När Och Hur Man Transplanterar Liljor? När Kan Du Transplantera Till En Annan Plats Efter Blomningen? Är Det Bättre Att Transplantera På Hösten Eller Våren? Hur Gräver Man Upp Träd

Innehållsförteckning:

Video: När Och Hur Man Transplanterar Liljor? När Kan Du Transplantera Till En Annan Plats Efter Blomningen? Är Det Bättre Att Transplantera På Hösten Eller Våren? Hur Gräver Man Upp Träd

Video: När Och Hur Man Transplanterar Liljor? När Kan Du Transplantera Till En Annan Plats Efter Blomningen? Är Det Bättre Att Transplantera På Hösten Eller Våren? Hur Gräver Man Upp Träd
Video: How to dig up lily bulbs and transplant 2024, Maj
När Och Hur Man Transplanterar Liljor? När Kan Du Transplantera Till En Annan Plats Efter Blomningen? Är Det Bättre Att Transplantera På Hösten Eller Våren? Hur Gräver Man Upp Träd
När Och Hur Man Transplanterar Liljor? När Kan Du Transplantera Till En Annan Plats Efter Blomningen? Är Det Bättre Att Transplantera På Hösten Eller Våren? Hur Gräver Man Upp Träd
Anonim

Att odla liljor är lätt, särskilt om du följer alla nödvändiga steg och slutför allt i tid. En lika viktig händelse är deras transplantation, eftersom växtens hälsa och det utmärkta utseendet på blommor beror på hur det görs. För att transplantera liljor måste du välja rätt landningsplats och förbereda den . Omedelbart efter allt planteringsarbete är plantorna mest sårbara och kräver god vård.

Vad är transplantationen till för?

Eftersom liljor är stauder tänker många nybörjare inte ens på att de fortfarande behöver grävas upp regelbundet och ibland överföras till en annan plats. Om detta försummas i flera år kan konsekvenserna bli fruktansvärda. Till en början blir knopparna mindre, de blommande blommorna blir mindre och försvinner sedan helt . Med tiden kommer lökarna att växa igen med ett stort antal barn, utvecklas på föräldrarnas bekostnad och rotsystemet kommer att växa för tätt.

Dessutom, ju mer tid som går, desto mer ansträngningar kommer att krävas för att utveckla en försummad rabatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra orsaker till en transplantation

  • Jordens utarmning, brist på näringsämnen för tillväxt och utveckling. I det här fallet måste liljorna överföras till ett annat område.
  • Som ett resultat bedöms plantornas skick, de skadade avvisas. Genom att ta bort den sjuka blomman i tid kan du rädda de närliggande.
  • Vissa sorter är helt enkelt oförenliga med väderförhållandena under vintern i en viss region. Under denna period måste de grävas upp och placeras under lämpligare förhållanden.
  • Oförutsedda omständigheter, till följd av vilka blommorna måste transplanteras till en annan plats. Till exempel på grund av ombyggnad av webbplatsen eller förändringar i dess design.

Men även efter korrekt transplantation kan plantorna bli sjuka eller till och med dö. Naturligtvis är dessa fall ganska sällsynta, men de är fortfarande möjliga. Därför bör du under arbetet vara extremt försiktig och inte utföra denna procedur oftare än nödvändigt.

Bild
Bild

Rätt tid

Frekvensen för omplantering beror på sorten. Ju mer lökarna växer, desto oftare måste de grävas upp, barnen ska separeras från dem och planteras igen. För de flesta sorter räcker det med ett intervall på 3-4 år. Men när man förvärvar sällsynta sorter av liljor är det nödvändigt att studera deras funktioner i förväg och ta hänsyn till det senare. Vissa planteras bäst varje år (t.ex. rörformiga).

Det finns två synpunkter på tidpunkten för transplantationen

  • Traditionellt utförs allt planteringsarbete på hösten. Detta räcker för att löken, som har slutfört alla sina uppgifter, vilar. En höstplantering gör att de kan rota om. Man tror att sådana liljor kommer att bli friskare.
  • Om väderförhållandena störde plantering under höstmånaderna, eller om du stöter på en sort för vilken övervintring i en rabatt är kontraindicerad, kan du skjuta upp planteringen på våren. Många odlare anser att den här metoden är bekvämare - du behöver inte isolera planteringarna och sedan rengöra dem. Dessutom kan även friska och hårda lökar dö av sjukdomar eller skadedjur under övervintringen.
Bild
Bild

Den exakta tidpunkten för omplantering kan beräknas med hjälp av trädgårdsmästarens kalender. Men de måste också anpassas efter områdets klimat . På våren kan arbetet börja så snart frosten stannar och jorden värms upp. För de södra regionerna är andra halvan av april lämplig, för mer norra regioner - början av maj. På hösten flyttas dessa datum till slutet av augusti respektive september. Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till vädret - i Ural och i Moskva -regionen kommer det att vara väldigt annorlunda.

Långvariga septemberregn kan störa alla planer och skjuta upp transplantationen till våren, och på våren bör översvämningar och långvarig frost beaktas. En preliminär väderprognos för två till tre veckor hjälper till att justera planerna.

Bild
Bild

Platsval och markberedning

Om liljorna växte på samma ställe, även med konstant befruktning, måste rabatten bytas. Helst ska det återstående området vila i minst 2 år. Fram till den tiden är det bättre att så siderater. Beredningen av en ny trädgårdstomt ska inte ske spontant.

  • Ett eller två år före planerad plantering bör jorden grävas upp och god humus läggas till. Så att ogräs inte växer på platsen kan du använda samma gröngödsel. De kommer också att ha en gynnsam effekt på markens struktur och blir själva ett extra gödningsmedel.
  • Omedelbart före transplantationens början rensas platsen från resterna av torr vegetation. Marken måste grävas minst 15-20 cm djupt och stora klumpar måste brytas.
  • Torv, sand och andra tillsatser bör fördelas över hela området och gräva upp det igen. Så att vattnet inte glider åt ena sidan och blommorna växer rakt måste den framtida rabatten vara jämn. Allt detta måste göras omedelbart före plantering så att jorden inte hinner torka ut.

Platsen för den framtida transplantationen av liljor är av stor betydelse. Skugga är oönskad på den, men det blir bättre om det finns planteringar av buskar eller andra hinder i närheten - de skyddar de höga och känsliga stjälkarna från vinden. Liljor älskar solen, så de ska inte planteras bredvid husväggen eller ett högt tomt staket.

Det är bättre om rabatten ligger på en kulle så att vatten inte samlas på den, eftersom bra dränering är viktigt för liljor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ett bra läge måste du ta hänsyn till jordens skick. Lera och stenig fungerar inte - luftutbyte är svårt i det, och överflödig fukt kommer att stagnera. I ett sådant område växer liljor dåligt, blommar dåligt och kan ruttna på deras lökar. För att lätta jorden, för att göra den lättare och mer lös, införs sand. Jordens surhet reduceras genom att tillsätta aska eller släckt kalk till den.

I princip kan du förbättra nästan vilken webbplats som helst, även den mest olämpliga . För att göra detta måste du gräva ett hål eller dike minst 30 cm djupt. Ett dräneringsskikt av små stenar eller trasiga tegelstenar placeras på botten. En förberedd jordblandning med en lämplig komposition hälls ovanpå. Undantaget är sumpiga och låglandsområden med överdriven fukt.

Bild
Bild

Urval och bearbetning av planteringsmaterial

De minsta komplikationerna uppstår efter lökstransplantation. Men för detta måste de vara ordentligt förberedda.

  1. För att lökarna ska få en bra vila och fylla på näringsämnen tas peduncle bort direkt efter blomningen och efter några veckor all återstående vegetation.
  2. Då måste du noggrant gräva ut alla bon - det vill säga mammas glödlampa och övervuxna bebisar. Om platsen för rabatten redan har förberetts och transplantationen planeras omedelbart måste du hantera rötterna så noggrant som möjligt och i inget fall ta bort jorden från dem. Om du planerar att spara plantmaterialet till våren rengörs all smuts, gamla, döda fjäll och rötter tas bort.
  3. Efter rengöring bör du börja separera barnen medan du försöker separera rötterna och inte skada den gamla glödlampan. Det är bättre att plantera mycket små lökar separat, eftersom de kommer att blomma först efter två år, eller ännu mer.
  4. De återstående lökarna måste inspekteras. Färgen beror på sorten; tvivelaktiga fläckar kan tyda på en begynnande sjukdom. Löken ska vara tät, fyllig. Om den pressas ihop eller att vätska släpps ut ska den kasseras från landningen.
  5. Sedan bör planteringsmaterialet behandlas med en fungicid. För att förebygga kan du också använda den vanliga lösningen av kaliumpermanganat. De bearbetade lökarna torkas något och börjar plantera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om lökarna behöver förvaras torkas de i skuggan utanför och läggs sedan i lådor i ett lager så att du kan se dem och ta bort de bortskämda. De signerade behållarna placeras på en sval, mörk plats - ett kylskåp, källare eller källare . Om glödlampan har spirat lite och det finns lite kvar till våren, kan den planteras i en kruka och först transplanteras i marken.

Hur transplanteras?

Om liljorna ursprungligen planterades med egna händer, är det inte svårt att transplantera dem - trots allt är dessa två processer väldigt lika. Men trots detta finns det flera punkter som måste ägnas särskild uppmärksamhet vid transplantation.

Bild
Bild

Under våren

Under vårmånaderna kan båda lökarna grävas upp på hösten och de som har övervintrat i marken kan transplanteras. Förvarade lökar är lätta att plantera.

  • De måste tas bort, undersökas väl och väljas friska (inga tecken på skada, med en levande botten). För att förebygga kan löken blötläggas i en lösning av kaliumpermanganat i en halvtimme. I detta fall måste de placeras i behållaren så att lösningen endast täcker den nedre delen.
  • Medan löken förbereds kan urtag göras i den tidigare grävda rabatten. Det finns ganska många landningssystem, medan det är viktigt att inte bara ordna liljorna själva utan också att organisera sitt grannskap med andra planteringar. Beroende på idén planteras vanligtvis liljor med hål eller gropar, på vilka botten nödvändigtvis hälls ett lager sand.
  • Djupet på fördjupningarna beror på typen av lilja. 10 cm är tillräckligt för de underdimensionerade, de höga måste begravas upp till 20 cm. Om glödlampan är liten minskar djupet, annars kommer det helt enkelt inte att bryta igenom jorden. Att plantera för djupt kan fördröja uppkomsten och fördröja blomningen, men i torra områden med sandjord hjälper det att behålla fukt.
  • Avståndet mellan angränsande lökar kan variera från 10 till 20 cm, beroende på sort och blomning. Det är bättre att lämna mer avstånd för att göra det lättare att ta hand om grödan. För att få rabatten att se snygg ut bör luckorna mellan växterna vara ungefär desamma.
  • Se till att de är upprätt när du placerar glödlamporna i urtaget. Efter det är de täckta med jord. Ofta, omedelbart under plantering, installeras pinnar för att binda höga sorter.
Bild
Bild

Lökarna som finns kvar på det öppna fältet måste transplanteras innan skott uppstår eller medan de fortfarande är mycket små. Annars är det bättre att vänta en säsong till. Lökarna grävs upp med en jordklump, stora barn separeras och undersöks - inte alla kan vara friska efter övervintringen. Det valda materialet sänks ner i det förberedda hålet med en fördjupning på samma nivå som före extraktion.

Sommar

Sorter av liljor som bleknar i juni kan planteras utan att vänta på hösten. Efter slutet av blomningen är det tillräckligt att vänta tre veckor. De transplanteras på samma sätt som på våren. Man tror att vissa hybrider som är särskilt hårda kan transplanteras när som helst på året och även under blomningen. Om det är nödvändigt att överföra en redan stor anläggning till en ny plats måste du fortsätta enligt följande.

  • Gräva ur det så noggrant som möjligt, tillsammans med mycket jord. Vid överföring är det nödvändigt att försöka att inte skada varken glödlampan med rötter eller antennen.
  • Efter transplantationen måste växten vara skyddad från solen i flera dagar. Vattning bör ske i rätt tid och måttligt. Hjälpmedel kan tillsättas i vattnet för bättre rotning.

Med en sådan transplantation måste du vara beredd på att växten, även om den slår rot på en ny plats, inte får blomma denna säsong eller slänga redan inställda knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten

På hösten är det viktigt att välja rätt period mellan regn och frost. Transplantationen följer det redan välkända schemat:

  • gräva, dela lökboet, välja plantmaterial;
  • blomsterbäddsberedning;
  • landstigning.

Det finns dock vissa särdrag här också. Ju svårare vintern desto djupare blir hålen för lökarna. Ovanifrån måste rabatten vara isolerad. För att göra detta är det täckt med halm eller lövverk. Isolering blir dock en utmärkt grogrund för gnagare, vilket kan skada lökarna, så det är bättre att använda kartong- och grangrenar.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter transplantation förlorar liljor några av sina skyddande egenskaper, därför behöver de bra vård, vilket kommer att variera beroende på säsong. Det finns regler här.

  • På hösten är det praktiskt taget inte nödvändigt att vattna lökarna. Det är viktigt att fukta jorden något efter transplantationen och gödsla med kalium och fosfor. Detta är vad som gör att glödlampan kan slå rot och framgångsrikt uthärda vinterperioden.
  • På våren finns det fortfarande tillräckligt med fukt i jorden, så frekvent fuktning krävs inte. För att liljor ska växa behövs kvävehaltiga gödningsmedel och saltpeter. Lägg inte till för många olika tillsatser, eftersom väl förberedd jord ger plantorna allt de behöver.
  • Under sommarmånaderna behövs utfodring vid blomning och blomning. Under den varma årstiden är det nödvändigt att vattna rabatten varje dag, på morgonen eller på kvällen. Man bör komma ihåg att övervattning kan vara skadligt. Dessutom behöver liljor regelbunden ogräs. För att ge syrgas åtkomst till rötterna bör gångarna lossas regelbundet. När du skär blommor för buketter är det nödvändigt att lämna en bit av stammen minst 15 cm så att glödlampan utvecklas ytterligare.

Liljor kan påverkas av infektioner och virussjukdomar. Om blomman har slutat växa, bladen blir gula eller blir färgade, bör åtgärder vidtas. För vissa infektioner hjälper fungicider först. Men det blir bättre om den drabbade växten tas bort eller planteras efter behandling.

Rekommenderad: