Daylily Sjukdomar (14 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula? Hantera Orsakerna. Varför Torkar Lövspetsarna På Sommaren?

Innehållsförteckning:

Video: Daylily Sjukdomar (14 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula? Hantera Orsakerna. Varför Torkar Lövspetsarna På Sommaren?

Video: Daylily Sjukdomar (14 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula? Hantera Orsakerna. Varför Torkar Lövspetsarna På Sommaren?
Video: why plant leaves turn brown and dry on the ends 2024, April
Daylily Sjukdomar (14 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula? Hantera Orsakerna. Varför Torkar Lövspetsarna På Sommaren?
Daylily Sjukdomar (14 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladen Blir Gula? Hantera Orsakerna. Varför Torkar Lövspetsarna På Sommaren?
Anonim

I sin naturliga livsmiljö är dagliljan en ganska opretentiös blomma, och en artificiellt odlad växt är ganska sårbar för sjukdomar och skadedjur.

De främsta orsakerna till sjukdomar

Orsakerna till dagsljussjukdom kan vara:

  • bakterie;
  • svampar;
  • virus;
  • nematoder;
  • ekologiska problem;
  • skadedjur.

En kraftig försämring av plantans tillstånd under flera dagar indikerar sannolikt ett viralt eller bakteriellt ursprung. För att skydda andra grödor måste sjuka växter förstöras omedelbart.

Den långsamma försämringen av plantans tillstånd kan orsakas av miljöproblem eller svampsjukdomar

Visuell inspektion av växter och korrelation med beskrivningen av sjuka växter hjälper till att ställa rätt diagnos och planera behandlingen av sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Att ta reda på den exakta orsaken kan vara svårt, eftersom ett ohälsosamt utseende kan vara resultatet av flera sjukdomar. Men alla sjukdomar är mycket lättare att förebygga än att eliminera.

Rotkrage ruttna

En av de vanligaste sjukdomarna är rotröta. Infektion sker med hjälp av skadedjur eller på grund av dålig luftcirkulation i jorden. Alltför nedgrävd plantering och frysning av rötterna kan också bli orsaken till sjukdomen. Ganska ofta manifesterar sjukdomen sig med hjälp av gulnade blad.

För behandling är det nödvändigt att minska mängden kvävegödselmedel, förhindra vätskeansamling under vattning och torka dagrots rot något innan du planterar den i marken.

Ibland är sjukdomen inte begränsad till gulning av bladen, utan blir svårare , uttryckt genom utseendet på förfallna rötter, en mjukad stjälk i plantans nedre del. I detta fall bör dagliljan grävas upp omedelbart. Efter det är det nödvändigt att ta bort de skadade områdena och behandla de skurna platserna med ett desinfektionsmedel. För detta är en stark lösning av kaliumpermanganat lämplig, där roten och den sjuka delen av stammen placeras i 20 minuter. Efter desinfektion torkas kulturen försiktigt i skuggan i det fria. Detta bör göras i 2-3 dagar tills de ömma fläckarna torkar ut och blir hårda.

Den härdade blomman bör planteras på en annan plats, eftersom patogener kan finnas kvar på den förra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Randiga blad - rad

Randiga blad klassificeras som svampsjukdomar. Samtidigt visas gula streck i mitten av bladen, som därefter får en rödbrun färg. I det här fallet dör inte växten, men de sjuka bladen faller av. Insekter kan också vara källan till sjukdomen, detta kan också vara ett resultat av ogynnsamma väderförhållanden eller en följd av ett brott mot reglerna för vård av växten.

Ibland utförs behandling genom att behandla växten med fungicidpreparat med samtidig avlägsnande av de drabbade bladplattorna.

Bild
Bild

Rost

Svampsjukdomar inkluderar också uppkomsten av så kallad rost på knopparna och bladen. Det ser ut som gulorange pustler. Dagliljan dör inte, men dess tillväxt bromsar och den slutar blomma.

Svampsporer överförs med luft . De slår mycket väl rot på valerianväxter. Av denna anledning bör de inte planteras nära dagslökar.

För närvarande har inga sätt att hantera den utvecklade sjukdomen identifierats, därför bör mycket uppmärksamhet ägnas åt förebyggande åtgärder för att förebygga sjukdomen.

Bild
Bild

Kloros

Kloros manifesteras av en förändring av lövets färg. Istället för en hälsosam grön färg får den en blekgul färg. Orsaken till dessa förändringar är bristen på klorofyll. Gulning kan vara fokal och allestädes närvarande över hela bladbladet . Växten kan helt dö av detta. Kloros bör inte förväxlas med den naturliga gulningen av gamla blad.

Orsaken till sjukdomen kan vara en jord som är övermättad med kalk med brist på järnhalt med en viss alkalisk reaktion som hindrar rörelsen av mineralsalter. Dagliljan kan också få kloros på grund av ett brott mot rotsystemets näring, överskott eller brist på fukt, underkylning av jorden, toxicitet av ämnen (herbicider), insekter.

Kloros kan också uppstå vid infektion . I det här fallet är fläckarna på bladen färglösa. Som erfarna blomodlare säger att en sådan sjukdom också utvecklas när rötter skadas under transplantation, när datumen för grävning av en gröda inte observeras och när man planterar i tung, vattenmättad jord, särskilt när den förgöds med gödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa sjukdomen måste du förstå dess källa . Kanske bli av med problemet genom att försura jorden lite eller berika den med järnpreparat. Att ta bort överflödig fukt och döda insekter kan också hjälpa.

Att spruta växten med Ferovit, som innehåller kväve och järnkelat, hjälper till med kloros.

Farliga skadedjur - dagljusmygg och thrips - lägger sina larver i knoppar, varefter knopparna slutar växa i längd, expandera och deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomsprevention

Minska risken för sjukdom att följa enkla regler hjälper:

  • tidig borttagning av vissna knoppar och gulnade vid bladens spetsar;
  • skär av underutvecklade skott;
  • förstörelse av ogräs i peri-stamzonen;
  • gles plantering av kultur;
  • periodisk desinfektion av trädgårdsredskap;
  • förstörelse av växter med tecken på virussjukdomar;
  • optimal applicering av kvävegödsling;
  • vattning under stammen, och inte på lövverket.
Bild
Bild

Ej överförbara problem

När dagbladen blir gula och spetsarna torkar kan det inte vara orsaken till infektioner. Till exempel, i processen med att dela en fläkt, börjar bladen spricka, åldras och dö av. På grund av detta får de en gul färg. Blad som har frysts av frost kan också bli gula.

Andra problem som inte är relaterade till dagsljussjukdomar inkluderar:

  • ojämn färg på blomman;
  • horisontell eller vertikal bristning av stammen eller dess sprakande;
  • gräs;
  • för tidig, för tidig öppning av blomman;
  • otillräcklig mättnad av sepal med blompigment.

Dessa problem kan uppstå på grund av kränkningar av temperaturregimen, oregelbunden vattning, obalanserad matning och till och med på grund av stressiga situationer som denna växt reagerar smärtsamt.

Med förbehåll för de enkla reglerna för vård av växten och genomförande av nödvändiga förebyggande åtgärder kommer dagliljan att avslöja sin orörda skönhet och under många år på sommaren kommer den att glädjas med sin underbara blommande och friska grönska.

Rekommenderad: