Daylily Gul (29 Foton): Tidig Krasodnev Citrongul Och Daylily Brun-gul, Dvärg Underdimensionerad Och Andra Arter Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Daylily Gul (29 Foton): Tidig Krasodnev Citrongul Och Daylily Brun-gul, Dvärg Underdimensionerad Och Andra Arter Och Sorter

Video: Daylily Gul (29 Foton): Tidig Krasodnev Citrongul Och Daylily Brun-gul, Dvärg Underdimensionerad Och Andra Arter Och Sorter
Video: жёлтые лилейники ( yellow daylilies ) 2024, Maj
Daylily Gul (29 Foton): Tidig Krasodnev Citrongul Och Daylily Brun-gul, Dvärg Underdimensionerad Och Andra Arter Och Sorter
Daylily Gul (29 Foton): Tidig Krasodnev Citrongul Och Daylily Brun-gul, Dvärg Underdimensionerad Och Andra Arter Och Sorter
Anonim

Den gula dagliljan är en av de mest populära arterna i ryska sommarstugor. När de blommar blir dess kronblad en slående touch i alla landskap, kontrasterar med andra livfulla blommor och fyller trädgården med en ännu mer solig och sommarstämning. Sant, till Varje blomma kan tillfredsställa med sin skönhet bara en dag om året, för vilken kulturen kallades "krasodnev ", men för dagens skull är trädgårdsmästare redo att göra allt för att odla denna fantastiska växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa arterna och sorterna

Daylily gul

Kulturen är en buske upp till 1 m hög, bildad av vackra tunna xiphoid-krökta blad. Dagliljor med gula kronblad är både vilda och hybrid, dess sorter har sina egna skillnader och egenskaper och används för att skapa en fantastisk skönhet i blomsterarrangemang. Dessutom förlorar denna art inte sin dekorativa effekt förrän på vintern.

Blomning är möjlig från det tredje decenniet i maj till andra halvan av augusti . Dagsljuset för en blomma varar från 7 till 21 timmar, varefter den inte längre blommar. Peduncle bildar upp till 20 knoppar. På en dag brukar 1-2 knoppar blomma, i sällsynta fall tre blommor samtidigt.

Förtorkade blommor faller av på ett par dagar och försämrar därför inte växtens skönhet.

Bild
Bild

Citron gul

Denna art kännetecknas av sin stora storlek - upp till 105 cm. Den blommar praktfullt på försommaren, kronbladen är målade i en citronskugga. Det kännetecknas av köttiga rötter och ett stort antal linjära löv . Blommorna är stora, knoppen överst är lila-svart. Peduncle är vanligtvis något längre än bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brungult

Denna buske är upp till 1 m hög och de gula kronbladen har en imponerande tegelton. Denna art är uppskattad för sin opretentiösa vård, den slår snabbt rot på en ny plats och är likgiltig för skuggning . Den har många frottévarianter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Middendorf

Detta är en dvärgart, vars storlek inte överstiger 60 cm. De gulorange blommorna har en mycket ljus, rik doft . Blomningen är lång, och även om varje knopp bara blommar under en dag, finns det så många av dem att denna skönhet kan observeras fram till augusti. Blommans diameter - 11 cm, längd - 9 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Fördelen med dagliljan är inte bara i dess dekorativitet och opretentiöshet för växande förhållanden, utan också i dess förmåga att minska antalet ogräs i rabatten. Dess välutvecklade rhizom bildar snabbt skott, den gröna massan stängs gradvis och förhindrar tillväxt av ogräs. Utan att transplantera på ett ställe växer kulturen i 10 år.

Denna art känner sig bekväm i alla näringsämnen . Den mest lämpliga är en tung jord med ett humusinnehåll. Om jorden är för dålig, späds den med kompost blandad med sand, torv och mineralgödsel. Men det är bättre att vägra att plantera i lera eller sandjord, eftersom lera inte dränerar fukt, och sand, tvärtom, passerar det för bra, det vill säga att växten lider av överskott eller brist på fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet hänvisar denna art till ljusälskande, men liten skuggning kommer inte att skrämma växten, även om blomningen kan försvagas något. Om det inte finns tillräckligt med utrymme för plantering kan du placera plantorna i behållare. Planteringsproceduren är följande.

  1. Gräva ett planteringshål. Tänk på att en liten planta snart kommer att bli en spretig buske som mäter 50-70 cm i omkrets. Med tanke på dessa funktioner väljer du gropens diameter. Rekommenderat djup är 30 cm. Om landet är fattigt, görs djupet djupare och gropen fylls med en speciell näringsblandning.
  2. Häll en blandning av humus, sand och torv i det förberedda hålet. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att kalium och fosfor läggs till i kompositionen.
  3. Lossa försiktigt jorden från plantan och skölj. Om torra eller skadade fragment av rotsystemet märks måste de avlägsnas och de skurna platserna måste behandlas med aska. Du bör också eliminera dåliga löv och förkorta resten.
  4. Sänk plantan i hålet och sprid försiktigt rötterna över ytan så att de sitter tätt mot marken.
  5. Fyll det lediga utrymmet med den beredda blandningen, men inte helt.
  6. Komprimera jorden nära rötterna och fukta planteringsplatsen rikligt genom att hälla vatten till brädden.
  7. Fyll hålet till slutet med den återstående blandningen.
  8. Lägg till ett lager torv eller humus som mulch 1, 5-2 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ta ytterligare råd från trädgårdsmästare för att plantera en gul daglilja

  • Den mest gynnsamma tiden för plantering är maj eller augusti. Om plantering utförs mellan dessa månader är det bättre att utföra proceduren på en sval dag. Att plantera för sent är inte tillåtet, eftersom den unga växten inte hinner anpassa sig till nya förhållanden före frost och kan dö.
  • När planteringsgropen fuktas under plantering och vatten omedelbart absorberas i detta ögonblick, rekommenderas att lägga till torr jord till gropen, återigen komprimera jorden runt plantan och upprepa vattning.
  • Lågväxande sorter placeras på ett avstånd av 60-70 cm från varandra, högre arter planteras på ett avstånd av 1 m. Ett sådant schema kommer att säkerställa hela utvecklingen av varje prov.
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Även en nybörjare trädgårdsmästare kan hantera dagvård utan problem. Att växa upp består av vissa stadier.

Vattning

Den gula dagliljan gillar inte frekvent och ytlig vattning. Befuktning rekommenderas endast under torra perioder. Vattning måste göras vid roten så att fukt ansamlas i marken. Droppar ska inte få falla på blommor, annars kommer de snabbt att få ett oestetiskt utseende.

Bild
Bild

Toppdressing

Grödan behöver befruktning tidigt på våren under återväxten av unga lövverk. Kvävehaltiga blandningar är lämpliga som tilläggsmedel. Torra kompositioner måste spridas mellan planteringarna och repareras och vattnas sedan väl.

En annan toppdressing behövs en månad efter blomningens topp, innan knopparna läggs . Under denna period är fosfor-kaliummedel lämpliga, vilket bidrar till tillväxt och frodig blomning för nästa år.

Du bör också veta att äldre exemplar drar ut fler näringsämnen från marken, och därför behöver fler utfodring av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

När blomningen är över bör skotten tas bort. Vid grumligt väder ackumulerar blommorna fukt och kan inte falla av sig själva, så de behöver också hjälp. Före vintern är det vanligt att skära av antennen, och de unga bladen måste lämnas.

Bild
Bild

Lossning och mulching

Kulturen känns mer bekväm under ett lager av mulch. Du kan täcka med fint flis, krossad bark eller torra torv . Det är bättre att inte använda färskt sågspån för detta. Om mulch från flis används ska marken lämnas öppen vid basen så att framtida skott kan utvecklas fritt. Den mest gynnsamma multen är torv, kantad med ett lager av 2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den vanligaste sjukdomen för den presenterade arten är rotkrage. Sjukdomen kan döda busken. Orsaken är vattentätning av jorden. Under påverkan av sjukdomen mjuknar bladen och täcks av gula fläckar. Efter att ha märkt de första symtomen är det nödvändigt att gräva ut busken, ta bort alla infekterade delar med en vass kniv och bearbeta de skurna platserna med en lösning av kaliumpermanganat. Därefter torkas det drabbade exemplaret och planteras på en ny plats.

Av insekterna älskar liljemyggan mest av allt att äta på växten . Dess larver föredrar att mata på vävnaden hos blomknoppar. Under skadedjurets destruktiva inflytande försämras kronbladen och förlorar sitt vackra utseende.

Alla knoppar som påverkas av insekter måste elimineras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Den gula dagliljan, planterad bredvid trädgårdsbänken, ser väldigt vacker ut. Dess behagliga doft gör att du kan koppla av och njuta av stunderna av avkoppling. Om detta är en lågväxande sort, så är den perfekt för att dekorera en alpin bild . Citrongula vyer är spektakulära mot bakgrund av byggnadens mörka eller röda väggar.

Bild
Bild

Du kan rama in trädgårdsgränden med gula blommor . Denna buske ser ut som en fontän med "skjutande" jetstrålar, så den kommer harmoniskt att passa in i trädgårdsdesignen när du dekorerar en konstgjord reservoar.

Det är sant att man bör komma ihåg att kulturen inte tål vattentäppning.

Bild
Bild

Dessa blommor går bra i en rabatt med hosta, phlox, iris och liljor . Kulturen är lämplig för enskilda och kollektiva planteringar, ser vacker ut med buskar i bakgrunden och harmoniserar bra med stora perenner. Det är också möjligt att använda den för att dekorera en rabatka på upplysta och halvskuggade platser.

Rekommenderad: