Clematis I Sibirien (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Sibirisk Klematis. Sorter Och Urval. Hur Växer Och övervinner Clematis?

Innehållsförteckning:

Video: Clematis I Sibirien (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Sibirisk Klematis. Sorter Och Urval. Hur Växer Och övervinner Clematis?

Video: Clematis I Sibirien (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Sibirisk Klematis. Sorter Och Urval. Hur Växer Och övervinner Clematis?
Video: Клематисы 'Рогучи' | www.gardencrossings.com 2024, April
Clematis I Sibirien (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Sibirisk Klematis. Sorter Och Urval. Hur Växer Och övervinner Clematis?
Clematis I Sibirien (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Sibirisk Klematis. Sorter Och Urval. Hur Växer Och övervinner Clematis?
Anonim

Idag finns det mer än 300 sorter av en växt som clematis. Det enda som förenar dem är att alla sorter kan hänföras till familjen smörblommor . Dessutom är huvudfunktionen hos dessa växter mångfalden av deras nyanser, vilket gör det möjligt att använda klematis i landskapsdesignen på en webbplats.

Bild
Bild

Olika sorter

Alla anser subtropen på norra halvklotet vara den naturliga livsmiljön för klematis. Detta innebär att de kan odlas även i regionerna i Sibirien. De fick sitt namn från ordet Klema, givet till alla växter som klättrar. Dessutom har de många fler namn, bland vilka du kan hitta clematis eller vortesvin.

Clematis kan ha en mängd olika former. Dessa är buskar och halvbuskar, liksom örtodlingar . När det gäller den första av dem är de ganska kraftfulla stjälkar som lätt överlever vinterperioden, även utan beskärning.

Halvbuskar består oftast av två delar samtidigt . Den övre delen av clematis dör varje säsong, och den nedanför är alltid orörlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

De örtiga vinstockarna dör helt när de blommar . Nya vinstockar dyker upp bara på våren.

Dessutom är rotsystemet hos dessa växter av två typer. En av dem kallas pivot. Hon tål inte några transplantationer, så sätena väljs ganska noga. Det andra kallas fibröst; clematis med sådana rötter är perfekta för att växa i kalla klimat.

För att odla härdade klematis i Sibirien är det nödvändigt att välja vinterhärdiga sorter. Det vill säga de som inte är rädda för hårda vintrar och som också kan blomma snabbt på en mycket kort sommarperiod. Det är absolut nödvändigt att uppmärksamma hybridsorter som är speciellt uppfödda för kalla förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis -sorter kan odlas i Sibirien, som tillhör den andra och tredje beskärningsgruppen . Växter i den andra gruppen kan blomma både på unga grenar och på skott som är kvar från förra året. Det enda som kommer att krävas är att beskära dem då och då.

Clematis, som tillhör den tredje gruppen, är örtartade vinstockar .… De blommar bara på unga skott. De måste dock täckas noggrant vid allvarliga frost. Det är värt att överväga mer detaljerat de vanligaste sorterna av klematis, som med rätta kan kallas sibirisk.

Elegi

Detta är en växt som mest kan hänföras till den tredje beskärningsgruppen. Lianor av denna typ av klematis kan växa i Sibirien upp till 3,5 meter. Blomningen varar nästan hela sommaren, dessutom är den väldigt vacker och riklig . Blommor har en lila nyans, deras diameter är 13 centimeter.

Bild
Bild

Luther Burbank

Finns också i den tredje beskärningsgruppen. Denna sort är ganska frostbeständig. Dess vinstockar växer upp till 2,5 meter och lila blommor kan bli upp till 25 centimeter i diameter. Blomningen varar från början av sommaren och slutar endast i början av hösten.

Bild
Bild

Anastasia Anisimova

Denna växt är en buske på vilken mer än 18 skott bildas, vinstockarnas längd når en och en halv meter. Fina blå blommor kan vara upp till 12 centimeter i diameter. Blomningen varar hela sommaren.

Bild
Bild

Presidenten

Detta är en mycket effektiv klematis som måste fästas på stödet. Vinrankor hos en vuxen växt kan växa upp till 2,5 meter. Blå blommor kan vara upp till 14 centimeter i diameter. Denna sort av klematis är lämplig för att dekorera valv och arbors.

Bild
Bild

Fröken Bateman

Det är en buske med vinstockar, vars längd når 2,5 meter. De snövita blommorna kan bli upp till 14 centimeter i diameter.

Bild
Bild

Fru Cholmondeli

Detta är en ganska stor klematis . Vinstockarnas längd är inom 3 meter. Blommorna är också stora; med en lila eller blå nyans. De når 17 centimeter i diameter.

Bild
Bild

Madame le Cultre

Avser frostbeständiga sorter, men behöver fortfarande åtminstone delvis beskärning. Lianas växer upp till tre meter, på dem kan du se ett stort antal blommor i en snövit nyans.

Bild
Bild

Warszawas natt

Detta är en mycket vacker clematis, som ofta används för att dekorera lusthus eller valv . Den uppföddes av en polsk uppfödare, men trots detta har den motståndskraft mot svåra frost, vilket gör det möjligt att odla den i Sibirien. Blommorna är ljusröda, nästan vinröda.

Bild
Bild

Dr Ruppel

Detta är en av de mest opretentiösa sorterna som växer ganska snabbt. Dess blommor är mycket stora med rosa kronblad och ljusa spetsar.

Bild
Bild

Den grå fågeln

Denna klematis tillhör buskar . Höjden på vinstockarna når tre meter, och de har också en mycket intressant brunröd nyans. Blommorna är lila i färgen. Om du tittar på busken från sidan, liknar den en fågel, vilket fick väljarna till ett sådant namn.

Bild
Bild

Victoria

Detta är en ganska stor klematis som föddes utomlands. Vinrankorna i denna växt är långa, upp till 4 meter. På en buske kan det finnas mer än 20 vinstockar täckta med ljusa lila blommor. Perfekt för odling i kalla områden i Sibirien.

Bild
Bild

Hoppas

Den skiljer sig från andra klematis i sin lila-rosa nyans av blommor. De ligger på 3-meters vinstockar. Blomningen börjar i början av sommaren och slutar med början av den första frosten.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Det här är de två viktigaste processerna som du behöver bekanta dig med mer detaljerat.

Landning

Efter att du själv har valt den mängd klematis du gillar måste du ta hand om att plantera den i marken. Detta bör tas på största allvar. Platsen ska vara solig och skyddad från vinden . Faktum är att där det finns mycket skugga kommer clematis att utvecklas för långsamt eller till och med dö. Dessutom bör du inte plantera plantor i låglandet, eftersom kall luft samlas där, liksom fukt, vilket har en dålig effekt på deras utveckling.

Det är absolut nödvändigt att se till att jorden är av god kvalitet . Sandiga och leriga marker är lämpliga för plantering, dessutom är de väl lossade. I det sibiriska territoriet har clematis vuxit i mer än 10 år utan transplantation.

Det är bäst att plantera unga buskar på våren-från mitten av april till mitten av maj. Vid denna tidpunkt har all snö redan smält och jorden kommer att värma upp bra. Om plantorna köps på hösten måste de begravas och strö med grangrenar; det är fortfarande värt att plantera dem på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du gräva ett hål. Dess djup bör vara minst 65 centimeter, och dess diameter bör vara upp till 70 centimeter . Längst ner är det nödvändigt att lägga ut dränering från trasiga tegel. Dess tjocklek bör inte vara mer än 15 centimeter.

Efter det måste du lägga till 20 kilo humus, 10 kilo torv, 10 kilo sand, 1 glas aska, ½ kopp benmjöl och ½ kopp superfosfat … Vidare, i mitten av gropen, måste du installera ett stöd och sedan fylla det upp till hälften med jord.

Du måste placera en planta ovanpå, sprida sina rötter väl och strö sedan över den med återstående jord. Om det finns mer än en planta bör avståndet mellan dem vara minst 1 meter . I detta fall kommer klematis att kunna ta emot den mängd sol som krävs.

Bild
Bild

Vård

För att dessa vackra växter ska kunna glädja alla så länge som möjligt är det nödvändigt att ge dem rätt vård

  1. Eftersom alla klematis är fuktälskande måste vattning göras ganska ofta. När allt kommer omkring bygger de mycket snabbt upp grön massa och bildar också ett stort antal blommor. Du måste vattna dessa växter en gång var sjunde dag, men du måste också se till att marken inte är för fuktig. Dessutom måste det komma ihåg att du måste vattna rikligt så att hela rotsystemet för klematis fuktas.
  2. Efter vattning måste marken runt busken lossas väl så att fukt inte avdunstar, och det finns inte heller för många ogräs.
  3. Dessutom måste du täcka all mark runt själva busken. Som mulch kan du lägga vanligt sågspån eller till och med humus. I det här fallet kommer mulch efter lossning att vara en utmärkt toppdressing.
  4. Eftersom clematis växer för aktivt, kommer det att behöva mycket gödsel. Därför bör utfodring göras regelbundet. Tidigt på våren är kvävegödsling bäst. När blomningen börjar kommer kaliumgödsel att behövas, när klematis bleknar kan du använda fosforgödsel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om clematis har skott från förra året, efter att växten har blommat helt, är det nödvändigt att ta bort alla skott, medan hampan lämnas minst 20 centimeter. Och glöm inte heller torra eller skadade skott. De måste tas bort regelbundet.

Förberedelse för övervintring

Även om klematis övervintrar bra, måste växten fortfarande täckas under frost . Du kan använda torv- eller grangrenar för detta och täcka det med snöfall ovanpå. Dessutom kan du dessutom täcka busken med en sköld av träskivor eller vanligt takmaterial. På våren måste allt detta tas bort, och marken runt busken ska lossas väl.

Bild
Bild

Fortplantning

En sådan process som odling av denna kultur är möjlig även i Sibirien. Detta kan göras på olika sätt, t.ex. sticklingar eller skiktning, eller helt enkelt dela busken . Men experter rekommenderar inte att man använder frön för reproduktion under kalla förhållanden. Alla odlade plantor är trots allt vilda och frostbeständiga.

Använda lager

Ett av de säkraste avelsalternativen är denna metod .… Med dess hjälp kan du samtidigt få många unga plantor av clematis -sorten du gillar. Förutom den kan användas både på hösten och våren.

För att få plantor är det nödvändigt att gräva ett inte för djupt spår nära en redan mogen buske. Du måste lägga de längsta och hälsosammaste skotten i den. Du kan fixa dem med häftklamrar och strö sedan försiktigt med ett lager jord medan du lämnar topparna på marken.

Bild
Bild

Ju längre skotten är, desto mer skikt får du. Vattna dem regelbundet. Efter ett år, när lagren är väl rotade, kan de lossas och planteras på en plats som valts i förväg.

Använda sticklingar

Skörd av sticklingar bör göras vid en tidpunkt då knopparna börjar blomma. Denna tid infaller i början av sommaren. Det är nödvändigt att välja sticklingar mitt i busken. Deras längd kan vara inom 10 centimeter. Var och en måste ha minst en knopp, samt 2 blad.

Efter skärning måste de placeras i en behållare med en tillväxtstimulator. Detta kommer att påskynda rottillväxtprocessen kraftigt. Sedan måste de planteras i ett substrat av sand och torv. De måste dessutom vattnas dagligen det är nödvändigt att hålla temperaturen inom +24 grader Celsius . Efter 30 dagar ska rötterna dyka upp, vilket innebär att plantorna är helt redo för plantering.

Bild
Bild

Dela busken

Denna typ av reproduktion är endast möjlig när växten är mer än 3-5 år gammal . För att göra en sektion av en buske måste den grävas upp helt och sedan måste flera delar separeras. Var och en av dem bör ha såväl rötter som bra skott. Efter det kan de planteras i förberedda gropar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Clematis är ganska skyddade växter, därför är de praktiskt taget inte mottagliga för sjukdomar. Den vanligaste bland dem anses dock vara en sjukdom som t.ex. vissna . Vid infektion vissnar bladen, blir svarta och faller sedan helt. För att slåss kan du använda Bordeauxblandning, eller strö över "Fundazol ".

När det gäller skadedjur kan nematoder, spindelkvalster och även den välkända bladlössen utgöra en fara för växter. Du kan bli av med de två sista med hjälp av specialdroger som säljs i specialbutiker. Men om det är en nematod måste växten brännas helt.

Bild
Bild

Möjliga svårigheter att växa

Det kommer att bli svårt att odla någon växt i den sibiriska regionen under naturliga förhållanden. Vintrarna är trots allt ganska kalla här, och inte alla klematisbuskar kan slå rot under sådana förhållanden. Det viktigaste är att korrekt närma sig valet av klematisvarianter, och glöm inte att täcka växten under en period med allvarliga frost, annars kan ömtålig klematis till och med dö.

Exempel inom landskapsdesign

Dessa klätterväxter är perfekta för att dekorera staket, lusthus och till och med sommarterrasser.

Bild
Bild

I trädgården

Clematis av olika sorter ser väldigt vackra ut tillsammans. Med deras hjälp kan du ordna en vacker plats för tedryck i trädgården. I mitten kan du sätta en bänk och ett litet bärbart bord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nära huset

Om du planterar klematis i hörnet av huset, så kommer det lätt att omsluta alla väggar om några år. Det kommer att se bra ut nästan året runt.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att växter som clematis är lämpliga inte bara för varma områden i landet, utan också för de där kraftiga frost härjar. Men för detta måste du ge dem rätt vård.

Rekommenderad: