Lila Morgonhärlighet (31 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter "Star Waltz" Och "Knowlians Black", En Blandning Av Färger "Paradise Stars"

Innehållsförteckning:

Video: Lila Morgonhärlighet (31 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter "Star Waltz" Och "Knowlians Black", En Blandning Av Färger "Paradise Stars"

Video: Lila Morgonhärlighet (31 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter
Video: Piet Oudolf Skärholmens perennpark - perennernas park skapad av Stefan Mattson och Piet Oudolf 2024, April
Lila Morgonhärlighet (31 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter "Star Waltz" Och "Knowlians Black", En Blandning Av Färger "Paradise Stars"
Lila Morgonhärlighet (31 Bilder): Plantering Och Vård Av En Blomma, Sorter "Star Waltz" Och "Knowlians Black", En Blandning Av Färger "Paradise Stars"
Anonim

Med hjälp av denna vackra växt kan du dekorera inte bara personliga tomter, utan också balkonger eller loggior i lägenheter. Ipomoea kräver praktiskt taget ingen särskild vård, men den växer ganska snabbt. Under hela säsongen kan hon glädja sina ägare med ljusa färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ipomoea lila tillhör familjen bindweed, som har mer än 430 arter. I naturen kan du hitta en mängd olika växter, som kan vara buskiga och örtartade, och i form av vinstockar. Bland dem är det värt att notera mer än 20 arter som används av trädgårdsmästare hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma, det vill säga i Syd- eller Centralamerika, växer morgonens ära nästan överallt. Detta är en flerårig vinstock med ganska långa skott som kan bli upp till sju meter på sommaren. Men i vårt land denna vackra växt anses vara enårig.

Denna växt är bland annat giftig, så barn måste vara mer försiktiga med den.

Många kallar denna blomma för morgonglödet eller tidig fågel. Detta namn gavs som ett resultat av det faktum att Ipomoea blommor blommar bara på morgonen, med de första solstrålarna, och efter middagstid bleknar de gradvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom långa stjälkar har morning glory ganska vackra blad, som i sin form är lite som hjärtan med pilar. De har en kant på ytan. I bladaxlarna på stora ben kan du se vackra trattformade blommor, som ofta jämförs med en grammofon. De är upp till sju centimeter i diameter. Det beror mycket på typen av växt.

Färgen på morgondagens ära är ganska varierad - från ljusrosa till mörklila. Inuti blomman har den i alla fall en vit fläck. Blomningen börjar i början av sommaren och slutar först när frost uppstår. I stället för blomman bildas en liten låda med flera stora frön. Om de inte samlas in kan de sås på egen hand och nästa år med vårens början - gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag, bland de många arterna av denna växt, är det värt att notera den mest populära, till exempel "Knowlians svart" eller en blandning av färger "Paradise Stars"

Knowlian's Black . Denna sort kännetecknas av ett överflöd av blommor. Skott kan växa upp till två och en halv meter. Var och en av dem har djuplila blommor med ett rosa centrum. På avstånd verkar de svarta.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Star Waltz ". Höjden på skotten av denna mängd morgonhärlighet når tre meter. Ett stort antal stora blommor med olika färger placeras på dem. Den kan odlas både utomhus och på balkonger eller verandor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Paradise Stars ". Denna växt kännetecknas av långa skott som är mer än tre meter långa. På dem finns det enstaka stora blommor i olika färger och olika i dubbelhet. Blommans diameter når 8 centimeter. Denna morgon blommar härlighet från början av sommaren till den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Denna växt har en vana att öppna när solen kommer upp och stänga på natten. Därför måste den planteras på platser där det är mycket ljus, så att den kan glädjas åt sin blomning så länge som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, efter att ha planterat en växt i halvskugga, kommer dess blommor omedelbart att tappa sin ljusstyrka, och deras antal kan också minska något. Det är bäst att plantera Ipomoea på södra sidan, där det är mycket ljus.

En sådan växt älskar värme mer än kyla . Till exempel, med den minsta frosten, kommer morgonens ära att dö omedelbart. Därför, med början av kallt väder, måste det tas bort, eller det kan transplanteras till ett rum där temperaturen kommer att vara över fem grader. Och med vårens början kan Ipomoea användas för sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering och avel

Ipomoea kan förökas på olika sätt - med hjälp av frön och sticklingar . Det andra alternativet används sällan. För att utföra reproduktion på detta sätt är det nödvändigt att klippa sticklingar upp till 18 centimeter långa. De måste ha två internoder. Därefter måste du ta bort alla blad från botten och sedan lägga dem i en behållare med vatten. På bokstavligen tre eller fyra dagar kommer rötterna att dyka upp. Omedelbart efter det kan de transplanteras direkt i marken. Efter två veckor kommer de unga plantorna att rota helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning med frön anses dock vara det enklaste alternativet . De skördas på hösten och torkas sedan. De kan lagras i tre år. Innan de planteras måste fröna blötläggas i 24 timmar. Efter det kan de sås i separata krukor, flera bitar åt gången. Djupet bör inte överstiga tre centimeter. Marken måste fuktas något. Ovanifrån kan behållaren med växten täckas med folie eller glas, och sedan måste den placeras på en varm plats.

Varje dag måste filmen öppnas i några minuter för luftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första skotten bör visas om bara två veckor. När tre eller fyra blad dyker upp kan du dyka unga plantor antingen i öppen mark eller i lite större blomkrukor. I det första fallet planteras morning glory inte tjockare än 25 centimeter. Dessutom, när den växer till 18 centimeter, kan du installera stöd.

Det finns ett annat alternativ för reproduktion av morning glory, och det består i att plantera frön direkt i öppen mark . Som i den tidigare versionen måste de blötläggas i vatten. Det är nödvändigt att så dem när jorden är väl uppvärmd. När skottens tillväxt är lika med 15 centimeter är det absolut nödvändigt att nypa toppen. Så morning glory kan ge många sidoskott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Morning glory -vården omfattar flera steg. Var och en av dem har sin egen betydelse.

Jord och gödsling

Om växten odlas i blomkrukor kan jorden köpas i vilken blomsterbutik som helst. När morgonhärden planteras direkt i marken, måste landet vara näringsrikt och kväverikt och också ha en liten surhet.

Förutom, det är absolut nödvändigt att applicera en viss mängd gödselmedel . De måste tas in omedelbart innan avstigning i öppen mark. Till att börja med bör det vara kväveutfodring, men i mycket små mängder. Sedan kalium och fosfor, de måste spridas direkt under busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Morning glory kommer att kännas mycket bättre i en fuktig miljö än i en torr miljö.

Att vattna denna växt måste vara måttlig så att dess rötter inte skakar. Men under för varm säsong kan växten också dö. Därför är det nödvändigt att se till att jorden alltid är tillräckligt fuktig . Därför, när växten inte får rätt fukt, särskilt på sommaren, kan den sprutas med en konventionell sprayflaska. Detta måste göras ganska noggrant så att det inte kommer fukt på knopparna eller blommorna.

Bild
Bild

Under tillväxtperioden, när morgonens ära börjar bygga upp sin gröna massa, bör vattningen vara lite oftare och mer. Och när växten börjar blomma bör vattningen gradvis minskas. För att jorden inte ska torka ut kan du täcka den.

På hösten bör vattningen minskas. Det bör göras endast när det är nödvändigt, när bladen "hänger".

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar i morgonens ära är ganska vanliga, eftersom blomman är ganska svag. Därför är det särskilt nödvändigt att se till att alla vårdregler följs. Men i vissa fall kan växten bli sjuk.

  • Mjuk röta . I detta fall påverkas morgonens härlighets stjälk. Den enda vägen ut ur denna situation är att helt ta bort växten från rabatten. Dessutom måste den dras ut tillsammans med rötterna och sedan vara säker på att brinna.
  • Vit rost . Växten blir omedelbart täckt med runda fläckar, som bland annat blommar. I detta fall är det absolut nödvändigt att behandla växten med Fitosporin.
  • Antraknos . Denna sjukdom uppträder som regel på grund av felaktig vattning eller för långa regn. I det här fallet utvecklas svampen ganska snabbt. Det är inte så svårt att se honom. Små fläckar visas på växten, som är bruna i färgen. Efter en viss period ökar de betydligt i storlek. Av denna anledning dör bladen helt. I det här fallet måste du först bli av med dem och sedan behandla inte bara växten utan också jorden nära den med en fungicid.
  • Stam- eller rotrot . Om morning glory blir infekterad med en sådan sjukdom, måste växten tas bort helt och sedan brännas så att infektionen inte kan spridas.
  • Svart ruttna . På en växt med en sådan sjukdom visas svarta fläckar. Samtidigt släpps en rosa uppslamning från dem. För att bli av med det är det nödvändigt att behandla hela växten med speciella preparat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men skadedjur för denna växt är helt inte skrämmande, eftersom det är giftigt . Det enda att vara försiktig med är bladlöss eller spindelmider. Du kan bli av med dem med hjälp av speciella kemikalier, eller du kan prova att använda några folkmedicin. Men deras användning är endast möjlig i ett tidigt skede.

Bearbetningen utförs antingen med en infusion av vitlök eller med en lösning gjord av enkel tvål.

Sammanfattningsvis kan vi säga det denna ovanliga växt kan odlas även av en oerfaren person . Det viktigaste är att följa alla regler för att ta hand om det, och också lära sig att dekorera ditt hem eller sommarstuga med denna lockiga blomma.

Rekommenderad: