Mjölk Med Jod För Gurkor: Top Dressing Recept. Sprutning Och Vattning. Växthus Och öppen Bearbetning. Proportioner. Hur Sprutas Gurkor Med Mjölk, Jod Och Tvål?

Innehållsförteckning:

Video: Mjölk Med Jod För Gurkor: Top Dressing Recept. Sprutning Och Vattning. Växthus Och öppen Bearbetning. Proportioner. Hur Sprutas Gurkor Med Mjölk, Jod Och Tvål?

Video: Mjölk Med Jod För Gurkor: Top Dressing Recept. Sprutning Och Vattning. Växthus Och öppen Bearbetning. Proportioner. Hur Sprutas Gurkor Med Mjölk, Jod Och Tvål?
Video: 8 POWERFUL HOMEMADE ROOTING HORMONES| Natural Rooting Stimulants for Gardening 2024, April
Mjölk Med Jod För Gurkor: Top Dressing Recept. Sprutning Och Vattning. Växthus Och öppen Bearbetning. Proportioner. Hur Sprutas Gurkor Med Mjölk, Jod Och Tvål?
Mjölk Med Jod För Gurkor: Top Dressing Recept. Sprutning Och Vattning. Växthus Och öppen Bearbetning. Proportioner. Hur Sprutas Gurkor Med Mjölk, Jod Och Tvål?
Anonim

Tanken att använda mjölk med jod för att mata gurkor först verkade otillräckligt produktiv för agronomer, men med tiden lyckades denna kombination bevisa dess effektivitet. Recept för spray- och bevattningsblandningar blev gradvis mer varierade, och de exakta proportionerna för växthus- och öppna fältbehandling möjliggjorde maximal effektivitet vid applicering av produkten.

Bild
Bild

Efter att ha bestämt dig för hur du använder formuleringar med mjölk, jod och tvål kan du enkelt lägga till en annan - helt naturlig - utfodringsmetod till din trädgårdens arsenal.

För- och nackdelar med att använda

Att använda en blandning av mjölk med jod för att vattna och spruta gurkor har många fördelar jämfört med andra typer av förband.

Bild
Bild

Genom att kombinera de ingredienser som är tillgängliga för alla kan följande uppnås

  1. Påskynda tillväxten av grönsaksgrödor . Gröna efter sådan matning växer mer aktivt, piskorna blir starkare. Avkastningen ökar också.
  2. Ge upp kemiskt gödningsmedel . Skörden är miljövänlig, hälsosam och säker.
  3. Skydda växter från farliga svampsjukdomar . Läkemedlet är effektivt i kampen mot mjöldagg och vissa andra typer av infektioner.
  4. Öka växternas immunförsvar .
  5. Fyll på tillgången på spårämnen och vitaminer , nödvändig för framgångsrik odling av gurkor.
  6. Desinficera plantmaterialet . Blandningens antiseptiska egenskaper uppnås genom produktion av aktivt syre.
  7. Minska kostnaden för att köpa gödselmedel . Det finns ingredienser för sådan utfodring i nästan alla hem, de är billiga.
Bild
Bild

Fördelarna tack vare vilken mjölk med jod började användas överallt är uppenbara. Men en sådan blandning har sina nackdelar. Jodångor, om de används felaktigt, kan vara skadliga för människors hälsa. I växthus och hotbeds är det nödvändigt att utföra bearbetning och vidta skyddsåtgärder.

Bild
Bild

En överdosering av jod kan också påverka växter negativt, leda till vissnande av skott, krökning av frukter.

Frö blötläggning

Det är bättre att förbereda en komposition för desinfektion av plantmaterial baserat på mjölkvassle . I detta fall blir blandningens desinfektionseffekt mer effektiv. Blandning med mjölk, jod bildar aktivt syre, förstör patogener av bakterieinfektioner och svamppatogener. Du kan späda lösningen korrekt och strikt följa proportionerna. Blandningen framställs enligt följande:

  • 500 ml mjölkvassle eller mjölk tas per liter vatten;
  • 1 droppe jod tillsätts till lösningen;
  • alla ingredienser blandas noggrant;
  • gurkafrön doppas i lösningen i 6-8 timmar, tas sedan bort, överförs till marken utan att torka.
Bild
Bild

Marken i trädgården eller i behållare bör också desinficeras. I detta fall tillsätts 15 droppar 5% jodlösning och 1 liter mjölk till 10 liter vatten. Denna försiktighetsåtgärd kommer att förhindra förekomst av svampinfektioner på grund av markförorening.

Topp dressing recept

Du kan bara mata gurkorna med jod-mjölklösningar bara om om du noggrant väljer ett recept med hänsyn till växtsäsongens egenskaper, växternas behov för specifika mineraler . För beredning av blandningar kan du använda sur eller helmjölk med ett minimalt fettinnehåll. Serumformuleringsalternativ finns också.

Proportionerna är också mycket viktiga när man förbereder gödningsmedlet. Mejeriprodukter måste spädas med vatten. Vanligtvis är andelen 1: 5 eller 1:10. Vattning utförs på bladet eller vid roten, beroende på befruktningens syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under buskarna själva matas inte plantor och vuxna växter - det är bättre att göra ett spår inom en radie på 10-15 cm runt omkretsen och sedan fördela blandningen inuti den.

Det är ofta inte nödvändigt att vattna gurkor med en sådan komposition . Du kan göra förebyggande rot- eller bladmatning oplanerad, om grönsaker växer dåligt fördröjs blomningen. Det är bättre att gödsla unga gurka buskar jämnt, med jämna mellanrum, för att inte överskrida dosen näringsämnen.

Med jäst

Det klassiska receptet för att mata med lösningen i marken eller på bladen är gjord på bakersjäst i briketter. Denna ingrediens i en mängd av 25–35 g blandas med uppvärmd mjölk med låg fetthalt och 1 msk. l. strösocker. Den resulterande blandningen lämnas för att aktivera fermenteringsprocessen under en period av 3 till 5 timmar. Sedan läggs följande till i kompositionen:

  • 1 liter mjölk;
  • 2 msk. l. träaska, krossad i damm;
  • 5-7 droppar jod.
Bild
Bild

Alla ingredienser blandas i den visade sekvensen . Ask i toppdressing fungerar som ett element som ersätter förlusten av kalcium som uppstår i mjölk under jäsningen av toppdressingen. Näringsblandningen är mycket koncentrerad, mer lämplig för användning i det öppna fältet, där risken för kemiska brännskador minskar.

Med urea

Urea är ett användbart gödningsmedel som hjälper till att fylla på bristen på mineraler i gurkor när bruna eller gula fläckar visas på bladen … Komplex befruktning med mjölk, urea och jod kommer att vara särskilt användbart för växter under blomning och äggstockbildning. Lösningen bereds genom tillsats av hjälpingredienser i proportion till 10 liter vatten. Kommer att behöva :

  • mjölk - 2 l;
  • urea - 4 msk. l.;
  • jod - 20 droppar i 5% koncentration;
  • bakpulver - 1 msk. l.
Bild
Bild

Alla komponenter blandas noggrant. Kompositionen används i bladdressing, med sprutning på arket. Det är inte värt att hälla blandningen direkt på rötterna. Produkten sprutas från en trädgårdsspruta, med särskild uppmärksamhet på bildande äggstockar och blomknoppar.

Pollinerande insekter kommer inte att avskräcks av naturliga ingredienser.

Med lysande grönt

Formuleringar av dressingar med kefir eller surmjölk, vassle är särskilt rika på användbara ämnen. Det är därför de används högst 3 gånger under säsongen. För 10 liter vatten behöver du följande mängd ytterligare ingredienser när du förbereder lösningen:

  • 20 droppar jod;
  • 2 liter mjölksyraprodukter;
  • 50 g urea.

Alla ingredienser blandas noggrant tills de är helt upplösta i vatten. För 1 gurkbuske används 500 ml av den färdiga kompositionen. Om joden är över kan en liknande toppdressing tillagas med lysande grönt. Det tillsätts till 2 liter mjölkvassle i en volym av 1 flaska i 10 ml. Denna mängd ingredienser späds ut med 8 liter vatten.

Bild
Bild

Sprutning mot sjukdomar

Behandling och skydd av växter mot svampsjukdomar, virusinfektioner med mjölk-jodblandning utförs uteslutande på bladet . Du kan spraya gurkor med formuleringar med tillsats av andra desinfektionsmedel.

Bild
Bild

I varje fall är det viktigt att noga observera dosering och förhållande av ingredienser, följ de detaljerade steg-för-steg-instruktionerna.

I de flesta fall räcker det inte med att strö lösningen ovanpå gurkan eller bladen. Mer seriöst skydd kommer att krävas. Om tecken på svampinfektion eller virussjukdom upptäcks bör både bladets yttre och inre ytor behandlas. För förebyggande ändamål räcker det med allmän sprutning av blandningen. Mejeriprodukter bildar en lufttät film på ytan av skotten, och syrorna i dem ger bildandet av en miljö som är destruktiv för mikroorganismer.

Bild
Bild

Peroxidlösning

Med sen röda, en sjukdom som är extremt farlig för gurkor, kommer jod ensamt i kombination med mjölk inte att räcka . Det orsakande medlet för denna infektion kan bara övervinnas med en mer kraftfull antiseptisk effekt. Dessutom måste lösningen beredas på fermenterad mjölk: med yoghurt, vassle. Detta kommer att göra resultatet ännu mer imponerande. Det är vanligt att tillsätta 10 liter vatten:

  • 1 liter jästa mjölkprodukter;
  • 25 ml väteperoxid;
  • 40 droppar 5% jodlösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den resulterande blandningen sprutas över bladens yta, rotzonen behandlas med den. Som en förebyggande åtgärd kan du upprepa proceduren varje månad. Under behandlingsperioden utförs omsprutning av gurkor som drabbats av senblåsning 1 gång på 7-10 dagar.

Sammansättning med tvätttvål

Kampen mot svampinfektioner görs med en koncentrerad lösning. Det framställs på grundval av upplösning av ingredienserna i 10 liter vatten. Kommer att behöva :

  • 30 droppar jod;
  • 1 liter mjölk;
  • 1/5 bar krossad tvätttvål.
Bild
Bild

För att förbereda blandningen som används för sprutning tas varmt vatten - tvålen löser sig bättre i den . Därefter kyls den resulterande basen, kombinerad med mjölk. Jod tillsätts sist. Det är bäst att blanda utomhus för att undvika inandning av kemiska ångor med hög koncentration.

Bild
Bild

Tvätttvål i denna komposition har inga antiseptiska egenskaper. Det är nödvändigt för att säkerställa att lösningen lägger sig ganska effektivt på gurkblad och fransar. Jod ger en antiseptisk effekt, dödar virus och bakterier. Den färdiga lösningen kräver omedelbar applicering; den behöver inte åldras eller lagras. Det är bättre att spraya inte bara alla skott, utan också jorden runt dem.

Borsyra lösning

Vid senbrist och andra svampinfektioner kan växter skyddas mot infektion eller behandlas med en speciell lösning . Den bereds i 2 steg. I det första steget blandas 2 kg pulveriserad aska i varmt vatten i en volym på 8 liter. Den resulterande kompositionen kyls. Anslut sedan till:

  • 1 liter surmjölk eller vassle;
  • 10 ml jod;
  • 15 g borsyra (1, 5 påsar).
Bild
Bild

Blandningen infunderas i 10 timmar. Sedan späds det i ett förhållande av 1:10, den resulterande kompositionen används inom ramen för rotbehandling.

Gurkbearbetningstips

Det är värt att överväga att formuleringar med ren mjölk vanligtvis används för att mata planteringar . Fermenterade mjölkprodukter används oftast i de fall sjukdomar eller skadedjur bekämpas. Som gödningsmedel för gurkor används toppdressing, applicerad med blad eller under roten, under blomning och fruktning.

Bild
Bild

I ett växthus av polykarbonat, ett växthus, är det bättre att använda svagare lösningar än i öppen mark - för att undvika brännskador.

Vi listar de grundläggande reglerna för bearbetning av gurkplanteringar

  1. Toppdressing appliceras efter vattning, på fuktig mark. Detta förhindrar rotbrännskador.
  2. Upprepning av proceduren rekommenderas var 14: e dag.
  3. Bearbetningen utförs vid atmosfärstemperaturer från +16 till +18 grader Celsius.
  4. Att välja sprayning bör vara grumliga dagar eller timmar då växterna inte utsätts för direkt solljus.
  5. Det är bättre att spraya blandningen genom en sprayflaska. Ju mindre droppar, desto bättre blir effekten.
  6. De bästa resultaten från utfodring observeras i juli-augusti, efter bildandet av äggstockarna.
  7. Det är mycket viktigt att följa befruktningsschemat. Den första rotvattningen utförs 14 dagar efter groning. Lösningen görs svagt koncentrerad. De efterföljande utförs varannan vecka, med omväxlande bladdressing och vattning.
  8. Lägg till andra ingredienser med omsorg. Till exempel kommer överskott av bor att leda till bladnekros och fruktdeformation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa reglerna kan du uppnå utmärkta resultat när du använder naturligt gödningsmedel för gurkor baserade på mjölk och jod.

Rekommenderad: