Plantering Av Dagliljor (22 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark På Hösten, Våren Och Sommaren? Att Välja Det Bästa Stället. Hur Långt Ska Man Plantera?

Innehållsförteckning:

Video: Plantering Av Dagliljor (22 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark På Hösten, Våren Och Sommaren? Att Välja Det Bästa Stället. Hur Långt Ska Man Plantera?

Video: Plantering Av Dagliljor (22 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark På Hösten, Våren Och Sommaren? Att Välja Det Bästa Stället. Hur Långt Ska Man Plantera?
Video: Planting a Front Garden Bed for a Friend! 🌿 🌸 // Garden Answer 2024, Maj
Plantering Av Dagliljor (22 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark På Hösten, Våren Och Sommaren? Att Välja Det Bästa Stället. Hur Långt Ska Man Plantera?
Plantering Av Dagliljor (22 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark På Hösten, Våren Och Sommaren? Att Välja Det Bästa Stället. Hur Långt Ska Man Plantera?
Anonim

Daylily är en ovanlig växt, vars blomma lever bara en dag. Trots detta kan olika kultursorter ofta hittas i rabatter, eftersom växten har ett brett utbud av färger och kan dekorera alla trädgårdar. Att odla en dagros är inte särskilt svårt, men det finns vissa nyanser . Det är särskilt viktigt att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till landningsstadiet.

Bild
Bild

Landningsdatum

Blommande, beroende på art, börjar i juni-juli och pågår till slutet av september. Dagliljor kan transplanteras under hela växtsäsongen, denna procedur är inte traumatisk för denna kultur, men det är viktigt att lämna tid för växten att rota. Plantering sker ofta på våren . Detta är den mest optimala tiden för plantering - exemplaret har en hel växtsäsong för att vänja sig vid nya förhållanden och bli starkare.

Du kan plantera på sommaren, men det rekommenderas att göra detta en grumlig sval dag eller på kvällen och försöka täcka plantan från solens strålar.

Om växten planteras på hösten bestäms en mer specifik period av väderförhållandena .… Du bör veta att det kommer att ta 1-1,5 månader för en blomma att rota, det vill säga så här lång tid bör en planterad växt ha innan frost. Goda utsikter för en blomma planterad i slutet av augusti efter blomningen.

Bild
Bild

Val av sittplats

När du väljer en plats för plantering bör du komma ihåg att växten kommer att växa bra i mark med hög fertilitet. Om kulturen är helt försedd med fukt, kommer den att utvecklas snabbare i sådan jord . Upplysningen av webbplatsen är också viktig. Ju mer sol växten får, desto större blommor kommer trädgårdsmästaren att kunna observera i rabatten. Om du planterar en dagros i ett något skuggat område, kommer den tvärtom att kunna glädja med rikligt frodigt lövverk.

Man tror att halvskugga också är lämplig för naturliga sorter, och hybrider bör förses med högkvalitativ belysning. Om dessa är mörkfärgade arter rekommenderas delvis skuggning under dagen så att kronbladen inte bleknar.

Växten behöver inte en stark nyans, eftersom den slutar att blomma under sådana förhållanden. Våtmarker är inte heller lämpliga för plantering. Det är bättre att undvika plantering i låglänta områden. För att jorden ska vara full av mineraler för kulturens fulla utveckling rekommenderas att först tillsätta humus eller kompost till dess sammansättning.

Djupet på det bördiga skiktet bör vara upp till 50 cm, och pH -värdena bör vara från 6 till 6, 7, tillåtna från 5 till 7. Om det är sandjord, bör lera och ruttnat organiskt material tillsättas, du kan också lägga till 10 kg svart jord per 1 kvm. m. Om jorden är lerig, gör grov sand, torv, kompost och dränering det möjligt att späda kompositionen.

Det är viktigt att preliminärt bli av med dacha -rabatten från ogräs. Om planteringen är organiserad på jungfrulig jord krävs det att man tar bort ogräsrötterna under hösten, och plantering i detta fall bör utföras nästa vår. Sedan hösten, med för hög surhet, läggs kalk till jorden.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att välja ett område nära buskar eller träd. Även om du planterar blommor på södra sidan utesluter detta inte allvarlig konkurrens om näringsämnen och vatten.

Hur planterar man rätt?

På ett ställe kan den presenterade kulturen växa upp till 15 år, men det är viktigt att transplantera en gång vart femte år, annars växer växten starkt och blomningen blir mindre och mindre frodig och riklig varje år.

För transplantation grävs en vuxen buske försiktigt ut tillsammans med en jordklump så att verktyget inte vidrör rötterna . Skölj sedan rotsystemet noggrant under rinnande vatten och dela det i två delar. Ibland kräver detta en vass kniv eller beskärare. Alla klippplatser desinficeras.

Innan du fortsätter med plantering är det viktigt att förbereda den valda plantan för denna procedur. Fram till plantningstillfället kan växten lagras i nästan en månad, men det är viktigt att slå in rötterna i en fuktig trasa eller strö över en våt sand-torvblandning. Det rekommenderas att trimma bladen med 1/3 för att minska fuktförlusten.

Bild
Bild

Om rötterna är torra innan du planterar, kan du hålla dem i 3-4 timmar i vatten. Därefter elimineras alla livlösa processer och friska fragment skärs till en längd av 25 cm. Florister rekommenderar att behandla snittområden med fungicider så att de inte blir en källa till spridning av infektionssjukdomar . Det är också viktigt att utföra hela proceduren med ett väldesinficerat instrument.

Om dagliljan planteras i landet för första gången, är vanligtvis den rotstock som köps i affären plantmaterialet. Det rekommenderas att köpa plantor från beprövade plantskolor. Vid köp, inspektera det valda provet visuellt. Se till att rotsystemet är levande, friskt och tätt. Om det finns få rötter och de ser sjuka och outvecklade ut, är det bättre att vägra att köpa - en sådan kopia kommer inte att blomma i minst 2 år till.

Kontrollera att roten är fri från mjuka och ruttna fragment. Kontrollera också med återförsäljaren i förväg om sorten eller hybriden som valts är anpassad till lokala väderförhållanden.

Vissa arter föddes upp i subtropen i USA, och deras anpassning till det ryska klimatet kommer att vara mycket problematisk.

Bild
Bild

Vårplantering i öppen mark börjar med förberedelsen av planteringsgropen. Plantering sker enligt schemat på 60-70 cm mellan intilliggande exemplar, men om dessa är underdimensionerade arter kan avståndet mellan planteringarna vara 40 cm. När du landar bör du följa sekvensen av åtgärder.

  1. Gräva ett hål med en diameter på cirka 30-40 cm. De exakta parametrarna bestäms av rotsystemets dimensioner - hålet ska vara 1,5 gånger större än rhizomens volym.
  2. Förbered en näringsblandning. Detta kan göras genom att kombinera jord, lövhumus, sur sur torv, kaliumsalt, superfosfat, aska. Det är viktigt att undvika överskott av kväve, eftersom växten under sitt inflytande kommer att lägga all sin energi på utvecklingen av grön massa, och det kommer inte att finnas någon energi kvar för blomning.
  3. Lägg den beredda blandningen på botten av det stötformade hålet.
  4. Placera plantan i hålet och sprid rötterna på en hög.
  5. Tillsätt blandningen i det resulterande utrymmet och häll över. Upprepa samma steg flera gånger. Omväxlande återfyllning och vattning säkerställer en god vidhäftning av jorden till rötterna.
  6. Fukta planteringsplatsen generöst och lägg till ett lager av mulch som hackad trädbark eller halm.

När du planterar, tänk på att rothalsbandet bör fördjupas i en nivå av 2 cm på tung jord och 3 cm på lätta jordar. Om grödan planteras för djupt blir växten svag.

Bild
Bild

Om nacken nästan inte är begravd, kan rötterna på våren dyka upp på ytan.

Erfarna trädgårdsmästare kan prova fröplantering. Manipulationen rekommenderas under hösten, i oktober. Växande plantor är tillåtet i ett växthus eller hemma genom plantor. Planteringsmaterialet måste genomgå skiktning: låt det stå i kylskåpet i 3-4 veckor - så plantorna blir härdade och redo att förvaras under nya förhållanden. Om odlaren inte har förutsättningar för ytterligare belysning av plantorna, är det bättre att skjuta upp såningen till mars, då frekvensen och varaktigheten av soliga dagar ökar.

Innan plantering rekommenderas att fröna hålls i vatten i en vecka med tillsats av väteperoxid; för att förbättra grobarheten kan du lägga till lite "Epin ". Sådd utförs i en behållare med jord till ett djup av 0,5 cm. Därefter täcks behållarna med folie, vattning utförs genom pallen. Det är viktigt att regelbundet ventilera behållaren genom att ta bort kondens från filmen. Periodiskt bör planteringen behandlas med en foundationol -lösning - det kommer att skydda plantorna från sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det är inte svårt att ta hand om dagliljor, även om det i detta skede finns vissa särdrag. Var särskilt uppmärksam på vårdåtgärderna när du växer.

Vattning

Dessa blommor är mycket sårbara vid fuktbrist, så de måste fuktas ofta och mycket. Under dessa förhållanden kan en mycket vacker levande blomning observeras. Det är särskilt viktigt att öka vattningsfrekvensen under torra perioder. Samma var uppmärksam på själva processen: blommorna ska vattnas noggrant, så att inget vatten kommer på bladen, annars kommer det att provocera uppkomsten av en svampsjukdom … Det är vanligt att hälla vatten i en mild ström runt ansamlingen av rötter.

Separat bör det sägas om sorter med röda och lila blommor. Faktum är att dessa arter inte reagerar bra på nederbörd, därför bör vattningsprocedurerna minskas något när de odlas.

Om detta är ett vuxet exemplar med gamla rötter, kommer han själv att hitta fukt för sig själv, ha trängt in i jordens djup och kommer därför lätt att överleva länge utan konstgjord vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Kulturen behöver inte denna procedur. Rötterna tål väl de allvarligaste frosten, därför får de stå kvar i marken. Det bästa skyddet mot kyla för växten är själva snön.

Om klimatet där blommorna planteras kännetecknas av långvarig svår frost och snö sällan faller, kan du spela det säkert och isolera växten . Dessutom, om dessa är exemplar planterade på hösten, har de ännu inte hunnit bli starkare och anpassa sig till ovanliga förhållanden. Ett 5-8 cm lager av mulch av halm, torrt lövverk, ruttnat sågspån är lämpligt som skydd. För ett mer effektivt frostskydd kan du använda grangrenar som läggs ovanpå mulch, eller ett fiberduk som täcker växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Gödslingens specificitet bestäms av växternas ålder och årstid. Således kräver vuxna prover ytterligare näring mer än nyplanterade prover. I början av växtsäsongen bör toppdressing innehålla kväve - denna komponent gör det möjligt för växten att förvärva frodig grönska, då är blandningar som innehåller fosfor och kalium viktigare för kulturen.

Erfarna blomsterodlare ger sina rekommendationer för befruktning av dagliljor

  • På våren, föredra komplexa formuleringar. För en ung buske räcker 0,5 liter lösning, för en vuxen - 1 liter. Torra blandningar är ganska acceptabla just nu - de kan spridas på marken och repareras genom att lossa.
  • Befruktning på våren bör utföras vid en temperatur som inte är lägre än + 6-8 grader.
  • Om blommorna planteras på våren behöver de inte den första utfodringen - plantorna kommer att ha tillräckligt med de komponenter som ingår i näringsblandningen som tillsätts under plantering.
  • Den andra utfodringen ser likadan ut som den första, men görs i slutet av maj. I detta fall kombineras proceduren med bladöverläggning med en lösning av magnesium på 15 g per 10 liter vatten för att eliminera bristen på magnesium. Bladgödsling appliceras på en molnig, vindstilla dag.
  • Under den spirande perioden eller i början av blomningen produceras ytterligare näring med organiskt material: infusion av mullein, kycklingavfall eller fermenterat gräs.
  • I augusti eller början av september är det viktigt att förse växten med fosfor och kalium. Du kan mata kulturen med en blandning som innehåller kväve eller superfosfat i kombination med aska.

På hösten är det viktigt att undvika rena kväveföreningar, annars kommer denna representant för floran inte att hinna bli starkare och förbereda sig för vintern under deras inflytande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning utförs på våren. När färska skott dyker upp ska gamla vissnade löv tas bort. På hösten bör du vänta med en frisyr, även om busken ser slarvig ut . Vissa trädgårdsmästare rekommenderar i allmänhet att överge höstbeskärning, eftersom fotosyntesprocessen sker i bladen och förser rötterna med användbara element, vilket bidrar till en högre vinterhårdhet.

Om provet planteras på våren är det bättre att inte låta det blomma under det första året, utan att klippa av de bildade knopparna.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Detta är en ganska resistent kultur mot sjukdomar och insekter, men ibland kringgår detta problem det inte. Så, thrips, som tar sig in i växten från marken och dricker dess saft, blir ofta oinbjudna gäster i rabatten. Under påverkan av en insekt börjar provet utvecklas dåligt och knopparna deformeras. Det är inte möjligt att övervinna skadedjuret, den drabbade busken ska grävas upp och förstöras.

Dessutom älskar liljemyggan att njuta av denna blomma . Det lägger ägg i löv och knoppar. De kläckande unga individerna gnager genom "labyrinterna" i bladen och förstör plantans utseende. Systemiska insekticider "Deltamethrin", "Imidacloprid", "Acetamiprid" hjälper till att hantera denna insekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta skadedjur är fortfarande rädda för doften av blommor och flyger inte för nära dem.

Sjukdomar som oftast påverkar kulturen

  • Rotröta . Normalt sett på våren. Närvaron av en sjukdom indikeras av gulhet på bladen och att deras tillväxt upphör. Det infekterade provet måste avlägsnas från marken, de delar som skadats av sjukdomen måste avlägsnas från rötterna och de friska processerna måste tvättas i en svag lösning av kaliumpermanganat.
  • Rost . Dagliljan påverkas om den planteras bredvid patrinia. Som en förebyggande åtgärd behandlas växten regelbundet med fungicider.
  • Fusarium . Denna svamp kan kännas igen av gulnade och vissna löv. I det första skedet kommer fungicider att lindra sjukdomen. De försummade formerna behandlas inte, växten bör förstöras tillsammans med jordklumpen för att förhindra kontaminering av närliggande planteringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att märka sjukdomen i tid bör du systematiskt undersöka buskarna noggrant, eliminera sjuka stjälkar och blad, för att förebygga, spraya blomman med fungicider och insekticider i små doser.

Rekommenderad: