Varför Bär Inte äppelträdet Frukt? Vad Händer Om äppelträdet Inte Blommar? Anledningarna Till Att äppelträdet Inte Bär Frukt På 5 Eller 10 år. Hur Får Man Ett Träd Att Bära Frukt?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Bär Inte äppelträdet Frukt? Vad Händer Om äppelträdet Inte Blommar? Anledningarna Till Att äppelträdet Inte Bär Frukt På 5 Eller 10 år. Hur Får Man Ett Träd Att Bära Frukt?

Video: Varför Bär Inte äppelträdet Frukt? Vad Händer Om äppelträdet Inte Blommar? Anledningarna Till Att äppelträdet Inte Bär Frukt På 5 Eller 10 år. Hur Får Man Ett Träd Att Bära Frukt?
Video: Beskär ditt äppelträd, så bär det mycket frukt! 2024, April
Varför Bär Inte äppelträdet Frukt? Vad Händer Om äppelträdet Inte Blommar? Anledningarna Till Att äppelträdet Inte Bär Frukt På 5 Eller 10 år. Hur Får Man Ett Träd Att Bära Frukt?
Varför Bär Inte äppelträdet Frukt? Vad Händer Om äppelträdet Inte Blommar? Anledningarna Till Att äppelträdet Inte Bär Frukt På 5 Eller 10 år. Hur Får Man Ett Träd Att Bära Frukt?
Anonim

I genomsnitt lever ett friskt äppelträ 80-100 år. Ganska lång tid, och man kan föreställa sig hur många generationer trädet kommer att mata med frukt under denna tid. Det är sant att skörden inte alltid följer skörden, och åren utan frukt störde äppelträdets ägare kraftigt. Det är nödvändigt att förstå vad orsakerna är och om det är möjligt att hjälpa trädet.

Bild
Bild

Huvudsakliga skäl

De kan vara väldigt olika: från det faktum att trädet fortfarande bara är ungt och det är för tidigt att bära frukt, till att ägarna, till exempel på webbplatsen är nya, köpte det och inte frågade de tidigare ägarna hur gamla träden är.

Det är därför äppelträdet inte bär frukt

  • Ungt träd . Varje sort bär frukt i sin egen tid, och det finns ingen anledning att genomsnittliga alla sorter, vilket kräver av dem det objektivt omöjliga. Trädet kan mycket väl vara av sorten som bär frukt först under sjätte året. Eller till och med sjunde. Till exempel bär "Anis skarlet" eller "Höst randig" frukt ganska sent.
  • Saknar korsbestämning … Om äppelträdet växer ensamt är problemet ganska troligt. Men det finns väldigt få områden med ett ensamt äppelträd. Bara på gården, i vildmarken, finns detta. Och ändå, även om det är ett sällsynt alternativ, kan du överväga det.
  • Dålig mognad av blomknoppar . Detta händer med södra sorter, som bestämmer sig för att plantera i de norra regionerna. Blommorna blir svaga, pollineringsperioden blir liten, vilket innebär att antalet äggstockar blir litet. Och även njurarna mognar dåligt om det finns mycket kväve i jorden.
  • Blomstringens attack . Detta är namnet på vivlarlarven. Det faktum att angreppet av skadedjuret har börjat kommer att ses av dropparna med söt vätska på knopparna. Efter att ha sovit under vintern kommer krypgranen att krypa på grenarna, lägga ägg i blomknopparna och där tar larverna över. Därför kommer knopparna att vara underutvecklade.
  • Högt stående grundvatten . Detta är full av rotröta, liksom frånvaron av viktiga generativa knoppar. Dessa knoppar är fruktknoppar. Vegetativa knoppar kommer att åtaga sig att kompensera för detta, men äppelträdet blir bara grönt. Problemet "det blommar inte" ligger ofta just i vattennivån.
  • Det finns lite järn i jorden . I det här fallet kommer trädet att vara fattigt på blommor, och ibland kommer de inte att visas alls.
  • Solbränna . Då blir äppelträdet bara fruktbart på ena sidan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Frukt är kanske inte alls frånvarande, men är oregelbunden. Ofta beror detta på vanliga misstag hos trädgårdsmästare som väljer sorter som är olämpliga för en viss region.

Och då kan trädet fysiskt inte anpassa sig till klimatet, temperaturerna och luftfuktigheten. Till exempel kommer den inte att överleva frost, för vilken sorten inte är utformad.

Naturligtvis kan det finnas ett problem i analfabetisk vård … Om du inte följer trädet, inte vattnar vid rätt tidpunkt, inte stör försämring av sjukdomar och attacker av skadedjur, kommer det att börja göra ont och åldras snabbt. Och att snabbt bli gammal betyder att sträva efter att lämna avkomman snabbare, vilket kommer att uttryckas av ett stort antal blommor och små, sura frukter. Och om en sådan säsong händer, kommer även ägarna som tog upp restaureringen av trädet att kunna se nästa skörd först om 2-3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av vissa sorter

Ibland väljs sorter uteslutande för smak. Tja, kanske till och med dekorativt . Detta kallas en "gris i en pet" och en erfaren trädgårdsmästare kommer aldrig att göra det. Det är nödvändigt att klargöra för vilka regioner denna sort är. Om dessa inte är södra regioner, bör du vara uppmärksam på frostbeständiga sorter. Naturligtvis tar vissa risker och får till och med skörd, men det kommer inte att vara så länge: ett träd kan inte lägga energi på frukt och inte motstå frost.

Och du måste också kontrollera med säljaren en sådan egenskap som tidig mognad. Om sorten "skrivs" att den börjar bära frukt under det femte året, är det värt att förtvivla om trädet inte gav något under det tredje året. Som många vet finns det sorter som bär frukt på ett år (Antonovka, Grushovka).

När du väljer en sort, specificera den optimala odlingsregionen, marken och temperaturkraven. Om webbplatsen är köpt, glöm inte att kontrollera med ägarna om fruktträdens sorter, den sista fruktperioden, förekomst / frånvaro av sjukdomar, trädenas ålder.

Bild
Bild

Hur löser man ett problem?

Trädet i sig kan inte "vara nyckfullt", naturen är sådan att äppelträdet måste lämna ett arv. På ett sätt är detta hennes mål. Och om det inte finns något arv, är trädet dåligt och något måste göras.

Den första metoden är bandning

  • I slutet av våren - försommaren, vid basen av skelettgrenen, är det nödvändigt att ta bort barken (en ring ett par centimeter bred) . Vänd sedan denna bark "upp och ner", fäst den utskurna platsen, linda med folie. Om cirka 2 månader ska denna film tas bort. Barken kommer redan att fastna på stammen.
  • Syftet med en sådan händelse är att ändra utflödet av näringsämnen , vilket betyder, i bokmärket för blomknoppar.
  • Men alla skelettgrenar kan inte ringas , ett massivt utflöde av mat kommer att leda till att trädet kommer att svälta. Han hotas till och med av livet.
  • Ringen skärs exakt som angivet, 2 cm tjockt … Om du skär mer kan du förlora grenen.

Detta är inte att säga att med hjälp av ringning kan du få växten att bära frukt snabbt. Omkring det andra eller tredje året kommer resultaten att märkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden är att ändra orienteringen

  • Under de första dagarna i maj vänds grenarna som växer uppåt horisontellt . Du kan installera ett distanssystem mellan stammen och skottet, du kan dra ner grenen med ett rep. Och detta system upprätthålls till slutet av sommarsäsongen, sedan tas klippen bort.
  • Repen är inte bundna till toppen av skottet, annars böjer det sig i en båge . Det vill säga, istället för en effekt kommer motsatsen att visas: toppar kommer att växa på "puckeln", men njurarna bildas inte. Repet stickas någonstans mitt i grenen.

Denna metod, även om den är mycket enkel, är inte lämplig för varje träd: den är bra för unga äppelträd. Det är nästan omöjligt att skala tillbaka tjocka och gamla grenar.

Bild
Bild

Eller kanske är poängen i kronans förtjockning. Och då ger äppelträdet kanske inte en normal skörd på 5 år, eller ens 10 år . Hon behöver beskärning, som utförs under lågsäsong. Först avlägsnas gamla torra grenar (liksom deformerade, skadade), sedan de som växer fel. Därefter tar de tunnare grenar, som redan växer från de viktigaste. Detta kommer att ha en positiv effekt på trädets frukt.

Om växten inte har tillräckligt med järn kan den matas med den . Till exempel med kopparsulfat. Med detta verktyg sprutas trädet tidigt på våren. Och för att skydda äppelträdet från brännskador, som också kan förneka all frukt, bör trädstammen vitkalkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommendationer

Ibland är situationen så kritisk att bara en transplantation kommer att rädda trädet. Naturligtvis fungerar denna procedur inte med vuxna exemplar, men äppelträd som ännu inte är 3 år kan hjälpa.

En transplantation (liksom plantering) utförs också på hösten eller våren, principen är densamma.

Bild
Bild

Här är 10 experttips om äppelträdet inte bär frukt

  1. Flera rostiga spikar kan begravas i trädstammens cirkel .… Metoden är "gammaldags", men den är också effektiv. Detta hjälper till att förhindra järnbrist i trädet, vilket ofta resulterar i grödfel.
  2. Äppelträdet behöver balanserad utfodring 3 eller till och med 4 gånger per säsong .… Kväve, om det appliceras, är bara på våren, när knopparna börjar och löv börjar bildas. Under blomningen kommer trädet att behöva superfosfat och mineralgödsel. Under hösten kommer organiskt material att införas i stamcirkeln, vilket hjälper äppelträdet att överföra kylan.
  3. Efter sanitär beskärning - tiden för sjukdomsförebyggande . Detta kommer att spraya med produkter som inte lämnar någon chans för skadedjur.
  4. Av skadedjur är fiendens nummer 1 äppelblommans skalbagge , det sätter sig i unga knoppar, livnär sig på deras juice, vilket kan förhindra att blommorna öppnas.
  5. Om äppelträdet är kolumner bär det inte frukt, troligen på grund av bristen på beskärning . Detta är inte ovanligt för denna sort. Om ett dvärg äppelträd inte har en gröda kan det bero på att plantan blir alltför djup. Eller näringsbalans. I det pyramidala äppelträdet kan bristen på en gröda också hänföras till beskärning.
  6. Det är aldrig för sent att läsa om sorter, lära sig nya och värdefulla saker . Och då får den redan desperata trädgårdsmästaren plötsligt veta att frånvaron av frukt även i det tionde året av Red Delicious -sorten är ganska normen. "Antonovka" och "Welsey" producerar kanske inte äpplen ens under sjunde året, men vid 3 års ålder kommer äpplen endast att visas i tidigt växande sorter (till exempel i Wellspur).
  7. Dålig blomning av ett äppelträd kan mycket väl vara associerat med svampsjukdomar . Om det är skabb och mjölkaktig glans, är det viktigt att inte förbise deras dödliga spridning.
  8. Om dess rotkrage under plantering av ett äppelträd visar sig vara under jorden, är detta det största misstaget … Det kommer att leda till förfall av trädet och dess möjliga död.
  9. Om äppelträdet har vuxit hotar det moderplantan . Det ska grävas ut vid basen, urrotas från föräldern. Efter proceduren är rötterna täckta med jord.
  10. Det är absolut nödvändigt att utföra askmatning: 2 kg aska för varje kvadratmeter kronan, och detta läggs till jorden. Detta måste göras varje år.

Må skörden bli aktuell och generös!

Rekommenderad: