Borsyra För Kål: Sprutning Och Utfodring, Dosering För Användning. I Vilka Proportioner Ska Man Späda Ut Med Jod För Blomkål?

Innehållsförteckning:

Video: Borsyra För Kål: Sprutning Och Utfodring, Dosering För Användning. I Vilka Proportioner Ska Man Späda Ut Med Jod För Blomkål?

Video: Borsyra För Kål: Sprutning Och Utfodring, Dosering För Användning. I Vilka Proportioner Ska Man Späda Ut Med Jod För Blomkål?
Video: SydGrönt älskar Kål! 2024, Maj
Borsyra För Kål: Sprutning Och Utfodring, Dosering För Användning. I Vilka Proportioner Ska Man Späda Ut Med Jod För Blomkål?
Borsyra För Kål: Sprutning Och Utfodring, Dosering För Användning. I Vilka Proportioner Ska Man Späda Ut Med Jod För Blomkål?
Anonim

Kål är inte den enklaste grönsaken att odla. Hon är ganska nyckfull och nyckfull. En bra skörd kan inte förväntas utan ordentlig vård. Men det är inte så svårt att organisera kompetent vård, särskilt om du verkligen förstår frågorna om utfodring, upptäcka sjukdomar etc. Många erfarna trädgårdsmästare vet vad bristen på bor för kål kan bli, därför måste de mata det med detta element.

Fördelar och nackdelar

Borbrist kommer att orsaka en avmattning av tillväxten av kålhuvuden. Det händer att bristen på detta element leder till det faktum att kål har två defekta kålhuvuden istället för en normal . Du kan äta sådan kål, men det är osannolikt att sälja eller ens behandla nära och kära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är varför borsyra är bra för kål:

  • syrabehandlade plantor kommer att slå rot bättre och snabbare i det öppna fältet;
  • plantornas rotsystem kommer att utvecklas snabbare, vilket gör att kulturen kan bli mer stabil och få fotfäste i jorden;
  • vid det inledande skedet av roten kommer kål lättare att tåla temperaturhopp;
  • plantagen på vilken kål (inklusive blomkål) kommer att växa blir mer bördig för denna gröda;
  • den skördade grödan kommer att bevaras bättre: den kommer inte att spricka och ruttna.
Bild
Bild

Allt detta är obestridliga fördelar med borsyra. Och i den här listan kan du lägga till billigt gödningsmedel, dess tillgänglighet. Att hitta borsyra är inte svårt även i en liten butik . Det är också praktiskt att applicera: efter att ha lösts upp i varmt vatten och sedan blandats med kallt vatten appliceras boric dressing enkelt med en vanlig ryggsäcksspruta.

Detta är ett mycket effektivt gödningsmedel, eftersom endast utfodring med syra ökar kålutbytet med 18-20% . Det påverkar också uttryckskraften i växtens smak. Ett stort plus är syrans kompatibilitet med medel som bekämpar skadedjur och sjukdomar som finns i kål. Det vill säga att de två typerna av grönsaksbearbetning kan kombineras, de kommer inte att påverka varandra negativt.

Slutligen utgör borsyra inget hot mot bin och andra pollinerande insekter, och det är också säkert för boskap.

Bild
Bild

Det finns faktiskt bara en brist på syra: vid överdosering kan biverkningar inte undvikas . Kålblad börjar krypa ihop, deformeras sedan, blir gula kraftigt och faller sedan helt av. En överdos av syra och marginell nekros av bladbladet är hotfullt.

Hur späds rätt?

Först måste du se till att växten verkligen behöver bor. Detta indikeras av följande teckenförteckning:

  • bladets yta mellan venerna började bli gul;
  • det finns en uttalad vissning av de nedre bladen i utloppet;
  • det är ett stopp för tillväxt och förtryck;
  • det finns nästan inga äggstockar;
  • rotsystemets svaghet spåras, vilket resulterar i en lös, "tom" kålhuvud.

Dålig växtskydd, sprickbildning av färdiga kålhuvuden och snabbt förfall kommer också att berätta om bristen på bor

Borsyra i pulverform späds ut med vatten: så här erhålls en arbetslösning. Först måste du förbereda masterbatchen och sedan späda ut den till en viss koncentration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderluten bereds enligt följande:

  • väga 0,2 g borsyra på en balans;
  • lägg det vägda pulvret i en två liters glasbehållare;
  • häll en liter varmt vatten i en behållare (temperaturintervall - 50-60 grader), rör pulvret i vatten med en träpinne;
  • pulvret måste lösas upp helt i vatten, det kan inte finnas något sediment i botten;
  • moderluten ska svalna till standard rumstemperatur.

För dressing späds lösningen med vatten i förhållandet 1 till 9: 9 liter rent vatten går till 1 liter lösning . Vatten bör tas från regnvatten, sedimenteras. En sådan lösning är bra för bladdressing och även för att vattna korsblommiga växter vid roten.

Det är omöjligt att lösa upp borpulver i kallt vatten, därför kan denna regel inte ignoreras.

Bild
Bild

Applikationsalternativ

Som nämnts används syra i olika stadier i tillväxt och mognad av kål. Och i varje steg måste det appliceras korrekt, med tanke på konsekvenserna av en överdos.

Bearbetning av planteringsmaterial

Innan du skickar frön till lådor för plantor, kassetter eller rakt in i det öppna under en film måste du utföra enkla åtgärder med borsyra.

Du kan bearbeta frön så här:

  • Späd 0,2 g gödselmedel i 1 liter varmt vatten (väga syra på en skala är obligatoriskt);
  • kyla lösningen till rumstemperatur;
  • Häll förkalibrerade frön i en gasväska och skicka med den till den kylda lösningen;
  • de måste ligga i den i en halv dag, varefter påsen med framtida kål ska tas bort från lösningen, var noga med att skölja under rinnande vatten och torka den på en tidning i cirka 10 minuter.
Bild
Bild

Tillsammans med borsyra kan du använda 1 g kaliumpermanganat, 0,5 g kopparsulfat och samma mängd zinksulfat. Då kommer utfodring att betraktas som komplex.

Bladdressing

Det verkar som att det värsta med att arbeta med borsyra är att spruta kål med den. Det är nödvändigt att stå emot doseringen, inte ignorera någon växt. För att stimulera inställningen av kålhuvuden är denna befruktningsmetod väldigt bra. Vanligtvis faller det under första halvan av sommaren, när bladen inuti utloppet precis har börjat bilda ett kålhuvud.

Spraya kål med en mindre koncentrerad lösning av borsyra . Ta 1 g pulver, lös det hela i samma 1 liter varmt vatten, och sedan måste det resulterande koncentratet bringas till 10 liter i volym. Efter att den första matningen har gått måste du räkna 3 veckor och befrukta kålen igen: detta stimulerar tillväxten av huvuden.

Bild
Bild

Lösningen hälls i en behållare utrustad med en sprayflaska, från vilken det är lätt att mata kålbladen från nedre och övre sidorna.

Toppdressing görs bäst på en klar dag, på kvällen. Om du gör detta i solen riskerar växten att bli kvar med brännskador.

Vattna jorden

Om jorden är utarmad i mineraler, och detta kan ses från växterna, bör bor användas. Toppdressing har en bra effekt på jordens skick. Det görs enligt följande.

  • För 5 liter varmt vatten tas 1 g borsyra. Ämnet måste lösas upp i vatten.
  • Den färdiga lösningen måste behandlas med sängarna. Enkelt uttryckt måste du bara vattna jorden under kålen från en vattenkanna.
  • Du kan vattna hela området om det är jämnt över jorden.
  • Efter bevattning måste marken lossas med en kratta utan att lämna obehandlade platser. Och det är redan möjligt att skicka plantor till detta lossna land.
Bild
Bild

Ibland måste man spraya under roten . Farmaceutisk borsyra i en mängd av 0,2 g späds ut i en liter varmt vatten. Allt blandas väl, vätskan svalnar till rumstemperatur. Varje kålblad vattnas först med vanligt sedimenterat vatten. Och sedan sprayas den fuktade marken under kålroten med denna lösning. Absolut varje anläggning behöver bearbetning.

Pestkontroll

Små skadedjur, till exempel bladlöss, kan åsidosätta alla tidigare ansträngningar från trädgårdsmästaren. Borsyra kommer också att rädda henne och andra parasiter. Tänk på några populära recept.

  • Du måste koka ett par stora potatisar och mosa dem sedan med en gaffel . Tillsätt 3 kokta kycklinggulor, hackade på rivjärn till potatismos. Och denna blandning måste blandas med 10 g borsyra och med 10 g socker. Från en sådan massa, förd till ett homogent tillstånd, rullar bollar. De kommer att bli betet för skadedjuret och hans egen förstörelse. Bollarna läggs ut i hela trädgården.
  • 5 g borsyra omrörs i 100 ml varmt vatten . 10 g honung och 30 g vitsocker skickas också dit. Den blandade kompositionen lämnas varm i sängarna bredvid myrstackarna. Så du kan avvärja oönskade gäster från kålen.
  • Borsyra pulver sprids i de områden där skadedjur har tagit upp kålen särskilt noggrant . Men denna metod kräver stor omsorg, eftersom du enkelt kan möta problemet med överdosering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående metoder är metoder för bekämpning av skadedjur och inget mer. De betraktas inte som gödningsmedel för kål.

Borsyra är naturligtvis den mest kraftfulla stimulansen för tillväxt av grönsaker i området . Därför är det mycket enkelt att överföra det från kategorin användbar toppdressing till ett hot mot skörden (detta händer till exempel med jod). Det är värt att komma ihåg att ett överflöd av bor är mer destruktivt för någon växt än brist på det. Och det är en högkoncentrerad substans. Om du med ask till exempel kan göra ett misstag på 100 g eller mer, så gäller borsyra bokstavligen varje gram.

Rekommenderad: