Stöd För Clematis (38 Bilder): Hur Man Gör En Spaljé För Clematis Med Egna Händer? Bättre Idéer. Hur Man Knyter Clematis Till Ett Trädgårdsställ?

Innehållsförteckning:

Video: Stöd För Clematis (38 Bilder): Hur Man Gör En Spaljé För Clematis Med Egna Händer? Bättre Idéer. Hur Man Knyter Clematis Till Ett Trädgårdsställ?

Video: Stöd För Clematis (38 Bilder): Hur Man Gör En Spaljé För Clematis Med Egna Händer? Bättre Idéer. Hur Man Knyter Clematis Till Ett Trädgårdsställ?
Video: Klätterväxter som funkar – så gör du en grön vägg i din trädgård - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Mars
Stöd För Clematis (38 Bilder): Hur Man Gör En Spaljé För Clematis Med Egna Händer? Bättre Idéer. Hur Man Knyter Clematis Till Ett Trädgårdsställ?
Stöd För Clematis (38 Bilder): Hur Man Gör En Spaljé För Clematis Med Egna Händer? Bättre Idéer. Hur Man Knyter Clematis Till Ett Trädgårdsställ?
Anonim

Clematis är en växt som ofta används för att dekorera trädgårdar. Clematis skönhet ligger inte bara i det stora antalet blommor, utan också i vinstockarna själva, som helt sveper runt en närliggande vägg eller pergola. För att stödja långa vinstockar måste de knytas till stöd .… Naturligtvis måste du lägga lite tid på att skapa sådana rekvisita, men i slutändan får du en original sammansättning av blommor, gröna skott, liksom det vackraste stödet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du stöd?

Trädgårdsmästare som just har bestämt sig för att börja odla klematis kan säga att denna växt kan existera utan stöd. Men denna dom är helt fel. När du odlar sådana klätterväxter i ditt hus eller i din trädgårdstomt måste du definitivt använda stöd för att stödja sina skott . När allt kommer omkring kan vinstockarnas längd i vissa fall nå 4 meter.

De kommer inte att kunna växa självständigt i upprätt läge, särskilt om det inte finns något stöd i närheten som de kan spåra. När allt kommer omkring är busken ganska massiv och kommer under sin egen vikt helt enkelt att falla till marken. Men det finns andra skäl för att installera sådana stöd. Här är en kort lista över dem.

  1. Clematis ser mycket mer attraktiv ut när den placeras i upprätt läge. Dessutom använder mest av alla landskapsdesigners stöd för att skapa de mest fashionabla kompositionerna.
  2. Oftast är busken mycket tät. Om du fixar det korrekt kommer växten att se vacker ut och hålla sig frisk. Inga sniglar eller sniglar kommer att växa på blad och vinstockar.
  3. Det blir mycket mer bekvämt att ta hand om en växt som är fixerad på ett stöd. Det blir lättare för ägarna att både vattna och mata, samt spruta klematis med kemikalier. Dessutom kommer det att vara bekvämt att trimma det vid behov.
  4. Glöm inte att själva stöden är ett dekorativt element. Trots allt är klematis vacker bara när den har många löv och blommor. I kylan förblir stödet helt bar.

Följaktligen borde hon själv se vacker ut när som helst på året.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Varje ägare drömmer om att skapa ett mysigt hörn på sin personliga tomt, där du inte bara kan koppla av, utan också gömma dig för de varma solstrålarna. Det kan skapas på olika sätt, inklusive att använda klematis placerad på stöd i olika former. Det är värt att överväga det vanligaste bland dem och välja det alternativ som är mest lämpligt för en viss personlig tomt.

Gitter

Det vanligaste och enklaste alternativet är en spaljé gjord i form av ett galler … Du kan köpa det eller göra det själv. Generellt sett består huvuddelen av gallret av en tillräckligt stark ram. Inuti finns det oftast figurer i form av romber eller rutor.

När det gäller cellens storlek, alltså enligt standard bör de vara inom 5 med 5 centimeter . Sådana galler kan installeras som en fristående struktur eller fästas på väggen. I det första fallet behöver stödet ett stöd så att det inte faller från starka vindbyar. Men i det här fallet stödet ska också vara attraktivt och inte sticka ut för mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd-boll

Clematis kommer att se väldigt snygg ut, om en ballongleverans ska användas för att stödja den . Dessutom är det här alternativet mycket bekvämt, eftersom du kan installera ett sådant stöd var som helst: i en rabatt, i en trädgård och till och med nära en terrass.

Oftast är den gjord av flera krökta stavar, och dess ben kan fördjupas i marken, vilket ger den stabilitet. Som material för tillverkning kan du använda metall-plast eller aluminiumrör, som har förmågan att böja väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cylinderstöd

Med hjälp av en sådan struktur du kan dekorera alla vertikala föremål . Det kan vara elektriska stolpar och torkade trädstammar, som i slutändan skapar utseende av blommande stolpar. Deras höjd bör vara inom 2 meter.

Ett järnmask kan användas som material för tillverkning av en sådan cylinder. Den måste vridas till en cylinder och fästas med vanlig tråd. Från sidorna är det nödvändigt att svetsa till det längs förstärkningen, och sedan med deras hjälp gräva hela strukturen i marken.

Clematis måste planteras nära armeringsstolparna eller mitt i cylindern så att de helt kan fläta nätet. På så sätt kan du dölja eventuella brister i ditt område.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Båge

Den smidda bågen ser väldigt fin ut. Den kan placeras vid ingången till gården eller användas för att motivera en plats att vila . Oftast är en sådan struktur gjord av järnrör eller metall. För att göra en halvcirkel behöver du en armatur som måste böjas. Bågen ska vara hög och bred. Detta är nödvändigt så att både bordet och stolarna får plats under det. Flera klematisbuskar måste planteras runt en sådan båge. Kompositionen kommer att se väldigt vacker ut om blommorna har olika nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Support-pergola

Det är en horisontellt eller vertikalt installerad baldakin, som därefter flätas med klematis. Oftast är en pergola gjord av mycket tunna träplankor . Det kan vara en eller flera nedslagna ramar. Det kan placeras på platsen både som en oberoende struktur och nära väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Support-obelisk

Strukturer gjorda i form av pyramider kallas obelisker av många trädgårdsmästare . De är gjorda av järnstavar eller träplankor, som fästs ihop med speciella tvärstänger, vilket resulterar i att de är mycket stabila. Du kan installera sådana strukturer på de mest ovanliga platserna, till exempel i rabatter, i trädgården eller till och med nära terrassen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd med sladd

Den kan tillverkas av vanliga rep eller täta trådar, som är ganska kapabla att klara vikten av clematisbusken . Sådana stöd har flera fördelar. Till exempel, när du behöver beskära, kan vinstockarna enkelt tas bort från sådana stöd. De kommer trots allt att glida av dem utan mycket ansträngning och kommer samtidigt inte att skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd espalier

Denna design representerar samma spaljé som gjorts i form av ett galler. Den enda skillnaden är att den består av flera sektioner .… Det mest populära alternativet bland trädgårdsmästare är det som består av tre eller flera sektioner. Var och en av dem samlas in separat. Cellerna i den centrala sektionen är gjorda i form av romber, men de laterala är gjorda i form av rutor med rätt form.

Alla dessa sektioner måste kopplas samman till en vägg. Ovanför den mellersta pelaren måste du installera en liten halvcirkel som kommer att se ut som solens strålar. Spaljéerna måste vara noggrant förankrade i marken med killtrådar, vilket måste vara mycket starkt . När allt kommer omkring kommer en sådan design, tillsammans med blommande klematis, att väga ganska mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idéer att göra själv

Om det inte är möjligt att köpa support i butiken kan du göra dem själv. För att göra detta är det tillräckligt att använda alla tillgängliga medel som finns i huset, ett verktyg, liksom lite fantasi och tid.

Gobeläng

Förmodligen är ett av de svåraste stöden gitteret, som är fäst på en tom vägg. Dess fördel är i otrolig skönhet . Vägggaller är bäst gjorda av tunna träplankor, vars tvärsnitt är cirka 1x4 centimeter. Men för ramen måste du använda tjockare ämnen.

Förutom det är absolut nödvändigt att se till att storleken på cellerna är ungefär densamma (inom 6x6 centimeter) . Detta är nödvändigt så att clematisskott fritt kan passera genom dem.

Spaljén kan fästas på väggen i vilken byggnad som helst. Dessutom kan du dölja eventuella oegentligheter eller sprickor i byggnaden under klematisen. Höjden på spaljéerna kan vara från 3 meter upp till själva taket. Den flerskiktade strukturen, som består av flera element, ser särskilt vacker ut.

Bild
Bild

Armeringsjärnbåge

Detta material är mycket bekvämt på grund av dess elasticitet . När allt kommer omkring kan den lätt böjas, samtidigt som den bildar en vanlig halvcirkel. Alla anslutningar fixeras med en svetsmaskin . Först måste du begrava metallrörställ i marken och sedan betonga dem. Efter det måste du böja bågarna från förstärkningen och föra dem in i ställen. Därefter måste de säkras genom svetsning.

Cellerna är också gjorda av förstärkning. De svetsas också med en svetsmaskin. När hela strukturen är helt klar kan du börja måla den. Detta kommer att skydda bågen från korrosion och också göra den mer attraktiv. Basen måste färgas minst en gång vartannat år så att den inte ser orenlig ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mesh -stöd

Flexibiliteten hos detta material gör att du kan göra stöd för de mest varierade och ovanliga formerna. Det är mycket bra om staketet är helt och hållet av nät . I det här fallet kan klematisplantor planteras runt hela omkretsen, vilket kommer att göra staketet vackrare på grund av överflödet av blommor.

Förutom, Du kan installera ett sådant stöd mitt på webbplatsen . I detta fall kan ett cylindriskt stöd tillverkas av nätet och säkras med en tråd. I mitten kan du plantera en klematisbuske, som så småningom kommer att fläta hela nätet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pergola

Enligt standarderna kan pergolan inte vara högre än 2,5 meter, men det bör inte göras nedan . En sådan struktur ser ganska lätt och luftig ut, men i själva verket är dess struktur mycket stark. Du kan göra en pergola av plaströr och trä. Alla väljer det alternativ som är både prisvärt och attraktivt för honom.

För att montera pergolan måste du gräva pelarna i marken. Hålen för dem ska vara minst en halv meter djupa. Efter det måste de betongas. Tvärbalkar och tvärstänger måste fixeras mellan stolparna. På pergolans sidor är det nödvändigt att plantera flera klematisbuskar, som med tiden kommer att linda hela strukturen med sina vinstockar.

Bild
Bild

Stöd från grenar

Som hållare för clematis kan du använda buskar som finns på platsen. I denna kvalitet passar en chubushnik eller forsythia, clematis kommer inte att se mindre vacker ut på grenarna av lila, som bleknar mycket tidigt. Även när syrenen redan ser oförutsägbar ut, kommer vinstockar med känsliga blommor att dekorera den. Det viktigaste är att se till att klematisgrenarna inte täpper till busken själv. Annars börjar det vissna nästa år.

För att göra detta måste en clematis -planta planteras nära den önskade busken. När den blommar måste du skicka vinstockarna åt rätt håll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korgstöd

Denna typ av stöd kommer i alla fall att se vacker ut på trädgårdstomten, även när clematisen har helt bleknat. För dess konstruktion behöver du ett verktyg, samt pil- eller vinstockar och flera sittpinnar.

Den senare måste slipas väl och sedan fastna i marken på den plats där clematis kommer att planteras i framtiden. Från grenarna på en vinstock eller pil måste du väva två cirklar och fästa dem med garn till de förberedda stolparna. Därefter måste det återstående utrymmet flätas med vinstockar. Vävmönstret måste väljas i förväg . När strukturen är helt klar kan du plantera en klematisplanta. När det växer upp måste unga skott startas i rätt riktning.

Bild
Bild

Hur knyter man klematis korrekt?

Oavsett vilken typ av stöd som användes för att stödja klematisen måste dess vinstockar knytas till strukturen längst ner. Detta kan göras med vanliga garn, fiskelinor eller en ganska tät tråd. Du bör inte använda grova rep eller tyger, eftersom de inte bara kommer att skada de känsliga skotten av clematis, utan också förstöra utseendet på en snygg komposition.

Efter det måste vinstockarna fästas vackert runt hela stödet. När skotten växer måste de styras upprätt. Detta hjälper dem att hålla fast vid de högre hopparna på egen hand. Oftast väver klematis vinstockar själva i rätt riktning. En snabb strumpeband kommer dock att hindra skotten från att sammanflätas med varandra.

Speciellt är det nödvändigt att övervaka vinstockarnas placering på stöd som spaljéer på väggen . Om detta inte görs kommer skotten inte att kunna fläta strukturen korrekt. För att sammanfatta kan vi säga att stöd för klematis är mycket viktigt. Utan dem kommer växter inte att kunna existera fullt ut och kommer definitivt inte att glädjas över sitt charmiga utseende.

Därför måste du se till att läktarna redan är klara innan du köper deras plantor. Så klematis kommer att utvecklas fullt ut från de allra första dagarna.

Rekommenderad: