Hur Man Matar Paprikaplantor? Vad Ska Man Vattna För Att Växa Bättre? Topdressing Hemma Plantor Med Bleka Blad. Vad Ska Man Vattna För Första Gången?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Matar Paprikaplantor? Vad Ska Man Vattna För Att Växa Bättre? Topdressing Hemma Plantor Med Bleka Blad. Vad Ska Man Vattna För Första Gången?

Video: Hur Man Matar Paprikaplantor? Vad Ska Man Vattna För Att Växa Bättre? Topdressing Hemma Plantor Med Bleka Blad. Vad Ska Man Vattna För Första Gången?
Video: Fertilizing Peppers - All About Plant Nutrients - Pepper Geek 2024, April
Hur Man Matar Paprikaplantor? Vad Ska Man Vattna För Att Växa Bättre? Topdressing Hemma Plantor Med Bleka Blad. Vad Ska Man Vattna För Första Gången?
Hur Man Matar Paprikaplantor? Vad Ska Man Vattna För Att Växa Bättre? Topdressing Hemma Plantor Med Bleka Blad. Vad Ska Man Vattna För Första Gången?
Anonim

Vid växande peppar är det viktigt att mata plantorna korrekt för att få önskat resultat. Korrekt frekvens och dosering hjälper växten att utveckla starka rötter och friska löv. Faktum är att bara starka plantor som har fått bra näring kommer att kunna motstå skadedjur och olika sjukdomar. I artikeln kommer vi att granska mineraliska, organiska gödningsmedel, liksom folkmedicin som hjälper till att ge näring åt pepparplantor.

Bild
Bild

Gödningsöversikt

När man odlar paprika hemma är det viktigt att följa doseringsreglerna och matningsfrekvensen så att den växer bättre och har starka rötter. Ett överskott av näringsämnen bör inte tillåtas, eftersom detta också kan ha en dålig effekt på groddarna: de blir mottagliga för skadedjur, bleka blad kan dyka upp. Om du lyckas mata pepparplantorna ordentligt, kommer skörden säkert att glädja dig med sin friskhet och rikedom. Låt oss ta en titt på de mest effektiva mineral- och organiska gödningsmedel som hjälper dig att odla en hälsosam grönsak.

Mineral

Mineralgödsel kan tillagas själv eller köpas i en butik. Sådana lösningar har ett högt innehåll av spårämnen som är nödvändiga för snabb tillväxt. Att använda dem hjälper till att befrukta växten och göra jorden mer bördig.

Baserat på urea . Detta alternativ anges två gånger. Innehåller 1/2 tsk. urea, 2, 5 ml kaliumhumat, 1 liter vatten utan klor. Alla ingredienser måste blandas noggrant och häll sedan paprikaspirorna med lösningen strikt vid roten. Om plantorna är i små mängder kan du införa gödselmedel med en spruta efter att nålen har tagits bort. Växten matas andra gången efter plockningen. I det här fallet måste du göra dubbelt så mycket för att det ska få effekt.

Bild
Bild

Baserat på ammoniumnitrat . Ett annat näringsrikt gödselmedel baserat på mineralkomponenter, som bör innehålla 2 g ammoniumnitrat, 3 g superfosfat, 1 g kalium, 1 liter vatten. Alla ingredienser blandas med varandra och delar införs under roten av paprikaplantor.

Bild
Bild

Fosforbaserad . Försumma inte färdiga lösningar som säljs i butiker för trädgårdsmästare. I detta fall är Agricola 3 -gödselmedel perfekt för paprika och tomater. På grund av den höga dosen av fosforbasen blir plantens stjälk stark och tjock. Det färdiga pulvret måste spädas i vatten enligt instruktionerna och befruktas med plantor.

Bild
Bild

Organisk

Organiska gödningsmedel för kväve och fosfat kan ge inte mindre tillväxt. Från färdiga biologiska produkter rekommenderas att uppmärksamma "Hercules", "Azotovit" och "Phosphatovit". Det här är trädgårdsprövade botemedel som kommer att glädja dig med resultatet. Men du kan också laga ekologisk mat hemma.

För detta behöver du:

  • 1,5 liter vatten;
  • 2 tsk biohumus;
  • 1 tsk Sahara.

Alla komponenter måste blandas noggrant och infunderas inomhus i rumstemperatur i 24 timmar. I slutet av dagen måste humus-kaliumdressing införas i lösningen. Detta gör ett underbart vermikompostte, som ska användas enligt anvisningarna omedelbart efter tillagning.

Du kan inte lagra gödselmedel mer än en dag. Detta recept kan användas för utfodring och efter plockningsproceduren.

Bild
Bild

Askbaserade gödningsmedel ger bästa resultat. De introduceras efter valet. Tack vare kompositionen rik på fosfor, magnesium, kalcium, bor, järn och kalium är det möjligt att få en hälsosam och rik skörd. Askinfusion hjälper också till att minska jordens surhet; den kan introduceras inte bara före, utan också efter plockningen. Ask läggs till roten.

För att göra detta gödselmedel behöver du:

  • 1 glas träaska;
  • 10 liter varmt vatten.

Komponenterna måste blandas och lämnas på en mörk plats i två dagar. Efter den första användningen kommer resultatet inte att vänta länge. Användningen av infusion från aska bidrar till läkning av växten och produktion av stora frukter.

Bild
Bild

Ett utmärkt alternativ skulle vara att befrukta växter med kycklingavfall ett par veckor efter transplantationen. Denna ingrediens berikar jorden och främjar den snabba tillväxten av paprika. I det här fallet är det bättre att använda en kommersiell produkt, eftersom det är helt säkert för plantor och har genomgått nödvändig bearbetning.

För att förbereda lösningen behöver du:

  • 1 msk. l. kycklingspillning;
  • 1 liter vatten.

Komponenterna måste blandas och insisteras på en varm plats i tre dagar. Denna infusion måste omröras i 10 liter vatten och omedelbart injiceras under roten av paprikan.

Bild
Bild

Vilka folkmedicin ska man använda?

Inom trädgårdsskötsel gillar de ofta folkmedicin som hjälper till att stärka plantorna. Vissa anser att sådant gödselmedel är för svagt, andra hävdar att de inte är sämre än minerallösningar baserade på ammoniak. I alla fall har användningen av dessa förband testats i årtionden och har inte minskat dess popularitet i vår tid.

Tänk på de mest effektiva och effektiva alternativen för folkdressing

Lökskal avkok . Alla vet att lökskal har fördelaktiga ämnen som har en fördelaktig effekt på plantor. Tyvärr är deras koncentration för låg, så det är nödvändigt att använda denna förband ofta för att den ska ge det bästa resultatet. Vissa trädgårdsmästare lägger till en tinktur varje gång de vattnar. Gödningsframställning är inte svårt. Det är nödvändigt att hälla skalet av tre stora lökar med en liter kokande vatten och lämna i 24 timmar. För vattning behöver lösningen inte spädas med vatten.

Bild
Bild

Infusion av nässla . Den har en enorm mängd näringskomponenter som bidrar till den snabba tillväxten av plantor och förstärkningen av deras rotsystem. Häll 1/2 kopp torra nässelblad med en liter kokande vatten och låt stå i 24 timmar. Häll sedan infusionen över växten.

Bild
Bild

Svart te . För att förbereda en teinfusion för paprika behöver du ett glas teblad och tre liter kokande vatten. Lösningen måste infunderas i en dag och sedan användas omedelbart.

Bild
Bild

Äggskal . Detta ämne innehåller magnesium, kalium och fosfor, som är nödvändiga för hela växtens tillväxt. Äggskal måste krossas och fyllas med 2/3 en trelitersburk med den. Häll kokande vatten över skalen och låt stå på en varm, mörk plats i tre dagar. För befruktning tas en liter ägglösning och späds ut med tre liter vatten.

Bild
Bild

Jäst . En lösning baserad på dem anses vara den bästa toppdressingen för paprika. Gödningsmedlet stärker plantans stam och rötter. Om du regelbundet vattnar plantorna med jästmatning blir frukterna stora och saftiga. För att förbereda koncentratet måste du använda tre liter kallt kokt vatten, 100 g färsk jäst och 1/2 kopp strösocker. Alla komponenter måste blandas noggrant och lämnas i sju dagar på en varm plats. Den resulterande lösningen ska spädas i ett förhållande av 100 ml till 5 liter vatten. Toppdressing måste införas under roten av växten varannan vecka.

Detta gödningsmedel kan användas under hela odlingsperioden.

Bild
Bild

Mjölk och jod . De är källor till mikro- och makroelement. Mjölk och vatten måste blandas i ett förhållande 1: 1 och 15 droppar jod måste tillsättas till den resulterande lösningen. Växten ska omedelbart sprutas med det resulterande gödningsmedlet.

Bild
Bild

Aloe . Det är en kraftfull tillväxtstimulant, därför används dess stjälkar ofta för att göra toppdressing. Flera gamla stjälkar ska klippas av och pulveriseras. Tillsätt en matsked aloe till en liter vatten, skaka väl. Stäng, lägg i kylskåpet eller på balkongen. Efter en vecka blandas lösningen med fyra liter vatten och vattnas med plantor vid roten.

Bild
Bild

Funktioner i introduktionen

Om paprika odlas hemma, bör vissa regler följas vid utfodring, vilket hjälper till att uppnå snabb växttillväxt. Kom ihåg att gödningsmedel införs under roten bara på morgonen. Minerallösningar bör inte komma i kontakt med stjälk och blad av paprika, eftersom de kan orsaka brännskador . Det är viktigt att ordentligt organisera utfodringsregimen och kombinera dem med vattning och lossning av jorden.

Omedelbart före den första introduktionen av gödningsmedel bör ordentlig vård ges, utan vilken inte ens de bästa gödningsmedlen kommer att kunna ge det önskade resultatet. Det första steget är att övervaka fuktnivån i jorden. Marken ska vara något fuktig hela tiden, men aldrig våt. Under dagen kan temperaturen variera mellan 23-27 grader, på natten ska den inte sjunka under +16.

En växt planterad i en speciell plantjord behöver inte matas direkt efter plantering, det räcker att vattna den regelbundet . Faktum är att sådan jord redan innehåller alla nödvändiga ämnen för förbättrad tillväxt. Om fröna sås direkt i jorden är matning nödvändig efter att de två första bladen dyker upp.

Friska växter matas för första gången bara två veckor efter plockningen. Under denna period har plantorna redan lyckats anpassa sig och behöver ytterligare styrka.

Bild
Bild

Det är viktigt att befrukta svaga plantor redan före plantering i öppen mark med en speciell komplex gödning och att bearbeta bladen med "Epin ". Omedelbart före införandet av lösningen är det viktigt att skapa gynnsamma förutsättningar för assimilering av näringskomponenterna i substratet av plantorna. Tyvärr är orsaken till plantornas svaghet ofta felaktig vård i form av överdriven vattentäppning eller omvänt torrhet, brist på solljus, låg temperatur etc. I sådana situationer kan paprikans rotsystem helt enkelt inte absorbera de nödvändiga elementen från jorden. Det är nödvändigt att korrekt beräkna inte bara mängden gödningsmedel, utan också schemat för att införa ytterligare gödningsmedel; om reglerna för vattning inte följs kan frukterna ha en bitter smak.

Om en liten mängd minerallösning används för första gången, bör dosen fördubblas för den andra utfodringen så att plantorna får det tryck som krävs för snabb tillväxt. Tredje gången introduceras gödningsmedel en vecka före transplantation. För att stärka växternas rötter i växthuset efter plantering, använd speciella medel "Idrottsman" och "Kornevin ". De hjälper till att ge näring åt paprika med de nödvändiga näringsämnena, stärker stjälkarna. Tillväxtregulatorer kan appliceras nästan omedelbart efter att de första skotten uppträder, de kan sprutas på plantor en gång varannan vecka.

Rekommenderad: