Hur Man Matar Clematis? Hur Man Matar I Juni För Riklig Blomning? Top Dressing Regler På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Matar Clematis? Hur Man Matar I Juni För Riklig Blomning? Top Dressing Regler På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen

Video: Hur Man Matar Clematis? Hur Man Matar I Juni För Riklig Blomning? Top Dressing Regler På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen
Video: Kläng och Klätterväxter 2024, April
Hur Man Matar Clematis? Hur Man Matar I Juni För Riklig Blomning? Top Dressing Regler På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen
Hur Man Matar Clematis? Hur Man Matar I Juni För Riklig Blomning? Top Dressing Regler På Sommaren Och Vid Andra Tillfällen
Anonim

Många människor älskar blommor, och därför föredrar de flesta sommarboende att odla sorter tillsammans med frukt- och bärväxter. Bland det stora utbudet av blomgrödor är clematis växten som är mest älskad av trädgårdsmästare, men tyvärr vet inte alla hur de ska ta hand om denna fantastiskt vackra och ljusa blomma. Begreppet vård inkluderar inte bara tidig vattning och skydd mot skadedjur, utan också en så viktig aspekt som utfodring.

Varför mata klematis?

Clematis, bokstavligen översatt från grekiska "klätterväxt", enligt den vetenskapliga klassificeringen är en representant för familjen smörblommor och har många arter och hybridsorter. Denna blomma kallas också "clematis", "willow", "warthog" och till och med "farfars lockar ". Oavsett art, och idag finns det cirka 300 av dem, blomman behöver konstant utfodring. Toppdressing är trots allt inget annat än näringsämnen som gör att en växt kan blomma och utvecklas under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidig applicering av gödningsmedel i rätt mängd är nödvändig för clematis för riklig blomning, eftersom växten under denna period bildar ett ganska stort antal knoppar, för vilka näringsämnen är avgörande för frodig blomning. På grund av avsaknaden av ett sådant element som kalium är det troligt att ett stort antal svartade peduncles och pedicels kommer att dyka upp ., vilket oundvikligen kommer att påverka antalet knoppar, och därmed plantans utseende.

Det är nödvändigt att mata växten inte bara för bättre blomning, utan också för snabb tillväxt. I klematis uppdateras hela markdelen årligen, vilket innebär att utan de nödvändiga ämnena kommer skotten antingen inte att utvecklas alls, eller så blir de mycket kortare än förväntat. därför mata växten med en sammansättning där fosfor finns, som reglerar inte bara andningsprocesser, utan också regenerering, är clematis avgörande … Utan det växer klematis dåligt och bildar som ett resultat färre knoppar.

Dessutom ändrar växtens löv, med brist på näringsämnen, sin färg, och beroende på komponentens brist kan de få antingen en gulaktig eller rödaktig eller brun nyans.

I synnerhet bildas ljusgula blad på grund av brist på kalium, eftersom det är detta element som är ansvarigt för mängden klorofyll i bladplattorna, vilket påverkar färgen på klematisblad.

Bild
Bild

Tidpunkt

För att klematis ska glädjas med sin frodiga blomning så länge som möjligt, är det nödvändigt att inte bara fylla på toppdressing som är lämplig för en viss växt, utan också att ta in den vid en strikt definierad tid. Det måste också komma ihåg att clematis är en hygrofil blomma och inte tolererar en hög koncentration av näringsämnen i jorden. Därför, innan du applicerar toppdressing på jorden, är det nödvändigt att vattna det rikligt runt blomman.

Varje matning som innehåller en uppsättning spårämnen, uppfattas av växten bara under en viss tidsperiod . För alla växter och clematis i detta fall är inget undantag, tidpunkten för toppdressing beror direkt på säsongen.

Våren är uppvaknande för klematis. Det är under denna period som aktiv tillväxt och utveckling sker. Rotsystemet börjar förgrena sig kraftigt, skotten ökar i längd och knopparna blir till blad. Därför, efter att växten befriats från olika skydd, sanitär beskärning och avlägsnande av sjuka och trasiga stjälkar, behöver blomman framför allt kvävehaltig utfodring. Om clematis är ung och jorden är väl befruktad, bör ytterligare utfodring inte appliceras.

Efter plantering börjar de mata blomman tidigast 2-3 år senare.

Bild
Bild

I slutet av våren, under bildandet av knoppar, och denna process äger rum runt maj, måste växten matas med gödselmedel, som innehåller kalium. Tidig applicering av potash top dressing kommer att säkerställa bildandet av stora knoppar, och i framtiden - vackra ljusa blommor. Dessutom motstår kalium perfekt utvecklingen av växtsjukdomar. Glöm inte kvävehaltiga gödningsmedel under spirande, men fortfarande bör kaliumfosforgödsel under denna period prioriteras.

På sommaren, i närvaro av knoppar och blommande blommor, utfodras endast periodiskt, men slutar inte alls. Detta görs inte mer än en gång i månaden med hjälp av bladmatningsmetoden.

Vissa trädgårdsmästare väljer att inte använda något gödningsmedel på sommaren. Men detta är inte helt korrekt, för under blomningen behöver växten verkligen näringsämnen, vilket innebär att du måste mata klematis, det viktigaste är att inte överdriva det.

I augusti bör du inte applicera kvävehaltigt gödningsmedel för att förhindra överdriven tillväxt av rotsystemet och bildande av löv på skotten . Mot slutet av månaden, när blomningstiden för clematis slutar, används fosfor-kaliumgödselmedel, och i september stoppas utfodringen helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur befruktas?

Du kan befrukta clematis både med organiskt material, tidigare utspätt i vatten och med mineralgödsel. Idag finns det många färdiga, välbalanserade kompositioner för alla komponenter, liksom recept för deras tillagning hemma.

Särskilda läkemedel

Specialpreparat inkluderar industriellt framställda formuleringar. På förpackningen anger tillverkare som regel, förutom kompositionen, också metoderna för att använda detta gödningsmedel.

Ammoniumnitrat och urea är bra gödningsmedel för klematis . De används på våren för att bygga upp grön massa och regenerera rötter. Den aktiva ingrediensen i båda kompositionerna är kväve (N), de skiljer sig endast i procent av huvudkomponenten. Urea innehåller mer kväve än ammoniumnitrat, så det är mer lämpligt för sand- och sandig lerjord. Dessutom är urea mer lämpligt för både rot- och bladapplikationer.

För att få en vattenlösning räcker det att späda ut 10-15 g urea i 10 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att minska surheten i jorden i trädgården där clematis växer, används ofta dolomitmjöl. Det gör ett utmärkt jobb inte bara med surhet, utan gör det också möjligt för växter att bättre absorbera gödningsmedel som innehåller fosfor. Dolomitmjöl används för att gödsla jorden, som regel, tidigt på våren . För att bibehålla markens pH på önskad nivå räcker det med 500-700 g per 1 m². Det är värt att komma ihåg att samtidig användning av urea och dolomitmjöl är extremt oönskat, eftersom den kemiska reaktion som uppstår när läkemedlen appliceras i taget leder till förlust av användbara egenskaper.

På våren och sommaren används fosfater för att mata växten. Andelen fosfor i olika kompositioner påverkar både användningsmetoden och mängden komposition som appliceras på jorden. Superfosfat med 20% fosforhalt är lämpligt för utspädning i vatten och för användning i torr form. Dubbel superfosfat med 50% fosforinnehåll kan användas både som lösning och som torrdressing, men det måste appliceras på jorden 2 gånger mindre än normen. Fosforitmjöl, i vilket innehållet i huvudelementet inte överstiger 25%, används endast i torr form.

Kaliumkällan för växter och clematis är inget undantag är kaliumnitrat . Den innehåller cirka 13-14% kväve och 37-38% kalium (K). Detta gödningsmedel appliceras före blomning eller på sommaren. För rotbehandling räcker 15 g per 10 liter, men för bladbehandling måste du förbereda en lösning med 25 g av läkemedlet. På våren är det bättre att använda kaliumnitrat, och närmare hösten är det bättre att använda kaliumsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de bästa förberedelserna för att mata klematis på senvåren är "Master". Den gör ett utmärkt jobb med att berika jorden med viktiga spårämnen och är lämplig inte bara för rotbearbetning, utan också för sprutning, eftersom den löser sig ganska bra i vatten. Förutom, efter bara 4-5 timmar absorberas alla spårämnen i kompositionen nästan helt … För enkel användning produceras läkemedlet med olika förhållanden av spårämnen, som anges av tillverkaren på förpackningen.

Vattenlöslig gödningsmedel "Aquarin" blomma har en balanserad sammansättning. Du kan använda läkemedlet genom att applicera det direkt på jorden och spruta. Oavsett metod absorberas mikroelement snabbt av växten, därför är appliceringsdosen något lägre än för läkemedel med en genomsnittlig smältbarhet. Dessutom utför detta läkemedel en barriärfunktion - det förhindrar utveckling av sjukdomar och skyddar också växten från ogynnsamma miljöförhållanden. För att få en lösning räcker det med 10-20 g per 10 liter.

Komplex gödsel "Solution" blomma är känd för många erfarna trädgårdsmästare . Detta läkemedel är perfekt balanserat i spårämnen, kombinerar bra med andra produkter som används inom trädgårdsodling och är ganska lätt att använda. För att förbereda lösningen krävs endast 25 g av läkemedlet per 10 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Du kan förbereda förberedelser för att mata klematis själv, det viktigaste är att noggrant observera andelen och applicera kompositionen vid en tidpunkt som är lämplig för växten. Hemma kan du göra kalkmjölk. Kalk klarar väl av markdeoxidering och är också ett utmärkt verktyg för att mata klematis . Bearbetningen måste utföras i maj-juni innan knopparna börjar bildas.

För att förbereda en näringslösning måste du fylla på en hink med 10 liter vatten, där du häller 150 g kalk (krita) och träaska i en mängd av 100 g. Efter noggrann blandning blir den resulterande lösningen hälls i plantens rotzon. Detta bör göras så noggrant som möjligt, försök att inte träffa varken bladen eller skotten.

Jäst är ett utmärkt foder för klematis . Sådan utfodring är rik inte bara på viktiga spårämnen, utan också på vitaminer. Dessutom, när jäst kommer in i jorden, ökar det aktiviteten hos fördelaktiga mikroorganismer som lever där, eftersom det är de som gör ett utmärkt jobb med att bearbeta organiska rester och som ett resultat släpper ut sådana element som är nödvändiga för växter som kväve och fosfor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda ett näringskoncentrat för klematis behöver du, förutom 30 g jäst, en hel hink med nyligen klippt gräs, 50 g brödskorpor och 5 hinkar vatten (50 liter). Ingredienserna måste blandas noggrant och lämnas för infusion i 24 timmar.

Det är nödvändigt att endast använda koncentratet i utspädd form . För att utföra behandlingen måste du blanda en del av den resulterande lösningen med 5 delar vatten och spraya växten. Matning av klematis med jästkoncentrat bör inte utföras mer än tre gånger per säsong.

Ammoniak innehåller kväve i sin sammansättning, vilket innebär att det ganska framgångsrikt kan användas som kvävegödsel. Ammonium är ett ganska billigt, men mycket effektivt sätt att påskynda tillväxten av grön massa. Det används endast för bladbearbetning av växten.

För att förbereda en lösning i önskad koncentration är det nödvändigt att grundligt röra en matsked ammoniak i 10 liter vatten och spraya växten med det resulterande koncentratet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan spruta skott med hjälp av inte bara ammoniak, utan också ravsyra. För att förbereda lösningen måste du röra 5 tabletter i två liter varmt vatten tills de senare är helt upplösta och sedan bearbeta. Denna lösning är en utmärkt stimulator för växttillväxt och klarar också utmärkt olika sjukdomar . När allt kommer omkring är immuniteten hos den behandlade växten mycket högre än för blommor som inte har sprayats.

Erfarna trädgårdsmästare använder ofta gödsel som organiskt gödningsmedel, vilket är en bra kvävekälla. Det är inte svårt att göra en lösning av det i en viss koncentration, det viktigaste är att blanda komponenterna korrekt, eftersom proportionerna beror på vilken typ av gödsel som används.

Om gödseln är kogödsel, blandas 1 del med 10 delar vatten, och om kycklinggödsel används, är förhållandet mellan delar 1: 15 . Ekologisk dressing kan appliceras flera gånger med intervaller på minst 2-3 veckor.

För att förbereda en växt för vintern används ofta benmjöl, vilket förstärker rotsystemet perfekt innan vintern kommer. Tillräckligt med 200 g per 1 m².

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

För att korrekt använda gödningsmedel och organisk gödsel måste du följa enkla regler. Du bör inte använda klorhaltiga gödningsmedel som toppdressing - clematis tolererar absolut inte detta element, eftersom det påverkar växtens immunförmåga negativt och inte bidrar till tillväxten av rotsystemet, vilket är särskilt viktigt på våren. Innan du köper detta eller det här läkemedlet är det lämpligt att bekanta dig inte bara med instruktionerna för dess användning, utan också med kompositionen.

Oavsett typ av utfodring och dess kemiska sammansättning är det nödvändigt att komma ihåg inte bara koncentrationen av den färdiga produkten, utan också om dess norm för växten. Det är alltid bättre att lägga till kompositionen i små portioner, så det kommer att absorberas snabbare av växten.

Sprutning som toppdressing bör utföras antingen på morgonen eller på kvällen . Detta krav är förknippat med exponering för solljus: de bidrar till det accelererade sönderfallet av näringsämnen, vilket innebär att växten helt enkelt inte får de önskade ämnena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotmatning bör utföras med hänsyn tagen till jordens fuktinnehåll under växten. Om jorden är tillräckligt fuktig är det bäst att använda preparaten i torr form. Men om marken förblir torr efter att snön har smält, måste den kastas ordentligt innan gödsling, och först då bör gödningen appliceras i flytande form. Efter tillsats av en flytande lösning kasta plantan igen och jorden lossas.

Efter en 7-årig cykel komprimeras jorden runt klematis som regel och därför kan vattnet antingen inte helt nå rotsystemet eller inte alls sippra till önskat djup . För att undvika växtens död är det nödvändigt att gräva i jorden två små krukor med dräneringshål i botten nära blomman. Vid vattning av sådana växter är det nödvändigt att fukta jorden inte bara runt blomman, utan också för att fylla de grävda behållarna, så att vattnet når rotsystemet snabbare, och det kan vara möjligt att undvika att clematis dör.

Säsongen för clematis varar från cirka april till augusti inklusive. Det är lämpligt att antalet förband för en given period inte överstiger 4 gånger, exklusive sprutning.

Rekommenderad: