Morning Glory Kvamoklit (28 Bilder): Plantera Frön Till Plantor, Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet, Sorter Av Morning Glory Kvamoklit Röd "Cardinal" Och En Blandnin

Innehållsförteckning:

Video: Morning Glory Kvamoklit (28 Bilder): Plantera Frön Till Plantor, Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet, Sorter Av Morning Glory Kvamoklit Röd "Cardinal" Och En Blandnin

Video: Morning Glory Kvamoklit (28 Bilder): Plantera Frön Till Plantor, Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet, Sorter Av Morning Glory Kvamoklit Röd
Video: How To Grow Morning Glory From Seed (FULL INFORMATION) 2024, April
Morning Glory Kvamoklit (28 Bilder): Plantera Frön Till Plantor, Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet, Sorter Av Morning Glory Kvamoklit Röd "Cardinal" Och En Blandnin
Morning Glory Kvamoklit (28 Bilder): Plantera Frön Till Plantor, Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet, Sorter Av Morning Glory Kvamoklit Röd "Cardinal" Och En Blandnin
Anonim

Det angränsande territoriet som tillhör privata hushåll, liksom offentliga platser, är ofta dekorerat med blommande prydnadsväxter. Dessa grödor inkluderar morgonljus kvamoklit, som sticker ut för sin vackra blomning, liksom förmågan att skapa häckar tack vare förgrenade skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Morning glory kvamoklit tillhör släktet med samma namn tropiska perenner från familjen bindweed. Kulturen uppskattas av trädgårdsmästare för växtskottens förmåga att dekorera och plantera grönska, inte bara i trädgårdar, utan också att fungera som en blommande dekor för att dekorera valv, lusthus och till och med balkonger och loggior. Liana utvecklar aktivt och flätar alla vertikala stöd bra. Ipomoea kan odlas som en ettårig växt i trädgården - även på en säsong kan växten växa upp till tre eller fler meter i längd.

Förutom det botaniska namnet, kulturen har flera fler namn som trädgårdsmästare använder . Så, den blommande lianen kallas "mantel", "kardinalens vinstockar", liksom "härlighetens morgonstjärna". I sin naturliga miljö växer morgonhär kvamoklite i Mexiko, liksom i de tropiska skogarna i Syd- och Centralamerika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen kännetecknas av det speciella med dess stjälkar för att aktivt krulla, därför, under tillväxtprocessen, snurrar de perfekt runt allt stöd . Som regel når kvamokliten 3-5 meter i längd. Den gröna massan av en tropisk perenn sticker ut för sin yttre attraktivitet. Bladen är hjärtformade, uppdelade i många tunna segment, vilket gör att grödan ser ut som en barrväxt.

I blomningsfasen bildas knoppar på lianen, bestående av fem kronblad och en långsträckt corolla. Det ska noteras att blommor blommar bara under dagsljus, och på kvällen stängs knopparna och bildar färgade rör i det vackra gröna lövverket.

Vissa sorter av kvamoklit kan stänga sina blommor från överdriven ultraviolett strålning även under dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel blommar liana i slutet av sommaren, och efter det bildas frökapslar på kulturen, som var och en innehåller 4 frön. Mot bakgrund av det ryska klimatets särdrag odlas morning glory kvamoklite i det öppna fältet oftast som en årlig, men på platser med milda vintrar kan vinstocken framgångsrikt odlas i flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I undersläkten tropisk liana finns det fyra huvudarter som aktivt odlas för dekorativa ändamål i det öppna fältet.

Qumoclit coccinea

Kulturens skott når en höjd av tre meter. Stammarna kännetecknas av sin köttighet och snabba tillväxt. Bladen av röd kvamoklit är uppdelade i tre delar, längden på varje varierar från 5 till 10 centimeter, beroende på växtens ålder. Liana uppskattas av trädgårdsmästare för sin otroligt vackra blomning. Kulturens knoppar är formade som en stjärna med en trattformad korolla. Kronbladet kan vara karmin eller rödorange.

Ipomoea -underarter kan blomma med hela blomställningar eller separat växande knoppar . I det första fallet kommer en grupp blommor att bestå av 3-8 knoppar. Växten blommar mycket tidigare än resten av undersläktet, som regel sker blomningsfasen i juli; samtidigt förblir blommorna på liana färska i en månad.

Du kan hitta murgröna-formad kvamoklite, kvamoklite "Eldig kardinal".

Bild
Bild
Bild
Bild

Quamoclit lobada

I naturen finns denna typ av quamoclite bara i vissa områden i Sydamerika. Lianens huvudstam är målad i en lila-bronsfärg, sidoskotten kommer att målas i en mörkare nyans. När de mognar och förlängs blir de klättrande delarna av kulturen gradvis gröna. Blommor av flikad kvamoklit kan ha en blandning av färger även på en blomställning. Graden av kontrast beror direkt på knoppens mognad.

När blomman är stängd kan den vara röd eller rosa, själva blomman kan likna en dropps form. När kronbladen öppnas lyser de och får beige nyanser. Lianens blomningsfas infaller i augusti - september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Quamoclit pinnata

I sitt underläge sticker kulturen ut för sin imponerande storlek: växten kan ha skott, vars längd kommer att vara 4-5 meter. Liana odlas oftast som en årlig trädgård. Cirrus kvamoklite har sitt namn tack vare löv, som kommer att ha dussintals trådformiga blad. De yttre egenskaperna hos bladets struktur gör det möjligt att kalla kulturen "cypress liana".

Växten blommar med små trattformade blommor, vars kronblad kan vara rosa, röda eller vita. Denna gröda används mycket ofta som moderväxt för att producera klättringshybridsorter.

Kvamoklit "Twinkling Stars" är den mest efterfrågade sorten av alla växter i den fjädrade undergenusen av tropiska lianer, som är en blandning av frö av grödor med olika färger av blommor i ett paket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Quamoclit Sloteri

En populär hybridårig med uttrycksfulla blad som innehåller trådformiga blad. Kulturen går in i blomningsfasen i mitten av sommaren, den blommar med röda blommor med en vitaktig hals. Liana växer som regel, dess längd når maximalt en och en halv meter.

Bild
Bild

Så frön

Morning glory kvamoklit kännetecknas av sin förmåga att reproducera på olika sätt, vilket under alla förhållanden ger positiva resultat. Det enklaste alternativet är dock plantera grödor . Vanligtvis samlar trädgårdsmästare frön från en växt efter blomningen - på hösten är det inte möjligt att så dem direkt, i alla sorter av kvamoklit behåller frömaterialet sin livskraft under mycket lång tid.

Bild
Bild

Som praxis för att odla trädgårdsskötare visar, det är inte nödvändigt att gro frön i separata behållare, eftersom växten tolererar mycket illa att transplantera . Det insamlade materialet sås direkt i den öppna marken på den valda platsen. Särskild uppmärksamhet måste dock ägnas åt kvaliteten på jorden där fröna kommer att sås.

Det är bäst att odla grödor i sand- eller humussandig jord, jorden ska vara lös och fuktgenomsläpplig. När det gäller platsen utvecklas blommande liana bäst i halvskugga, men i områden som är för skuggiga kan växten sluta blomma. Efter att ha sått frön på våren måste de ge bra och regelbunden utfodring.

Den bästa tiden för sådd är april; för att ytterligare stimulera proverna att växa kan de förvaras i varmt vatten i flera timmar innan de planteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna fördjupas i hålen på ett avstånd av 30-40 centimeter från varandra. 3–8 frön doppas i ett hål. Under gynnsamma förhållanden visas de första skotten om 2-3 veckor.

Hur man planterar plantor?

Du kan odla en liana på ett plantor sätt. För detta fördjupas fröna i speciella torvkrukor, den optimala tiden för detta arbete kommer att vara början av mars. Innan detta hålls fröerna bäst i vatten en stund. Det är inte värt mer än en centimeter att fördjupa plantmaterialet i marken, då måste fröna vattnas och täckas med polyeten eller glas.

Grödor bör gror i ett väl upplyst rum vid en temperatur som inte är lägre än +20 С … Efter utseendet på ett par av de första bladen måste unga växter plockas och planteras i separata krukor tillsammans med en jordklump. Det är bäst att plantera en vinstock i öppen mark redan i maj, när vädret är varmt ute.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Efter plantering kommer en blommande kultur att behöva kompetent vård från en trädgårdsmästare. Det är viktigt att se till att quamoklite inte växer i skuggan, eftersom under trädets utveckling och bildning - på våren och sommaren - kan vissa trädgårdsgrödor skapa överdriven skugga för växten. I skuggan förlorar vinstocken sin förmåga att blomma. Kvamoklit kommer att indikera ett överflöd av den soliga färgen på morgonens härlighet med stängda knoppar även på dagtid.

Vissa odlare föredrar att odla quamoklite som en flerårig inomhus och odla den som en ampelös växt.

För att vinstocken ska glädja sin ägare med lång blomning måste den ge bra hydrering . Som erfarenheten av att odla en tropisk gröda visar kommer storleken och ljusstyrkan på knopparnas färg att bero direkt på bevattningens mängd och kvalitet. Det rekommenderas att ge växten mycket fukt, men det är fortfarande värt att göra jorden under grödan till ett träsk.

I processen med vinstockar som rotar i trädgården bör platsen för grundvatten också bestämmas - eftersom vinstockarnas rötter kan gå djupt under jorden kan överskott av fukt i jorden provocera utvecklingen av ruttning på rhizomen.

Bild
Bild

Det är bäst att befukta kulturen på sommaren 2-3 gånger i veckan , för att vattna vinstockarna är det värt att använda varmt smältvatten, undvika för stor skillnad i jordens temperatur och den införda vätskan. Som regel kommer en vuxen liana att kräva cirka en liter vatten per vattning.

En blommande växt utvecklas bättre med ytterligare utfodring - för dessa ändamål är det värt att använda komplexa mineralbaserade formuleringar, det optimala befruktningsschemat kommer att vara 1 gång på 7 dagar i fasen av aktiv vegetativ tillväxt och utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen kan attackeras av insekter . De farligaste individerna är spindelmiten. För att undvika att sådana skadedjur förekommer på växten bör trädgårdsmästare ordna regelbundet förebyggande sprutning av den ovanjordiska delen av kvamokliten med kallt vatten . Insekten förökar sig mycket snabbt och förstör kulturen, så regelbunden inspektion och sprutning hjälper till att rädda vinstocken från döden. Om en silverfärgad spindelväv hittas på en grön massa är det värt att använda köpta insektsmedel för att förstöra skadedjurskolonin.

Bild
Bild

När bladlöss dyker upp kommer täckningen av växten att täckas med gula fläckar. Kampen mot ett sådant skadedjur utförs genom att spruta antennens del av vinstocken med en aska- och tvålösning. Med ett stort antal insekter, liksom en stark skada på kulturen, kommer trädgårdsmästaren att behöva bearbeta kvamokliten med köpta kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av fel angående överdriven vattning kan morning glory kvamoklit påverkas av svamp- och virussjukdomar. För behandling av kulturen rekommenderas att ta bort de drabbade delarna av vinstocken, följt av behandling av växten med svampdödande läkemedel. Rotröta kan inte botas, så en sådan vinstock tas bort och jorden desinficeras.

En viktig del av vården är skapandet av stöd för korrekt utveckling av skott och landskapsarkitektur av territoriet .… För att upprätthålla yttre attraktivitet och dekorativitet kan du trimma kvamokliten, men i de flesta fall skapar kulturen oberoende en vacker krona som flätar allt stöd i närheten.

Det rekommenderas att transplantera växten bara som en sista utväg, eftersom alla sorter av blommande vinstockar upplever stor stress efter en platsändring och också börjar göra ont, vilket kommer att påverka plantans utseende negativt.

Rekommenderad: