Reproduktion Av Vinbär Genom Sticklingar (24 Bilder): Hur Man Förökar På Våren Och Sommaren? Plantera Kvistar I öppen Mark. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Vinbär Genom Sticklingar (24 Bilder): Hur Man Förökar På Våren Och Sommaren? Plantera Kvistar I öppen Mark. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?

Video: Reproduktion Av Vinbär Genom Sticklingar (24 Bilder): Hur Man Förökar På Våren Och Sommaren? Plantera Kvistar I öppen Mark. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Reproduktion Av Vinbär Genom Sticklingar (24 Bilder): Hur Man Förökar På Våren Och Sommaren? Plantera Kvistar I öppen Mark. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?
Reproduktion Av Vinbär Genom Sticklingar (24 Bilder): Hur Man Förökar På Våren Och Sommaren? Plantera Kvistar I öppen Mark. Hur Rotar Man Sticklingar I Vatten?
Anonim

Vinbärsbuskar förökas på två sätt: frö och vegetativ. Den första väljs som regel av de mest erfarna trädgårdsmästarna och främst när de odlar nya sorter. Det andra alternativet tillåter odling av växter genom att dela busken, samt genom lager och sticklingar. Den senare metoden är mödosam men populär. Det är därför det är värt att lära sig allt om förökning genom sticklingar av ett så vanligt bär som vinbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det är ingen hemlighet att trädgårdsmästare inte alltid har en verklig möjlighet att köpa de nödvändiga plantorna. Mot den bakgrunden kommer skärning av vinbär att vara den mest rationella lösningen. De främsta fördelarna, om än en mödosam, men pålitlig metod för att odla en bärväxt, inkluderar:

  • maximal effektivitet;
  • effektiv förnyelse av bär;
  • förmågan att odla vilken mängd planteringsmaterial som helst.
  • ökad produktivitet;
  • minskning av finansiella kostnader för reproduktion till ett minimum;
  • bevarande av alla viktiga kvaliteter av sorten och först och främst smak;
  • föryngring av gamla planteringar.

Naturligtvis är de mest betydande nackdelarna med sticklingar värda att nämna. Det är viktigt att ta hänsyn till att tekniken i samband med överlevnadshastigheten för sticklingar är sämre än att dela busken och avla genom skiktning.

Dessutom kommer denna odlingsmetod att vara mest relevant främst för varma och tempererade klimat. Och detta beror på behovet av att överföra plantorna till en permanent plats på våren.

Bild
Bild

Tidpunkt

Svarta och röda vinbär reproducerar lika framgångsrikt vegetativt. För att uppnå maximala resultat är det dock nödvändigt att följa villkoren och grundreglerna för genomförandet av alla planerade agrotekniska arbeten .… En av nyckelpunkterna i detta är moderplantans tillstånd. Den optimala åldern för sådana buskar är 10 år.

Ympningsproceduren får utföras oavsett årstid. I detta fall är hela algoritmen uppdelad i tre huvudfaser:

  • beredning av planteringsmaterial;
  • rota sticklingar;
  • plantera plantor i marken.

Det är viktigt att ta hänsyn till att detaljerna i genomförandet av varje steg varierar beroende på säsong . I synnerhet är det nödvändigt att plantera ung tillväxt, med hänsyn till klimatfaktorer i varje specifik region.

Till exempel i områden med hårt klimat skördas och planteras sticklingar på hösten respektive våren. I de södra regionerna och områdena i mittfältet förbereds plantmaterial från våren och det överförs till marken från september till oktober för att rota ungarna innan det första kalla vädret börjar.

Bild
Bild

Materialanskaffning

Naturligtvis, för en framgångsrik reproduktion av vinbär på det beskrivna sättet, är det nödvändigt att veta exakt hur man skördar och lagrar sticklingar korrekt . Alternativen för att erhålla och bearbeta framtida planteringsmaterial beror direkt på olika sticklingar. Moderna trädgårdsmästare, när de odlar vinbär, använder apikala, gröna, liksom redan förstyvade segment. Den mest effektiva är odling av växter med den senare. Så från en modergren är det fullt möjligt att skära upp till 4 starka enheter.

Skörd av trästicklingar sker som regel på våren eller hösten, och det utförs parallellt med beskärning av vinbärsbuskar. Det är viktigt att grenens tjocklek är 6–8 mm, och knopparna på den är alla starka och helt friska. Följande punkter bör beaktas:

  • beskärning bör göras med ett exceptionellt väl och korrekt slipat verktyg (sekatörer), som måste desinficeras noggrant innan arbetet påbörjas;
  • det övre snittet ska vara rakt och göras 1 cm från njuren, och det nedre är snett under den nedre njuren;
  • den gröna kronan tas bort;
  • själva grenen måste skäras i segment upp till 25 cm långa;
  • ta bort alla löv för att förhindra fuktförlust.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid skörd av gröna sticklingar är det viktigt att bara välja friska buskar som mödrar. Det bör komma ihåg att alla brister, inklusive smak, kommer att överföras till kommande generationer under vegetativ förökning . Den optimala”leverantören” av det framtida planteringsmaterialet kommer att vara årliga stjälkar 4–5 mm tjocka. Det är från sådana grenar som flexibla och fruktfria processer avbryts. I nästa steg delas arbetsstycket upp i 20 cm bitar och lämnar 2-3 axillära knoppar och blad för varje.

Om det saknas material skulle skärning av sticklingar från topparna vara en rationell lösning. Men i sådana fall är det viktigt att ta hänsyn till den relativt låga överlevnadsgraden. Apikala sticklingar är mycket mer krävande för fukt, jordkomposition och kvalitet, liksom andra odlingsförhållanden. Skörd av sådana skott sker på våren och försommaren. Själva proceduren för att klippa flexibla skott för framtida sticklingar rekommenderas att utföras på morgonen . De separerade grenarna skärs i segment på 10-15 cm med en vass och desinficerad sekatör.

Det är viktigt att sådana sticklingar förvaras i en fuktig miljö tills de planteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotmetoder

Huvudindikatorn för god överlevnad av framtida plantor är naturligtvis utseendet på ett utvecklat rotsystem . Idag är sticklingar rotade i vatten, ett speciellt substrat eller i marken. Oavsett vilken metod som valts, är det enklaste och samtidigt effektiva sättet att öka överlevnadsgraden och stimulera rotningen av sticklingar deras snabba behandling med speciella medel. De främsta fördelarna med detta tillvägagångssätt är:

  • säkerställa en tillräcklig mängd näringsämnen på de platser där rotsystemet bildas;
  • garanterad bildning av rötter, inklusive vid förökning av sorter som är svåra att rota;
  • ökad rottillväxt;
  • den snabba utvecklingen av ett kraftfullt system.

Stimulantia som används för att gro grenar utan rötter är indelade i naturliga och så kallade industriella, det vill säga konstgjorda. Det är viktigt att komma ihåg att de senare endast används i enlighet med instruktionerna från tillverkaren. Men populariteten hos naturläkemedel som är så miljövänliga som möjligt och därför säkra växer nu aktivt. Listan över de mest effektiva inkluderar:

  • honung;
  • potatisknölar;
  • aloe juice;
  • jäst;
  • vatten efter groning av pilskott.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vatten

Inledningsvis är det nödvändigt att plocka upp emaljerade glas- eller plastbehållare med en volym på 250 till 500 ml för sådan rotning av sticklingar. Det är viktigt att knopparna förblir ovanför ytan när den framtida plantan är nedsänkt i vatten. Rotproceduren beskrivs nedan.

  • Den nödvändiga mängden vatten hälls i de förberedda rätterna (behållaren) , sticklingar placeras, varefter de måste placeras på fönsterbrädan (bäst från norra eller nordvästra sidan). Vatten i rotningsstadiet ändras inte så att processen inte saktar ner, men färskt vatten tillsätts regelbundet.
  • Arbetsstyckena förblir i vatten tills de första rötterna bildas (8–10 dagar) . I detta skede kräver sticklingar utfodring, som används som nitroammofoska.
  • När rötterna växer 10 cm , sticklingar planteras i små papperskoppar. Jordens sammansättning är torv, humus och sand i förhållandet 3: 1: 1.
  • Ge måttlig vattning de första tre dagarna efter plantering . I framtiden krävs bevattning med 2-3 dagars intervall. Samtidigt är det viktigt att kopparna med plantor är på en väl upplyst plats.

En månad senare bör behållaren med planteringsmaterialet tillfälligt överföras till frisk luft (till exempel till balkongen) för härdning. De börjar med 15 minuter, sedan är varaktigheten av sådana "promenader" en dag.

Inom 10-14 dagar kan plantorna flyttas till sin permanenta bostad.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det öppna fältet

Under förhållandena i de norra regionerna, med beaktande av alla särdrag i klimatet och, viktigast av allt, allvarliga och ganska tidiga frost, är sticklingar rotade i speciella behållare med jord innan de planteras för permanent uppehållstillstånd . I sådana situationer är jorden en blandning av lika stora mängder sand och svart jord. Samtidigt används speciella medel framgångsrikt för att stimulera utvecklingen av rotsystemet.

Trädgårdsmästare som odlar vinbär i mildare klimatförhållanden gör annorlunda. Ofta i de södra regionerna gror sticklingar direkt i det öppna marken, och sådana agrotekniska åtgärder faller under höstmånaderna. Ett obligatoriskt föremål i detta fall är att mata växterna med kompost och humus. Förplanteringsmaterialet placeras i stimulantia i 12 timmar, varefter sticklingarna tappas i en vinkel på 45 grader med ett intervall på 20 cm. Det är viktigt att komma ihåg att 2-3 knoppar ska förbli utanför.

Marken måste vattnas rikligt och mulas med kompost eller torv. Nästa steg är ett lock med svart agrofiber, som gör att du kan behålla fukt i jorden och förhindra att ogräs växer. Hål är gjorda i detta material och skär dem tvärs på rätt ställen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I underlaget

I det här fallet är källmaterialet sticklingar som samlats in både på våren och hösten .… Från mars till juni förbereds behållare (krukor med en volym på 0,5 till 0,7 l). Ett dräneringsskikt placeras på botten av dessa krukor, och ovanpå är en blandning av sodajord, torv och sand i förhållandet 3: 1: 1. Ytterligare rotning i det resulterande substratet innebär följande åtgärder:

  • sticklingarna planteras så att 2 knoppar blir kvar över marken, och den nedre är på sin nivå;
  • underlaget komprimeras noggrant med fingrarna;
  • plantering vattnas;
  • spraya sticklingarna flera gånger om dagen;
  • 4 dagar efter avstigning införs nitroammofoska.

I slutet av maj - början av juni börjar plantorna härda och tar ut dem i frisk luft med en gradvis ökning av tiden för "promenader".

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Efter att plantorna blivit ganska utvecklade och starkare kan de överföras till en permanent plats. När du planterar material är det viktigt att fokusera på följande viktiga punkter:

  • med hänsyn till jordens sammansättning och kvalitet appliceras gödningsmedel i det inledande skedet;
  • vinbär är en ljusälskande växt, på grundval av vilken i svagt ljus ökas avståndet mellan buskarna;
  • planteringsintervaller bestäms också med hänsyn till formen på den framtida kronan;
  • unga växter måste skyddas från drag.

En lika viktig punkt är rätt val av plats för plantering av unga djur . I det här fallet kommer ett av de viktigaste kriterierna att vara växtens särdrag. Till exempel för svarta bär är halvskuggade eller helt öppna områden med en måttlig fukthalt optimal. Det är viktigt att det inte sker någon vattentätning av jorden. Samtidigt föredrar röda och vita sorter väl upplysta och uppvärmda kullar.

Förtjänar särskild uppmärksamhet jordkomposition . För vinbär är sandiga leror, medelstora och tunga leriga, liksom lätt sura och neutrala jordar lämpliga. Man bör komma ihåg att grundvattnet måste passera på 1,5 m djup.

Bild
Bild
Bild
Bild

I samband med kompetent beredning av gynnsam mark för snabb rotning av unga djur på en ny plats är det nödvändigt:

  • gräva upp det valda området en säsong innan du planterar på en bajonett, tar bort ogräs och deras rötter;
  • på våren tillsätt kaliumsulfat till toppdressingen, liksom superfosfat;
  • i 2-3 veckor tillsätt 4-5 kg gödsel eller kompost för varje "kvadrat".

Varje hål fylls med en tredjedel med befruktad jord och en planta placeras i den i en vinkel på 45 grader mot ytan. Den återstående volymen är fylld med jord, som är noggrant komprimerad. Nästa steg för att plantera unga vinbär blir vattning (4-5 liter varmt vatten för varje buske). Därefter fylls alla hål helt med jord och vattnas igen (upp till 2,5 liter). Om det är nödvändigt att bilda en buske med maximalt antal skott, bör rotkragen fördjupas med 5-8 cm.

Efter att ha utfört alla ovanstående operationer utförs mulching av stamcirklarna. För detta använder de framgångsrikt:

  • torv;
  • nålar;
  • kompost;
  • torra löv;
  • halm och hö.

På ett liknande sätt kommer det att vara möjligt att på ett tillförlitligt sätt skydda unga för vintern. På våren tas all mulch bort så att rötterna på unga buskar inte ruttnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Huvuduppgiften för varje trädgårdsmästare som vill odla en bra bärträdgård på platsen är att skapa optimala förutsättningar för utveckling av vinbärsbuskar, särskilt under det första året efter plantering . Nyckeln till framgång i det här fallet blir den rätta jordbearbetning, snabb vattning, regelbunden utfodring samt systematisk beskärning.

Först och främst bör uppmärksamhet ägnas åt jorden, nämligen dess lossning och borttagning av ogräs. Sådana agrotekniska åtgärder utförs minst en gång var 2-3: e vecka. Detta ger fri tillgång till fukt till rötterna på unga växter under vattning. Det är också viktigt att tänka på att vinbärens rötter ligger i markens övre lager. Baserat på detta bör det lossas till ett djup av högst 8 cm (i radavstånd upp till 10–12 cm) för att inte skada rotsystemet.

En lika viktig del av vården är organisk mulching . Det håller fukt i jorden, förhindrar odling av ogräs och gör det också möjligt att lossa områden direkt nära buskarna mindre ofta. Nu använder många trädgårdsmästare agrofiber eller svart film som ett pålitligt täckmaterial. På sommaren kommer detta tillvägagångssätt att undvika att lossna. För att förbättra markluftning, befruktning och annat arbete tas locket bort på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten har växtvård följande funktioner:

  • tung lera grävs upp till 8 cm djup och lämnar klumpar för att behålla fukt;
  • sandlammet måste lossas 5–7 cm med en trädgårdsgaffel för att bevara rötterna;
  • höstplantering av sticklingar ger inte befruktning;
  • den första delen av toppdressing för varje buske är en blandning av kompost (5 kg), superfosfat (50 g) och kaliumsulfat (15 g).

Matningsområdet beror på placeringen av huvudrotmassan. I situationer med vinbär ligger den under buskens krona, och i vissa fall lite utanför den. Från och med det fjärde levnadsåret befruktas växter årligen med urea med en hastighet av 20-25 g per enhet. På sommaren kräver vinbär komplex organomineral utfodring i flytande form. Deras introduktion kombineras som regel med vattning. Mullein och fågelspillning späds ut med vatten i proportionerna 1: 4 respektive 1: 10. I det här fallet är förbrukningen av den första 10 liter per "kvadrat", och den andra - från 5 till 10 liter. Det är tillåtet att ersätta organiska komponenter med den så kallade Riga-blandningen, som innehåller kalium, kväve och fosfor. Lös upp produkten i ett förhållande av 2 msk. l. 10 liter vatten och tillsätt från 10 till 20 liter för varje vinbärsbuske.

Förutom allt ovan är det viktigt att komma ihåg det vinbär är en fuktälskande växt som behöver regelbunden och riklig vattning, särskilt under torra perioder . På grund av brist på fukt är det möjligt att frysa på vintern, bär faller av innan de mognar.

Det rekommenderas att ägna särskild uppmärksamhet åt bevattning i stadierna av aktiv utveckling av buskar och bildning av äggstockar, samt mognad av frukt och skörd. På hösten krävs vattenladdningsbevattning, vars djup är upp till 60 cm med en förbrukning på upp till 50 liter vatten för varje kvadratmeter bär.

Rekommenderad: