Soffa (73 Bilder): Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Soffa, Hörn, Fashionabla Modeller Alice Och Från Ikea, Eurosofa -mekanism, Utan Rygg

Innehållsförteckning:

Video: Soffa (73 Bilder): Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Soffa, Hörn, Fashionabla Modeller Alice Och Från Ikea, Eurosofa -mekanism, Utan Rygg

Video: Soffa (73 Bilder): Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Soffa, Hörn, Fashionabla Modeller Alice Och Från Ikea, Eurosofa -mekanism, Utan Rygg
Video: Top 10 IKEA Sofas 2021 | Reviewing Our Favourite IKEA Sofa Models of the Year 2024, April
Soffa (73 Bilder): Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Soffa, Hörn, Fashionabla Modeller Alice Och Från Ikea, Eurosofa -mekanism, Utan Rygg
Soffa (73 Bilder): Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från En Soffa, Hörn, Fashionabla Modeller Alice Och Från Ikea, Eurosofa -mekanism, Utan Rygg
Anonim

Om du vill skapa en originalinredning med lätta anteckningar från aristokratin, bör du köpa en vacker och elegant soffa. Dessa inredningsartiklar är som regel små i storlek, vilket gör att de kan placeras inte bara i sovrummet eller vardagsrummet, utan också i en smal hall, loggia eller till och med i köket. Efter att ha läst den här artikeln kommer du att ta reda på vad en soffa är, förstå vilka typer av sådana möbler och modetrender.

Vad det är?

Soffasoffan är en mycket praktisk och bekväm uppfinning som har utmärkta prestandaegenskaper. Utåt liknar sådana möbler en liten soffa, kompletterad med en elegant rygg och armstöd.

Tror dock inte att soffan bara kan användas som en vacker sittplats. Många modeller kompletteras med vikbara sängar. Sådana sorter kan utrustas med högkvalitativa och bekväma ortopediska madrasser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en soffa, ottoman och soffa?

En soffa, en ottoman och en soffa är helt olika inredningsartiklar. För att förstå vad som är skillnaderna mellan dessa modeller är det nödvändigt att i detalj överväga egenskaperna hos var och en av dem.

Soffa

Soffan kan med säkerhet kallas en ljus representant för den turkiska smaken. För närvarande är sådana inredningsartiklar populära bland rika människor. Som regel har soffan en låg höjd. Rygg och armstöd i sådana möbler ligger på samma nivå. Baksidan är ett särdrag hos soffan. Det finns ingen sådan detalj i den ottomanska.

Det finns två typer av sådana fashionabla turkiska möbler:

  • Klassiska modeller . Sådana produkter är breda soffor utformade för avkoppling. De har inte viknings- eller utrullningsmekanismer.
  • Fällbara modeller . Dessa typer av soffor är mer kompakta. De har fällmekanismer och ytterligare förvaringssystem (lådor och sektioner).
Bild
Bild
Bild
Bild

Osmanska

Ottomanen är en mycket populär möbel i Asien. Där kompletteras den med vackra mattor eller brokiga kappor med kontrasterande broderi. För närvarande är ottomanen en bred och låg soffa.

De vanligaste typerna av denna originalmöbel är:

Modeller gjorda i form av en hög soffa utan rygg

Modeller där ryggstolen är upptagen av en liten sänggavel. Ofta är sådana sorter utrustade med armstöd

Ett särdrag hos den ottomanska är dess bredd. Sådana möbler kan användas både som sittplats och som en bekväm sovplats. Som regel har soffan (som soffan) inga vassa hörn. Sådana produkter är särskilt relevanta om små barn bor i huset. Den ottomanska får inte träffas och skadas av misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Soffa

Snygga soffor kännetecknas av sin intressanta design. Tidigare betydde detta namn stolar eller hårda stolar. Idag är sådana möbler en enkelsäng med en vacker sänggavel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är sofforna kompakta och har låg höjd. Sådana möbler kan placeras i ett litet rum.

Som regel kompletteras soffor med sänggavlar med justerbar höjd. Man kan inte låta bli att notera den spektakulära sofistikerade designen av dessa produkter. Med hjälp av en ordentligt utvald soffa kan du "återuppliva" nästan vilken inredning som helst.

Bild
Bild

Du kan ofta hitta utsökta soffor där det finns fällbara mekanismer och lådor för sängkläder.

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med den ursprungliga soffan är dess mångsidighet. Sådana möbler kompletteras ofta med olika mekanismer och kan, när de öppnas, förvandlas till en fullfjädrad säng. Under dagen kan det vara en liten snygg liten soffa, och på kvällen kan den förvandlas till en bekväm säng.

Sådana möbler är billiga - om du jämför det med stora klassiska sängar för sovrum.

En annan fördel med soffan är dess lilla storlek. Tack vare denna funktion kan en sådan möbel köpas även för ett mycket litet rum.

Bild
Bild

Bäddsoffan kan ha en ortopedisk bas. Sådana möbler kan utrustas med en ortopedisk madrass. Ryggraden och ryggen på en sådan säng kommer alltid att vara i rätt position. Det är därför som sådana möbler ofta köps till barnrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna modeller kännetecknas av attraktiva och intressanta mönster. Idag kan du i butiker hitta ett alternativ i vilken stil som helst, från klassiker till Empire.

En soffa utrustad med en vik- eller glidmekanism är dock mindre tillförlitlig, eftersom den innehåller ett stort antal ytterligare delar.

De går sönder ganska ofta i sådana möbler, och de måste repareras eller bytas ut. Det är på grund av känsligheten för störningar som många köpare vägrar sådana köp.

Bild
Bild

Vyer

Den eleganta soffan kan tillverkas i en mängd olika alternativ:

  • Klassisk soffa har en långsträckt rektangulär form och är utrustad med ryggstöd och armstöd. Stationära modeller har inga ytterligare mekanismer och insatser. Produkter med vackra snidade detaljer, läderklädsel och möbeltappar ser särskilt eleganta och "dyra" ut. Sådana fashionabla inredningsartiklar kommer att se spektakulära ut i aristokratiska rum.
  • Mycket populärt idag hörnsoffa . Oftast är sådana modeller utrustade med höga eller medelstora ryggar, och det kan inte finnas några armstöd. Dessa sorter är idealiska för små rum. De kan placeras i ett av de fria hörnen, samtidigt som de lämnar mycket ledigt utrymme. Hörnsoffor är utrustade med hopfällbara sängplatser: när du väljer det här alternativet är det nödvändigt att ta hänsyn till måtten i utfällt tillstånd.
  • Möbler är mycket efterfrågade nu med mekanismen "Eurosof " … Varje transformatordesign är mångsidig och gäst.
  • Universella mekanismer är avsedda för regelbunden användning och är utrustade med mer tillförlitliga baser.
  • Gästinstanser är mer ömtåliga och rekommenderas därför inte för daglig användning. Som regel används sådana möbler för att ta emot gäster som har övernattat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva Eurosoff -mekanismen är pålitlig och kan användas regelbundet. I sådana system finns det ett litet antal rörliga element och andra ytterligare delar som snabbt kan misslyckas.

Sådana möbler är utformade mycket enkelt. För att göra detta är det nödvändigt att skjuta tsarga till bredden på en enkelsäng och inta det lediga utrymmet med ett ryggstöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att en soffa med en sådan mekanism gör att du kan placera en stor linnelåda i dess inre del.

Modeller är vanliga idag med funktionell lyftmekanism … I sådana mönster stiger madrassen tillsammans med basen uppåt och avslöjar en rymlig nisch i sofframen. Många förvarar sängkläder, kuddar, kast och mer där.

Några av de mest populära och bekväma är ortopediska modeller . De har kvalitetsunderlag med trälameller. Dessa mönster förbättrar madrassernas ortopediska egenskaper. Dessa sovplatser är idealiska för hälsosam sömn och god vila. På baserna av sådana modeller kan du installera en madrass med ett oberoende fjäderblock. Valet av lämplig produkt beror på placeringen av lamellerna i basen och deras storlek.

Bild
Bild

Den ursprungliga designen är annorlunda rygglös soffa … Sådana fashionabla möbler är små i storlek. Modeller utan ryggstöd, men med vackra armstöd, ser särskilt attraktiva ut. Sådana produkter kan installeras i nästan alla rum. Det viktigaste är att ensemblen är utformad i samma stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se inte mindre attraktiv ut alternativ med hög rygg … Trenden under de senaste säsongerna är modeller med lyxig slips eller utsökta lockiga ryggar, dekorerade med möbeltappar och strass.

Bild
Bild

Mer modern design är snygg modeller utan armstöd … Oftast finns det sådana soffor utrustade med låga ben av trä eller metall.

Alternativ utan armstöd med långa ben och förlängda ryggar på metallramar är osannolikt lämpliga för hemmiljöer. Oftast finns sådana produkter på offentliga platser: kaféer, kontor, sjukhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller utan armstöd kan kompletteras med kuddar. De kan spela rollen som sidostöd och visuellt göra möbler mer omfattande.

Stilar

Soffan kan göras i vilken stil som helst. Det är värt att titta närmare på några av de attraktiva och intressanta alternativen:

  • Provence . Modeller i denna stil kan tillverkas av naturliga och lätta material. De ska vara lätta. Tygklädseln i den provensalska soffan kan ha en ljus pastellskugga, ränder eller diskreta små tryck.
  • Klassisk . I en vacker klassisk interiör kommer en modell med snidad rygg, ben och armstöd att se harmonisk ut. Det rekommenderas att välja alternativ från naturligt trä i olika nyanser. Materialets färg bör väljas i enlighet med rummets färgschema.
  • Modern . För ett rum i jugendstil är en soffa som kombinerar flera olika material samtidigt idealisk. Denna stil ger närvaron av utsmyckning och asymmetri i möblerna. En väl vald soffa sticker ut i vilken inredning som helst och lockar uppmärksamhet.
  • Högteknologisk . I ett rum inrett i högteknologisk stil rekommenderas att sätta lakoniska och minimalistiska möbler av moderna högkvalitativa material.
  • Barock . Denna lyxiga och pretentiösa stil ger närvaron av möbler i interiören med graciösa linjer och snidade kanter. För ett sådant rum är en modell med en lockig sänggavel, snidade ben och graciösa böjda armstöd lämpliga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Transformationsmekanismer

Moderna stoppade möbler kompletteras ofta med olika mekanismer. Var och en av dem fungerar enligt en specifik princip.

Eurobook

Den mest populära är mekanismen som kallas "Eurobook". Det kan klassificeras som en välkänd klassiker, eftersom den är välkänd för många människor. Möbler med denna mekanism är hållbara och mycket pålitliga. Den kan användas dagligen utan att oroa dig för snabbt slitage av konstruktionsdelar. Soffor och soffor med sådana system kan enkelt placeras mot väggen.

Bild
Bild

Utåt kan sådana modeller verka för stora, men denna nackdel kompenseras av en rymlig och bekväm koj.

Som regel kompletteras Eurobook -transformatorn med rymliga linnelådor. Med hjälp av sådana möbler kan du avsevärt spara utrymme i rummet och överge onödiga skåp.

Pantograph

En annan tillförlitlig mekanism är strömavtagaren. Möbler med denna design kombinerar alla positiva egenskaper hos den traditionella "Eurobook". I en sådan produkt finns det en något annorlunda mekanism för nedbrytning av sätet. I soffor och soffor med sådana system finns inga hjul som lämnar fula märken på golvet.

Sätena med "strömavtagare" -mekanismen rör sig isär utan att röra golvet. På grund av detta särdrag kallas sådana modeller också "promenader". Kanten i sådana modeller fälls ut från baksidan, som sänks och står i det lediga utrymmet. Strömavtagaren är en mycket enkel mekanism som även ett litet barn eller en skör tjej lätt kan hantera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utdragningsmekanism

Det är en av de starkaste och mest hållbara. Den innehåller starka och hållbara anslutningar. Du kan regelbundet använda möbler med ett sådant system.

Sådana strukturer är upplagda mycket enkelt: du måste dra i handtaget på framsidan av möblerna och skjuta sovplatsen framåt till sin fulla längd, eftersom den främre delen kommer att dra resten av strukturen bakom den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrullningsprodukter är oftast små i storlek och är perfekta för lokaler inom en mängd olika områden.

Delfin

Mekanismen med det fängslande namnet "delfin" används oftast i hörndesignen. Sådana system är mycket enkla och hållbara. Möbler med delfinmekanism är avsedda för tung belastning och regelbunden användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dragspel

Mekanismen som kallas "dragspel" utvecklas mycket enkelt och snabbt. Möbler med sådan utrustning tar väldigt lite plats, vilket inte på något sätt påverkar dess praktiska funktion och funktionalitet. När du använder en soffa med dragspel är mekanismen mycket jämn och ligger på stort avstånd från golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fransk hopfällbar säng

Den mest opålitliga är den franska clamshell -mekanismen. Det är inte avsett för regelbunden användning och läggs bara till billiga gästprodukter. Som regel är interiörartiklar med liknande design lätta, rörliga och tar lite plats i rummet. De har dock billiga gitterbaser som lätt krossas och är ur funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Soffan kan utrustas med en enkelsäng eller dubbelsäng för avkoppling och sömn. Bäddens dimensioner i dessa inredningsartiklar beror direkt på kroppens storlek.

I stora modeller kan en rymlig madrass med måtten 90 × 200, 72 × 200, 90 × 205, 120 × 200 cm installeras.

Kompakta alternativ är oftast utrustade med mer blygsamma enkelsängar. För smala soffor, vars bredd inte överstiger 50-60 cm, är vanligtvis stationära och kompletteras inte med vikmekanismer.

Material

Soffor är gjorda av olika material.

Naturligtvis erkänns det med rätta som det mest attraktiva, hållbara och miljövänliga naturligt trä … Sådant kvalitetsmaterial har inte bara oöverträffade prestandaegenskaper, utan också utmärkt design.

De vanligaste arterna är ek, al, rotting, bok, cederträ, valnöt, björk och tall. Sådana möbler är inte billiga, särskilt när det gäller modeller i ek och bok. Björk- och tallsoffor är billigare. Dessa material kännetecknas av elasticitet och behaglig konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du köper massiva trämöbler måste du ge dem särskild omsorg.

Sådant naturmaterial bör då och då behandlas med speciella skyddande impregneringar. De kan förlänga trädets livslängd och behålla sitt attraktiva utseende i många år. Det är ingen hemlighet att detta naturmaterial är mottagligt för uppkomsten av olika parasiter. Du kan förhindra deras reproduktion med hjälp av speciella skyddande föreningar.

Mer prisvärda alternativ är från MDF och spånskiva . Dessa material kännetecknas dock inte av hög slitstyrka och hållbarhet. Billiga spånskivor är dessutom helt giftiga och hälsofarliga, eftersom formaldehydhartser används vid tillverkningen.

De mest hållbara och pålitliga är metallmöbler … En soffa tillverkad av sådant material kommer att tjäna sina ägare i många år. Det bör dock komma ihåg att sådana möbler endast är lämpliga för mer moderna interiörer. För strikta klassiker eller chic Empire -stil kommer de inte att fungera alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika material kan också användas för soffklädseln.

Låt oss överväga de vanligaste och vackraste alternativen:

  • Snyggt och "dyrt" utseende läderklädsel sådana eleganta möbler. Sådana ytor behåller sin presentation länge och är mycket hållbara. Tyvärr är denna möbel inte billig, och inte alla kan köpa den.
  • Ett utmärkt alternativ kan vara konstläder … Detta material av artificiellt ursprung är tätare och skiljer sig utåt lite från naturligt. Möbler med en sådan yta tål dock inte extrema temperaturer. Dessutom börjar konstläder spricka med tiden och det finns repor kvar på den.
  • Mer elastisk och behaglig vid beröring ekoläder … Detta moderna högteknologiska material ser väldigt vackert ut. Ekoläder är lätt att färga, så möbler med sådana klädsel presenteras idag i en mängd olika nyanser. Men glöm inte att repor och defekter lätt finns kvar på ytan av detta konstgjorda material, därför bör en soffa av ekoläder behandlas med omsorg.
  • De mest prisvärda modellerna är med tygklädsel … Oftast används jacquard, chenille, sammet, corduroy, plysch, bomull och andra material för att dekorera möbler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man lägga den?

Soffan kommer att se harmonisk ut i en mängd olika inställningar. Det kan till exempel tas med till sovrummet. Stora modeller med utfällbara sängar kan ersätta vanliga massiva sängar.

Bild
Bild

Du kan sätta en soffa i vardagsrummet. I sådana utrymmen används sådana möbler oftast som en bekväm och vacker sittplats, som rymmer minst två personer. Soffan kan komplettera sittgruppen i hallen. I det här fallet ska möblerna vara designade i samma stil och överlappa med andra produkter i färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

En elegant smal soffa kan placeras i korridoren. Du kan välja en lakonisk och liten modell utan rygg eller armstöd. Det tar inte mycket plats, vilket ofta inte är tillräckligt i korridorerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Soffan kommer att se bra ut i en studie, gjord i en gedigen klassisk stil. För sådana lokaler är det bästa alternativet en modell av naturlackerat trä, som har snidade element och graciösa kurvor på ryggen.

Bild
Bild

Många lägger en soffa på en loggia. Tack vare sin kompakta storlek passar denna möbel lätt in i mycket trånga utrymmen och gör den mer funktionell.

Inredning idéer

En elegant soffa i smidesjärn med höga ben, en elegant rygg och armstöd i rött tyg kommer att se mycket imponerande ut mot bakgrunden av eleganta ljusa tapeter med mjölkiga mönster och ränder i nedre halvan.

Bild
Bild

Golvet i ett sådant rum kan avslutas med glansigt ljust material. Komplettera interiören med stora dekorativa vaser, väggmålningar med lyxiga ramar, en stor takkrona och tjocka gyllene gardiner på fönstren.

En vacker liten soffa i en gyllene nyans med vågig rygg och graciösa armstöd kan placeras mot bakgrund av vita väggar och ljust parkettgolv.

Komplettera interiören med ett sängbord av ljust trä med snidade ben, en fluffig grå matta, stora vaser med färska blommor och stora väggmålningar i rosa toner. En guldfärgad bordslampa och en hög vit golvlampa med guldfot kan användas som belysningsarmaturer.

Bild
Bild

En elegant soffa med svart läderklädsel passar in i kaffeväggarna och det bruna laminatgolvet. Inomhus kan du hänga bilder i orange toner, sätta ett mörkt träskåp. Du kan också hänga genomskinliga vita gardiner på väggarna.

Bild
Bild

En ljusgrå tygsoffa kommer att se organisk ut i ett vitt rum med mjukt karamellparkettgolv. En vit bokhylla kan placeras bakom soffan, eller så kan du utrusta en vit öppen spis. Komplettera interiören med mångfärgade kuddar i soffan, kontrasterande målningar på de vita väggarna och färska blommor.

Bild
Bild

En liten vit soffa med träben bör placeras i ett”kallt” gråblått rum med vitt tak och golv, fodrat med mörka parkettbrädor. En mörkbrun trä byrå med en stor svartvit målning på ytan kommer att se bra ut bredvid soffan. Komplettera interiören med en takkrona i klassisk stil, ljus golvmatta och ljusblå gardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett sovrum med crème brulee -väggar kan du sätta en hög soffa med armstöd i smidesjärn och ett ryggstöd. Sådana möbler bör kompletteras med en voluminös madrass och vita kuddar. Golvet i rummet kan läggas ut med ett chokladfärgat laminat. Lägg ett vitt sängbord med en bordslampa nära soffan och häng en ljus bild med en gyllene ram ovanför.

Rekommenderad: