Att Ta Hand Om Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Bryr Sig Om Det Inte Bär Frukt? Hur Ska Jag Skydda Henne För Vintern Och Hur Man Matar Henne På Hösten? Varför Blommar Inte Pelarf

Innehållsförteckning:

Video: Att Ta Hand Om Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Bryr Sig Om Det Inte Bär Frukt? Hur Ska Jag Skydda Henne För Vintern Och Hur Man Matar Henne På Hösten? Varför Blommar Inte Pelarf

Video: Att Ta Hand Om Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Bryr Sig Om Det Inte Bär Frukt? Hur Ska Jag Skydda Henne För Vintern Och Hur Man Matar Henne På Hösten? Varför Blommar Inte Pelarf
Video: Skörda tre gånger så mycket hallon 2024, April
Att Ta Hand Om Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Bryr Sig Om Det Inte Bär Frukt? Hur Ska Jag Skydda Henne För Vintern Och Hur Man Matar Henne På Hösten? Varför Blommar Inte Pelarf
Att Ta Hand Om Ett Pelarformat äppelträd: Hur Man Bryr Sig Om Det Inte Bär Frukt? Hur Ska Jag Skydda Henne För Vintern Och Hur Man Matar Henne På Hösten? Varför Blommar Inte Pelarf
Anonim

Kompetent vård av ett pelarformat äppelträd innebär alltid ett svar på frågan hur man bryr sig om det inte bär frukt . En särskild version av denna fråga är anledningarna till att pelarformade äppelträd inte blommar, och vad man ska göra i det här fallet. Men även om kulturen är ganska bördig är det viktigt att ta reda på hur man täcker den för vintern och hur man matar den på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av utfodring

För att odla ett sådant träd är det lämpligt att applicera gödselmedel strax före plantering. För 1 planta, använd i förväg:

  • 4-6 kg organiskt material (torv, humus eller kompost) att välja mellan;
  • 100 g nitrofoska eller ammofoska;
  • 0,5 kg träaska av hög kvalitet;
  • 10 liter vatten (utan det blir effekten av fasta komponenter mycket låg).

Men även efter plantering är det mycket viktigt att förse de pelarformade äppelträden med näringsämnen

Detta måste göras under hela vegetationsperioden.

Bild
Bild

Vården av ett pelarformat äppelträd är indelat i höst-, vår- och sommarstadier. Om en ung planta planterades på hösten, har den under en tid tillräckligt med näringsämnen från gropen. På våren är det dock nödvändigt att använda urea eller urea för att:

  • skott växte snabbare;
  • grön massa rekryterades mer aktivt;
  • rötterna förstärktes.

Vårplantering avlastar trädgårdsmästare från denna oro

Bild
Bild

På sommaren matas unga träd med bladmetoden. För detta används ett helt färdigt flytande gödningsmedel. Det hjälper till att lägga blomknopparna nästa år. Samtidigt ökar motståndet mot vinter och immunitet mot de viktigaste äppelsjukdomarna.

Treåriga äppelträd, även innan knopparna blommar, måste matas:

  • 50 kg humus (kombinerar detta med att lossa jorden);
  • 90 g urea, som är upplöst i 10 liter vatten;
  • "Kemiroi" (detta läkemedel används strikt enligt instruktionerna).

När ett treårigt träd har bleknat, matas det med kaliumhumat. Konsumtionen av detta gödningsmedel är densamma som urea tidigare.

Bild
Bild

Ett vanligt misstag många trädgårdsmästare gör är att de uppfattar rekommendationen att mata trädet på hösten som behovet av att använda gödningsmedel i september . Faktum är att du måste fokusera på perioden omedelbart efter slutet av lövfallet. Vid denna tidpunkt bör du ansöka om:

  • 5-7 kg kompost eller torv;
  • superfosfatlösning (60 g späds ut i 10 1 vatten);
  • kaliumsulfat (det används på samma sätt som superfosfat).

Bland organisk gödning anses träaska vara särskilt värdefull. Det kan förse fruktträd med ett helt spektrum av grundläggande mineraler.

Bild
Bild

Den innehåller också fosfor, magnesium och andra spårämnen. Det är särskilt viktigt att allt detta är lättillgängligt för växter rent biokemiskt . Efter utspädning av askan i kokande vatten måste den infunderas i 24 timmar. Därefter besprutas träd med denna blandning (förfiltrering).

Det är nödvändigt att tydligt förstå funktionen av varje typ av gödningsmedel . Således ger kväveblandningar reglering av tillväxt och utveckling. Men om du lägger till för många av dem, kommer fruiting att försämras. Men superfosfat och andra fosforbaserade preparat stärker immunförsvaret och gör grödan mer produktiv. Resistens mot kyla och värme beror på kaliumsulfat.

Flytande blandningar är nästan alltid att föredra och är de lättast smältbara.

Bild
Bild

Vattningsnyanser

Men om du bara tar hand om äppelträdet genom att mata det, kan även den mest opretentiösa växten förstöras . Marken runt träden måste fuktas. Det är endast tillåtet att torka det på kortast möjliga tid. Agronomer tror att droppbevattning är den bästa praxisen. Om det är omöjligt att organisera det är det nödvändigt att bevattna äppelträden efter behov, men minst två gånger i veckan, även om det inte finns några synliga skäl för vattning.

Efter konstgjord bevattning, liksom efter regn, rekommenderas lossning och mulching av jorden. Detta undviker skorpa och aktiverar rotluftning. På sommaren vattnas pelarformade äppelträd tidigt på morgonen eller efter solnedgången. Ett mycket bra resultat ges genom att "sprinkla" från en konventionell slang. Höstens fuktladdning sker i september eller oktober.

Bild
Bild

Beskärning

Genom att rationellt beskära ett kolumnerat äppelträd kan du behålla goda förutsättningar för dess utveckling .… Den efterföljande bildningen av kronan är också förenklad. Men sannolikheten för att drabbas av olika infektioner minskar. Det är nödvändigt att bilda trädet under våren, när knopparna ännu inte har blommat ut. Men för kolumnerade grödor är formativ beskärning, om det behövs, bara i den mest minimala versionen, ta bort sidoknopparna och lämna huvudstammen.

Den typiska ordningen är:

  • på plantor det första året tas alla sidogren bort för 2 knoppar;
  • nästa år lämnas en starkaste skott intakt, och den andra förkortas med 2 knoppar;
  • under säsong 3 skärs den tidigare fruktgrenen till en ring och de återstående skotten behandlas på samma sätt som under det andra året.

Klipp av kolumnerna med en mer solid ålder på våren, från 3 till 5 knoppar finns kvar på grenarna. Då kommer inte extra grenar att visas, och avkastningen kommer inte att minska. Beskärningsföryngring utförs mellan 5 och 7 år. Alla överflödiga äggstockar tas bort samtidigt. De sysslar med sanitär beskärning på hösten, så snart lövfallet slutar.

Bild
Bild

Behandling

De attraktiva egenskaperna hos pelarformade äppelträd kan tyvärr inte försäkra dem mot sjukdomar och skadedjur. Men det är ganska inom makt för sommarinvånarna själva och andra äppeltillverkare att göra detta . Under sommaren är det mycket viktigt att övervaka eventuella förändringar i trädens skick. Särskilda behandlingar utförs högst 30 dagar innan frukterna tas bort. Annars kan grödans säkerhet inte garanteras.

På hösten riktas behandlingen mot patologiska svampar och skadedjur som gömmer sig i barken och i cirkeln nära stammen. Samma behandling kan utföras i början av våren, innan juicerna börjar röra på sig. För henne används Bordeaux -vätska eller läkemedlet "Nitrafen". Båda reagensen måste spädas till en koncentration av 1%.

Vissa människor använder en karbamidlösning i en koncentration av 7%. Det kommer inte bara att skydda växten från skadedjur och sjukdomar, utan också förse grödan med kväve.

Bild
Bild

Skördereglering

Ibland blommar ett planterat äppelträd samma år. I detta fall måste varje blomma tas bort. Vidare är det nödvändigt att normalisera skörden enligt följande:

  • under det andra vegetationsåret är 50% av blommorna kvar;
  • i 3 år lämnas ett par blomställningar ensamma på fruktlänkarna;
  • vid 4 år, ta bort den mindre från dessa blomställningar för att dra nytta av de större äggstockarna.
Bild
Bild

Hur täcker jag ett äppelträd för vintern?

För att ordentligt förbereda skydd för ett pelarformat äppelträd är det nödvändigt att ta hänsyn till att den apikala knoppen är särskilt värdefull för den . Om hon lider kommer flera extra stammar att dyka upp. Detta kommer att drastiskt minska kulturens dekorativa egenskaper. I värsta fall kan trädet dö helt och hållet. Förberedelserna för övervintring börjar under andra halvan av oktober.

Vid denna tidpunkt måste du vitkalka stammarna och skelettgrenarna. Kalk blandas med en viss mängd kopparsulfat. Det är mycket viktigt att isolera rotområdet. Sätten att skydda den använder:

  • sågspån;
  • sugrör;
  • åt tassar;
  • spån;
  • torv.
Bild
Bild

Botten på stammen är tätt omslagen med nylonstrumpor. Detta garanterar skydd mot gnagare . Ovan, tidningar eller annat pålitligt papper bifogas. Allt detta fixas noggrant och på hela ytan så att det inte finns några luckor. Ibland är alla tillsammans skyddade med fiberduk.

Det är möjligt att rädda ett pelarformat äppelträd i Sibirien bara genom att skotta den maximala mängden snö. Men att lämna fallna löv och gräs är inte värt det, eftersom de istället för skydd kommer att bli en fristad för skadedjur.

Rötterna kan skyddas med gödsel, torv eller sågspån. Trädets ovansida kan skyddas med säckväv eller trasor. Ett stödband ökar stabiliteten vid blåsiga förhållanden.

Bild
Bild

Möjliga problem

Ibland klagar trädgårdsmästare på att det pelarformade äppelträdet inte blommar när det odlas. Oftast beror detta på:

  • fel vid avstigning;
  • fördjupning av rotkragen;
  • brist på näringskomponenter;
  • svagt ljus.

Ibland blommar äppelträd men bär inte frukt. De främsta orsakerna är:

  • blomsterätande insekter;
  • svag vattning;
  • näringsbrister;
  • brist på pollinatorer.
Bild
Bild

En annan faktor på grund av vilken det inte finns några äpplen kan vara den låga kvaliteten på planteringsmaterialet . Oseriösa leverantörer i sken av pelarformade plantor och frön säljer varor av tvivelaktig kvalitet. Den enda lösningen är köp av att plantera individer i specialiserade branschorganisationer och specialiserade plantskolor. Och även problemet kan ligga i felaktig beskärning och provocera för mycket förgrening.

Om äppelträden envist inte växer alls kan orsaken vara oförmågan att göra rätt skydd. Även i mittfältet kan den kolumnerade kulturen frysa ut på vintern. I dessa områden är skyddet av rotzonen lika nödvändigt som skyddet av stammen. Toppdressing enligt ett verifierat schema är ett annat sätt att eliminera grödproblem.

Viktigt: överdriven befruktning av jorden leder ofta till en aktiv bildning av lövverk, och då finns det ingen resurs kvar för trädens frukter.

Rekommenderad: