Hur Vattnar Man Decembrist? Vattna Decembrist Hemma Under Blomningen. Hur Vattnar Man Så Att Det Blommar? Hur Ofta Och Med Vad Ska Man Vattna Det På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Decembrist? Vattna Decembrist Hemma Under Blomningen. Hur Vattnar Man Så Att Det Blommar? Hur Ofta Och Med Vad Ska Man Vattna Det På Vintern?

Video: Hur Vattnar Man Decembrist? Vattna Decembrist Hemma Under Blomningen. Hur Vattnar Man Så Att Det Blommar? Hur Ofta Och Med Vad Ska Man Vattna Det På Vintern?
Video: The Decembrists, 1825: Some Real Quick Remarks 2024, April
Hur Vattnar Man Decembrist? Vattna Decembrist Hemma Under Blomningen. Hur Vattnar Man Så Att Det Blommar? Hur Ofta Och Med Vad Ska Man Vattna Det På Vintern?
Hur Vattnar Man Decembrist? Vattna Decembrist Hemma Under Blomningen. Hur Vattnar Man Så Att Det Blommar? Hur Ofta Och Med Vad Ska Man Vattna Det På Vintern?
Anonim

Inomhusblommor glädjer ögat, förbättrar humöret och ger mys i rummet. Under den kalla årstiden hjälper inomhusblommor att bättre uthärda depression, ger estetiskt nöje att observera deras rikliga blomning. Många föredrar att odla en decembrist på sin fönsterbräda, eftersom denna blomma trivs med riklig blomning länge. För detta är det viktigt att sköta om krukväxten ordentligt. Vattning är särskilt viktigt, eftersom överdriven eller otillräcklig fukt kan leda till att blommor faller och ibland till växtens död.

Bild
Bild

Behovet av en blomma för fukt

Decembrist odlas väldigt ofta. Växten är en spretig buske med dinglande köttiga stjälkar. Växten blommar mycket, med ljusa blommor. Decembrist är bekant för många under andra namn. Det fick sitt vanliga namn på grund av att det blommar strax före nyåret i mitten eller slutet av december och fortsätter att blomma länge.

Växten kallas "jul", "zygocactus". Du kan också hitta det botaniska namnet på dess "Schlumberger". Blomman är uppkallad efter en blomsterhandlare från Frankrike, som har odlat och samlat kaktusar länge. Decembristens rotsystem anses vara det mest sårbara. För att en krukväxt ska trivas och vara frisk är det viktigt att vattna den ordentligt . Att vattna din krukväxt för mycket kan leda till rotröta. Med otillräcklig vattning kommer Decembrist att börja ändra sitt utseende. Samtidigt börjar stjälkarna bli gula, och gulhet visas också på bladens spetsar.

Bild
Bild

När man odlar en Decembrist bör man komma ihåg att den tillhör kaktusfamiljen. Det är därför anläggningen kan ackumulera den nödvändiga fukten i vävnaderna, som vid behov används under en torka. Zygocactus tolererar brist på fukt mycket bättre än dess överskott. Om jorden är mycket torr bildar växten luftrötter, de kommer att absorbera den saknade fukten från luften.

Behovet av att vattna Decembrist bedöms efter jordens skick.

Om det övre lagret av substratet är torrt med 3-4 cm måste du vattna växten. Om jorden är för fuktig kommer den inte att tillåta luft att passera väl, så det är viktigt att inte överfukta jorden. Överdriven vattning kan framkalla rotröta, vilket till och med kommer att leda till växtens död. För korrekt utveckling av en inomhusblomma är det viktigt att ta hänsyn till vattnets kvalitet, dess mängd och temperatur. Jordens skick beror också på lufttemperaturen i rummet där krukan med julgranen står.

Bild
Bild

Vilken typ av vatten ska man använda?

För att Decembrist ska blomma regelbundet och njuta av sin rikliga och ljusa blomning är det bättre att använda regnvatten. Växten tolererar inte kalkinnehållande eller klorerat vatten. Om det inte är möjligt att ta regnvatten som bevattning, är det bättre att ersätta det med sedimenterat vatten . Det är nödvändigt att samla en tillräcklig mängd vätska i en behållare och låt den sedimentera i 10 dagar.

Bild
Bild

Hur vattnar man ordentligt?

När du odlar en julgran hemma, vattna den sparsamt. Denna växt gillar inte mycket våt jord, så du måste vänta på att marken torkar ut. Det är nödvändigt att se till att vätskan inte stagnerar i pannan och jorden medan den inte är för fuktig. Många tror att det är nödvändigt att vattna denna krukväxt ofta, men överflödig fukt kommer att leda till att bladen tappas. Med vattenloggning behöver du inte vattna Decembrist på flera dagar och försök sedan försiktigt dra ut växten.

I händelse av att lukten av röta hörs och ruttna rötter är synliga bör sticklingar planteras, annars dör en sådan växt nästan säkert.

När jorden byts kan den sjuka växten återhämta sig. För att förhindra att rötterna ruttnar behöver du inte kraftigt överfukta jorden, detta är särskilt viktigt vid låga temperaturer. Dessutom leder detta till vattentätning av jorden.

Bild
Bild

Beroende på säsong

Beroende på årstid måste växten vattnas annorlunda. Från mars till den sista sommarmånaden vattnas blomman regelbundet med mjukt vatten. Vid den här tiden sprutas och matas Decembrist var 14: e dag. På sommaren tas Decembrist ut på balkongen eller en kruka placeras på gården under skuggiga träd . Det är viktigt att se till att sniglar och sniglar inte närmar sig potten med en krukväxt, detta gäller särskilt i augusti-september.

Bild
Bild

Gradvis bör du minska blommans vattning och lägga den på en svalare plats, till exempel på en fönsterbräda. Det är bättre att temperaturen i rummet vid denna tidpunkt är cirka 15 grader. När knoppar dyker upp ökar temperaturen i rummet. Vattna plantorna utförs som vanligt.

  • Den vilande perioden inträffar i oktober-november . Vid denna tid bevattnas Decembrist en gång var 7-10 dagar. Blomkrukan placeras på en sval plats. Från andra halvan av november måste du vattna och spraya växten varannan dag.
  • I slutet av november och fram till december börjar knoppar dyka upp . Under spirande, vattna blomman när jorden torkar.
  • På vintern börjar den blomma . Från december till februari överförs inte en blommande växt från plats till plats så att Decembrist inte tappar färg.
  • Perioden för växtens aktiva tillväxt faller under mars-augusti . Vid den här tiden vattnas Decembrist jämnt med mjukt, sedimenterat vatten. Blomman matas också med speciellt gödningsmedel. Topdressing rekommenderas var 14: e dag.
Bild
Bild

Blommans växtsäsong börjar i mitten av mars och varar fram till september. Vid denna tid växer växten snabbt och bygger upp nya segment. På sommaren sprutas zygocactus med varmt vatten när jordklumpen torkar ut. Vid denna tidpunkt appliceras kvävehaltigt eller universellt gödningsmedel varannan vecka. Det är bättre att sätta blomkrukan på balkongen, öppna verandan eller på gården, från våren till slutet av hösten. Det rekommenderas inte att vattna julgranen på natten.

Under blomningen sprutas den inte så att knopparna inte bleknar i solen.

Bild
Bild

För att få det att blomma

Även med konstant vård och vattning kan granen se slö ut. För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att anläggningen inte står nära en varm radiator eller öppen spis. Det är mycket viktigt att återfukta Decembrist, eftersom han bara behöver det. En frisk växt kommer att må bäst på en väl upplyst fönsterbräda . Samtidigt är det viktigt att blomman inte är i direkt solljus på länge.

Bild
Bild

För att bilda starka knoppar börjar växten matas med kaliumfosforgödselmedel. Dessutom rekommenderas Decembrist att vattna med teblad medan vattnet ska vara varmt. För att öka uppsättningen knoppar vattnas blomman med en lösning av kalciumnitrat. För detta används också en äggskalinfusion. För att göra en sådan lösning måste du tvätta råa äggskal och fylla dem med vatten. Lösningen insisteras i en dag, sedan vattnas växten. Knoppning börjar en vecka efter vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningen

Under blomningen av Decembrist och dess spirande rörs eller rörs inte växten, vänder den mot ljuset och vice versa. Krukan med växten placeras på en fönsterbräda med fönster mot nordost. Detta gör att han får mycket ljus på morgonen och under dagen större delen av året . Du kan sätta den på ett fönster som vetter mot norr och väster. När du placerar den på södra sidan bör du vara noga med att skugga den från heta strålar.

Bild
Bild

Innan julgran blommar vattnas den efter behov. Växten måste placeras på en varm plats. Detta är nödvändigt för korrekt bildning av blomknoppar. Under blomningen vattnas Decembrist med mycket vatten. Sprutning bör också utföras, men gör det i små doser.

För att Decembrist inte ska kasta knopparna är det viktigt att luften i rummet inte är särskilt torr.

Bild
Bild

Före och efter transplantation

För tropiska växter som zygocactus krävs vissa villkor. Växten sprutas regelbundet. På varma dagar görs det 2-3 gånger på 7-10 dagar, och i kallt väder sprutas blomman minst 1 gång på 30 dagar. För att utföra denna procedur, ta en sprayflaska och häll vatten vid rumstemperatur i den.

I sin naturliga miljö växer zygocactus i regioner med hög luftfuktighet. Det är därför det är nödvändigt att spraya regelbundet; de lägger också en skål med våt expanderad lera under grytan . Den unga Decembrist växer snabbt, den transplanteras efter behov. Transplantation av vuxna växter utförs en gång vart femte år. Efter transplantation vattnas blomman och placeras på en permanent växtplats. När jorden torkar med 2-3 cm bör blomman vattnas igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på felaktig vattning

Med en systematisk brist på fukt i jorden:

  • växten blir blek i färgen;
  • rynkor uppträder på stjälkarna;
  • ytterligare luftrötter bildas för att hjälpa till att absorbera ytterligare fukt;
  • jorden i krukan torkar ut mer än 4 cm under blomningen och nästan hälften under viloläget.
Bild
Bild
Bild
Bild

När problem identifieras börjar växten vattnas i små doser, men vattningen görs oftare.

För att göra detta är det bättre att fukta jorden 4-6 gånger inom 2-3 dagar. Växten kan börja ruttna när den vattnas med kallt vatten, liksom när den är rikligt fuktad vid låga temperaturer. Ett tecken på felaktig vattning är också införandet av en lösning med en hög koncentration av gödningsmedel i jorden.

Råd om vård

För att julgranen ska blomma regelbundet och njuta av riklig färg måste du följa den korrekt se efter.

  • Om en krukväxt slutar blomma , det är nödvändigt att ge bra belysning för det och plocka upp en mer bördig jord. Det bästa stället för en blomma är fönsterbrädan på norra sidan. Om det behövs är Decembrist skuggad från solen.
  • Med uppkomsten av knoppar växten kan inte flyttas, annars kan Decembrist förlora färg.
  • När torra löv och blommor dyker upp , vissna stjälkar kan vattnas med en lösning, vars huvudkomponent är väteperoxid. För att förbereda lösningen, ta 2 msk. matskedar peroxid och späd dem i en liter vatten.
Bild
Bild

Växten vattnas med denna lösning en gång var 7-10 dagar. Vid behov kan du öka mängden vatten under bevattning, samtidigt som koncentrationen av lösningen minskar. Tillsätt 10-15 droppar peroxid till 1 liter vatten. Efter några sådana vattningar kommer ett positivt resultat att märkas märkbart.

Innan sådan vattning bör du lossa jorden lite och ta bort de fallna blommorna. Denna lösning används för rotröta. Tack vare vatten med peroxid börjar växten återhämta sig snabbare efter vattning. Om växten regelbundet omhändertas, vattnas, sprutas och matas i tid, kan Decembrist glädjas med sin blomning upp till 20 år.

Rekommenderad: