Frukt Av äppelträd: Vilket år Efter Plantering Börjar äppelträdet Bära Frukt? Hur Många Gånger I Sitt Liv Bär Hon Frukt? Vad Ska Man Göra För Frukt Varje år?

Innehållsförteckning:

Video: Frukt Av äppelträd: Vilket år Efter Plantering Börjar äppelträdet Bära Frukt? Hur Många Gånger I Sitt Liv Bär Hon Frukt? Vad Ska Man Göra För Frukt Varje år?

Video: Frukt Av äppelträd: Vilket år Efter Plantering Börjar äppelträdet Bära Frukt? Hur Många Gånger I Sitt Liv Bär Hon Frukt? Vad Ska Man Göra För Frukt Varje år?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Frukt Av äppelträd: Vilket år Efter Plantering Börjar äppelträdet Bära Frukt? Hur Många Gånger I Sitt Liv Bär Hon Frukt? Vad Ska Man Göra För Frukt Varje år?
Frukt Av äppelträd: Vilket år Efter Plantering Börjar äppelträdet Bära Frukt? Hur Många Gånger I Sitt Liv Bär Hon Frukt? Vad Ska Man Göra För Frukt Varje år?
Anonim

Att få äpplen varje år är varje trädgårdsmästares dröm. Men ofta bär äppelträd frukt efter ett år, och ibland slutar de göra det helt och hållet. Klimatet eller sortens specificitet kan betraktas som orsaken till detta, men detta är inte helt korrekt - det finns andra, mycket mer viktiga orsaker till bristen på äpplen. Genom att justera vissa aspekter av vården av äppelträdet kan du få en del av grödan årligen, även utan stora kostnader och stora ansträngningar. Allt om hur och när äppelträd bär frukt, samt hur man påverkar det, kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket år bär äppelträdet frukt efter plantering?

Uppenbarligen kan man inte prata om äppelskörden, som är ett år gammal. De försöker ge den första skörden av plantor vid 3 års ålder . Men äppelträdet börjar ge något som liknar en full skörd först efter 5 år. I detta sammanhang kan sorten "Welsey" noteras. Denna sort tillhör dvärg, börjar bära frukt tidigt och med tiden ger den fler och fler äpplen. I allmänhet börjar alla dvärgraser att bära frukt tidigt.

I centrala Ryssland lever vanliga äppelträd vanligtvis i cirka 150 år . Till en början bär träden frukt väl, med åldern blir frukterna tunna. I de södra regionerna tillåter det varma vädret träd att leva längre och bära mer frukt.

I Sibirien lever träden mindre, deras frukter är små, ofta sura. Alla krafter läggs på att överleva i ett tufft klimat.

Bild
Bild

Således kan ett antal faktorer noteras som påverkar början av fruiting i ett äppelträd

  1. Först och främst beror fruktens början på den region där trädet växer. Ju varmare klimat, desto tidigare fruktning inträffar, och ju längre trädet lever (och producerar äpplen).
  2. Det kan ta lång tid innan de första äpplena bildas om växten angrips av skadedjur.
  3. Frukter kommer bara att dyka upp på ett ungt äppelträd om planteringen utfördes korrekt och enkla vårdförhållanden följdes. Behöver gödsel och vattning.
  4. Under den första fruktsäsongen ska vädret vara varmt och torrt. Annars kommer det unga trädet att skjuta upp frukten till nästa år.
  5. Äppelsorten avgör början på frukten, och det är nästan omöjligt att påverka detta. Du måste känna till sortens egenskaper i förväg.

Allt detta gäller äppelträd som odlas i trädgården eller på platsen. Sådana exemplar är inte lika uthålliga och sega, till skillnad från sina vilda släktingar. Ett vilt äppelträd kan leva 200 år, men det börjar bära frukt vid 10, och detta händer varje år. Således bär den frukt cirka 190 gånger i livet. Detta märke är tyvärr inte tillgängligt för de flesta "inhemska" äppelträd.

Bild
Bild

Varför uppstår periodisk fruktning?

Det är ett ganska välkänt faktum att äppelträdet inte bär frukt varje år, och detta gäller särskilt i de fall där det var ett särskilt bördigt år tidigare. Det finns dock ett antal andra orsaker till bristen på äpplen.

  1. Specificiteten hos sorten . Ofta kan dessa sorter (som inte kommer att bära frukt årligen) identifieras med överflödet av blommor under motsvarande period.
  2. Felaktig beskärning av trädet . Mest troligt var grenarna avskurna, på vilka knopparna bildades. Det blir ingen skörd på bara ett år, nästa år återupptas allt.
  3. Felaktig vård . Det finns ofta fall där äppelträd av vissa sorter kräver noggrann vård. Till exempel tål de inte vindar, solen och så vidare.
  4. Dåligt ljus . Trots att det händer ganska sällan kan denna möjlighet inte uteslutas. På grund av bristen på solljus kan trädet inte bilda fruktiga knoppar.
  5. Ofta kan också olika sjukdomar vara orsaken . Att bekämpa sjukdomen tar mycket styrka från trädet, och antalet frukter under ett särskilt svårt år kan vara litet eller till och med inte alls vara där.
  6. Kallt väder . På det inhemska territoriet är skarpa och plötsliga kalla snaps inte ovanliga. Vanligtvis, vid sådana tillfällen, kan träd gå i viloläge och förbli vilande längre än nödvändigt.

  7. Trädets ålder . Träd blir mer och mer benägna att periodiskt fruktas med åldern. Och vanligtvis kännetecknas detta av fruktbärning inte efter ett år, men ännu mindre ofta.
  8. Parasiter . En massiv invasion kan vara dödlig för trädet. I det här fallet finns det praktiskt taget ingen skörd.
  9. Missbildad krona . Trädet måste ha rätt form och ett friskt utseende. Kronans form måste formas på egen hand, gör det regelbundet och noggrant.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur får man ett träd att bära frukt varje år?

Först och främst är det nödvändigt att klippa blommor årligen. Trädet producerar ofta många blommor (efterföljande frukter) och utarmas genom att bilda och odla dem . För att göra detta måste du klippa av blommorna medan du lämnar de centrala och de som är på toppen av grenarna (vanligtvis är de starkast). Efter flera sådana händelser börjar trädet själv styra antalet blommor och bildar dem inte i stora mängder. Men vi måste komma ihåg att denna metod inte fungerar med alla äppelträd. Detta gäller särskilt för gamla träd. Med hjälp av skärning kan du något påverka antalet frukter (något öka antalet frukter). Men det blir inga väsentliga förändringar i gamla träd.

Om trädet tillhör en sort som helt enkelt inte bär frukt varje år, måste du vaccineras till detta äppelträd. Stjälken måste vara från ett träd som bär frukt årligen.

Och även ett annat planterat äppelträd blir vägen ut. Det är viktigt att välja en sort som kommer att bära frukt årligen. Sådana grödor är "Aydared", "Dessertnoe Isaeva", "Simirenko", "Renet", "Diana" och andra.

Bild
Bild

Och det är också nödvändigt att allvarligt och noggrant närma sig processen att beskära ett äppelträd. Korrekt beskärning föryngrar träden, och fel beskärning berövar den från grödan. Innan beskärning bör du noggrant studera relevant litteratur eller konsultera en professionell.

Du behöver inte plantera träd slumpmässigt, särskilt om det är äppelträd . Och det ska inte heller tillåtas att låga äppelträd så småningom hamnar i skuggan av högre träd. För att göra detta måste du först veta trädets efterföljande höjd och tjockleken på kronan. Om det saknas område på platsen är det nödvändigt att plantera lägre exemplar i söder och högre i norr.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att bedriva bekämpning och förebyggande av olika sjukdomar.

Det är nödvändigt att regelbundet behandla äppelträdet med insekticid- och fungicidpreparat . Som regel görs detta ett par gånger om året - före blomningen och efter att bladen har fallit helt. Vitkalkning av stammar sker i slutet av april och de första dagarna i maj. Dessa åtgärder representerar det minimum som krävs för att förebygga sjukdomar och bekämpning av skadedjur.

Det är nödvändigt att följa kronans form. Det måste vara korrekt - för detta är det nödvändigt i en liten mängd, men ta regelbundet bort onödiga grenar . Det är viktigt att inte skära av fruktgrenarna på vilka ett stort antal äpplen växer. Det är också nödvändigt att se till att stammen inte delas i två. Detta kommer att ta bort styrkan från trädet för full bildning av en bra skörd. Under blomningsperioden kan den sprutas med speciella preparat som ökar pollineringsgraden. Detta bör göras i det ögonblick när tre fjärdedelar av alla blommor redan har blommat ut.

Rekommenderad: