Clematis Violet (29 Bilder): Beskrivning Av "Etual Violet", "Violet Elizabeth" Och Andra Sorter Av Lila Clematis Med Namn

Innehållsförteckning:

Video: Clematis Violet (29 Bilder): Beskrivning Av "Etual Violet", "Violet Elizabeth" Och Andra Sorter Av Lila Clematis Med Namn

Video: Clematis Violet (29 Bilder): Beskrivning Av
Video: Serge Udalin - Xtra Virgin 2024, Maj
Clematis Violet (29 Bilder): Beskrivning Av "Etual Violet", "Violet Elizabeth" Och Andra Sorter Av Lila Clematis Med Namn
Clematis Violet (29 Bilder): Beskrivning Av "Etual Violet", "Violet Elizabeth" Och Andra Sorter Av Lila Clematis Med Namn
Anonim

Lila clematis, eller lila clematis, tillhör familjen Buttercup, började sprida sig på 1700 -talet i Ryssland. I naturen växer den i södra delen av Europa, Georgien, Iran och även i Mindre Asien.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Botanisk beskrivning av arten

Beskrivningen av växten är ganska märklig, helt annorlunda än andra typer och sorter av blommande växter:

  • växer vanligtvis på steniga sluttningar, bredvid buskar och häckar, för att klamra sig till häckar eller buskar, växa uppåt;
  • når en höjd av 5 meter;
  • huvudstammen är tunn, täckt med hårstrån;
  • pinnate blad, vanligtvis samlas 6-7 blad ihop på ett ben, i form av en oval, men beroende på sorten kan de variera;
  • blad i längd från 1, 5 till 5 cm;
  • pediceller upp till 10 cm långa;
  • knoppfärger från rosa till lila;
  • frön upp till 8 mm stora.

Växten blommar från juni till augusti, i vissa fall till september. Den botaniska beskrivningen av en art kan variera beroende på sorten.

Blommans storlek och nyans, bladens längd och form kan variera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Violet Elizabeth

Sorten utvecklades i Storbritannien i slutet av 1900 -talet. Skärgrupp 2. Den växer i höjd ca 3,5 meter, blomman är stor, fyrbladig, upp till 20 cm i diameter, dubbel, ljusrosa färg.

Denna sort blommar från maj till juni; den blommar också igen i slutet av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Etual violett

Denna sort har mycket stora blommor och når en höjd av 4 meter. Kronblad samlas i 3 kronblad. Tål frost ner till -20. Skärgrupp 3. Färgen på kronbladen är mörklila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zhakman

Sorten är frostbeständig, inte rädd för kallt väder. Växthöjden når 5 meter. Bladens bredd är upp till 5 cm, blommornas bredd är upp till 15 cm.

Färgen sträcker sig från vitt till lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Violett rosa

Blommolängd upp till 8 cm, beskärningsgrupp 1. Bladformen är mer långsträckt jämfört med andra sorter . Kronbladets färg är lila. Den växer upp till 3 meter i höjd. Blommar i april och maj. Det finns ingen upprepad blomning.

Bild
Bild

Plantera och lämna

För att få bra blomning i alla sorter av klematis måste du följa några enkla regler som hjälper till att göra plantans knoppar stora, frodiga och många.

Det är bättre att plantera alla sorter av klematis på en solig plats som är skyddad mot drag . Växten älskar bördig jord, som är mättad med syre och fukt i tillräckliga mängder. Det perfekta alternativet för att plantera clematis är leror. Sur eller salt jord är kategoriskt kontraindicerad. Om det råkar plantera en sort på en sådan mark måste du vara beredd på att växten kommer att utvecklas mycket långsamt, ständigt skada och blomma i små mängder, och kanske kommer den inte att blomma alls.

Denna blomma planteras antingen på våren eller hösten. Om du planerar att plantera på våren och jorden inte är lämplig för plantering av klematis måste den förberedas på hösten.

Om plantering planeras för hösten är det tillräckligt att förbereda jorden 30 dagar innan plantorna planteras.

Bild
Bild

Clematis planteringsprocess:

  • gräva ett hål 60x60x60 i storlek;
  • före plantering måste plantans rot blötläggas i en timme i en lösning av ett fungicid och en tillväxtaktivator;
  • häll dräneringsblandningen (ca 10-15 cm), aska (cirka 1 hink), humus (1 hink) till botten av gropen;
  • tillsätt sedan toppdressing, helst mineral, ca 100 gram.

På gropens sidor installeras gobelänger för fransar. En liten hög görs av blandningen i hålet, på vilken plantan placeras och plantans rotsystem är täckt med bördig jord. Roten måste ställas in så att rotens hals ligger cirka 5 centimeter över marken. Efter att plantan planterats i marken måste den vattnas rikligt med varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla sorter av klematis är inte nyckfulla att ta hand om. Nära växten måste du regelbundet ta bort ogräs och lossa jorden, annars kan ruttningsprocessen börja i rotsystemet.

Clematis älskar fukt väldigt mycket, så det måste vattnas ofta och rikligt . Om det finns lite fukt minskar klematisblommorna i storlek och mängd. En vuxen blomma behöver 2 hinkar vatten för en vattning, en hink kommer att räcka för unga växter, förutsatt att vattningen görs 3 gånger i veckan.

Använd alltid varmt vatten. Använd inte kallt vatten, det kan förstöra växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att regelbundet mata blommorna - detta påverkar kvaliteten på blomningen. Utan bra utfodring kommer blommorna att krossas och antalet på plantorna kommer att minska. Det är bäst att gödsla en gång i månaden, under våren och sommaren. Det finns ingen anledning att mata på hösten.

En sådan växt kan planteras bredvid lusthus eller med en häck - det är här det kommer att se bäst ut . Växten har förmågan att växa i höjd utan att skada den genom att hålla fast vid ett staket eller väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Clematis är inte särskilt frostbeständig, och utan speciell förberedelse kan den bara klara temperaturer upp till -20 grader. Av denna anledning är det inte särskilt lämpligt för de norra regionerna i Ryssland. Men om du förbereder klematis i förväg, så finns det en möjlighet att växten tål temperaturer upp till -35 grader. Under inga omständigheter kan du använda en film för täckning, detta kommer att leda till en debatt om växten, som är kategoriskt kontraindicerad.

För framgångsrik övervintring måste du förbereda växten för vintern

  • Till att börja med bör du skära av stjälkarna, detta görs efter att alla löv har fallit av. Det är lämpligt att behandla rotsystemet med kopparsulfat eller Bordeaux -blandning.
  • Rotsystemet måste täckas med mulch. I slutet av hösten är den dessutom täckt med sågspån och grangrenar.
  • All denna struktur måste tas bort omedelbart efter att konstant värme kommer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Clematis, liksom andra växter, mottagliga för olika sjukdomar och alla typer av skadedjur.

  • Skydda . Om det är mycket varmt ute, attackerar dessa insekter klätterväxter och suger ut all vätska från dem.
  • Svamp - gråröta, fusarium, mjöldagg. Deras patogener lever i jorden, är inte rädda för frost och aktiveras på våren.
  • Svamprost . Orange fläckar visas på växten, på grund av vilken buskens form deformeras.

Dessa sjukdomar manifesterar sig om vinträdet sköts felaktigt. Om ägaren gjorde allt korrekt kommer dessa sjukdomar inte att skapa någon fara för klematis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klematisklippningsgrupper

Efter typ av vård och beskärning av klematis indelad i 3 grupper.

  • 1 grupp . Denna grupp inkluderar de sorter av klematis som inte behöver beskäras.
  • Grupp 2 . Denna grupp inkluderar de växter där, omedelbart efter att de blommat för första gången, klippte av de stjälkar som växte under den senaste säsongen, och före vintern är det nödvändigt att klippa av skotten för det aktuella året.
  • Grupp 3 . Denna grupp innehåller växter som antingen är helt skurna eller 15-20 centimeter över marken. Samma grupp inkluderar de clematis där skotten dör av sig själva. Du behöver inte trimma dem. Döda skott måste tas bort för hand, utan knivar eller sekatörer.

Det är värt att notera att den unga planterade klematisen, oavsett beskärningsgrupp, måste beskäras helt under det första levnadsåret på hösten. Detta görs så att växten inte fryser över vintern, och också för att nästa säsong växten ska börja utvecklas med ännu större kraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner av typer av clematis

Recensioner av denna växt är oftast alltid bra. Alla noterar dess vackra utseende, blommans skönhet, långa blomningstid, opretentiös vård . Men det finns också en sådan nackdel som frostbeständigheten hos vissa sorter. De solälskande sorterna noteras också.

Clematis ser mycket fördelaktigt ut på någon personlig tomt eller trädgård, är ganska opretentiös i vården, därför har den vunnit stor popularitet bland trädgårdsmästare.

Rekommenderad: