Sjukdomar Och Skadedjur Av Clematis (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Clematis Växer Dåligt Och Vissnar? Clematis Behandling. Beskrivning Av Bladlöss Och Hur Man Hanterar Det. Andra

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Clematis (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Clematis Växer Dåligt Och Vissnar? Clematis Behandling. Beskrivning Av Bladlöss Och Hur Man Hanterar Det. Andra

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Clematis (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Clematis Växer Dåligt Och Vissnar? Clematis Behandling. Beskrivning Av Bladlöss Och Hur Man Hanterar Det. Andra
Video: Avsnitt 30: Hur gör man när man mäter själen och vad är psykometri 2024, Mars
Sjukdomar Och Skadedjur Av Clematis (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Clematis Växer Dåligt Och Vissnar? Clematis Behandling. Beskrivning Av Bladlöss Och Hur Man Hanterar Det. Andra
Sjukdomar Och Skadedjur Av Clematis (24 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Clematis Växer Dåligt Och Vissnar? Clematis Behandling. Beskrivning Av Bladlöss Och Hur Man Hanterar Det. Andra
Anonim

Clematis sjukdomar är desamma som hos de flesta blommande invånarna på infielden. Clematis är en robust växt med god immunitet, vanligtvis tål infektioner, och inga särskilda åtgärder krävs för att skydda dem mot infektioner. Men ibland stöter han på sjukdomar och skadedjur som skadar buskens dekorativa effekt och kan leda till dess död.

Översikt över sjukdomar

Clematis motståndskraft mot alla slags patologier och attacker av trädgårdsskadegörare testas under de svåraste naturliga förhållandena - torra somrar, kalla vintrar, under långvariga skyfall och temperaturfall. Var och en av dessa fenomen skapar gynnsamma förutsättningar för clematis nederlag . Som regel, i de inledande stadierna av lesionen, kan clematis fortfarande sparas och smittspridning till gröna husdjur i grannskapet kan förhindras.

För att påbörja återupplivningsåtgärder i tid måste du veta vilka infektioner som clematis oftast möter och vilka deras symtom är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virussjukdomar som inte kan behandlas är snarare ett undantag för klematis, den enda patologin som klematis ställs inför är en gul mosaik, den bärs vanligtvis med fästingar, larver, bladlöss, sågflugor och andra insekter. I en sådan situation är den enda vägen ut att rota upp den sjuka klematisen och förstöra den. Observera: oerfarna trädgårdsmästare misstänker ofta utseendet på löv med en blek färg för en virusinfektion ., oftast är detta problem en följd av dålig näring och korrigeras framgångsrikt genom applicering av gödningsmedel och normalisering av bevattningsregimen.

Clematis möter svampinfektioner mycket oftare . -Som regel orsakar sådana infektioner fläckar på löv, stjälkar och blommor, busken stannar i utvecklingen och börjar vissna. Om en sådan växt lämnar på vintern utan lämplig behandling, tål den inte frost.

Ascochitosis - mörkbruna, bruna eller svarta fläckar på bladbladen blir ett karakteristiskt tecken på lesionen, mindre ofta visas de vid basen av stammen. Skadorna tar oftast en oval form, fläckarnas storlek varierar från 5 till 10 mm. Varje märke har tydliga konturer, men allteftersom sjukdomen fortskrider växer den och smälter ihop med resten och hål dyker upp i mitten. I de flesta fall manifesterar askokit sig under andra halvan av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verticillär vissnande - en ganska farlig patologi, vars orsakande medel är svampen Verticillium som lever i marken. Genom de skadade rötterna tränger mikroorganismen in i clematisens kärl, när de växer och utvecklas, mycelet täpper helt i lumen, vilket får växten att svälta. Som ett resultat börjar bladen mörkna och skotten torkar ut mycket snabbt. Utan behandling i tid fortskrider infektionen snabbt - på bara en dag kan flera ganska stora skott dö av samtidigt. Därför måste du börja behandlingen så snart som möjligt, annars kan du inom några dagar förlora ditt blommande husdjur helt.

Phomopsis vissnar - denna patologi börjar visa sig i maj-juni. Sedan, på de nedre kronbladen som ligger nära marken, visas enstaka fläckar med en rödbrun eller gulaktig färg. Sjuka blad torkar snabbt, senare kan sjukdomen hittas på kronbladen på blommande knoppar. Denna svamp är farligast för odlade hybrider. Om behandlingen inte utförs dör hela antennen av klematis helt, medan enkla, icke-selektiva sorter kan växa och utvecklas, trots infektion.

Rost - denna specifika sjukdom gör sig gällande under våren, när små svullnader, täckta med en rödaktig blomma, dyker upp på bladplattorna och stjälkarna. De drabbade områdena blir snabbt bruna, lockar och vissnar. Denna sjukdom är mycket smittsam - flygande sporer i svampen bärs av vinden och infekterar alla närliggande växter.

I stor utsträckning underlättas spridningen av rost av ogräs, särskilt vetegräs - sporer av sjukdomsorsaken orsakar ofta viloläge på dem, så allt ogräs måste regelbundet rotas upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå röta - en sjukdom som är känd för många trädgårdsmästare, som ofta påverkar clematis under regnperioder, liksom i dålig belysning och otillräcklig ventilation av clematisbuskar. De karakteristiska tecknen på svampen är brunaktiga fläckar på bladplattor och blommor, täckta med en gråaktig kant. I avsaknad av behandling dör unga skott och lövverk mycket snabbt, vinstocken slutar växa, slutar blomma och börjar vissna. Gråröta avger sporer som bärs av vinden och orsakar infektion inte bara av blommande växter, utan också av de flesta trädgårdsgrödor. Alla skadade växter måste behandlas samtidigt.

Mjöldagg - som namnet antyder ser den sjuka klematisen ut som om den strös med mjöl, och allt från blommor till huvudstammarna kan denna sjukdom skada även fröna. När mikroorganismer utvecklas får placken en brun nyans, de skadade delarna av klematis deformeras och blomningen stannar. Oftast påverkar mjöldagg växter i söder under toppen av de hetaste månaderna.

Vissna - en annan patologi som börjar med att de apikala skotten torkar bort. Om du tittar noga kan du se en ansamling av svarta prickar, i vilka sporer mognar, som tränger in i clematis kärl och täpper till deras permeabilitet för fukt och näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av skadedjur

Clematis rötter och dess luftdelar innehåller bitterhet och till och med giftiga ämnen, varför denna växt inte är av intresse för larver och de allra flesta insekter. Det finns dock skadedjur som detta inte stoppar - de kan orsaka ganska betydande skador på vinstockar.

Medvedki - ganska stora insekter som lever i jorden. Dessa skadedjur gräver hål i marken och förstör rotsystemet hos unga klematis. Medvedka kan helt plöja en trädgårdsbädd med nyplanterad klematis och därigenom förstöra plantorna. För vuxna växter är insekten inte så farlig, eftersom rötterna vid den här tiden blir starkare och längre, men genom de skadade områdena "öppnar" växten för penetration av annan patogen mikroflora. Det är inte lätt att bli av med björnen, vissa trädgårdsmästare använder folkmetoder för att bekämpa detta skadedjur - de häller en koncentrerad lösning av tvätttvål i passagerna och behandlar också insekter med speciella preparat, till exempel Metarizin. Nackdelen med denna metod är behovet av att spåra insekter som kommer ut.

Nematoder är små maskar. De parasiterar rotsystemet av klematis och har förmågan att röra sig inuti stjälkarna och klättra till bladen och blommorna. Allt detta skapar ett hinder för full andning av gröna delar och deras näring, vilket snabbt orsakar deras död. Påverkade buskar blir slöa, bleka och deprimerade och ligger efter i utvecklingen.

Unga klematoder som drabbas av nematoder utvecklas inte och dör snabbt, vuxna växter behåller sin dekorativa effekt när de påverkas av nematoder, med tillräcklig mängd gödsel kan en flerårig buske blomma även när den är infekterad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns för närvarande ingen absolut effektiv metod för behandling av växter som drabbas av nematoder, därför måste särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande åtgärder - noggrant inspekterade köpta plantor omedelbart före plantering, var noga med att desinficera planteringshålet med varmt vatten uppvärmt till +50 grader Celsius eller mer. Man tror också att mulching av jorden med bitter malurt och pepparmynta kan skrämma bort nematoder. Skadade delar av busken kan inte behandlas - de måste tas bort och brännas. I områden från vilka sjuka clematis röstades upp, bör ingenting planteras under minst 3-4 år.

Spindelkvalster - det här är en mycket liten insekt, dess storlek är så obetydlig att det är möjligt att bedöma nederlaget endast genom att en vit spindelnät ser ut på bladplattor och gröna skott. I de tidiga stadierna av lesionen uppträder gulaktiga fläckar på den nedre delen av bladplattan, sådana blad tappar snabbt sin färg och torkar ut.

Oftast bidrar torrt väder till spridningen av spindelkvalster, så kvalsten gör sig till fullo känd i mitten av juli. Det är mycket svårt att bli av med problemet - de drabbade bladen och stjälkarna är nästan resistenta mot behandling, även om sprutning med Actellik är något effektivt. Sprutning med systemiska insekticider upprepas 3-4 gånger per säsong, några trädgårdsmästare försöker bekämpa gissel med biologiska medel, till exempel tvålvatten eller tinktur av vitlök. För spindelmider ger dessa åtgärder inget resultat; användningen är endast tillåten för att förhindra skador.

Sniglar och sniglar - samma skadedjur kan attackera klematis när som helst från tidig vår till höst och orsaka betydande skador på växten. Flera sniglar kan helt förstöra knopparna på unga skott, vilket leder till att hela buskens tillväxt avbryts, och skadan som skadedjur lämnar på buskarna blir oftast en "ingång" för patogen mikroflora.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra skador av sniglar är det nödvändigt att hålla marken runt buskarna i ett rent, alltid löst tillstånd - dessa skadedjur lever vanligtvis på stora ogräsblad. Som en förebyggande åtgärd används sprinkling av jorden med aska, salt eller kalk. Dessa åtgärder kan dock skrämma bort sniglar, om invasionen redan har börjat kommer det inte att vara möjligt att stoppa det på detta sätt. Vanligtvis används Ferramol och Metaldehyd för behandling av snigelplanteringar; de sprids på marken i en andel av 40 g för varje kvadratmeter planteringar.

Bladlus - en liten insekt som inte är mer än 2 mm lång. Trots sin ringa storlek kan skadedjuret orsaka betydande skador på både unga och gamla klematis. Faktum är att clematis ofta blir en övervintringsplats för ägg som läggs av bladlöss; därför kommer unga individer från vårvärmen från dem och börjar parasitera på kraftfulla gröna skott och suger ut alla vitala juicer från dem.

Du kan identifiera bladlöss genom den glänsande, klibbiga blomman som den lämnar efter sig . Dessa insekter är särskilt aktiva under första halvan av juni, när vingar bildas hos en vuxen. Det är oerhört viktigt att fastställa nederlaget redan innan skadedjuret lär sig att röra sig självständigt och utrusta sina kolonier ovanpå unga skott. I detta skede kan de fortfarande avlägsnas fysiskt genom att skölja med vatten från en slang, följt av behandling med tvålvatten.

I de senare skeden av lesionen krävs mer allvarliga kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsmetoder

I de mycket tidiga stadierna av angrepp av skadedjur kan fysiska rengöringsåtgärder användas - samla sniglar och sniglar med händerna eller borsta av bladlöss med vatten, sådana åtgärder kommer att förhindra spridning av sjukdomen och minimera behovet av att behandla buskarna med komplexa kemikalier.

Om det finns för många skadedjur, kommer insekticider i butik att krävas för återupplivning . Sådana medel kan snabbt återuppliva växten, men de är mycket giftiga, de måste väljas i strikt överensstämmelse med typen av klematisskada. Kompositionerna är mycket effektiva, men samtidigt kan de orsaka betydande skada för alla trädgårdsodlingar, därför bör behandling med användning av sådana läkemedel doseras och begränsas.

Vid måttlig skada är det bättre att föredra biologiska föreningar: Vermittek, Fitoverm och Bitoxybacillin är mest effektiva - behandling med dessa lösningar ger inte bara terapi för den sjuka busken, utan skyddar också mot efterföljande infektion i 2 veckor.

De säkraste är kompositioner baserade på växtråvaror, vanligtvis används följande komponenter för dem:

  • lök, vitlök, liksom deras skal;
  • torrt senapspulver - det späds med 10 g per 1 liter vatten;
  • tobaksdamm - 40 g per 1 liter vatten;
  • giftiga örter som datura, belladonna och henbane.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa bladlöss rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att behandla busken med en lösning av kaliumtvål, samt infusion av malört och celandine.

Sniglar och sniglar kan förstöras med salt eller ammoniak, och speciella fällor används vanligtvis mot björnen. Beslutet att använda ett visst läkemedel beror på skadans storlek och sjukdomsstadiet.

Klematis sjukdomar behandlas lite annorlunda . Eftersom de flesta är svampiga kan behandlingen i de flesta fall reduceras till trefaldig behandling med valfritt kopparinnehållande preparat, till exempel kopparsulfat. Sjuka områden av clematis måste tas bort och brännas. Tänk på att de inte ska användas för efterföljande mulching och kompostering.

En 0,2% lösning av "Fundazol" har en hög effektivitet mot alla typer av skador - den behandlas med rotzonen tre dagar i rad. Sådana läkemedel som "Azocene" och "Topaz" klarar väl de orsakande medlen för svampsjukdomar.

För att skydda trädgårdsväxter mot sjukdomar och stärka immuniteten kan du använda en ny generation biologiska läkemedel:

  • Alirin-B;
  • "Gamair";
  • "Baktofit";
  • Fitosporin
  • "Ren färg".
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Som ni vet är sjukdomen lättare att förebygga än att bota. Och vid clematis sjukdom fungerar denna regel 100%. Kompetent vårvård hjälper till att öka klematismotståndet och förhindrar effektivt infektion av buskarna av övervintrade insekter.

Jordbruksregler är standard här

  • Hela vinterlagret av mulch måste tas bort. Den innehåller oftast ägg av insekter, parasiter och svampsporer.
  • Varje vårdressing måste åtföljas av bladsprutning. För detta späds gödningsmedlet i en dubbel volym vatten.
  • En universell metod som skyddar klematis från skador av insekter och sjukdomar är behandlingen med Bordeaux -vätska. Den produceras på våren: jorden bevattnas varannan vecka, och de gröna delarna sprutas fram till början av knoppbildning.
  • Applicering av kvävebaserat gödningsmedel på jorden tidigt på våren kan berika jorden och stimulera tillväxten av klematis. Sådana förband måste göras 2 gånger i månaden och ersätta dem i rätt tid med fosfor och kalium - en frisk och stark växt får förmågan att motstå infektioner.
  • Det är mycket viktigt att regelbundet inspektera de gröna delarna och blommorna hos clematis med avseende på skadedjur och de första tecknen på svampinfektion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpning av skadedjur slutar dock inte med vårbehandling. Under hela växtsäsongen måste jorden hållas lös, ogräs måste avlägsnas och jorden mulas. Växten behöver en tillräcklig fuktnivå - klematisrötterna ligger 1 m i marken, så vattning bör vara ganska rikligt . Så en vuxen buske behöver upp till 4 hinkar vatten åt gången. Samtidigt bör stagnation av fukt i marken inte tillåtas - i regnigt och grumligt väder är det nödvändigt att omedelbart förhindra svampinfektioner.

Sammanfattningsvis kommer vi att stanna kvar vid problemen med klematis, som är av fysiologisk natur - det vill säga att deras orsaker inte på något sätt är relaterade till aktiviteten hos trädgårdsskadegörare och patogen mikroflora. Många sjukdomar är förknippade med misstag i vården - felaktig fuktregim, brist på vissa mineraler, dålig kontroll av jordkompositionen. Således är delvis förtydligande av löv och blommor oftast resultatet av otillräcklig belysning, långvarigt temperaturfall eller kvävebrist i jorden.

Rödning av stjälkarna observeras vanligtvis under varma och torra perioder . Om blommorna och kanterna på bladen har ändrat sin nyans till bruna, medan knopparna har torkat utan att blomma, indikerar detta direkt brist på kalium. Men de förkortade internoderna, en minskning av skottens tillväxttakt, visar tvärtom dess överskott.

Kalciumbrist indikeras av långsam rottillväxt samt mjukning av stjälkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med brist på magnesium blir rötterna fibrösa, och med brist blir de unga bladen gula . Kloros av bladen från början, åtföljd av en onormalt vitaktig färg på blommorna, indikerar att växten kräver järn. Om det finns för mycket järn i jorden slutar busken att växa och internoderna förkortas.

Några av dessa problem löses genom att göra nödvändiga förband och medför inte clematis död.

Rekommenderad: