Varför Blommar Inte Cyklamen Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Får Man Det Att Blomma Om Det Har Tagit Upp Knoppar? Vad är Det Bästa Sättet Att Mata?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blommar Inte Cyklamen Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Får Man Det Att Blomma Om Det Har Tagit Upp Knoppar? Vad är Det Bästa Sättet Att Mata?

Video: Varför Blommar Inte Cyklamen Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Får Man Det Att Blomma Om Det Har Tagit Upp Knoppar? Vad är Det Bästa Sättet Att Mata?
Video: Tre sommarblommor att gödsla med 2024, Maj
Varför Blommar Inte Cyklamen Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Får Man Det Att Blomma Om Det Har Tagit Upp Knoppar? Vad är Det Bästa Sättet Att Mata?
Varför Blommar Inte Cyklamen Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Får Man Det Att Blomma Om Det Har Tagit Upp Knoppar? Vad är Det Bästa Sättet Att Mata?
Anonim

Få blomsterhandlare kan förbli likgiltiga och titta på en blommande cyklamen. Öppnar knopparna från vinter till vår, den sticker ut mot bakgrunden av andra inomhusväxter med färskheten i dess lövverk och blommornas ljusstyrka. Denna exotiska växt glädjer dock inte alltid hushåll med riklig blomning. Varför detta händer och vad vi ska göra åt det kommer vi att överväga vidare.

Möjliga orsaker

Huvudfaktorn som förklarar bristen på blommor eller deras brist är felaktig vård eller fullständig okunnighet. Cyklamen blommar under sin aktiva tillväxt och utveckling. Om han inte plockar upp knoppar och inte blommar kan det bero på följande skäl:

  • fel val av planteringsmaterial;
  • olämplig jordkomposition;
  • felaktig plantering av knölen;
  • kränkning av transplantationssystemet;
  • olämplig plats för tillväxt och utveckling;
  • kränkning av temperaturregimen;
  • okunnighet om vattningsregler;
  • ignorerar matning i rätt tid.
Bild
Bild

Vi skapar rätt förutsättningar

Anläggningen anses krävande att ta hand om och reagerar på eventuella förändringar i sina förhållanden. För att få honom att blomma måste han inledningsvis skapa förutsättningar där han kan växa och utvecklas normalt. Låt oss notera huvudpunkterna baserat på orsakerna till bristen på färger.

Planteringsmaterial

Exceptionellt hälsosamt material utan skador är lämpligt för plantering. En stark och vacker växt kommer aldrig att växa från en sjuk, sjuk knöl: den kommer inte att orka blomma. Om du tar cyklamen från affären, se till att bladen är fria från skador, gulhet och fläckar . Knölen ska vara fast, utan fläckar, men inte torr.

Om den är helt nedgrävd i marken kommer den inte att kunna absorbera den nödvändiga mängden användbara mikroelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Priming

För att inte tvivla på jorden kan du köpa ett färdigt underlag i en blomsterbutik, som är avsedd för cyklamen. Om möjligt, bered jordblandningen själv. Den innehåller sand, torv, humus och torvjord i förhållandet 1: 1: 1: 3 . Dess surhetsgrad bör vara 5, 5-6, 5 pH. Marken ska vara luftgenomsläpplig, näringsrik, men lätt.

För att göra jorden lös kan du lägga till perlit, sand eller tallnålar till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Knölen måste planteras korrekt, den kan inte begravas helt i marken, som oerfarna odlare gör. Den nedre delen av glödlampan ska gå ner i jorden med bara två tredjedelar. I detta fall bör krukans kant inte vara för hög . Det räcker med att den bara är 2-3 cm högre än lampan.

Bild
Bild

Överföra

Man tror att alla köpta växter omedelbart bör transplanteras till en ny behållare. Det är emellertid allmänt känt att en växt inte kan transplanteras under sin aktiva tillväxt under bildandet av knoppar. Du kan inte rycka det just nu, eftersom blomman reagerar på alla beröringar och anser att den är stressig.

Transplantationen bör utföras först efter att cyklamen avslutat viloperioden, det vill säga i början av aktiv tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Som en tropisk växt behöver cyklamen ett överflöd av sol. Men dess ljus bör spridas. Om det växer i ett mörkt rum, vars fönster vetter mot norra sidan, får du inte vänta på blommor. Genom att placera den på fönsterbrädan på södra sidan, utan att utsättas för direkt solljus, kan du vara säker på att växten kommer att ha tillräckligt med styrka för att bilda inte bara skott och lövverk utan också vackra knoppar.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Cyklamen anses vara en känslig växt, den tål inte värme och torrt väder, ibland reagerar den till och med på värme från radiatorer. Helst räcker en temperatur på + 15-18 grader för honom. För vissa sorter är denna temperaturregim inte lämplig, och därför blommar de vid en lägre temperatur (det kan till exempel vara lite över +10 grader). Dessutom har växten inte tillräckligt med styrka för att bilda knoppar och blomma om luften i rummet är torr . Cyklamen börjar omedelbart blekna, även om det brukade plocka upp knoppar innan. Kylan är dock också skadlig för växten, och därför blommar den inte och kan dö.

För att lösa detta problem kan du köpa en speciell luftfuktare eller spraya den nära anläggningen. De hängande bladen är det första tecknet på att växten är obekväm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

En av anledningarna till bristen på blommor är löksjukdomar, som orsakas av felaktig vattning. Häll inte vatten direkt på knölen och bladen. Vatten för bevattning måste försvaras eller filtreras, det måste vara mjukt, fritt från tungmetalsalter och andra skadliga föroreningar. Du kan hälla den i en bricka så att rötterna kan ta upp fukt från jorden på egen hand.

Cyklamen blommar inte också för att den saknar fukt. Under knoppens äggstock och blomning är det viktigt att se till att jorden i krukan inte torkar ut. Vattendragning av marken bör dock inte tillåtas. Marken ska vara fuktig, men inte våt.

Det är viktigt att behållarna som blommorna växer i har bra dränering eller hål i krukans botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Gödselmedel kan appliceras under perioden med aktiv tillväxt och vegetation. För detta är befruktning av mineraliska och organiska typer lämplig. Det är dock möjligt att bara mätta jorden med näringsämnen om den inte är vattentät, eftersom det kan skada rötterna. Gödsla inte under vilande perioder (sommar) … Mångfalden bör inte överstiga mer än 1 gång per månad.

Med tanke på att cyklamen inte gillar salt appliceras mineralförband i en uppmätt volym. Efter rotning och under perioden då skott och blad växer måste ämnen med hög fosforhalt användas. Du kan mata växten med kalciumnitrat.

När aktiv tillväxt är över bör kvävegödsling undvikas. Om det finns för mycket kväve kommer cyklamen inte att blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resten

Liksom de flesta växter behöver cyklamen vila för att få styrka för ny tillväxt och blomning. Det börjar blekna på våren, vilket signalerar odlaren att det är dags att minska hastigheten, mängden vattning och att gödseln upphör. Du kan inte plocka bort lövverket: det ska falla av sig själv och ge näring åt rötterna. På sommaren, när cyklamen behöver vila, ska den placeras på en sval och skuggad plats.

Under sommarsäsongen vilar han och ger nya skott under hösten. Detta kommer att innebära att han är redo för en period av aktiv tillväxt. Det är inte nödvändigt att få den att blomma tillsammans med alla blommor vid en tidpunkt då den biologiska klockan kräver vila. Under inga omständigheter ska växtens cykliska rytm störas, annars kommer den inte att kunna få juice och näringsämnen.

Det är omöjligt att tvinga cyklamen att blomma: unga lökar har inte tillräckligt med näring, och därför kommer tvång att leda till utmattning och död.

Bild
Bild

Varför blommar det inte ännu?

Växten blommar inte när den är sjuk eller lider av små skadedjur. Till exempel, om det hälls, tappar bladen och rötterna ruttnar. I avsaknad av styrka att återhämta sig påverkas cyklamen av en svampsjukdom och dör. Dessutom är det svårt för honom att blomma utan styrka om han står länge i samma land . Marken sipprar ut med tiden, och detta kan inte räddas även med regelbunden gödsling.

Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att de växter som köps i butiken behandlas med kemikalier för bästa presentationen, tack vare vilka de kan blomma mycket länge (nästan större delen av året) och bilda många äggstockar.

Som ett resultat går plantans livscykel vilse, och därför är det nödvändigt att vänta en stund innan den återhämtar sig. En ung växt blommar inte, vilket inte har en cyklisk rytm . I det här fallet måste du vänta på nästa säsong (aktiv blomning börjar andra eller tredje året).

Bild
Bild

Hur man hjälper?

Om växten har vuxit i knoppar, men de inte växer, kan du försöka placera blomman på en sval plats. Någon tillgriper att vattna med kallt vatten för detta. Andra föredrar att lägga potten på en kall plats, ibland väljer de nedre hyllan i kylskåpet för det och lämnar blomman där över natten. Någon lägger den på balkongen i flera timmar och håller den vid en temperatur på + 4-7 grader.

Blomsterodlare tror också att cyklamen kan matas, och inte glömma att lägga den i vatten med aspirin en gång i månaden, späd en tablett per liter vatten . Efter fuktning av jorden avlägsnas dess översta lager. Det är värt att notera att metoden med exponering för en sval plats bekräftar effektiviteten, och därför är detta det bästa som kan göras om det finns många knoppar, men de öppnas inte. Du bör dock inte överexponera blomman på en sval plats, eftersom den ständiga förändringen av villkoren för den kan vara destruktiv.

Rekommenderad: