Mata Pelargoner (pelargonium) Med Jod: Hur Man Vattnar Pelargoner Med Jod Och Väteperoxid För Riklig Blomning?

Innehållsförteckning:

Video: Mata Pelargoner (pelargonium) Med Jod: Hur Man Vattnar Pelargoner Med Jod Och Väteperoxid För Riklig Blomning?

Video: Mata Pelargoner (pelargonium) Med Jod: Hur Man Vattnar Pelargoner Med Jod Och Väteperoxid För Riklig Blomning?
Video: Pelargon, pelargon – allt om pelargoner! 2024, Maj
Mata Pelargoner (pelargonium) Med Jod: Hur Man Vattnar Pelargoner Med Jod Och Väteperoxid För Riklig Blomning?
Mata Pelargoner (pelargonium) Med Jod: Hur Man Vattnar Pelargoner Med Jod Och Väteperoxid För Riklig Blomning?
Anonim

Innan du pratar om hur matning av pelargoner med jod påverkar växtens blomning, bör du förstå namnet på blommorna. De allra flesta amatörträdgårdsmästare anser det inte nödvändigt att fördjupa sig i botanik, därför tror man ofta att pelargon och pelargonium är en och samma blomma.

Man tror att pelargonium är ett vetenskapligt namn, och pelargon är ett känt namn. Därav förvirringen.

Likheter och skillnader mellan arter

Båda blommorna tillskrivs familjen Geraniev. Det totala antalet studerade arter är cirka åtta hundra. Utåt är blommorna väldigt lika, men studier har visat uppenbara skillnader. Det viktigaste beviset är omöjligheten att korsa. Den största skillnaden är inom områdena växttillväxt. Pelargonium är en termofil blomma, den är bekväm i de södra länderna och varma lägenheter . Geranium är mer kallhård och opretentiös, kan växa vid låga temperaturer i skogar och ängar på norra halvklotet. Växer bra i trädgårdar och parker, kräver inte skydd för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stammarna och bladen på växterna är desamma, men blommorna är olika.

I pelargoner bildas de av fem eller åtta enkla kronblad, som sällan samlas i blomställningar. Pelargonium kännetecknas av blommans krans: två större kronblad sticker uppåt, tre små är nedanför. Blommorna själva formas till stora blomställningar. Det finns också skillnader i färg. Till exempel kan pelargon inte vara scharlakansröd, och pelargonium kan inte ha blåaktiga nyanser.

Så är pelargon en trädgårdsväxt, pelargonium är en inomhusväxt. Eftersom förnamnet oftast används kommer vi inte heller att avvika från det. Vi kommer att prata om en inomhusblomma, även om vi kommer att kalla det båda "namn".

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Blommor i huset är fantastiska, men växter behöver ordentlig vård för riklig blomning. Pelargoner måste vattnas regelbundet och befruktas regelbundet. Växten kommer att glädja dig med ljus grönska, frodig blomning och delikat doft, om ägaren uppfyller ett antal enkla villkor.

Bild
Bild

Platsen som valts för pelargonium ska vara varm och ljus. Fönsterbrädan på sydvästsidan blir precis lagom. Det är bättre att se till att direkt solljus inte faller på blomman i varmt väder, inte bränner lövverket och känsliga kronblad. Dessutom kräver pelargonium utrymme, så angränsande krukor med inomhusblommor bör placeras på ett avstånd från det.

Bild
Bild

Geraniumkrukor väljs medelstora med hål i botten. Först placeras dränering i planteringsbehållaren. En jord bestående av torv, sand och trädgårdsjord hälls på ett tjockt dräneringsskikt. En urtagning görs i den fuktade jorden, i vilken blommans rotsystem placeras och pressas hårt. Vattning utförs oftare på sommaren, mindre ofta på vintern .… Marken i krukan ska inte torka ut. Överskott av fukt är också kontraindicerat.

För bättre syrepassage utförs lossning.

Bild
Bild

För att växten ska få de nödvändiga ämnena måste den befruktas. På vintern sker som regel ingen utfodring . Vår och sommar är en annan sak.

För närvarande rekommenderas att mätta blomman med användbara element:

  • på våren - varannan vecka;
  • på sommaren och hösten - en gång i månaden.

Geranium uppfattar inte organiskt material. Hon behöver mineralgödsel. Under perioden med aktiv tillväxt och blomning behöver växten element som fluor, kalium och kväve. På våren introduceras de tre komponenterna i ett förhållande 1: 1: 1, och senare, när pelargonen är på väg att blomma, minskar mängden kväve.

Det finns färdiga mineralförband till salu, och de bör användas.

Bild
Bild

Med noggrann uppmärksamhet på växten kan du avgöra när han behöver hjälp. Med brist på näringsämnen kommer knopparna inte att bindas . Geranium kommer att "be" om att mata färgen på sina blad. Dålig tillväxt, slöhet, förlust av ljusstyrka eller exponering av stammen är symptom på brist på mineraler i jorden.

Bild
Bild

Med förbehåll för temperaturregimen (inte högre än + 26 på sommaren och inte lägre än + 12 grader på vintern), snabb vattning och befruktning, växer blomman och utvecklas bra. När det gäller den rikliga blomningen, så finns det vissa knep som vi är redo att dela.

Vad är jod för?

Antalet blommor kommer att öka om du matar växten med magnesiumsulfat ett par gånger under sommaren. Men de flesta odlare väljer en annan metod. De blandar två ingredienser: vanligt köpt jod och väteperoxid.

Bild
Bild

En lösning av tre element (det tredje är vatten) försvagade eller ovilliga att blomma pelargoner vattnas en gång var sjunde dag.

Den beskrivna lösningen är mycket användbar för en inomhusblomma . Det stärker rotsystemet avsevärt. Starka rötter ger växten näring, vilket är omedelbart synligt: bladen blir större, deras färg är ljusare.

Det är omöjligt att inte märka hur blommans utseende förändras:

  • hans färger är mättade;
  • äggstockarnas utseende accelereras;
  • antalet knoppar ökar;
  • blommor är förstorade;
  • blomningstiden förlängs.
Bild
Bild

Precis som riktigt "levande vatten" gör blandningen underverk. Det förstör bakterier som förekommer på växten, hjälper till att bekämpa sjukdomar och skyddar rotsystemet från förfall . Blomman befruktad med jodomvandlingar, visar alla dess fördelar, all färgstyrka, all ömhet och oemotståndlighet.

Det är inte värt att använda sådant gödselmedel för ofta. Om växten går bra kan du nöja dig med regelbunden vattning.

Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

För beredning av näringsformeln nödvändig :

  • väteperoxid (du behöver inte fylla på kompositionen, den kommer säkert att finnas i ditt hemmedicinskåp);
  • jod;
  • sedimenterat vatten vid rumstemperatur;
  • spruta eller pipett för noggrann bestämning av beståndsdelar;
  • behållare med lock för blandning av komponenterna.

Behovet av vatten är 1 liter, för jod - 0,6 ml och väteperoxid - 1 ml.

Proportionerna går inte att kränka! Ett överflöd av ingredienser kommer bara att skada blomman.

Bild
Bild

I avsaknad av ett graderat instrument (bägare, spruta, pipett) kan dosen bestämmas i droppar. Det finns 23 droppar i 1 ml väteperoxid och 48 droppar i 1 ml jod. Genom enkla beräkningar får vi det erforderliga antalet droppar jod 48 x 0, 6: 1 = 28, 8 droppar.

Rätt uppmätta ingredienser bör blandas noggrant tills en homogen blandning erhålls . Om jod används utan väteperoxid behövs bara en droppe per liter vatten. Det är mycket viktigt att inte bara vattna blomman med en näringslösning, utan att göra det rätt. Annars kan du orsaka betydande skador på anläggningen.

Det är lätt att komma ihåg reglerna. Först avlägsnas de nedre torkade bladen från växten, tillgång till marken frigörs. Det andra steget är beredningen av näringslösningen. Därefter lossas och fuktas jorden ordentligt. Grundlig fuktning är inte avsedd att beströas med en stor volym vatten, utan av förväntan på fullständig absorption av den hällda vätskan.

Bild
Bild

Efter noggrann beredning av jorden införs befruktning i den från en lösning av jod och väteperoxid. Dosen av lösningen per växt är högst 50 ml. Om lösningen hälls på torr mark skadas blommans rötter. De kommer bokstavligen att brinna ut från den kaustiska "drycken ".

Vattning måste utföras noggrant, exklusive droppar lösning som faller på bladen. Om det ändå kommer några droppar på den gröna växtligheten, ska de omedelbart raderas med en mjuk trasa eller servett. Och då är det lämpligt att skölja arket med vatten. Obehandlade blad torkar upp och faller av.

Efterlevnad av reglerna för vattning och den exakta doseringen av lösningen kommer att göra din pelargon till den vackraste inomhusväxten.

Rekommenderad: