Plommonfrukt: Vilket år Börjar Det Och Vad Ska Jag Göra Om Plommonet Blommar Men Inte Bär Frukt Efter Plantering? Hur Får Man Det Att Bära Frukt Väl?

Innehållsförteckning:

Video: Plommonfrukt: Vilket år Börjar Det Och Vad Ska Jag Göra Om Plommonet Blommar Men Inte Bär Frukt Efter Plantering? Hur Får Man Det Att Bära Frukt Väl?

Video: Plommonfrukt: Vilket år Börjar Det Och Vad Ska Jag Göra Om Plommonet Blommar Men Inte Bär Frukt Efter Plantering? Hur Får Man Det Att Bära Frukt Väl?
Video: Q&A - What causes a plum tree to flower but not give fruit? 2024, Maj
Plommonfrukt: Vilket år Börjar Det Och Vad Ska Jag Göra Om Plommonet Blommar Men Inte Bär Frukt Efter Plantering? Hur Får Man Det Att Bära Frukt Väl?
Plommonfrukt: Vilket år Börjar Det Och Vad Ska Jag Göra Om Plommonet Blommar Men Inte Bär Frukt Efter Plantering? Hur Får Man Det Att Bära Frukt Väl?
Anonim

De som just har placerat plommonplantor på platsen är alltid intresserade av frågan om början på trädets frukt. Du vill njuta av frukterna så snabbt som möjligt, men för att de ska visas måste du följa ett antal regler och ta hänsyn till några av nyanserna.

Bild
Bild

När börjar trädet bära frukt?

De flesta plommonsorter börjar bära frukt 4 år efter att plantan planterats. Det finns dock de som skiljer sig åt i en tidigare eller senare fruktperiod. Till exempel, tidiga sorter "Iskra" och "Novinka" kommer att bära de första frukterna vid två års ålder . Men blommor på grenarna av "Winter", "Minskaya White" och "Hungarian Moscow" kommer bara att kunna vänta i 5 eller 6 år av livet.

Kozlovsky Prunes och Belaya Yasenevskaya är de senaste sorterna . Sådana plommon ger en skörd tidigast 7 år. Ibland kan de börja bära frukt vid både 8 och 9 år. Sådana egenskaper och skillnader i timing beror på att de flesta sorterna är hybrider.

Skillnaden i början av frukten bestäms av plommonets färg. Så lila sorter börjar alltid bära frukt tidigare - med 2-4 år, men gula sorter skiljer sig åt vid senare frukt. Sällan när det inträffar tidigare än 7 års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror fruiting på?

Det är ganska svårt att säga specifikt hur många gånger i ett liv plommonen kommer att bära frukt. Sorterna är olika, början på deras fruiting skiljer sig och livslängden, som kan vara 10, 12, 15 år. Vissa träd slutar bära frukt tidigare, andra senare. Samma fruiting beror på flera faktorer.

  • Lagertyp . Ju högre plommonträdet är, desto senare börjar det bära frukt. Om du vill smaka plommon så tidigt som möjligt rekommenderas att odla dvärg- eller halvdvärgprov. För att få sådana träd bör följande rotstockar tas: OD 2-3, 146-2, VVA-1.
  • Självpollinerande förmåga . Sorterna är olika. Vissa kan pollinera sig själva, andra måste locka nyttiga insekter och plantera pollinatorer i närheten. Om du ignorerar detta ögonblick kommer det naturligtvis ingen frukt. Men samtidigt kommer plommonen att blomma bra, rikligt täckt med blommor.
  • Klimat . Plommon älskar regioner med varma eller tempererade klimat. Den kan växa i de norra regionerna, men den måste täckas för vintern. I avsaknad av skydd kommer trädet att frysa utan att ge en sommarskörd.
  • Växtförhållanden . Felaktig jordbruksmetod och ouppmärksamhet på yttre förhållanden kan avsevärt fördröja frukten av plommon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Är det möjligt att påskynda processen?

Det finns några knep som kan användas för att få plommonen att bära frukt tidigare. Det första sättet är korrekt beskärning . Du kan starta den redan i början av juni. Huvudstammen på ett ungt träd förkortas med en tredjedel. Sidogrenarna är också avskurna, vilket gör dem två tredjedelar kortare. Det är värt att komma ihåg att sådan beskärning görs på nyplanterade träd; det är kontraindicerat för plommon i en annan ålder.

Om trädet redan är flera år gammalt, är det på sommaren nödvändigt att klippa av grenarna, vars tillväxt är riktad mot insidan av trädet . Vertikala prover tas också bort eftersom knoppar bara kommer att bildas på de som växer horisontellt. Om plommonen inte är mer än två år gammal kan de vertikala grenarna lutas snarare än skäras, eftersom de fortfarande är mycket flexibla. Kvistarna böjs försiktigt och fästs sedan på stöden. Tack vare denna manipulation kommer trädsaften att sjunka och främja tidiga knoppbildningar.

Plommon som är minst tre år gamla och har minst 6 skelettgrenar kan dras över flera grenar . Det rekommenderas att välja 4 av dem. På grundval av de valda bitarna lindas tyg, det bästa valet är linne. En tråd appliceras ovanpå tyget; för detta är det enklaste sättet att använda tång. Lindningen utförs under vårens sista månad och den tas bort i juli.

Tack vare proceduren är det möjligt att bevara många näringsämnen som kommer att bidra till ett snabbt utseende av äggstockar.

Bild
Bild

Förutom de listade teknikerna bör du alltid komma ihåg om pollinering . Plommon kan vara självfertila (pollinerar inte självständigt), delvis självfertila (pollinerar sig med 30%), självfertila (50%). Således pollinerar även självfruktiga plommon bara hälften av sig själva. För att öka avkastningen och påskynda frukten bör plommon av alla sorter pollineras. För att göra detta lockas bin till platsen, som kommer att överföra pollen från andra sorter. Det är viktigt att komma ihåg att under insektperioden kan du inte använda insekticider, använda aggressiv kemi på platsen. Bränn inte lövverk, utför reparationsarbete, åtföljt av användning av ämnen med en skarp lukt.

Om det inte var möjligt att locka till bin, kan du pollinera träden manuellt . Detta kommer att kräva en mjuk borste. Först utförs det över blommorna av pollinatorsorten, och sedan överförs det resulterande pollen till pistillarna på plommonblommorna som måste pollineras. Du kan också klippa av ett par blommande grenar från pollinatorn och sedan helt enkelt skaka av pollen på det pollinerade plommonet. Men här är det viktigt att komma ihåg att pollen dör inom en timme, så du måste arbeta aktivt.

Bild
Bild

Varför bär inte plommon frukt?

Ibland händer det att trädet inte bär frukt väl eller inte gör det alls. Om plommonen har upphört att bära frukt, bör sökningen efter problemet startas omedelbart . Det finns flera alternativ här.

Jorden

Plommonträd är mycket krävande för jordens sammansättning. De kommer inte att växa på sura jordar. Om jorden är mycket sur måste åtgärder vidtas även i skedet av att gräva jorden . Till exempel är träaska en bra avgiftningsmedel. 200-300 gram kommer att räcka per kvadratmeter. Ett annat alternativ är slaked lime. Det kommer att ta ungefär ett halvt kilo för 1 kvadrat. Att bestämma jordens surhet accepteras av lakmusprovet. Dessutom finns det alltid mycket mossa, hästsvans, smörblommor och sorrel på sådana jordar.

Plommon kommer att bära frukt mycket dåligt i fattiga jordar . Om jorden är utarmad har växten ingenstans att få mat. Äggstockarna är svaga och frukterna är små och det kommer att bli få av dem. För att förhindra att detta händer är det absolut nödvändigt att mata jorden med organiskt material och mineralblandningar för stenfrukter. Detta bör göras minst en gång vartannat år. Det bör dock komma ihåg att användningen av stora mängder gödsel är opraktisk.

Överflödet av mullein främjar den snabba tillväxten av sidogrenar, men de kommer inte att ha knoppar. Därför är det absolut nödvändigt att veta när man ska sluta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningsläge

Om plommonets rötter inte får tillräckligt med fukt kommer de att hämma utvecklingen. Och detta kommer att vara anledningen till att frukten kommer att försenas eller inte alls på grund av äggstockarnas snabba fall. Växten kommer fortfarande att överleva en kort torka, men det är oklokt att regelbundet experimentera med vattning . Särskilt noggrant är det nödvändigt att övervaka jordens tillstånd vid blomningen, bildandet av äggstockar och sedan frukten.

Det finns inga tydliga datum för bevattning, eftersom regionerna har olika klimat . Du bör fokusera på jorden. Om det översta lagret redan är torrt är det nödvändigt att vattna det, eftersom plommonen har ytrötter och inte kan gå djupt ner i marken på jakt efter vatten. Ett träd bör använda minst 5 hinkar vätska. Det är bäst att vattna det med regnvatten. I extrema fall kan du ta en kran, men då ska hon stå i solen i minst ett dygn. Vätskan ska vara varm.

Viktigt: det är inte heller nödvändigt att hälla plommon, liksom att vattna det oftare än vad som krävs. Överskott av fukt kan leda till rotröta. Dessutom är hög luftfuktighet utmärkta förutsättningar för utveckling av svamp.

Bild
Bild

Felaktig passform

Om trädet inte blommar eller inte bär frukt, kan orsaken ligga i fel plantering. Först och främst bör du välja rätt webbplats . Plommon älskar solen, och det borde finnas gott om det. Plantera inte ett träd nära staket eller under stora träd med en omfattande krona. Webbplatsen ska inte blåsa kraftigt, annars måste du installera skyddsskärmar. Det är också värt att vara försiktig så att grundvatten inte läcker ut nära markytan. Du kan hoppa över denna punkt om du planerar att installera dränering.

Nybörjare gör misstag under själva planteringen . En av de hårdaste är fördjupningen av rotkragen. Om det gömmer sig i jorden blommar trädet inte bara, men det kan till och med dö. Det andra misstaget är att ignorera stimuleringen av rottillväxt. Växter utan jordnära koma torkar snabbt, så rötterna måste hållas fuktiga innan de planteras. De lindas in i en fuktig trasa och förvaras i tillväxtstimulerande medel i flera timmar.

Vid plantering är det mycket viktigt att sprida rötterna. De trassliga rötterna kommer inte att växa ordentligt, vilket gör att hela systemet inte kan andas normalt. Om växten planteras från en behållare, är jordklumpen fortfarande något trasig för att räta ut rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädskador

Växten får inte bära frukt även om den är skadad. Brutna huvudskott, sprucken bark kan mycket väl bli orsakerna till brist på skörd . En annan farlig faktor är tandköttsborttagning. Det uppstår ofta när det finns sår på stammen. Därför måste eventuella skador repareras omedelbart. Det är också viktigt att komma ihåg att arbete med trä utförs med desinficerade verktyg.

Plommonskador kan inte bara vara mekaniska . Lejonparten av alla olyckor är sjukdomar och skadedjur som skadar alla delar av växten. Till exempel, med fruktruttning, ska du inte vänta på en normal skörd. Clasterosporium är också mycket farligt. Plommon skadedjur attackeras av olika typer av bladlöss, sågflugor, fästingar, larver från alla typer av fjärilar.

För att skydda växten får du inte glömma förebyggande behandlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för utfodring

Varje trädgårdsmästare vet hur viktigt befruktning är för växter. Men det är lika viktigt att följa deras timing, liksom doseringen. Om du ger mer än du behöver blir effekten motsatt.

Organiskt gödningsmedel rekommenderas att appliceras tidigt på våren . Detta görs eftersom organiskt material innehåller mycket kväve. Tack vare detta element växer den gröna massan snabbt, men om du ger det hela tiden blir det ingen blomning, liksom skörden. Organiskt material kan tillsättas på hösten och gräva upp jorden nära avloppet. Och även sådana gödningsmedel kompletteras ofta med träaska. Vissa trädgårdsmästare tillämpar inte alls organisk gödning på våren, föredrar urea framför dem.

När det gäller sommarperioden kommer mineraler att vara viktiga här . Kalium, kalcium och fosfor är huvudelementen som plommonen måste ta emot. Utan dem kommer grödan helt enkelt inte att bildas på grenarna. Mineralgödselmedel måste också appliceras noggrant, strikt efter tillverkarens anvisningar.

Bild
Bild

Andra orsaker

Det finns flera anledningar till varför en plommon kanske inte ger en gröda

  • Kronans densitet . Om det finns för många grenar börjar de sammanflätas och tjocknar kronan. På grund av detta tränger inte solljus in. Dess frånvaro blir också orsaken till den svaga bildningen av äggstockar.
  • Väder . Trädet kommer inte att bära frukt om det är extremt varmt ute. Under sådana förhållanden blir pollen steril. Regnen, som tvättar bort den dyrbara pollen, kommer också att vara ett problem. Och bin flyger inte i regnet. I avsaknad av vind pollineras inte heller trädet. Men här finns åtminstone en väg ut - att göra svagt sockervatten och strö blommorna. Bin känner igen sådant bete även flera kilometer bort.
  • Fel val av sort . Det är mycket orimligt i strävan efter stora skördar att välja sorter som inte överlever särdragen i klimatet i vissa regioner. Plommon som inte är vinterhärdiga kommer inte att ge grödor i de norra regionerna.

Och även vinterhärdiga sorter måste täckas, samt förse dem med vattenladdning.

Bild
Bild

Användbara tips

För att plommonen alltid ska kännetecknas av stabil frukt och ge goda och rikliga skördar är det nödvändigt att komma ihåg några regler

  • Alla aktiviteter för att plantera eller transplantera växter utförs på våren. I detta fall måste jorden befruktas före proceduren. Mullein ges uteslutande i upplöst form.
  • För att trädet inte ska skadas av solen eller kyla måste man vara noga med att tvätta stammarna.
  • Skadade områden på barken måste avlägsnas omedelbart. Samtidigt utförs också desinfektion av det rengjorda området. En 2% lösning av järnsulfat hjälper här.
  • Ibland händer det att det inte finns tillräckligt med utrymme på platsen för att plantera pollinatorer. Det finns bara en väg ut i denna situation - ympning i kronan.
  • Platsen där plommon växer måste hållas ren. Köttet tas omedelbart bort, liksom de fallna bladen. Ogräset dras ut och jorden ska lossas efter varje vattning. Detta är det enda sättet att bevara alla näringsämnen i jorden och förhindra uppkomsten av sjukdomar.

Rekommenderad: