården, den växer i blomkrukor på balkongen och verandan.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå flamma ". Älskar väl upplysta platser, blommar två gånger per säsong: i maj och i september. Härdig och opretentiös, men under kalla vintrar behöver den skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Florida

Liana växer upp till 3 meter. Blomningstiden beror på sorten. Färgerna är vita, grönaktiga och elfenben, rosa, lila. Blommor upp till 12 cm, olika i form och antal kronblad.

Siebolds sort . Lämplig för odling i trädgården och i behållare. Behållarväxter vilar vid temperaturer från 0 till +5. Sorten behöver bra beskärning och skydd på vintern. Blommar från juni till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alba Plenta . Blomningsperioden är från juni till september. Låg frostbeständighet. Den växer bra i behållare som överförs på vintern till rum med temperaturer från 0 till +5.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Brud ". Den har en doftande doft. Blommar från maj till september. Älskar solen med halvskugga. Resistent mot sjukdomar och kyla.

Nästan ingen beskärning krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viticella

Busk vinstockar når tre meter i längd. Skiljer sig i stora blommor. Färgen sträcker sig från ljusrosa till vinröd.

Etoile Violette . En frostbeständig hybrid som tål upp till -20 grader, men behöver skydd. Blommar från juni till september. Betydande beskärning krävs på hösten. Gillar vanlig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polsk anda . Känns bra i halvskugga och i öppen sol. Blommar från juni till oktober. Frostbeständig. Tål lätt mild torka, men föredrar riklig vattning. På hösten behöver den fullständig beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Patens

Återblomning: första blomningen i maj-juni, andra-mot slutet av sommaren. Blomställningar i olika former, storlekar, färger: vit, rosa, lila, blå, lila. Det finns enkla blomställningar och frotté, monokromatiska och med en remsa på kronbladen.

Första dam . Blommar i maj på förra årets skott, blommar på årets skott från augusti till oktober. Vinterhård. Lite beskärning krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multi Blue sort . Kan odlas på balkongen eftersom växten är liten och växer bra i behållare. Skott växer upp till 2 meter. Den blommar under den varma årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nelly Moser sort . Klätterväxt, växer upp till 3,5 m. Knoppar bildas både på förra årets och på nya skott. Den tål frost bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Integrifolia

Buske upp till 1,5 m. Små blommor: vit, blå, lila, rosa. Vanligtvis presenteras i form av klockor eller stjärnor. Växten tolererar svåra vintrar bra. Gillar inte vattendragning av jorden.

" Alyonushka ". Höjd upp till 2 meter, men stöd krävs för tunna och flexibla skott. Blommar från början av maj till september. Beskärning på våren. Skuggtolerant, men överskott av fukt i jorden är kontraindicerat. Frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blue River -sort . Blommar från juni till september. Busken klamrar sig inte fast i stöden, men behöver ett strumpeband. Kan växa i behållare. Frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lanuginos

Liana når 2,5 m. Vårblomning sker på förra årets skott och börjar på nya i juli-augusti. Lila eller vita blomställningar har 6 till 8 kronblad i storlek från 10 till 20 cm.

Valge Daam . Liana kräver betydande beskärning. Gillar inte överflödig fukt. Blommar rejält från juli till kallt väder. Kan odlas i behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Ballerina ". Den når en höjd av 3 meter.

Innan övervintringen beskärs och täcks de.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småblommig

Dessa är busk vinstockar. Skillnaden anses vara små blommor upp till 5 cm. De är opretentiösa, bara skott i år är täckta med knoppar. Blommorna är vita, lila, lila, honungsfärgade. De avger en mycket behaglig doft.

Clematis het . En stark vinstock med frodig grönska och små blommor. Ett skott kan ha upp till 400 knoppar. Trevlig honung-mandeldom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis Manchu . Ursprungligen från sydöstra Ryssland, finns i Kina och Japan. Frosttät, växer bra på öppna platser. Gamla skott tas bort på hösten. Blommorna är doftande. Lämplig för att skapa en grön häck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination med andra färger

Genom att kombinera olika sorter och typer av klematis kan du uppnå intressanta designalternativ för ditt bakgårdsterritorium. Clematis i kombination med andra växter skapar ovanliga kompositioner i landskapsdesign.

Clematis trivs bra med klättergrödor: nasturtium, murgröna, kaprifol, humle, vilda eller fruktdruvor . Trä vinstockar kombineras bäst med klematis, som nästan inte kräver beskärning, och ettåriga kan planteras med växter som beskärs mer än hälften på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosebolaget är perfekt för klematis. En engelsk innergård skapas traditionellt genom att kombinera dessa två typer. Rosornas massiva träiga stjälkar stöder de känsliga klematisrankorna. Villkoren för underhåll och vård är så lika att plantorna inte upplever obehag från ett sådant grannskap. Rosenbuskar kombineras idealiskt med clematis integrifolia. För klättringsalternativ är Jacquemann- eller Viticella -underarten det mest framgångsrika valet.

Clematis -skott växer snabbare än rosenpiskar . Därför rekommenderas det att plantera det först, och när busken blir starkare kompletteras den med en liten liana-formad klematis. För dekoration väljs monokromatiska eller kontrasterande färgalternativ. Clematisrötter föredrar skugga, för detta ändamål rekommenderas att plantera gräsmatta eller blommor med grunda rötter i närheten: calendula, petunia, nasturtium, ringblommor, pelargoner, iris, flox.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinstockar växer bra med hortensia, knopp. Buskbrinnande klematis - med svart fläder, doftande akacia, berberis. Låga halvbuske arter - med syrener, nypon, jasmin. Barrträd ser bra ut med olika typer av klematis, en liana, lanserad längs stammen av en gran eller tall, ser snygg ut.

En elegant kombination kommer också att vara med en lågväxande enbär eller thuja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man plantera?

Välj en solig plats för plantering. Vissa hybrider kan växa och blomma i halvskugga, men minst 6 -tiden på eftermiddagssolen behövs fortfarande. Marken kräver bördig, fuktig, väldränerad, neutral eller lätt alkalisk . Lera och fuktig med en nära placering av grundvatten är inte lämplig. Du behöver också skydd mot vinden, eftersom kraftiga vindbyar kan bryta vinstockar och blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens dekorativa egenskaper är perfekta för att dekorera ett förortsområde:

  • ett enda stöd sammanflätat med en clematis ser väldigt vackert ut;
  • en båge eller ett lusthus, tvinnat i en halvcirkel med en blommande växt, skapar ett unikt romantiskt utseende i trädgården;
  • i landet, där det inte finns plats för odling av träd och buskar, kommer clematis att skapa den nödvändiga skuggan;
  • frodigt lövverk med riklig blomning på sommaren kommer att stänga väggen mittemot fönstret eller staketet, oestetiska byggnader;
  • klematis planterade längs staketet skapar bra ljudisolering;
  • en liana nära en sommarstuga eller veranda kommer att bli ytterligare skydd mot den brännande solen, och tät grönska och ljusa blommor kommer att bli föremål för beundran;
  • växter på ett speciellt gitter och en rampyramid ser ovanligt ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vertikala vinstocken har flera nackdelar:

  • tätt och tätt lövverk av växten skapar förutsättningar för fuktens utseende; denna typ av landskapsarkitektur är inte lämplig för den norra väggen;
  • stänga fönstren, clematis starkt skuggar rummet;
  • klättring på taket kan växter förstöra rännan.

Clematis används på alpina rutschkanor, steniga grottor, knotiga träd, rabatter och gräsmattor. Blommande marktäckande arter som kryper i en matta skapar ovanliga kompositionslösningar. I dekorativa vaser och behållare hjälper de till att dekorera en terrass, veranda och till och med en balkong. Arter som blommar vid olika tidpunkter, när de odlas tillsammans, skapar ett dekorativt utseende hela sommaren och hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

När du väljer en plats för clematis måste du komma ihåg att övervuxna skott kan skugga en del av trädgården. Bättre att välja en plats på södra eller östra sidan. Planterade på våren. I en grupp - på en halv meters avstånd, enstaka växter - en och en halv meter, som drar sig tillbaka en halv meter från staketet.

Dessa växter är resistenta mot många sjukdomar, men deras rotsystem är det mest sårbara . Det är viktigt under sommarsäsongen att hålla den nedre delen av clematis i skuggan, inte att torka ut den. Och samtidigt kan överdriven vattenloggning orsaka uppkomst av svamp. För att undvika detta är det nödvändigt att utföra behandling med speciella preparat. Rötter och skott behöver skydd mot frost för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mulching med humus kommer att skydda rötterna och bli en grogrund för nästa säsong.

En blommande växt behöver riklig vattning och regelbunden matning varje vecka: 5-8 gånger per säsong. Mineralgödsel appliceras på hösten på den lossade jorden . Regelbunden beskärning är avgörande för tillväxt, utveckling och riklig blomning. Korrekt beskärning hjälper till att bilda en vinstock och en buske och estetiskt dekorera ett hörn av trädgården. Sortklematis beskärs i varierande grad av intensitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För korrekt borttagning av skott är det nödvändigt att ta reda på graden av beskärning av sorten.

Det finns tre trimgrupper:

  • först en) - detta inkluderar växter som blommar på våren på förra årets skott;
  • andra (B) - vårblommor visas på förra årets skott och sommar - på nya;
  • tredje (C) - blommor visas bara på sommaren på årets skott.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter i den första gruppen beskärs något på hösten till en höjd av 1-1,5 meter. I den andra gruppen beskärs två gånger per säsong: efter den första blomningen och sedan på hösten. Den tredje gruppen kräver stark beskärning på hösten och lämnar cirka 30 cm från roten med flera knoppar.

Blommans varaktighet kan regleras genom att beskära de starkaste skotten: blommorna på dem kommer att blomma senare, och resten kommer att hinna blomma vid den här tiden. Med rätt vård kan clematis blomma i tjugo år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta exempel

Clematisbåge

Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis på bagageutrymmet

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerat med en klätterros

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön gränd

Bild
Bild

Liana på baldakinen

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekoration av uthus

Bild
Bild
Bild
Bild

Balkongalternativ

Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis med barrträd

Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis på häcken

Bild
Bild
Bild
Bild

I utsmyckningen av uteplatsen

Rekommenderad: