Jod För Gurkor: Bearbetning Med Jod Med Vassle I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Och Vattning, Dosering, Proportioner Och Recept Med Aska

Innehållsförteckning:

Video: Jod För Gurkor: Bearbetning Med Jod Med Vassle I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Och Vattning, Dosering, Proportioner Och Recept Med Aska

Video: Jod För Gurkor: Bearbetning Med Jod Med Vassle I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Och Vattning, Dosering, Proportioner Och Recept Med Aska
Video: Jaktstart och afterhunt! 2024, Maj
Jod För Gurkor: Bearbetning Med Jod Med Vassle I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Och Vattning, Dosering, Proportioner Och Recept Med Aska
Jod För Gurkor: Bearbetning Med Jod Med Vassle I Växthuset Och I Det öppna Fältet, Sprutning Och Vattning, Dosering, Proportioner Och Recept Med Aska
Anonim

Efterfrågan på jordbruksprodukter är hög idag, och trenden mot en ännu större efterfrågan ökar tydligt. Detta tvingar bönderna att tänka över nya grödodlingsstrategier eller förbättra gamla. Och det gäller främst utfodringsmetoder. Köparen går till en hälsosam produkt, utan onödig "kemi", och därför används allt fler så kallade folkmedicin. Även om de kan vara i rumpa kategori med kemikalier. Till exempel, jod för gurkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Syntetiska preparat som används för att mata gurkor är ett extremt oönskat alternativ när det gäller perioden med äggstockar och mognad . Skalet ackumulerar aktivt kemikalier, vilket minskar produktens värde omedelbart. Men det är möjligt att ersätta syntet, och detta görs ofta med hjälp av tinktur av jod och lysande gröna, välkända och billiga antiseptika. I sammansättningen av dessa ämnen finns kopparföreningar, det finns fosfor och kalium - och de är nödvändiga komponenter för en växts normala tillväxt och utveckling.

Jod är användbart genom att det infekterar många bakterier, svampar och virus snabbt och pålitligt . Detta antiseptiska medel används också vid desinfektion av frön, det vill säga i det allra första skedet av att odla den framtida grödan. Slutligen är det överkomligt, billigt och kommer inte att vara en av de dyra åtgärder som inte har visat sig vara effektiva. Jod kan hantera gurka och vanliga mosaiker, nekros och bakterios, mjöldagg och dunmögel. Men sen röda påverkar gurkor sällan, men om det inträffar kommer jod också att bekämpa det.

Vad mer är jod värdefullt för gurkor:

  • förebyggande egenskaper mot svampmikroorganismer;
  • möjligheten till markdesinfektion;
  • negativ inverkan på skadedjur - de gillar verkligen inte jod;
  • förmågan att läka sprickor och frakturer på stjälkarna som uppstår till följd av mekanisk skada;
  • stimulerande förmågor - hjälper gurkor att växa snabbare och bilda många äggstockar;
  • stärka rotsystemet;
  • en ökning av skördetiden;
  • slutligen är jod också användbart genom att det förbättrar gurkans smak.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jod är en aktiv deltagare i många biologiska processer, till exempel deltar det i utbyte av kväve i jorden. Tack vare detta upprätthåller växten en hälsosam grön massa och berikar också frukterna med mineralsalter och vitaminer. Jod används både för att förebygga sjukdomar och för behandling av redan infekterade växter.

Kanske används jodlösning oftare som en varning: så att växten inte stöter på negativa faktorer alls eller är redo för dem. Detta är normen, särskilt om jod har använts sedan fröbehandling.

Och skadan av jod är uttömd av två punkter

  • Om gurkorna odlas i ett växthus, är ångorna efter användning av jod giftiga. Detta gäller bara för slutna tillväxtsystem. Därför bör arbete med jod i växthuset finnas i en respirator. När behandlingen är klar måste växthuset lämnas med dörren öppen. Det rekommenderas att bearbeta buskarna i lugnt väder.
  • Vid överdosering, när användningen av jod i arbetsvätskan är överdriven, är brännskador möjliga. Zelentsy kan böjas, det är möjligt att buskarna bleknar efter sådan behandling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man odlar?

Det finns flera recept för att förbereda kompositionen. I trädgården använder de olika, från de enklaste till de mer komplexa, beroende på uppgiften och tidigare erfarenhet.

  • Med vatten … Detta är det enklaste alternativet. För 3 liter vatten (alltid varmt och mjukt) tas 1 droppe jod. Vattenkraven är fortfarande följande - temperaturen ligger i intervallet 20-25 grader, smält, sedimenterat eller regnvatten. Det kemiska elementet löser sig helt enkelt i vatten, och denna lösning kommer att kallas arbetsvätska. Enligt dessa proportioner kan du själv beräkna hur många droppar jod som kommer att gå till hinken.
  • Med serum … Vassle är inte den enda möjliga ingrediensen i ett recept. Istället kan mjölk själv, kefir eller yoghurt användas. För 1 liter vassle (eller annan mejeriprodukt), ta 30 droppar av en vattenlösning av jod. Det antas att jod späds ut i 10 liter vatten.
  • Med aska . Ask är en användbar produkt vid förbränning av växter och trä i trädgården. Ask innehåller mycket kalium, magnesium och kalcium. Det är bättre att inte blanda aska med jod, utan att föregå vattningen genom att berika jorden med aska. Det vill säga innan lösningen med jod är klar måste jorden under gurkorna strös med aska. Dess användning har en gynnsam effekt på fruktens smak.
  • Med bakpulver . Denna komposition är lämplig för engångsbruk. Lös upp 2 msk läsk i 3 liter vatten, tillsätt 10 g jod och lite kaliumpermanganat där. Kaliumpermanganat tillsätts innan lösningen färgas i en lite lila färg.

Jodrecept kan varvas med andra om de matchar användningsändamålet. Jod kombineras med lysande grönt, med vitt bröd - sådana recept är också efterfrågade.

Du måste noggrant övervaka doseringen-om de första ges i en utspädning på 1 liter beräknar du själv hur mycket du behöver späda med 3-5-10 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Gödsel appliceras oftare på två sätt - vattning (rotmetod) och sprutning (blad). Det finns allmänna behandlingsregler för de två metoderna.

  • Det är nödvändigt att bearbeta växten på kvällstimmarna, när gurkornas rötter kan absorbera vätska från jorden. Under dagen, när solen är aktiv, kommer de inte att göra det med samma effektivitet. Under dagtid är det bättre att inte hantera bearbetning, eftersom det också finns risk för brännskador för växter. Även om det inte är soligt ute är det bättre att vägra ett sådant förfarande till förmån för kvällen.
  • Applicera lösningen korrekt på våt mark så att gurkornas rötter också skyddas från kemiska brännskador.
  • Dosen ändras inte bara på jordbrukarens begäran. Alternativ "för att vara säker" och "för större effekt" kommer bara att skada.
  • Om det händer i ett växthus, och efter sprutning, och efter vattning, är det omöjligt att stanna i det länge - det bör komma ihåg att jodånga är giftiga för människor.
  • Om du vattnar roten ska lösningen inte komma på stjälkarna och bladen.

Och självklart måste du också komma ihåg om ditt eget skydd: arbeta med handskar, skydda öppna delar av kroppen, om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Du bör börja med att behandla fröna . Detta är inte ren vattning, men närmare det än sprutning, en sådan händelse hör hemma. Det finns definitivt ett behov av förplanteringsbehandling, för på så sätt kommer växten att skyddas från angrepp av skadedjur och sjukdomar. Och för bildandet av grön massa är jod vid fröstadiet också användbart. 1 del jod till 1 del varmt vatten - detta är andelen för denna arbetslösning. Om en alkoholhaltig tinktur av jod används räcker det med 1 droppe per 1 liter vatten.

Fröna skickas till en inte särskilt djup maträtt med en bred botten . De hälls med en liten mängd lösning, det ska täcka kornen helt. Efter 6 timmar tas fröna ur vattnet och torkas sedan noggrant med en mjuk trasa eller servett. Sådana aktiviteter gör att gurkafrön kan gro snabbare.

Vattning utförs i två versioner

  • Webbplatsbehandling . Marken kan matas innan gurkplantorna går dit. Särskilt podzolic och torvjord behöver särskilt sådan utfodring. Samtidigt desinficeras jorden tillsammans med toppdressing, det vill säga två procedurer i ett. Om jorden tas färdig krävs ingen desinfektion med jod. Beräkningen är följande: en hink med varmt vatten, 4 droppar 5% jod. Med denna lösning hälls jord genom en spruta eller motsvarande.
  • Slutlig bevattning . Att vattna jorden med jodlösning för sista gången är nödvändigt under perioden med intensiv frukttillväxt. Under en blomstrande kultur är detta förbjudet. Mitt i frukten kommer jodmatning att skydda gurkor från sjukdomar och skadedjur, från phytophthora, mjöldagg och rotröta. Standardreceptet för denna period är 5 liter vatten och 15 droppar jod, en halv liter mjölk skickas också dit. Detta görs, som redan nämnts, bara på kvällen så att solens strålar inte torkar ut den behandlade jorden.

Det handlade om rotfodring, vars syfte är att berika jorden under gurkorna så att växtens rötter kan absorbera det användbara elementet. Det finns också ett annat alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Besprutning

Spraya gurkor med jod bör vanligtvis vara vid upptäckt av en sjukdom, till exempel rotröta . Om bladen blir gula får rötterna en brun färg och äggstockarna på gurkorna har börjat dö av, det är dags att börja. För 1 del jod tas 2 delar vatten, och denna blandning ska strö försiktigt på plantans stjälkar, eller bättre - smörjas med de drabbade stjälkarna med händerna (med handskar, naturligtvis). Minst 10 cm bör dras tillbaka från roten. Sådan behandling bör ske var 3-4: e dag .… Symptomen på sjukdomen försvinner om ungefär en vecka eller lite mer.

Och en annan intressant sprutmetod som hjälper till att bevara gröna toppar på gurkor . För 15 liter vatten behövs 1 vit limpa, den blötläggs i vatten. På morgonen krossas brödet och sedan hälls en liten flaska jod i en behållare med vatten och en bröd. Denna blandning måste filtreras, och nu kan du spruta gurkor med den från en sprayflaska. Om produkten inte har använts åt gången kan infusionen fortfarande förvaras i kylskåp i 2 veckor, efter denna tid, upprepa behandlingen. Använd lösningen inte kall, men förvärmd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Om fröna har blötts kommer nästa behandling att vara i jorden. Men det finns ett annat alternativ - bearbetning av plantor hemma.

Hus

En antiseptisk lösning bereds enligt följande: 1 droppe jod tas för 3 liter vatten. Denna lösning används för att bearbeta plantor på fönsterbrädan eller på balkongen. Detta kommer att öka immuniteten hos unga buskar, särskilt om det inte finns någon säkerhet om fröernas kvalitet och deras beredning.

Bild
Bild

I växthuset

I växthuset och i det öppna fältet växer gurkor på olika sätt, mer exakt, förutsättningarna för deras tillväxt, vård av dem är något annorlunda. Detta är skillnaden i belysningsnivå, temperatur och luftfuktighet. Bristen på naturlig luftcirkulation i växthuset är dess negativa egenskap, vilket ofta bidrar till utvecklingen av vissa sjukdomar. Samma rotröta. Det är därför som jod används i växthuset som ett naturligt antiseptiskt medel som kan förhindra sjukdomar hos gurkor. Detta gäller både plastväxthus och polykarbonatstrukturer.

Följande recept skulle vara perfekt, att döma av feedback från erfarna bönder:

  • 10 liter vatten;
  • 10 ml jodtinktur;
  • 3 droppar lysande grönt.

Den resulterande vätskan ska sprutas på gurkorna i växthuset med en sprayflaska . Om infektionen redan har kommit in i växthuset kommer blandningens sammansättning att vara mer koncentrerad - 1 del jod till 2 delar vatten. Men med en sådan sammansättning kan du bara belägga stammen på en gurka, fullständig sprutning är utesluten. Minst 10 (eller bättre 15) cm måste dras tillbaka från marken, vilket förhindrar att den kraftfulla kompositionen kommer till plantans rötter. Ett sådant förfarande kan utföras dagligen tills sjukdomen avtar (vanligtvis slutar fallet med 4-5 sessioner).

I växthuset används ofta bladbearbetningsmetoden, vilket är förståeligt: solens strålar kommer inte att passera genom växthusets väggar, och gurkor är inte rädda för brännskador. Slutligen blir effekten av sprutning högre, eftersom området som tillgodogör sig användbara komponenter i blandningen är större. Och exponeringsprocessen för den fungerande jodlösningen kommer också att börja snabbare.

Bild
Bild

I det öppna fältet

Denna odlingsmetod har också sina nackdelar. Att skydda öppna sängar från angrepp av insekter och patogener är inte heller lätt. Uteplanteringar attackeras ofta av dunig mögel. Detta kan hända på grund av alltför kall vattning och plötsliga temperaturfluktuationer (växter i ett växthus lider naturligtvis av detta). Om ljusgula fläckar dyker upp på bladen som mörknar när sjukdomen fortskrider, och den nedre delen av bladet blir smutsigt grå, är detta troligen den duniga mögeln.

Vid sjukdomens början behandlas växten rikligt med en komposition i mjölk eller vassle . Borage vattnas genom sprinkling, alltid med riklig bevattning av fransar, skott och löv. Marken nära rötterna bevattnas också. Nästa, regelbundna vattning av gurkor är endast möjlig på en dag. I allmänhet välkomnar gurkor inte särskilt intensiv vattning, de skadar rotsystemet (nämligen ytligt). Därför är den bästa toppdressingen att vattna på marken, där små spår görs. För att ytterligare skydda och mata växten kan stammarnas botten täckas med humus eller mulch.

Om du börjar använda jod i tid och inte överdriver det, kommer behovet av kemiska bearbetningsmedel helt att försvinna. Gurka löv och piskor är mycket lyhörda för väderförändringar, de gillar inte hög luftfuktighet och drabbas av attacker av patogena sporer … Det är därför det är svårt att klara sig utan matning. Jod, som är ett välkänt antiseptiskt medel, kommer lugnt att hantera outvecklade foci av patogener, enskilda bakterier, virus och svampar.

För att plocka en söt gurka från trädgården i juli måste du hjälpa borage att hantera sjukdomar, motstå dåligt väder och ta det mest användbara från jorden. Och jod är en av de första assistenterna här.

Rekommenderad: