Hur Matar Man Gurkplantor? Vad Kan Du Mata Om Plantorna Växer Dåligt Och är Bleka? Toppdressing När De Första Bladen Dyker Upp Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Gurkplantor? Vad Kan Du Mata Om Plantorna Växer Dåligt Och är Bleka? Toppdressing När De Första Bladen Dyker Upp Hemma

Video: Hur Matar Man Gurkplantor? Vad Kan Du Mata Om Plantorna Växer Dåligt Och är Bleka? Toppdressing När De Första Bladen Dyker Upp Hemma
Video: Plantera en kärna från frukter du har hemma - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Hur Matar Man Gurkplantor? Vad Kan Du Mata Om Plantorna Växer Dåligt Och är Bleka? Toppdressing När De Första Bladen Dyker Upp Hemma
Hur Matar Man Gurkplantor? Vad Kan Du Mata Om Plantorna Växer Dåligt Och är Bleka? Toppdressing När De Första Bladen Dyker Upp Hemma
Anonim

Det första steget i att odla gurkor är att ta hand om plantorna. Under vården är det viktigt att säkerställa ljus, temperaturförhållanden och närvaron av alla näringsämnen. Det är viktigt att förstå alla principer för utfodring så att gurkorna gror bra. Några av näringsämnena läggs i jorden under beredningen. När plantorna utvecklas bör kompositionen dock uppdateras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tid och frekvens

Du måste mata plantorna av gurkor bara 3 gånger innan du planterar i öppen mark. Om en växthusanläggning används kan mer proaktiva åtgärder behövas. Så, befruktade svaga plantor var 14: e dag.

Ungefärligt befruktningssystem

  • När de första bladen dyker upp rekommenderas att endast använda vattenlösning . Ekologi kan komma till växten under morgon- eller kvällsvattning. Vanligtvis visas de två första bladen på 10-14 dagar.
  • Efter ytterligare 2 veckor kan du upprepa matningen . Under denna period införs en dubbel dos organiskt material. Samtidigt är det viktigt att se till att gödningsmedel inte kommer i kontakt med plantornas gröna del. Annars brinner bladen. Alla kompletterande livsmedel är avsedda för rötterna.
  • Tredje gången kan du befrukta plantorna som planteras i marken . Det är under denna period som växten upplever den mest allvarliga stressen. Efter 5 dagar bör jorden berikas med en svag lösning av kaliumpermanganat. Vid plantering är det viktigt att övervaka jordens tillstånd.
  • Efterföljande befruktning appliceras med 10-15 dagars intervall .

Det är ingen idé att börja beta tidigare. Unga plantor under denna period är fortfarande för svaga och kommer helt enkelt inte att kunna tillgodogöra sig användbara ämnen. Många experiment indikerar att även i steril jord kan gurkor leva fredligt tills de första bladen dyker upp. Vid denna tidpunkt lever växten av de reserver som finns i fröna.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare tror till och med att det är nödvändigt att mata gurkorna under bildandet av det tredje bladet. Vid den här tiden är rotsystemet redan mer utvecklat, växten kan absorbera de nödvändiga ämnena.

Standard betesystemet är relevant för gurkor som utvecklas normalt. För svaga växter kan användbara komponenter införas enligt följande system:

  • efter skott av knoppar;
  • när växten bär frukt;
  • när lövverket blir gult;
  • om gulhet visas på frukten;
  • med ett kraftigt kallt snäpp.

Rotfoder är det enklaste och vanligaste . Du kan dock befrukta gurkor på ett annat sätt. Bladgödsling appliceras under vila mellan rotförband. Nog 2-3 pass per säsong.

Bild
Bild

Vad kan du mata?

Fröplantor behöver fördelaktiga spårämnen för att de ska vara starka och kunna överleva i det öppna fältet. Du kan använda färdiga fosforblandningar, komplexa preparat eller biogödselmedel. En standardformulering används vanligtvis, men om växten redan försvagas bör åtgärder vidtas.

Bristen på några ämnen påverkar alltid kvaliteten på gurkgrödan. Så, med brist på kväve kommer frukterna att vara konformade . Brist på kalcium kommer att leda till att äggstockarna dör, och om det finns lite kalium kommer gröna att visa sig vara vanställda. Gurkplantor kan matas med rot- och icke-rotmetoder, beroende på gödningsmedlets egenskaper.

Det är lättare att införa kompletterande livsmedel under roten efter att de första permanentbladen dyker upp . Det är bättre att göra detta på kvällen efter den sista vattningen. Bladmatning används i fall där rotsystemet inte kan absorbera alla näringsämnen. Samtidigt kan gödningsmedlen själva tas färdiga eller använda biogödsel som är gjorda hemma.

Bild
Bild

Näringsämnen

Genom att köpa en speciell jord kan du odla plantor med minimal ansträngning. Till en början kommer växten inte att matas från substratet, utan kommer att använda förbrukningen av ämnen från fröet. Under tillväxt och frisläppande av löv kommer det dock att börja matas ganska aktivt. Särskild jord kommer att underlätta underhållet avsevärt och garanterar bra groning.

Alla jordersättningar kan användas som substrat. Det är bra och lätt att arbeta med mineralull, sågspån, kokosfibrer, sand. Innan formationen påbörjas är det nödvändigt att bearbeta materialet så att det inte finns några patogena mikroorganismer i det. Sedan impregneras substratet med användbara ämnen.

Grundläggande egenskaper:

  • maximal hygroskopicitet;
  • optimalt förhållande av näringsämnen;
  • surhet inom 6, 4-7;
  • löshet, andningsförmåga.

Det finns också inköpta jordblandningar som är speciellt utformade för odling av gurkplantor . Du bör inte använda ett torvunderlag. Denna komponent kan sluta absorbera vatten, vilket leder till att gurkorna torkar ut. Det är mycket bättre att använda ditt eget underlag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplexa gödningsmedel

Gurkplantor som växer på fönsterbrädan kan matas på detta mångsidiga sätt. Komplexa formuleringar är bra eftersom alla komponenter redan är balanserade i dem. Blandningar säljs vanligtvis som vätskor, vilket gör det så enkelt som möjligt. Vanligtvis innehåller kompositionen standardkomponenter: kväve, fosfor och kalium, samt ytterligare mikro- och makroelement.

Komplexen är bäst lämpade för dem utan erfarenhet av odling av plantor. Så det finns ingen risk att göra blandningen otillräckligt näringsrik för gurkorna. Den balanserade kompositionen gör att du fullt ut kan tillgodose alla kulturens behov.

De mest populära komplexen:

  • "Kemira universal";
  • Agricola;
  • "Idealisk";
  • "Familjeförsörjare";
  • Ecosil;
  • Kemira Lux;
  • "Effekt på".
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa blandningar är praktiska att framställa . Det räcker att späda kompositionen enligt tillverkarens instruktioner och befrukta plantorna enligt schemat. Komplexa gödningsmedel gör att du kan odla bra, stora gurkor med minimal ansträngning. Dessutom finns det formuleringar med näringsämnen. Vanligtvis finns det ammophos, kaliumnitrat och nitrophoska. Dessa ämnen är bäst lämpade för gurkplantor. Under den andra och tredje utfodringen fördubblas mängden gödselmedel.

Dessutom införs de nödvändiga komponenterna med bladmetoden: växten ska sprutas. Under aktiv tillväxt är det bättre att använda mineralkomplex. Såsom "Kemira Lux" och nitrophoska är väl lämpade . Under det tredje betet kan du använda hemlagade kompositioner.

Det enklaste och mest effektiva receptet

  • Ta 10 liter rent vatten.
  • Tillsätt 10 g kaliumsulfatsalt, rör om. Det är viktigt att inte blanda ihop det med klorid! Det senare kommer att förstöra plantorna.
  • Tillsätt 40 g superfosfat. Blanda väl.
  • Lägg i 15 g urea. Att röra ordentligt. Denna mängd lösning räcker till 2 m² gurkor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Du bör inte använda gödsel för gurkor - risken att göra fel med doseringen är för stor. Värmen från slammet kan allvarligt skada unga plantor . Du bör dock inte vara rädd för organiskt gödselmedel, du behöver bara välja rätt. Användningen av fågelspillning är ganska effektiv. Som organiskt material införs saltpeter eller kaliumsulfat. Vid den första utfodringen är det bättre att kombinera sådant gödselmedel med mineralgödsel. Så superfosfat kan kombineras med ruttnat humus.

Det händer att det helt enkelt inte finns något färdigt organiskt material. I det här fallet kan du använda ett enkelt och snabbt recept: tillsätt 8 g kaliumsulfat, 14 g superfosfat, 7 g ammoniumnitrat till en hink med vatten. Du kan lägga mullein eller fågelspillning i lösningen, som har lyckats jäsa.

Bild
Bild

Folkmedicin

Ask anses vara ett enkelt och mångsidigt gödningsmedel. Den innehåller mycket användbart kalium och fosfor . Ask förbättrar utvecklingen och tillväxten av gurka rötter. Sådan befruktning matar dessutom den gröna delen av växten, som ligger ovanför jorden. Aska kan placeras i gropar vid dykning av gurkor. Du kan också strö det på jorden mellan växterna och vattna det som vanligt. Vissa insisterar till och med på aska och häller sedan den resulterande vätskan över gurkorna. I det senare fallet kan du också helt enkelt spraya plantorna. Askbehandlingar utförs varannan vecka.

Användningen av jod för gurkor, som växer dåligt, är inte mindre effektiv . Det har antiseptiska egenskaper och förbättrar växternas utveckling och tillväxt. Alla gurkvarianter kan bearbetas med jod, utan undantag. Samtidigt kommer det att finnas mer frukt, de kommer att vara mer användbara, välsmakande och rika. Det finns specifika indikationer för användning av jod. Det är nödvändigt om det nästan inte finns några äggstockar på växten, greenerna vissnar och börjar bli gula, buskarna växer långsammare.

Det enklaste sättet är att tillsätta lite jod i vattnet. Det är sant att det ofta är omöjligt att använda ämnet, annars blir gurkorna sneda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra folkmedicin för att mata gurkplantor

  • Redan vid den andra matningen kan borsyra införas . För att göra detta måste du blanda 1 liter kokande vatten, 100 g socker och en tesked av ämnet. Bärnstenssyra kan ersätta borsyra.
  • Enkel jäst är utmärkt för näring av gurkplantor . Frekvent användning är oacceptabelt, men resultatet är alltid märkbart. Lägg 100 g jäst på en hink med vatten och koka i 24 timmar. Plantor måste vattnas i själva roten.
  • Infusioner av olika ogräs har en gynnsam effekt på gurkor . Maskrosor, nässlor och liknande växter används ofta. Kan enkelt bryggas och användas för vattning. Alternativt infunderas örterna under solen i 7 dagar och fylls först med vatten. Denna blandning måste spädas innan plantorna matas.
  • Växter kan också vattnas med väteperoxid . Det antiseptiska påskyndar tillväxten av plantor. För att förbereda lösningen behöver du 2 msk. l. Blanda vanlig peroxid med 1 liter vatten. Både vattning och sprutning är tillåtet. Peroxid kan användas löpande. Om du späd på det här sättet visar sig lösningen vara mycket svag och kan helt enkelt inte skada. Det är värt att ge upp bara om en vit beläggning börjar dyka upp på marken.

Ljusa och mycket svaga plantor behöver ytterligare matning . Faktum är att folkmetoder inte är sämre än köpta alternativ. Det är bara det att vid egenproduktion av biogödselmedel ska du agera så noggrant och noggrant som möjligt. Fel dosering kan skada gurkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler för att göra

Det är bättre att hälla näringslösningar under roten så att de inte kommer i kontakt med stammen. Vanligtvis hälls de helt på marken mellan plantorna. Bladförband är alltid mindre koncentrerat, så det kan helt enkelt inte skada den gröna delen av växten. Spola varmt rent vatten omedelbart efter att gödselmedlet har införts.

Det är viktigt att kombinera rot- och bladmatning för att förbättra resultatet.

Rekommenderad: