Varför Blommar Inte Dagliljan? Vad Ska Jag Göra Om Dagblommor Slutar Blomma I Trädgården? Hur Får Man Dem Att Blomma Efter Transplantation?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blommar Inte Dagliljan? Vad Ska Jag Göra Om Dagblommor Slutar Blomma I Trädgården? Hur Får Man Dem Att Blomma Efter Transplantation?

Video: Varför Blommar Inte Dagliljan? Vad Ska Jag Göra Om Dagblommor Slutar Blomma I Trädgården? Hur Får Man Dem Att Blomma Efter Transplantation?
Video: ODLA fler BLOMMOR i trädgården! Så får jag ordning bland mina blomfrön genom att använda pinterest 2024, Maj
Varför Blommar Inte Dagliljan? Vad Ska Jag Göra Om Dagblommor Slutar Blomma I Trädgården? Hur Får Man Dem Att Blomma Efter Transplantation?
Varför Blommar Inte Dagliljan? Vad Ska Jag Göra Om Dagblommor Slutar Blomma I Trädgården? Hur Får Man Dem Att Blomma Efter Transplantation?
Anonim

Blommor är fantastiska skapelser av naturen! Deras skönhet är fascinerande och doften är yr och fyller det omgivande rummet. Ägarna till lanthus och bakgårdar dekorerar landskapet och planterar hela kompositioner från olika representanter för floran. Idag kommer vi att prata om blomman som kallas daglilja och se vad som kan göras om den har upphört att glädja dig med blomning.

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Urvalet står inte stilla, hon kringgick inte hennes uppmärksamhet och dagliljor. Ursprungligen fanns det bara 15 sorter av dem, och de växte på territoriet i länderna i Öst och Centraleuropa. Nu har mer än 35 000 hybridformer fötts upp, olika i färg, stjälklängd, blommans storlek, kronbladens struktur och blad.

Daylily, även kallad krasodnev, är en flerårig växt med en lång, upprätt stjälk toppad med ett kluster av klockformade eller rörformiga blommor . Dess andra namn härrör från frasen "skönhet för dagen", som säger om pedunkelns korta livslängd . Skynda dig dock inte att bli besviken - samma växt kan producera flera knoppar i rad, vilket ger intryck av konstant blomning.

Dessutom blommar olika varianter av dagliljor vid olika tidpunkter, så du kan kombinera dem på ett sådant sätt att blomningen fortsätter från sen vår till sensommar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knopparnas släppdatum anges på växtens förpackning. Dom är:

  • den tidigaste - blomningen sker i slutet av maj eller början av juni;
  • tidigt - blommar från de första dagarna i juli;
  • genomsnitt - börja vakna i slutet av juli;
  • sent - blomningen sker i början av augusti.

En annan nyans: ju tidigare du väljer sorten, desto mer snart kommer du att beundra blomman. Maj och juni sorter blommar i cirka 30 dagar, augusti - upp till 65 . Vädret dikterar också sina egna förhållanden: om det är varmt och soligt ute, släpper blomningen tidigt en pedunkel, och intervallet mellan det och nästa är en dag, om vädret är grumligt och lufttemperaturen är låg, så blommar intervallet ökar med en dag.

Bild
Bild

Orsaker till problemet och tips för att åtgärda det

Ibland tror vi att vi tar väl hand om trädgården och dess gröna invånare: vi följer vattningsschemat, matar, förstör skadliga insekter och utför sjukdomsförebyggande. Men en utåt frisk daglilja slutar plötsligt att blomma eller släpper knoppar så ovänliga att de vissnar och inte hinner öppna ordentligt. Låt oss titta på de möjliga orsakerna till detta problem och sätten att bli av med det.

Brist på solljus . I allmänhet är krasodnev en ganska ihållande växt som klarar även svåra levnadsförhållanden. Det är dock något som han inte kommer att tolerera - att växa i skuggan. För att växa och blomma fullt ut behöver han 5-7 timmars insolering per dag. Med sin brist slutar den att producera blomsterstjälkar, som ett resultat återstår bara löv. Detta bör också beaktas när du planterar dagliljan bredvid frodiga buskar eller träd - de senare skapar en tät skugga som hindrar solljus från att bryta igenom deras lövverk.

Lösning på problemet: plantera krasodnev långt från byggnader och växter i ett väl upplyst område i trädgården.

Bild
Bild

Dagliljor kan inte tolerera trånga utrymmen och kommer att släppa blommor omedelbart . Till och med en enda buske kan växa så att den blir trång från sig själv! Som ett resultat kommer pedunclesna först att bli små och tråkiga och sedan försvinna helt.

Lösning på problemet: plantera krasodnevs på ett tillräckligt avstånd från varandra (från 40 till 60 cm) och separera och plantera buskar med övervuxen grön massa.

Bild
Bild

Avstigning är inte i tid . Det är nödvändigt att dela, plantera och plantera om dagliljor vid rätt tidpunkt. Till exempel, när du utför någon av dessa procedurer under varm sommar, riskerar du att stå utan blommor för detta och nästa år, även om busken själv överlever. Om du planerar en höstplantering, kom ihåg att den vackra dagen kanske inte hinner slå rot och helt enkelt kommer att frysa.

Lösning på problemet: procedurerna för delning, plantering och transplantation måste utföras långt före den första frosten - cirka 1, 5-2 månader. Fokusera på ditt bostadsområde: i ett område med kallt klimat måste allt arbete vara klart innan de första dagarna i oktober, med ett varmt - du kan sträcka det till mitten.

Bild
Bild

Acklimatisering . Bland dagblommor finns det många sorter med en kontinuerlig odlingsprocess - det är vintergröna sorter eller växter med en mellanliggande övervintringsprocess. Följaktligen blir det svårt för dem att slå rot i ett klimat där sommar- och vintertemperaturer varierar så mycket.

Lösning på problemet: För att bevara en vintergrön sort måste du ta hand om högkvalitativ mulch under den första övervintringen. Växten ska inte drabbas av extrema temperaturer, brist på naturligt snötäcke.

Bild
Bild

Planterar för djupt . Om du, när du planterade en växt, fördjupade rotkragen för mycket och gömde den i jorden med 2-3 centimeter, kan du glömma blomningen. Se därför till att lämna basen på rotkragen ovanför jorden.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur . Krasnodnev har en naturlig immunitet mot de flesta sjukdomar, men en försvagad växt kan plocka upp en sjukdom som kallas dagrosros, som påverkar löv och blomsterstjälkar. Därför, om du märker gula fläckar på lövets yta, bör du veta att växten har smittats av denna sjukdom.

Lösning på problemet: ta bort de drabbade områdena, behandla busken med fungicider. Hur som helst, som du kommer ihåg, är förebyggande den bästa behandlingen, så använd systemiska läkemedel då och då för att skydda dina dagliljeplantager.

Bild
Bild

Åldersfunktioner . Krasodnev börjar blomma och når en ålder på cirka 17-20 månader. Om din växt erhölls genom att separera en dotteravkomma eller genom klonal mikroförökning, kommer det att ta upp till 2 år för den att bli en fullblommande dagsljusbuske.

Bild
Bild

Överskott / brist på matning . Huvudelementet, med ett överskott av vilket endast blad, utan blommor, bildas på Krasnodne, är kväve. Men uppmärksamhet - nu pratar vi om hans starka "överdosering", eftersom dagliljor i allmänhet älskar gödningsmedel innehållande kväve. Du bör klargöra uppgifterna om jordens sammansättning i din bostadsregion: frånvaron av några viktiga element i den, ett variabelt surhetsindex - allt detta påverkar lönsamheten och blomningen av rödhalsen.

Bild
Bild

Dålig vattning . Sist men inte minst, orsaken till bristen på blommor på dagliljan. Denna växt är mycket förtjust i vatten. Därför, om det saknas regnvattenbevattning, måste du regelbundet vattna den vackra dagen själv. Då kommer han att glädja dig med snabb tillväxt och färgglad blomning.

Bild
Bild

Hur får man en dagblomma att blomma efter transplantation?

Låt oss först bekanta oss med funktionerna i att transplantera en dagslilja vid olika tider på året

  • Under våren . Krasodnev kommer att släppa blomsterstjälkar i sommar, men de blir inte fullständiga.
  • Sommar . Inte den bästa tiden för en transplantation. Värmen främjar aktiveringen av bakterieinfektioner och svampsjukdomar. Om du fortfarande utför denna procedur, skugga växten, ge den riklig och regelbunden vattning. Om möjligt, repotta dagsljuset tidigt på säsongen.
  • På hösten . Men den här tiden är optimal för transplantationsproceduren. Det är bäst att göra detta 1, 5 månader innan den första frosten börjar (fokusera på klimatet i din region). I slutet av blomningen bör du gräva ur växten, inspektera dess rhizom, ta bort platser där det finns skador och plantera den i den förberedda jorden. Så din dagslilja kommer att hinna rota innan den första frosten slår, och kommer att kunna övervintra bekvämt.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att dagblomman ska blomma efter transplantationen måste du:

  • transplantera den till en plats där det inte kommer att bli brist på insolation;
  • lämna rotkragen ovanpå jorden;
  • mata växten under den spirande perioden med gödningsmedel som innehåller kalium och fosfor;
  • om transplantationen genomfördes under höstperioden, sedan närmare vintern, tillsätt organiskt material till jorden, sputta rötterna något;
  • om du på våren märker gamla löv på din daglilja, klipp av dem så att de inte stör tillväxten och utvecklingen av nya.

Rekommenderad: