Morning Glory Sötpotatis (31 Bilder): Plantera Frön Och Ta Hand Om En Flerårig Växt, Användas I Landskapsdesign Och Växa Inomhus, Sorter Med Snidade Löv

Innehållsförteckning:

Video: Morning Glory Sötpotatis (31 Bilder): Plantera Frön Och Ta Hand Om En Flerårig Växt, Användas I Landskapsdesign Och Växa Inomhus, Sorter Med Snidade Löv

Video: Morning Glory Sötpotatis (31 Bilder): Plantera Frön Och Ta Hand Om En Flerårig Växt, Användas I Landskapsdesign Och Växa Inomhus, Sorter Med Snidade Löv
Video: How To Grow Morning Glory From Seed (FULL INFORMATION) 2024, Maj
Morning Glory Sötpotatis (31 Bilder): Plantera Frön Och Ta Hand Om En Flerårig Växt, Användas I Landskapsdesign Och Växa Inomhus, Sorter Med Snidade Löv
Morning Glory Sötpotatis (31 Bilder): Plantera Frön Och Ta Hand Om En Flerårig Växt, Användas I Landskapsdesign Och Växa Inomhus, Sorter Med Snidade Löv
Anonim

Tidigare odlades morning glory sötpotatis som en ätbar växt, och bara nyligen har trädgårdsmästare börjat odla den för dekorativa ändamål. Denna fantastiska växt med löv i olika nyanser skapar ett pittoreskt landskap vid sommarstugan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av kultur

Rötterna av morgonhärlig sötpotatis kan ätas, men idag odlas denna växt för inomhus- och trädgårdsanläggning. Växten dekorerar ofta balkonger, loggior och terrasser.

Växten tillhör familjen Bindweed, dess hemland är Mexiko och länderna i den centrala delen av den amerikanska kontinenten - det är där du kan se nästan två tredjedelar av alla befintliga sorter av denna blomma.

Bladplattorna är väl åtskilda hjärtformade lober. Storleken på bladplattorna är nära 15 cm. Ett utmärkande drag är färgområdet, representerat av de mest intressanta nyanser av grönt, lila, skarlet och gult. Fjädriga växter finns också.

Bild
Bild

Sötpotatisen växer upp till 30 cm, men fransarna kan nå 2,5 meter och den totala längden når 5 meter. Den blommar med ganska vackra axillära blommor, vissa nyuppfödda sorter producerar dock inte blommor.

På södra breddgrader används växter som en markskörd och dekorerar rabatter - de föredrar väl upplysta områden och tillräckligt med luft.

I Ryssland odlas den främst som en loach som pryder valv, staket, väggar och fönster. Ipomoea sötpotatis är mycket förtjust i landskapsdesigners, eftersom det låter dig framgångsrikt dölja eventuella brister i trädgårdsplanen, eftersom denna blomma växer mycket snabbt och täcker stödet på bara några veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Bland de populära sorterna och sorterna av dekorativ lummig morgonhärlighet bör följande särskiljas:

Ljusgrön - dekorativ slinga med ljusgröna blad, som visuellt påminner om 5 långsträckta och spetsiga vid bladens ändar;

Bild
Bild

Söt karolinbrons - en annan växt med bladblad av fem skarpt knivna blad av en ljus bronsskugga;

Bild
Bild

Söt caroline lila - en sort med stora snidade blad av en rik lila-lila färg;

Bild
Bild

Sött hjärta rött - bladplattorna i morgonens härlighet liknar lönn, färgen har en grönlila nyans och de unga bladen är ganska bruna.

I de flesta fall odlas morning glory utomhus. Men det finns flera sorter som är anpassade för hemlivet.

Bild
Bild

Kumara röd . Denna växt har frodiga stora löv, ovala gula knölar. Denna sort kräver värme och bra belysning, så den behöver extra belysning hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bourgogne . Det är en av de tidigaste arterna av morgonens ära. Knölarna är ljusröda och de stora bladen är gröna. Blomställningarna har en behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila. Denna sort anses tidigt. Det är anpassat för att förvaras i lägenheter. Bladplattorna är djupgröna, busken är ganska kraftfull och stark. Växten kännetecknas av resistens mot de flesta infektioner - Det är av denna anledning som en hel del hybrider har härletts på grundval av dessa, som villkorligt kan delas in i flera kategorier:

  • efterrätt - detta inkluderar sorter som Amish Red, samt "Kastanj" och "Purple Korean";
  • vegetabiliska - representerad av en serie sorter Beauregarde, California Gold och South Queen;
  • foder - de mest populära var "White bouquet" och sorten av morning glory "Brazilian".

Dessertgruppen innehåller sötpotatis, som har en behaglig smak som påminner om pumpa, banan och melon. Dessa sorter används i stor utsträckning vid beredning av alla typer av desserter och sylt, samt vid vinframställning.

En grupp grönsaksvarianter kan enkelt ersätta potatis i vilken maträtt som helst, och sötpotatis odlas som foder till husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Inomhusmorgonen kräver ett vatten- och luftgenomsläppligt underlag. Hon är lämplig för universaljord för inomhusgrödor, som säljs i alla blomsterbutiker. Om du vill kan du göra en lämplig blandning av olika jordar själv. För att göra detta måste du ta vanlig trädgårdsjord, desinficera den genom att kalcinera i en kastrull och tillsätta lite humus, samt kalium- och fosforgödsel. Om den vanliga jorden visar sig vara för sur, måste den dessutom blandas med krossad aska eller lite kalk tillsättas.

Morning glory älskar frodigt land, men det är värt att notera att även om du planterar det i den vanligaste jorden kommer det att växa och ge blommor, men inte så rikligt som vi skulle vilja.

Bild
Bild

Oftast odlas morning glory från frön . Detta planteringsmaterial behåller hög grobarhetskapacitet i cirka 3-4 år. Plantorna måste genomgå skiktning och ligga i varmt vatten i 24 timmar - under denna tid kommer fröna att svälla. Om detta inte händer måste de punkteras med en nål och skickas i vattnet i några timmar till.

Frön kan planteras i behållare för spiring i slutet av februari eller början av mars för plantor, eller så kan du plantera dem direkt i öppen mark. I det senare fallet bör plantering utföras under det andra decenniet i maj, när hotet om återkallande kyla helt har passerat och en konstant hög dag- och nattemperatur kommer att fastställas.

Växter planteras på ett avstånd av 20-25 cm från varandra . Det är lämpligt att göra en ljus ram över rabatten, som framtida vinstockar kommer att använda som stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Morning glory är en ganska opretentiös växt, men för sin fulla blomning är det nödvändigt att skapa en gynnsam livsmiljö.

Sötpotatis föredrar väl upplysta och vindlösa områden, men det är oönskat att odla den i skuggan - växten, på jakt efter ljus, kommer att börja sträcka, blekna och förlora sin dekorativa effekt. Plantering utförs på våren, och på hösten kommer själva busken att torka ut naturligt.

Bild
Bild

Om en flerårig sort växer, och det är nödvändigt att bevara den på vintern, då strax före frostens början ska fransarnas ovansida klippas av, grävas försiktigt upp och transplanteras i en kruka, sedan hämtas hem och lämnas i ett varmt rum . Det är mycket viktigt just nu, så att morgonens ära ligger så nära fönstret som möjligt - hon behöver frisk luft. Samtidigt bör kalla drag inte tillåtas - med en signifikant minskning av temperaturen i rummet släpper sötpotatisen sina löv.

Denna blomma anses med rätta vara en gåva för för upptagna eller helt enkelt glömska ägare - den kräver inte regelbunden vattning alls. Dessutom är morning glory mycket rädd för vattendragning - frekvent bevattning krävs bara under de allra första veckorna. Om växten planteras på en balkong eller i det öppna fältet, vattnas den bara i extrem värme två gånger i veckan. Under regnet är vattning uteslutet.

Med överdriven fukt visas blåsor av en ljus nyans på sötpotatisbladen - så reagerar växten på överskott av vatten. Om ett sådant symptom påträffas ska vattningen avbrytas tills blåsorna lossnar.

När det hålls hemma är vattning att föredra, i vilket vatten tillsätts i pannan - själva växten kommer att ta så mycket fukt som den behöver.

Bild
Bild

Sprutning för morgonens ära rekommenderas inte , men en gång var tredje månad måste du torka av plåtarna med en mjuk svamp doppad i sedimenterat vatten för att rengöra dem från damm och smuts.

Vid låga temperaturer dör växten ganska snabbt, så du kan ta ut behållaren med en blomma utanför först efter att temperaturen på natten stannar vid cirka 20 grader och högre. Detta gäller fullt ut vid plantering i öppen mark.

Bild
Bild

Fortplantning

Morning glory sötpotatis kan föröka sig på två sätt: vegetativt och med frö.

Det första alternativet innebär odling med knölar och sticklingar. I detta fall måste knölarna grävas upp på hösten, redan innan frost börjar.

Denna process bör utföras noggrant och sedan förvaras på en sval, mörk plats.

Vanligtvis i december månad visas njurar på dem. Sedan måste knölen flyttas till ett näringsrikt underlag - vanligtvis blandas torv med flodsand. Vanlig blomprimer fungerar dock också.

När plantorna dyker upp kan du dela knölarna i 2-4 delar med en vass kniv och plantera var och en i en separat behållare för odling. När värmen börjar, flyttar plantmaterialet in i krukorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod är bara bra om växten har utvecklat knölar. I detta fall kan upp till 15-20 unga växter fås från varje buske. Men faktum är att i de flesta sorter utvecklas knölarna väldigt långsamt, så det är inte möjligt att få högkvalitativt frömaterial under det första året.

Ipomoea kan förökas genom sticklingar, som kan erhållas från grodda knölar. De tvättas under rinnande vatten så att all mjölkig saft kommer ut, torkas i det fria i två timmar och skickas i vattnet för rotning.

Du kan också få sticklingar från köpta plantor . I detta fall skärs en skott på 10-15 cm, medan det är absolut nödvändigt att fånga flera bladnoder.

Bild
Bild

Röta utförs på en varm, väl upplyst plats. Under denna tid sträcks skotten, så efter ett tag beskärs de igen, vilket stimulerar tillväxten av sidogrenar - det här är redan en planta som kan transplanteras till öppen mark i början av sommaren.

Ett kännetecken för morgonens ära är en ganska snabb bildning av rotsystemet - du kan få fullvärdiga rötter redan på femte dagen, så det är inte nödvändigt att använda "Kornevin" och andra läkemedel med liknande effekt.

Ipomoea kan förökas av frön .… Men den här metoden används ganska sällan - de gror väldigt länge, så du kan njuta av all växtens skönhet inte tidigare än under andra halvan av sommaren.

Sjukdomar och skadedjur

Morning glory sötpotatis tillhör mycket resistenta växter - den blir sällan sjuk och insekter attackerar den knappt.

På grund av felaktig vård eller på grund av infektion från närliggande blommor kan den dock ta upp en så farlig sjukdom som rotröta.

Om detta händer bör du omedelbart dra ut morgonljuset från behållaren, rengöra all jord från rötterna och knölen, klippa sedan av den med en kniv till det drabbade området och behandla de återstående delarna med kopparsulfat eller Bordeaux blandning. Läkemedlet "Cytoflavin" har också god effektivitet.

Av morgondagens skadedjur är det bara mottagligt för spindelmider, som är omöjliga att bli av med folkmedicin, till exempel en koncentrerad lösning av tvätttvål eller tinktur av tobak. Endast kemiska insekticidpreparat "Actellik", "Oberon" eller "Envidor" kan hjälpa växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Genom att plantera flera varianter av morgonljus på en rabatt kan du skapa en mycket ljus och effektiv färgsammansättning som kommer att dekorera alla trädgårdstomter. Morning glory sötpotatis växer ganska snabbt, så den har hittat sin användning i landskapsdesign som en markskörd - dess stjälkar kan slå rot vid internodernas punkter. Om du vill kan du alltid lyfta sötpotatisen från marken och fixa den på ett högt stöd.

Mer populär ampelös odling av morning glory … I detta fall planteras den i dekorativa hängande krukor och blomkrukor.

Rekommenderad: