Toppdressing För Gurkor I Det öppna Fältet: Folkmedicin Och Gödningsmedel. Vad Och Hur Man Matar För Första Gången Efter Avstigning? Vad är Bättre Att Vattna Andra Gången?

Innehållsförteckning:

Video: Toppdressing För Gurkor I Det öppna Fältet: Folkmedicin Och Gödningsmedel. Vad Och Hur Man Matar För Första Gången Efter Avstigning? Vad är Bättre Att Vattna Andra Gången?

Video: Toppdressing För Gurkor I Det öppna Fältet: Folkmedicin Och Gödningsmedel. Vad Och Hur Man Matar För Första Gången Efter Avstigning? Vad är Bättre Att Vattna Andra Gången?
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, April
Toppdressing För Gurkor I Det öppna Fältet: Folkmedicin Och Gödningsmedel. Vad Och Hur Man Matar För Första Gången Efter Avstigning? Vad är Bättre Att Vattna Andra Gången?
Toppdressing För Gurkor I Det öppna Fältet: Folkmedicin Och Gödningsmedel. Vad Och Hur Man Matar För Första Gången Efter Avstigning? Vad är Bättre Att Vattna Andra Gången?
Anonim

För att odla en stor gröda av läckra gurkor måste jorden befruktas under hela växtsäsongen. Det viktigaste är att veta vilka näringsämnen växter behöver i varje utvecklingsstadium och ge dem exakt dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödningsöversikt

Olika typer av gödningsmedel används för att mata gurkor med öppna fält. Deras val beror på webbplatsägarnas preferenser.

Organisk

Många trädgårdsmästare gillar att mata unga gurkor på sin webbplats med organiskt material. Dessa gödningsmedel är lätta att hitta på alla gårdar. De innehåller mycket av de näringsämnen som gurkor behöver. Dessutom, om du matar buskarna med organiskt material, ackumuleras inga skadliga ämnen i dem. Det finns flera av de mest populära produkterna som används för att öka utbytet av växter.

  • Gödsel . Att mata växter med häst- eller kogödsel är mycket populärt bland trädgårdsmästare. Detta gödningsmedel kan förbättra markstrukturen och öka skörden. För utfodring av gurkor är det värt att använda endast väl ruttnad gödsel. När allt kommer omkring innehåller den färska produkten ogräsfrön. Före applicering på jorden späds gödsel ut med vatten i förhållandet 1 till 2 och infunderas i flera dagar. Produkten späds ut en gång till innan den vattnas. Detta gödningsmedel används inte mer än 4 gånger under hela säsongen.
  • Torv . Denna produkt innehåller praktiskt taget inga näringsämnen. Men när det blandas med andra organiska ämnen, tillåter det att alla näringsämnen når växtrötterna snabbare.
  • Aska . Ren ask, erhållen genom att bränna grenar och olika växtligheter, är en mycket användbar växtfoder. Ren träaska används för att skydda växter mot skadedjur. För vattning av produkter kan du använda en askainfusion eller buljong. Vid beredning av infusionen måste en liter aska spädas i 5 liter varmt vatten. Kompositionen måste blandas och lämnas på en mörk plats i 5 dagar. Före användning måste den spädas med varmt vatten i förhållandet 1 till 2.
  • Siderata . Växter som senap, lupin och klöver används ofta för att gödsla jorden. Användningen av sådan grönska gör marken lös, ökar antalet maskar i jorden och minskar antalet ogräs i trädgården. Du kan också använda gröngödsel för mulching.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa enkla förband kan hjälpa till att göra växter mer resistenta mot olika sjukdomar och öka avkastningen.

Mineral

Förutom organiskt material används butiksgödselmedel också för att mata gurkor. Först måste du vara uppmärksam på kvävegödsling för gurkor. För att berika jorden med kväve kan du använda urea, som förs in i jorden 10-12 dagar efter att plantorna har planterats i sängarna. Under beredningen före sådd och under de första veckorna av plantans tillväxt kan ammoniumnitrat också användas . Vanligtvis tas det in med bladmetoden.

Bild
Bild

Gurkor behöver också regelbunden fosformatning . Den mest populära av dessa är superfosfat. Denna produkt stärker rotsystemet hos en ung växt och påskyndar dess tillväxt. Superfosfat införs i jorden under vårens beredning. Detta kan göras vid olika tidpunkter. Fosfatsten eller borofosk används också för utfodring.

Alla växter behöver kaliumgödsling. De hjälper till att förbättra grönsakets smakegenskaper. För att mata buskar som växer i öppen mark kan du använda:

  • kaliumsulfat;
  • kaliummonofosfat;
  • kelatinkalium.
Bild
Bild

Potashgödselmedel löses i regel upp i vatten och används för blad- eller rotmatning av växter . För tillväxt och utveckling befruktas gurkor med bärnstenssyra. Produkten produceras i form av vita kristaller, som vanligtvis späds ut i vatten. När de behandlas ordentligt absorberas växterna i frön, jorden och rötterna.

Komplex

För deras bekvämlighet använder många trädgårdsmästare komplexa gödningsmedel. De innehåller flera näringsämnen samtidigt. Det mest populära och ofta använda botemedlet är nitroammophoska. Den innehåller lika mycket fosfor och kväve. Denna produkt är utmärkt för vår- och höstmatning.

Många trädgårdsmästare matar också växterna med Azofoska, som innehåller kalium, fosfor och kväve . Det är också mycket fördelaktigt för den framtida skörden. Toppdressing med ett sådant komplext gödselmedel hjälper till att stärka rötterna. Växter, efter befruktning med sådana medel, kan motstå de flesta sjukdomar. Därför utvecklas de mycket bra och ger en stor skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Många moderna trädgårdsmästare använder gärna olika folkmedicin för växtnäring

  • Jod . Det farmaceutiska preparatet används ofta i trädgården. Att förbereda en jodlösning är mycket enkelt. Först och främst späds en matsked tvålspån eller flytande tvål i 9 liter varmt vatten. Sedan blandas allt noggrant. En liter vassle eller mjölk tillsätts i behållaren och 10 droppar jod tillsätts. Den resulterande produkten kan användas omedelbart för att spraya plantorna.
  • Väteperoxid . Denna produkt används vanligtvis för att mata plantor. För att förbereda en lösning späds 1 matsked av produkten i en liter vatten. Unga plantor sprutas med denna produkt. Detta verktyg låter dig påskynda tillväxtprocessen hos plantor, samt stärka dess immunitet.
  • Ammoniak . Denna subcortex hjälper växterna att växa grön massa. Det måste användas försiktigt för att inte skada växterna. En halv tesked ammoniak måste spädas i 3 liter vatten. Den resulterande vätskan måste hällas i en spruta och användas för att odla jorden bredvid busken. För sprutning på ett ark späds 3 matskedar ammoniak i 10 liter vatten. Under perioden med växande grön massa kan gödning med ammoniak appliceras en gång var 5-7 dagar. Du kan inte befrukta buskarna oftare.
  • Lökskal . För att förbereda ett enkelt gödselmedel måste flera nävar torrlökskal hällas med en liter kokande vatten. Produkten måste infunderas i flera dagar och silas och späds sedan med 5 liter vatten. Om infusionen ska användas för bladmatning måste mängden vatten som används fördubblas.
  • Jäst . Denna produkt används vanligtvis för att stimulera tillväxten av buskar och öka utbytet av gurkor. Att förbereda denna typ av gödselmedel är mycket enkelt. En tesked jäst måste spädas i 5 liter vatten. En sådan lösning måste infunderas i flera timmar. Sila den innan du tillsätter produkten till jorden.
  • Bröd . Denna utfodring fungerar på samma princip som jäst. För att förbereda gödningsmedlet måste du lägga 1 bröd i en hink med sedimenterat regnvatten. Produkten måste lämnas för infusion över natten. På morgonen måste den knådas noggrant. Tillsätt 10 ml jod till hinken med den resulterande uppslamningen. Produkten kan användas omedelbart för utfodring. Det viktigaste är att sila det inledningsvis så att det inte bildas en brödskorpa bredvid buskarna.
  • Borsyra . Toppdressing med ett sådant botemedel är särskilt viktigt om gurkorna odlas på torv eller träskmark. Torrt pulver (5 g) måste lösas upp i 2 glas varmt vatten. Sedan måste lösningen spädas i 8-10 liter varmt vatten. Du måste använda den för att spruta blommande buskar. Sådan matning gör att du kan öka antalet äggstockar på växten.
  • Örter . Många trädgårdsmästare tror att olika örtinfusioner och avkok är bäst lämpade för sprutning av sängarna. För deras förberedelse används som regel ängsörter. Agave, kardborre, nässla, celandine kan läggas till behållaren med gödselmedel. Färska växter ska hackas fint, skickas till en fat, fyllas med vatten och infunderas i 10 dagar. Den resulterande produkten späds ut i vatten i förhållandet 1 till 10. Denna överdressing appliceras vanligtvis vid roten.
  • Soda . Denna produkt används för växter som kräver natrium. Du kan använda en läsklösning för att mata högst 2 gånger i månaden. Det är förberett mycket enkelt. 3 matskedar bakpulver späds ut i en hink med varmt vatten. Produkten används för att vattna växter. Ungefär en liter vätska hälls ut under en buske.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan matning kan kombineras med inköpta så att växterna får den nödvändiga mängden vitaminer och näringsämnen.

Ansökningsplan

Toppdressing för gurkor som växer i det öppna fältet bör utföras vid lämplig tidpunkt. Alla kan göra ett schema för att gödsla buskar på egen hand.

Platsförberedelse

För första gången används gödningsmedel på hösten, under markberedning. Som regel används vanlig gödsel i detta skede. För varje kvadratmeter på platsen appliceras cirka 10 kg av produkten.

Innan toppdressing appliceras måste jorden grävas väl . Under några kalla månader gör toppdressing jorden mer näringsrik. Därför växer gurkor stora och saftiga i ett sådant område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid landning

Om det inte var möjligt att mata jorden på hösten, appliceras gödningsmedel på våren. Innan man planterar unga plantor eller så frön grävs jorden också noggrant. Du kan lägga till humus eller väl ruttnad kompost till den.

Gödsel kan läggas direkt till brunnarna . Kompost och 2 matskedar träaska läggs till var och en av dem. Efter att ha planterat plantorna i sängarnas brunnar är det nödvändigt att vattna väl.

Bild
Bild

Efter groning

För den allra första utfodringen av unga plantor används vanligtvis organiskt material. Vanligtvis används ko- eller hästgödsel, liksom fågelspillning för detta ändamål. Dessa naturprodukter är rika på kväve, vilka växter behöver för att bygga upp grön massa.

För att förbereda en koncentrerad lösning i 10 liter vatten späds ett kilo gödsel eller halva mängden kycklinggödsel. 500-700 ml produkt hälls under var och en av buskarna. Du kan också använda ammoniumnitrat i detta skede.

Bild
Bild

Om odlade plantor planteras i trädgården måste de börja mata efter att de rotat sig. Gödselmedel appliceras i detta fall 1, 5 - 2 veckor efter plantering på sängarna.

Under blomning och frukt

Den andra utfodringen är också nödvändig för växtutveckling. Buskar bearbetas före blomning . Växter behöver fosfor och mycket kalium i detta skede. Det är bäst att använda ren aska under denna tid. Du kan helt enkelt strö det på gångarna. Cirka 100 g aska förbrukas per 1 m 2 sängar. Efter sådan matning av trädgården måste buskarna vattnas väl.

För tredje gången matas gurkorna efter att de unga frukterna har dykt upp på buskarna . Vanligtvis vid denna tidpunkt strös jorden runt buskarna med välsiktad aska.

Bild
Bild

Efter sådan utfodring kan kvävegödsling inte användas under de närmaste dagarna.

Extra matning

I vissa fall behöver växter också ytterligare utfodring. Det är värt att applicera gödningsmedel, med fokus på deras utseende och skick.

  • Långsam tillväxt . För att påskynda tillväxten av gurkor introduceras bor- och kvävehaltiga förband i jorden. Asklösning eller torrjäst används som ett alternativ till sådant gödningsmedel.
  • Gula blad . Inför ett sådant problem bör gurkor hällas med en läsklösning. En matsked torrt pulver späds vanligtvis i 1 hink vatten.
  • Ljusblå färg . Oftast uppstår detta problem på grund av otillräcklig belysning eller kvävsvält av växter. Urea används vanligtvis för att mata unga buskar.
Bild
Bild

Om växterna ser bra ut behöver de inte ytterligare utfodring.

Hjälpsamma ledtrådar

Att odla friska och välsmakande gurkor på din fastighet är lätt. Om du vill kan du göra med enkla organiska förband som inte kommer att skada växterna på något sätt. För att öka buskens utbyte, i processen att ta hand om dem, är det värt att följa vissa regler.

  • Gurkor måste vattnas regelbundet . Varje vattning ska vara riklig. Det är bäst att använda vatten som är ordentligt och varmt. Om du inte gör detta tillräckligt ofta blir gurkorna små och inte särskilt goda.
  • För att behålla fukt i jorden, är rotutrymmet vanligtvis mulched . Ett sådant skyddande lager hjälper också till att rädda växter från många sjukdomar och skadedjur.
  • Lägg inte för mycket aska i jorden . Detta resulterar i stark alkalisering.
  • Du kan inte trimma gurken . Detta leder till utveckling av sjukdomar och en försämring av buskarnas allmänna tillstånd.
  • För att inte skada växterna , du kan inte använda utgångna mineralformuleringar eller produkter som har lagrats felaktigt.

Rekommenderad: