Vit Klematis (36 Bilder): Beskrivning Av Buske Och Storblommiga Sorter, Namn På Småblommiga Och Frottéklematis

Innehållsförteckning:

Video: Vit Klematis (36 Bilder): Beskrivning Av Buske Och Storblommiga Sorter, Namn På Småblommiga Och Frottéklematis

Video: Vit Klematis (36 Bilder): Beskrivning Av Buske Och Storblommiga Sorter, Namn På Småblommiga Och Frottéklematis
Video: Vita syrener 2024, April
Vit Klematis (36 Bilder): Beskrivning Av Buske Och Storblommiga Sorter, Namn På Småblommiga Och Frottéklematis
Vit Klematis (36 Bilder): Beskrivning Av Buske Och Storblommiga Sorter, Namn På Småblommiga Och Frottéklematis
Anonim

Blommans värld är underbar och mystisk, den representeras av tusentals växtarter, tack vare vilka du kan skapa romantiska hörn i landskapsdesign. Samtidigt förtjänar vit klematis särskild uppmärksamhet, som är en symbol för renhet, lojalitet och oskuld. För att odla sådana skönheter i din trädgård måste du känna till egenskaperna hos varje sort och ge blommorna rätt vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter och deras beskrivning

Clematis anses vara den mest populära prydnadsväxten bland designers och trädgårdsmästare. Denna frodiga liana med blommor av extraordinär skönhet togs från Grekland, och idag är det den främsta dekorationen av trädgårdstomter och rekreationsområden. Trots att klematis har mer än 800 sorter anses vita sorter vara de vanligaste. Oftast används följande sorter av vita klematis för landskapsdesign:

Jerzy Popieluszko . Det är en upprätt buske med mörkgröna blad, med snövit blommor bestående av 8 kronblad. Vilda klematis blommar vanligtvis från maj till augusti, och hem odlas från juni till september. Växten har en 2 beskärningsgrupp.

Bild
Bild

Snö drottning . Stammen för representanterna för denna sort är rak, den når en längd av 3 meter. Blomställningar bildas av 6 kronblad, de är snövit, när de öppnas får de en blå nyans. Växtens blomningstid varar från maj till september. Skärgrupp 2.

Bild
Bild

Fargesioides . Det är en kraftfull och kraftfull liana, upp till 7 meter lång. Clematisblad är mörkgröna, komplexa och stora. Under blomningen visas många krämiga vita blommor på lianen, som har en delikat doft. Denna sort har en 3 beskärningsgrupp.

Bild
Bild

" Sommarsnö ". Blommorna på denna klematis är vita; när de öppnas blir de något krämiga. Med rätt vård växer växten upp till 3 meter i längd. Blommornas fjädrar är gula. Denna sort kännetecknas av riklig blomning, som vanligtvis sker i juni och augusti. Skärgrupp 2.

Bild
Bild

" Johannes Paul II ". Fungerar ofta som en original dekoration för lusthus, staket och valv. Färgen på clematis knoppar är rosa-vit. I kvällsträdgården verkar blommorna ha ovanliga magiska krafter - de kan avge ett mystiskt ljus i skymningen. Växa bra på platser där paniculate phlox planteras.

Bild
Bild

Storblommig

Nu till salu kan du hitta vita sorter av klematis med olika storlekar av blommor. Storblommiga växter odlas lätt i alla klimatzoner, medan de i mittfältet slår bättre rot än i söder. Vanliga sorter av storblommiga klematis inkluderar följande representanter.

Arctic Queen . Det är en stor buske, som i juni är täckt med vita blommor med en diameter på 18 cm. När du odlar en prydnadsväxt hemma måste du komma ihåg att den älskar soliga områden, väl skyddade från vinden.

Bild
Bild

Bella . Denna sort kännetecknas av en stjärnformad blomma, vars diameter inte överstiger 15 cm. Skottens längd är vanligtvis 2 m. Till en början visas ljusrosa knoppar på vinstockarna, senare, när de öppnas, blir de snö- vit. Denna klematis kännetecknas av sjukdomsresistens och är inte rädd för kallt väder.

Bild
Bild

Cassiopeja . Den har skivformade blommor, upp till 18 cm i diameter. På förra årets skott kan de första knopparna dyka upp i början av juni, på nya - i slutet av juli. Växten är opretentiös att ta hand om.

På grund av att dess skottbildande förmåga är genomsnittlig utförs beskärning sällan.

Bild
Bild

Jeanne d'Arc . Giant snövit knoppar, som överstiger 20 cm i diameter, lämnar inte någon likgiltig. Om du planterar det korrekt och befruktar klematis i tid kommer det att börja presenteras med riklig blomning i juni.

Bild
Bild

Småblommig

Jämfört med storblommiga clematis har småblommiga clematis en speciell charm. Deras små knoppar kan ge en landskapsdesign ett unikt utseende. Växtens lilla knopp luktar gott. Den enda nackdelen med dessa sorter är att de inte håller fast vid stöd, därför kräver de ett strumpeband och snabb beskärning. Oftast väljer trädgårdsmästare följande småblommiga sorter för hemodling.

Recta . Skapar en vacker snövit bakgrund i trädgårdar, som kan spädas med färgade klematis av andra nyanser. Växtens skott är raka, och om de inte är bundna, faller de och bryts under påverkan av vindarna. I områden med bördig jord och tidig vattning kan sådana klematis bli upp till 2,5 m långa.

Bild
Bild

Clematis Vitalba . Krämiga vita blommor upp till 2,5 cm i diameter visas på vinstockar vanligtvis i början av juli. Skott överstiger som regel inte 7 cm. Den största fördelen med sorten är att den inte behöver klippas och täckas för vintern. Dessutom reproducerar växten bra med frön.

Bild
Bild

Terry

Snövit klematis med dubbla blommor ser särskilt underbara ut i sommarstugor; de väljs ofta för att dekorera väggar, staket och pergolor. För att odla en vacker och hälsosam växt på din webbplats som inte kräver särskild vård bör du föredra följande sorter.

Isago . Perfekt för de trädgårdsmästare som föredrar att se monokromatiska rabatter i sina områden. Clematis av denna sort flätar snabbt trädgårdsstödet och dekorerar områdena med känsliga knoppar.

Bild
Bild

Veronikas val . Den tillhör de mest lyxiga sorterna av frottéklematis, eftersom dess blommors diameter kan nå 20 cm. För att växten ska trivas med riklig blomning bör den planteras i väl upplysta områden.

Bild
Bild

buske

Representanter för denna art är inte lockiga och skiljer sig i buskform. Trots detta är de praktiskt taget inte sämre i sina dekorativa egenskaper än kungliga vinstockar. De mest populära bush clematis sorterna presenteras nedan.

" Hakuri ". Det är en helbladig växt som blir upp till 1 m lång. I slutet av juni är den rikligt täckt med vita klockformade blommor. Deras kronblad-kronblad har en karakteristisk vågighet, därför krullar de från insidan på ett originellt sätt.

Bild
Bild

Alba . Det är en lågväxande klematis, under goda odlingsförhållanden når dess maximala höjd 80 cm. Växtens blomningstid börjar i juni och varar till tidig höst.

Om sommaren är regnig, försvinner blommans dekorativa effekt märkbart.

Bild
Bild

Allmänna regler för plantering och vård

Absolut alla sorter av vita klematis är mycket vinterhärdiga och kräver ingen särskild omsorg när de växer. För att växa en snövit stilig man på din webbplats är det först och främst viktigt att börja förbereda sätet. De flesta klematis föredrar att växa i halvskugga och soliga områden . Cirka 6 månader före det planerade planteringsdatumet måste du befrukta platsen väl. För detta grävs jorden upp och blandas med humus, superfosfat och dolomitmjöl.

Sedan köper plantan själv, du måste välja plantmaterial, där knoppar är synliga på skotten. Rotsystemet ska vara omfattande utan skador. Innan du planterar direkt bör rötterna blötläggas i en lösning med ett tillväxtstimulerande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva planteringsprocessen är följande

  • Först måste du förbereda en planteringsgrop med en storlek på 40 * 40 * 50 cm. Om flera buskar planteras samtidigt, bör avståndet mellan hålen vara minst 1,5 mA dräneringsmaterial med en tjocklek på 5- 9 cm måste läggas i botten av planteringsgropen.
  • Sedan placeras en planta i hålet och försöker att inte skada rötterna. Ett stöd 2 m högt drivs in i närheten, rötterna strös med jord så att hålet inte fylls till brädden.
  • Planteringen slutar med riklig vattning av plantan och fyllning av hålet med mulch. När skotten börjar dyka upp, strö över hålet med jord lite.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plantering av klematis utförs vanning vanligtvis varannan dag, minst 3 liter vatten bör konsumeras per planta. Vuxna vinstockar måste vattnas, beroende på deras storlek, en gång i veckan (minst 7-12 liter vatten per buske).

Blommans varaktighet och blommans dekorativa egenskaper beror till stor del på mängden näringsämnen i jorden . Därför bör området där växten planteras periodiskt matas: på våren används urea och nitrat för detta, på sommaren - mulleininfusion och på hösten - komplexa mineralpreparat.

Några månader före höstbeskärningen stoppas befruktningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossning och mulching av jorden är viktigt för att ta hand om vit klematis. Efter att vattna marken runt busken bör lossning utföras, ogräs tas bort. Om det behövs hälls jord i hålet. Därefter utförs mulching med hackat halm, torv och torrt gräs.

För att förhindra att växten förlorar sin dekorativa effekt är det också viktigt att utföra regelbunden beskärning, vilket gör att växten kan behålla sin form och stimulerar dess tillväxt . Under det första året efter plantering kläms skottens toppar vanligtvis av plantorna - detta aktiverar utseendet på nya knoppar. Under den första säsongen är det också nödvändigt att skära av hälften av knopparna från ranken så att rötterna kan matas och utvecklas fullt ut. I början av oktober bör clematis vara väl förberedd för övervintring genom vattenladdning (upp till 20 liter vatten per planta). Dessutom måste du klippa stjälkarna, lämna 15 cm från marken och täck toppen med torv och torrt lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Snövit klematis är ett ganska intressant inslag i alla trädgårdssammansättningar. Lågväxande buskar i trädgården planteras vanligtvis för att dekorera rosor, och de kan också användas för att göra vackra levande gardiner som dekorerar staket och lägre delar av byggnader.

För att fylla designen med ljusa färger kan vita klematis kombineras med ljusrosa och blått.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna dekorativa blomma ser också intressant ut i form av dekorationer på staket, valv och lusthus. Under varma sommardagar kommer ett sådant underbart klematisstaket att rädda dig från solens soliga strålar och i regnet kommer det att fungera som ett pålitligt skydd. För att få vackra kompositioner från vinstockar måste de vara bundna till stöd . Lianas som väver över stenar ser särskilt lyxiga ut, som kan användas när man dekorerar steniga byggnader. Du kan också dekorera trädstammar med lianor, placera deras stjälkar i en cirkel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om landskapsdesignen möjliggör förekomsten av flera rabatter och rabatter kan vita klematis fungera som en svartvit bakgrund, vilket ursprungligen betonar skönheten hos andra blommor. Du kan också plantera klematis i dekorativa blomkrukor och placera dem både i och utanför lusthusen, på balkonger.

Rekommenderad: