Hur Förökar Man Druvor Genom Sticklingar? Reproduktion På Hösten Och Våren Hemma. Sticklingar På Sommaren Med Gröna Sticklingar. Hur Rotar Man Sticklingar?

Innehållsförteckning:

Hur Förökar Man Druvor Genom Sticklingar? Reproduktion På Hösten Och Våren Hemma. Sticklingar På Sommaren Med Gröna Sticklingar. Hur Rotar Man Sticklingar?
Hur Förökar Man Druvor Genom Sticklingar? Reproduktion På Hösten Och Våren Hemma. Sticklingar På Sommaren Med Gröna Sticklingar. Hur Rotar Man Sticklingar?
Anonim

För att få en bra, rik skörd av druvor på din egen tomt, räcker det inte bara att plantera och vårda en växt. Du måste föröka en befintlig sort med sticklingar själv. Naturligtvis kan du alltid köpa odlade plantor i plantskolan, men det här är dyrt, och du kan inte gissa med sorten. Och det är mycket lättare att förbereda och gro sticklingar på egen hand.

Hur man förbereder och lagrar sticklingar?

Förökning av druvor med sticklingar är den vanligaste metoden bland trädgårdsmästare. Skärning är baserad på den sällsynta förmågan hos vilda druvor att återhämta sig helt från en enda skott. För nybörjare trädgårdsmästare kan förökande druvor med sticklingar verka som en komplicerad metod, men med rätt tillvägagångssätt är processen ganska enkel . Om du försöker hårt och studerar råd från erfarna trädgårdsmästare kan du få ett bra resultat första gången. Och efter 2-3 år, samla en rik skörd från unga buskar. Huvudvillkoret är korrekt förberedelse och förvaring av skaften. Det är möjligt att skära druvor på våren och hösten, men på hösten är det att föredra. Med rätt förvaring på vintern är sticklingar (skaft) redo för plantering till våren, och under sommaren kommer de att få styrka och kommer att klara den första vintern.

Bild
Bild

Höststicklingar är mer lämpliga för mittfältet, där på vintern temperaturen sjunker under -20, och druvorna måste täckas för vintern . I söder kan du också plantera druvor på våren med hjälp av unga skurna gröna skott.

Bild
Bild

Tidpunkten för beredningen av sticklingar varierar beroende på klimatförhållanden - det viktigaste är att vara i tid före frost . Det är bättre att börja efter att lövverket har fallit, när vinstocken är mogen och har samlat näringsämnen under hela vintern. I mittfältet kan du börja beskära druvor i augusti-september, och ännu senare i söder. Sticklingar skördade på hösten och ordentligt förberedda för plantering i marken kan ge en gröda nästa år.

Bild
Bild

På våren och sommaren (juni-juli) kan du klippa sticklingar från vinstocken i en välbärande buske och plantera den i marken i en spetsig vinkel . Detta måste göras innan blomningen börjar. Gröna sticklingar ca 30 cm långa läggs i vatten i flera timmar. Före plantering tas de nedre bladen bort och planteras i marken på en permanent plats. Planteringsplatsen måste vattnas dagligen. Och för vintern, se till att täcka väl. Med denna sticklingsmetod blir den första skörden 4-5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gröna sticklingar som skärs på sommaren kan förberedas för förvaring för vintern och planteras på våren, då blir de färdiga plantor och de börjar bära frukt snabbare.

Bild
Bild

Materialberedning

Hemma är det mycket enkelt att förbereda sticklingar för lagring och vårplantering i marken. För att göra detta, när du beskär druvor på hösten, välj sticklingar från bra buskar som har en rik skörd. Rätt val av sticklingar är nyckeln till avelsuccé och riklig frukt.

Skänklarna skärs av en vinstock vars diameter inte överstiger 6 mm . Man tror att tjockare sticklingar inte kommer att slå rot.

Bild
Bild

För sticklingar används endast en mogen vinstock; skaftet ska spricka när det böjs . Barken ska ha en jämn färg, ljus till mörkbrun, utan fläckar.

Vinstocken ska vara frisk och grön när den skärs. Chubuki bör erhållas utan skada och tecken på olika sjukdomar och svampinfektioner. Det rekommenderas att ta vinranken från fruktgrenar, så rotningsresultaten blir högre. Skär sticklingarna från grenens mittdel.

Skär sticklingarna minst 70 cm långa, med 3-8 levande ögon på varje . Vissa trädgårdsmästare föredrar att klippa sticklingar lite mer än en meter lång, efter lagring måste de klippa av de ruttna delarna. Gör snittet snett och ta bort rester av lövverk, oformade skott och styvsonar. Välj delar av vinstockarna för skaften jämnare, det är bekvämare att lagra och rota sådana.

Bild
Bild

Om du inte ska rota skaften direkt, ska de förberedda sticklingarna knytas med ett mjukt rep, samlas i ett gäng med 10-12 bitar och lämnas för förvaring. Det är nödvändigt att förvara skaften på en sval plats (temperatur inte högre än +5) . Oftast lagras ämnen i en källare eller källare. Ett gäng sticklingar läggs i en behållare med fuktig jord eller sand och lämnas för förvaring. I de södra regionerna lagras chubuki ibland direkt på platsen. Gräva en gräv eller bara ett hål, ungefär en halv meter djupt. Botten strös med sand, arbetsstyckena läggs noggrant och ströas med jord. Toppen är dessutom isolerad med sågspån eller löv, se till att täcka den med en film. Du kan också förvara sticklingar i kylskåpsdörren. Chubuki blötläggs i vatten i ungefär ett dygn, förpackas sedan tätt i polyeten och lämnas för förvaring. Så det är bekvämt att förvara skaften med en liten mängd av dem.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att desinficera sticklingarna innan de lagras. Detta kan göras genom att hålla arbetsstyckena i en lösning av kopparsulfat eller kaliumpermanganat. Först då kan de samlas i buntar och skickas till lagring.

När du förvarar sticklingar i en källare eller kylskåp, se till att kontrollera deras skick . Det är nödvändigt att reglera luftfuktighet och temperatur. Knopparna kan frysa eller torka ut, då kommer sticklingarna inte att kunna rota. Och om det är för varmt börjar knopparna blomma, sådana sticklingar kan inte planteras på våren, de kommer inte att rota och dö.

När du väljer en lagringsplats för ämnen, ta hänsyn till lagringsförhållandena och det faktum att de i januari-februari måste dras ut och börja odla plantor.

Bild
Bild

Rotmetoder

Sticklingar börjar rota i slutet av januari - början av februari, beroende på klimatförhållanden. Processen bör startas cirka 2 månader före plantering, när jorden värms upp till +10 . Innan du börjar rota måste sticklingarna väckas och kontrolleras. Sticklingarna lämnas en stund vid rumstemperatur. Sedan skärs varje skaft från båda ändarna på ett avstånd av 2-3 cm. Om snittet är grönt och droppar saft dyker upp på det, så är stjälken levande och lämplig att rota. När snittet är brunt och det inte finns några tecken på saftning är skärningen död och oanvändbar. Om längden på skärningen tillåter kan du klippa ytterligare 5-7 cm . Kanske i mitten lever skottet fortfarande. Det finns tillfällen när sticklingarna börjar ruttna, och även utan snitt syns vattendroppar på snitten. Dessa sticklingar är inte lämpliga för rotning.

Bild
Bild

För att kunna gro skakorna hemma på egen hand måste du först blötlägga de levande arbetsstyckena i varmt vatten i 2 dagar och regelbundet byta vatten . Ibland tillsätts honung eller socker till vattnet. Om det finns tecken på mögel på skaften kan kaliumpermanganat tillsättas till vattnet. Sticklingar måste vara helt nedsänkta i vatten, om detta inte är möjligt, då minst 2/3. Efter det kan sticklingarna placeras i en lösning med rotstimulerande medel ("Kornevin"). I detta fall måste 2-3 små vertikala snitt göras på vinstocken. De förberedda sticklingarna ska ha 2-3 levande ögon, det övre snittet görs även på ett avstånd av 4-5 cm från den övre knoppen. Det nedre snittet kan om så önskas göras snett eller dubbelsidigt, vilket ökar rotbildningsområdet . Det nedre snittet görs omedelbart under njuren, på ett avstånd av högst 1 cm.

Bild
Bild

Det finns flera sätt att rota druvsticklingar: i fyllmedel, vatten och till och med skum . Processen att rota och groa tar lång tid (cirka 6 dagar), vänta inte på att rötter och grönska kommer snabbt. Den största faran med att rota hemma är uppvaknandet av knopparna och utseendet på löv före bildandet av rotsystemet. För att undvika detta rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att värma plantorna underifrån och hålla knopparna svala.

Detta är mycket lätt att uppnå; plantorna bör förvaras i ett fönster, där värmen från värmesystemet kommer att värma jorden. Fönstret kan öppnas regelbundet, då kommer inte knopparna att gro i förtid.

Bild
Bild

I vatten

Det antas vara den enklaste rotmetoden. För detta är det bättre att använda glasbehållare, så det kommer att vara mer bekvämt att övervaka processen för att bilda rotsystemet. Vattnet ska vara varmt, ca 22-24 grader . Skänklarna är nedsänkta i vatten och tvättas regelbundet från slem som bildas på grund av juicering. Om rummet är varmt kan du öppna fönstret så att de övre knopparna på skaften är svala.

Övervaka vattennivån, fyll på efter behov . Om några veckor bildas rotsystemet. När längden på rötterna når 5-6 cm kan plantorna transplanteras i marken. Om väderförhållandena tillåter, kan du landa direkt på en permanent plats. Vid transplantation av sticklingar, var försiktig med unga rötter, bryt inte eller skada dem.

Bild
Bild

I fyllmedlet

Sågspån används oftast för att rota druvsticklingar. Och du kan också använda torv, sand, berikad jord, ibland till och med en vanlig fuktig trasa. Huvudvillkoret för alla fyllmedel är att behålla nödvändig fukt och värme för rotbildning . Beredda sticklingar doppas i ett fuktat underlag till ett djup av 5-7 cm och lämnas i flera veckor på en varm och ljus plats. Kom ihåg att återfukta fyllmedlet utan att låta sticklingar torka ut. Efter att rötterna har dykt upp kan skaften transplanteras i behållare med jord. Vid plantering är det inte nödvändigt att ta bort resterna av fyllmedlet (naturligtvis om det inte är polyeten eller tyg).

Denna metod har en betydande nackdel. De bildade bladen och skotten kommer att ta mycket fukt från fyllmedlet, och det finns en verklig risk att torka ut sticklingar . Du måste ständigt övervaka detta. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man sätter plantor i skuggan, men det kan leda till dålig bildning av unga skott. Du kan täcka sticklingar med plast, vilket skapar en växthuseffekt och en hög andel fukt.

Bild
Bild

På garderoben

Denna metod kräver naturligt tyg, vatten och polyeten. Först måste du förbereda sticklingar, som för de tidigare metoderna . Fukta sedan trasan och linda varje handtag. Endast den nedre delen av skaftet lindas, där rötterna kommer att bildas. Vik sedan sticklingarna med polyeten över den fuktiga trasan. Överst på sticklingarna förblir öppen.

Vi lägger alla sticklingar förberedda på detta sätt på en garderob eller andra höga möbler . Vi placerar ämnena på ett sådant sätt att solljus faller på den öppna delen och ändarna i tyget förblir i skuggan. Efter 2-3 veckor ska rötterna dyka upp och skaften är redo för plantering i marken.

Bild
Bild

På skum

Detta är ett av de mest ovanliga sätten att gro skaft. För det behöver du skumrutor ca 3x3 cm i storlek och en behållare för vatten. Ett hål skärs i mitten för sticklingar. Sticklingar ska inte falla ur skumämnena.

Vi samlar vatten i behållaren och sänker ned skummet med sticklingar i det. Vi lämnar behållaren på en varm och ljus plats. Vattnet måste bytas regelbundet. Tillsätt lite honung eller socker om så önskas. Om ungefär en månad kommer rötterna att dyka upp, skaften kan transplanteras i marken.

Bild
Bild

Växande nyanser

Efter spiring, när rotsystemet har bildats, når rötterna 1-2 cm i längd, och de första skotten och flera löv har dykt upp från knopparna, det är dags att transplantera plantorna i plantlådan (den s.k. skola för plantor). I stället för en låda kan du använda lämpliga behållare: engångskoppar, skurna plastflaskor, så länge de är tillräckligt stora för rotsystemets fria tillväxt . Varje stjälk ska ha minst 10 cm utrymme i diameter, cirka 25 cm djup.

Bild
Bild

Dränering måste hällas i botten av plantlådan . Fyll sedan med en blandning av bördig jord och sand. Marken ska vara lös. Sticklingar planteras 7-10 cm djupt. Huvudvillkoret för odling av plantor är bildandet av ett starkt rotsystem. För att göra detta, låt inte jorden bli vattentät; vattning kan kompenseras genom att spraya löven. Den första vattningen efter plantering bör vara riklig och sedan sällsynt, så att de unga rötterna inte börjar ruttna.

Bild
Bild

Chubuki uppifrån kan täckas med skurna plastflaskor eller polyeten som luftas då och då. Plantor placeras på en varm, ljus plats, med den obligatoriska träff av solljus.

Växande och rotande process kommer att ta 2-3 veckor . Under denna tid bör rötterna växa upp till 10 cm. Vid denna tidpunkt kan du mata plantorna med en kaliumlösning en gång. När den öppna marken värms upp till 10-15 grader Celsius planteras de på en permanent plats.

Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Runt maj - början av juni, när jorden värmdes upp och nattfrosten tog slut, planteras färdiga plantor i öppen mark. Innan dess är det bättre att temperera plantorna i frisk luft i flera dagar och nypa toppen. Unga skott med flera löv och ett utvecklat rotsystem bör redan dyka upp på skaften.

Plantor planteras i öppen mark på ett avstånd av 30-40 cm från varandra . Plantorna måste planteras på ett sådant sätt att den övre knoppen är på en höjd av 7-10 cm från marken. Det är inte nödvändigt att befria rotsystemet från jordklumpen för att undvika skador på rotsystemet. Sticklingarna är täckta med bördig jord och komprimeras. Efter plantering kräver druvorna riklig vattning.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

De första två veckorna av plantor kräver mer noggrant underhåll. Det är nödvändigt att skapa en skugga utan direkt solljus. Om vårfrost kommer måste unga plantor täckas med plast.

När 10-12 löv dyker upp på plantan, kläm ihop toppen för att bilda ett starkt rotsystem och mogna vinstocken. När unga skott växer måste de knytas till ett vertikalt stöd. Stegbarnen, förutom de lägre, tas bort.

Att odla druvor genom sticklingar kan verka som en tidskrävande och kostsam process, men det är värt det . För den första sommaren växer plantorna upp till 1,5-2 m och får styrka för den första vintern på det öppna fältet. Druvor är en snabbt växande gröda och utvecklas till och med från en enda skott. Och skörden kommer att vara i 2-3 år.

Rekommenderad: