Reproduktion Av Svarta Vinbär Genom Sticklingar: Sticklingar På Våren Och Sommaren. Hur Förökar Man Vinbär Och Planterar Kvistar? Hur Rotar Man Sticklingar Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Svarta Vinbär Genom Sticklingar: Sticklingar På Våren Och Sommaren. Hur Förökar Man Vinbär Och Planterar Kvistar? Hur Rotar Man Sticklingar Korrekt?

Video: Reproduktion Av Svarta Vinbär Genom Sticklingar: Sticklingar På Våren Och Sommaren. Hur Förökar Man Vinbär Och Planterar Kvistar? Hur Rotar Man Sticklingar Korrekt?
Video: Beskär och ta sticklingar av svarta vinbär 2024, April
Reproduktion Av Svarta Vinbär Genom Sticklingar: Sticklingar På Våren Och Sommaren. Hur Förökar Man Vinbär Och Planterar Kvistar? Hur Rotar Man Sticklingar Korrekt?
Reproduktion Av Svarta Vinbär Genom Sticklingar: Sticklingar På Våren Och Sommaren. Hur Förökar Man Vinbär Och Planterar Kvistar? Hur Rotar Man Sticklingar Korrekt?
Anonim

Det är inte svårt att föröka svarta vinbär - en gammal buske kan ge liv åt tio (och fler) nya . Dessutom utmärks vinbär av sin vitalitet - de slår rot även under vinterförhållanden vid -20. Med tiden kommer sticklingar som du planterade i början eller mitten av hösten nästan garanterat att slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Anledningen som kommer att uppmuntra sommarboende att föröka vinbär är uppenbar: att ha en bra skörd av denna välsmakande och mycket användbara produkt (bär) i din trädgård. Eller, när dess konsumtion är förbjuden av en läkare på grund av befintliga sjukdomar, att sälja grödan till ett pris som är något lägre än marknadspriset till grannar i kvartalet, till byn - som inte odlar detta bär. Vi listar fördelarna med vegetativ förökning av vinbär.

  • Du behöver inte vänta på att bäret kommer från frö … Tyvärr kommer fröförökning av många trädgårdsodlingar, inklusive de flesta fruktträd och buskar, att ge en sur vild smak. Och när grödan är mogen, även om den kommer att vara sötaktig, kommer den att visa sig vara mycket liten, och dess montering kommer att visa sig vara en irrationell verksamhet. Klippning - med hjälp av "skaft" - är att föredra här: egenskaperna hos en viss sort kommer att bevaras i sin helhet. En skärande gren kommer att förmedla alla dess ärftliga egenskaper hos den ursprungliga bären till sina dottergrenar.
  • Frostmotstånd … Det finns ofta fall där korrekt planterade och rotade sticklingar överlever frost upp till 20. Naturligtvis måste vissa villkor vara uppfyllda.
  • En stor buske ger upphov till 10 och nyare … Om grenarna har hunnit växa tillräckligt, kommer det att finnas en anständig mängd frö - sticklingar. En buske föryngrad på detta sätt - allt som skärs till den femte knoppen från marknivån - skärs i sticklingar, beroende på dess skick, friskhet, energi, vitalitet. Ju fler av dem, desto fler chanser, möjligheter att framgångsrikt föröka busken.
  • Frukten ökar aktivt från det andra året från datumet för plantering av sticklingar … Med rätt vård kommer skörden alltid att bli stor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att inte skära vinbär utan att separera dotterprocesserna när man delar roten till förälderbusken . Var och en av dem spirar laterala rötter - som hallonspiror. Sedan skärs roten från den vanliga moderroten - och transplanteras direkt i det öppna marken i området, till en tom plats. Efter plantering måste en ny buske omsorgsfullt tas om hand.

Nackdelarna med vegetativ förökning av vinbärsbusken är i det följande

  • Sticklingarna ska inte vara slumpmässiga, nämligen från 6 mm i diameter . För liten tjocklek på skärningen kräver "växthus" -förhållanden och noggrann mättnad med organiskt material och mineraler i "planteringsjorden". Allt som är mer än 8 mm, är det lämpligt att kasta bort buskens grenar som är större än en given diameter.
  • Om vintern kännetecknas av långvarig frost under -20 kan vinbär inte odlas på det öppna fältet .… Bygg ett växthus åt henne. Dess inre utrymme ska vara vindtätt. Vid svår frost värms växthusrummet upp med elektriska värmare eller en spis.

Kränkning av tekniken för transplantation och reproduktion av buskar är fylld med en låg överlevnad av sticklingar. Det betyder att av 10, till exempel, kan bara 1–3 sticklingar framgångsrikt slå rot, de återstående 7–9 kommer helt enkelt att dö innan de kan slå rot . Denna procedur kan inte utföras på vintern, med frekventa frost: vegetation, som effektiviserar tillväxten av nya äventyrliga rötter, manifesterar sig inte vid temperaturer under +1 på något sätt.

En stjälk som inte har upprättat en "mat" -förbindelse med marken kommer att frysa, och i den första upptiningen, när den är död, kommer den helt enkelt att ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialanskaffning

Sticklingar för vår- och höstplantningar används lignifierade. Sommarskott tas av ettåriga - och växer inte i marken, utan startar de första rötterna i vattnet.

Sommar

Det rekommenderas att klippa vinbär på sommaren utan att använda jord, utan vattenmiljö … Skär av en ny, icke-lignifierad årlig skott över nivån på knoppen som den har blommat från. Doppa den i en burk färskt vatten. Det är lämpligt att hålla vattnet lite - åtminstone några timmar - så att klor och vätesulfid kommer ut helt. Detta gäller även grundvatten som pumpas ut ur brunnen och kranvatten.

Även om din "vodokanal" renar vatten från behållare i enlighet med GOST och i enlighet med alla regler för sanitära och epidemiologiska tjänster, det rekommenderas fortfarande att försvara det . Skjutlängd - högst 20 cm.

För att stimulera rotbildning kan en liten mängd rot (stimulerande läkemedel) lösas upp i vatten - men inte vid en högre koncentration än vad som anges i dess instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren och hösten

Handlingssekvensen vid uppfödning av vita, röda eller svarta vinbär är ungefär densamma . På våren görs sticklingar i mars, innan knopparna börjar blomma på befintliga vinbärsbuskar, på hösten - i slutet av september eller i början av oktober, beroende på region. Material - årliga, men brunklade skott. Du kan också använda skott som är upp till flera år gamla, men deras överlevnad är i detta fall mycket lägre.

För skärning, använd en beskärare eller en slipad präst eller vanlig kniv. Det är omöjligt att pressa barken och andra ytskikt vid snittplatsen .… Toppen skärs vinkelrätt mot tillväxtriktningen för den gren från vilken skärningen skärs, botten skärs snett i en genomsnittlig vinkel på 55 grader. Skärning utförs på mitten av grenen . Om det krävs transport av sticklingar, lindas de in i en fuktig trasa och läggs i en plastpåse.

Bild
Bild

Röta

Om allt görs korrekt, kommer vinbärsskottet att slå rot om tre veckor . Om detta inte hände en månad senare, och inga tecken på oavsiktliga rötter är synliga, tog flykten i en burk med vatten inte rot och dog. Vattnet i banken måste successivt bytas ut, vilket förhindrar bildning av anka från alger. Placera inte behållaren på en plats där solens strålar slår direkt: det ska vara mycket ljus, men det är tillåtet att spridas. Eller så kan du ersätta den med en konstgjord - från lysdioder i varma färger (men inte en rödorange nyans).

Röta i en kruka är endast möjlig om följande villkor är uppfyllda

  • Sticklingar 6-7 knoppar långa fastnar i en blandning av torv och svart jord så att så att överst, över gränsen mellan land och luft, finns det bara 2-3 .
  • Dålig jord som lera ska inte användas … Marken måste vara chernozem och torv och torv läggs till för att underlätta det. Det är svårt för de embryonala rötterna att övervinna lagret av komprimerad jord. Om du inte blandar jorden med torv och torv, kommer sticklingarna inte att gro, utan dör.
  • Var noga med att tillsätta sand eller vermikulit till botten av burken med hål . Jordlagret i krukan måste "andas" - rötterna andas, eftersom de kommer att dö utan luft alls.
  • Behandla snittplatserna med trädgårdslack, vax eller paraffin … Detta kommer att förhindra fuktförlust och sönderfall och göra skottet till damm.

När allt är gjort korrekt: sticklingarna gror i växthus (+ 5 … +20) förhållanden, med regelbunden vattning kommer de övre knopparna att blomma. Undvik att blomma och frukta - näringsämnena från sticklingarna kommer att fokusera på tillväxten av sina rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

På våren, i måttligt varmt väder, planteras rotade sticklingar på sin permanenta plats. För att inte transplantera dem flera gånger, förbered en plats på platsen i förväg genom att gräva upp marken och välja främmande vilda rötter från den . Det är tillåtet att plantera vinbärsbuskar nära fruktträd - så att säga "odlad" symbios, men alla andra grödor, till exempel trädgårdsgrödor, rekommenderas att planteras bort från vinbär så att de inte kämpar för näringsämnen emellan.

Platsen måste vara delvis skuggad - för de södra regionerna, där sommarvärmen och temperaturen i solen över 40 grader kommer att bränna ut buskarna. För "mittfältet" bör platsen där vinbären växer vara helt solig - i de flesta fall finns det ingen sådan värme där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att odla vinbär, som alla andra bärgrödor, är endast möjlig med noggrann omsorg .… Det minsta ogräs som stör odlingen måste förstöras vid roten. De avskurna ogräset kan läggas under busken - de torkar ut och förvandlas till en sopkull, vilket förhindrar fuktförlust även i värmen, efter kvällen eller tidig morgon vattning av buskarna, och fördröjer också tillväxten av nya ogrässkott, beröva jorden av ljus. Toppdressing kan bestå i att lägga till ruttnad gödsel (kompost med tre års överexponering), ruttna gräs under vintern och under regnperioden, applicera kaliumgödsel en eller två gånger om året (till exempel i april och juni).

I de södra regionerna mognar vinbär runt mitten av juli. På våren, i mars eller april, utförs den första lossningen av aktivt växande buskar. Tung, fint strukturerad jord - i själva verket är det lera med humus - utspädd med sand i förhållandet 1: 1.

"Slipning" av tung jord under grävning utförs en gång - en och en halv bajonett av spaden i djupet.

Rekommenderad: