Hur Förökar Man Buxbom? Hur Förökar Man Det Genom Sticklingar På Sommaren? Det Snabbaste Och Enklaste Sättet Att Reproducera Hemma. Hur Rotar Man En Kvist?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Buxbom? Hur Förökar Man Det Genom Sticklingar På Sommaren? Det Snabbaste Och Enklaste Sättet Att Reproducera Hemma. Hur Rotar Man En Kvist?

Video: Hur Förökar Man Buxbom? Hur Förökar Man Det Genom Sticklingar På Sommaren? Det Snabbaste Och Enklaste Sättet Att Reproducera Hemma. Hur Rotar Man En Kvist?
Video: How to Grow Boxwoods from Cuttings in Water 🌱💧 2024, April
Hur Förökar Man Buxbom? Hur Förökar Man Det Genom Sticklingar På Sommaren? Det Snabbaste Och Enklaste Sättet Att Reproducera Hemma. Hur Rotar Man En Kvist?
Hur Förökar Man Buxbom? Hur Förökar Man Det Genom Sticklingar På Sommaren? Det Snabbaste Och Enklaste Sättet Att Reproducera Hemma. Hur Rotar Man En Kvist?
Anonim

Boxwood kallas också buxus. Denna växt är en vintergrön buske, med sin hjälp kan du skapa både häckar och en mängd olika kompositioner på tomterna. Reproduktion hemma är inte svårt. Vi kommer att berätta om metoderna och invecklingarna i proceduren i artikeln.

Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Det finns tre huvudsakliga sätt på vilka boxwood reproducerar. Dessa är frön, sticklingar och sticklingar. Den lämpligaste tiden är vår och höst, men experter rekommenderar att operationen utförs på hösten, detta bidrar till tidig anpassning av plantor till nya förhållanden och deras mer aktiva tillväxt. För att förbereda planteringsmaterial måste du vara uppmärksam på friska buskar 2 år och äldre.

Fertil och ganska lös jord är det bästa valet för plantering. För snabbare rotning kan du använda mini växthus.

Bild
Bild

Med sen skörd av plantmaterial kan reproduktion utföras hemma på vintern. På våren kan plantorna placeras på en ny plats i det öppna fältet . Det svåraste sättet att föröka denna växt är med frön. Denna metod används sällan ens av erfarna trädgårdsmästare, eftersom det tar mycket tid och kräver tålamod.

Bild
Bild

Sticklingar

Skörd av plantmaterial kan utföras när beskärning av busken görs. Sticklingarna ska vara mindre än 20 centimeter långa och barken ska vara slät och intakt . Dessutom måste var och en ha minst två levande knoppar. En skarp kniv används för skärning, och vinkeln bör vara cirka 45 grader. För rotning ska de nedre bladen klippas av och själva skärningen placeras under den erforderliga tiden i en rotbildande lösning. Därefter begravs de vertikalt i bördig jord med ett dräneringsskikt.

Avståndet mellan plantorna bör vara cirka 15 centimeter.

Därefter vattnas och mullas växterna. Sedan ska de vara täckta i ungefär en månad.

Bild
Bild

Efter denna period börjar rotsystemet utvecklas . Om vi talar om de södra regionerna i vårt land, bör landningen utföras i slutet av september eller början av oktober. I kallare klimat görs proceduren bäst under sensommaren eller början av hösten.

För att rota sticklingarna måste de ständigt vattnas och ventileras.

Vattning utförs på kvällen när solen blir mindre aktiv . Vid transplantation bör en jordklump bevaras på rötterna - detta skyddar dem från skador. Om sticklingar skördas på sommaren kanske de inte hinner bli starkare, vilket hotar deras död. Därför är det bättre att bestämma i förväg över sticklingstiden.

Bild
Bild

Hur förökas genom att skikta och dela busken?

Denna metod anses av många vara den enklaste. Den tveklösa fördelen är att proceduren inte är knuten till en specifik tid, den kan utföras från vår till höst. Du kan använda buskar som är äldre än två år . En extern gren väljs på dem. Det ska vara nära marken. Därefter grävs en 15 centimeters dike. Grenen fästs på marken med dubbar. Och även tråd eller pinnar bifurcated enligt principen om en slangbotten är lämpliga. För att rotsystemet ska utvecklas tas alla löv bort från grenen och barken skärs något.

Bild
Bild

En gren fixerad i en gräv måste strö med en jordblandning gjord med tillsats av torvmark, humus och torv. Efter det måste du se till att jorden inte torkar ut. Vattning utförs regelbundet. När de första skotten dyker upp görs ett litet skydd för att skydda dem från den brännande solen.

Bild
Bild

Ett annat sätt är division . Detta kan vara en nödvändig åtgärd, eftersom buskarna så småningom kommer att fylla det utrymme som tilldelats dem, även om beskärning ständigt utförs. Detta hotar med brist på näring respektive ljus, dekorativa egenskaper drabbas.

Transplantationen, som i föregående fall, är inte bunden till tid.

Där buxbom kommer att skilja sig från busken, undergrävs jorden . Rotsektionen, som har friska skott, skärs försiktigt av med en kniv eller spade, varefter den placeras vertikalt i ett förberedt planteringshål. Var noga med att hålla marken fuktig. Det komprimeras gradvis.

Bild
Bild

När det gäller vattning och utfodring bör detta göras regelbundet . Plantor kräver samma näring som vuxna buskar. Efter transplantationen måste du skapa en konstgjord halvskugga i åtminstone några dagar - detta skyddar växten och gör att den kan anpassa sig snabbare till nya förhållanden. Även nybörjare trädgårdsmästare kan plantera buxbom på liknande sätt.

Bild
Bild

Växer från frön

Denna procedur utförs ganska sällan, eftersom den har ett antal svårigheter. Att odla från frö är tidskrävande och kräver också betydande ansträngning från odlaren. Först och främst måste du ta hand om insamling av frön. Busken beskärs ganska ofta, och därför har fröet inte tid att mogna . Följaktligen måste trädgårdsmästare lämna flera grenar utan att klippa dem.

Fröinsamling utförs under hösten.

Buskens frön är ganska starka och gror inte bra . Ett år efter skörden är de inte längre lämpliga för avel, så när du köper frön i butiken bör du vara mycket uppmärksam på datumet för insamling för att inte slösa tid.

Bild
Bild

Använd speciella lösningar vid blötläggning . Perfekt passform "Kornevin", "Zircon", "Eco-gel" och andra. Detta kommer inte bara att hjälpa fröna att gro mer aktivt, utan också stärka immuniteten för framtida växter, vilket också är viktigt. Fröna ska placeras i lösningen i 20-30 timmar, varefter de läggs på en tät, fuktig trasa och täcks. Grosprocessen kommer att ta ungefär en månad. Under denna tid måste tyget återfuktas regelbundet för att skapa en bekväm miljö. Groddarna riktas nedåt.

Dessutom rekommenderar trädgårdsmästare stratifiering. Det har en gynnsam effekt på frön, vilket ökar grobarheten.

Bild
Bild

Till att börja med blötläggs fröna i vatten eller en speciell lösning. Sand bör beredas, som hälls i en liten behållare, varefter den fuktas noggrant. Frön läggs snyggt där ute, avståndet mellan dem ska vara ungefär en centimeter . Våt sand läggs också ovanpå. Därefter tas behållaren bort i kylskåpet på hyllan, som är avsedd att lagra grönsaker, i ungefär en månad. Under denna tid är det nödvändigt att kontrollera att behållaren inte fryser eller torkar ut. En månad senare avlägsnas den till en varm plats och täcks med ett lock. Efter 3-4 veckor börjar frön kläckas.

Bild
Bild

Frö planteras uteslutande i lös jord . Dessutom kommer det att vara användbart att tillsätta krossat skum eller perlit till det. Dräneringsblandningen, köpt i butiken eller beredd själv, läggs i en behållare. I botten görs små hål i förväg genom vilka överskott av vätska kommer att lämna under vattning. Om jorden är gjord av dig själv, rekommenderas det starkt att kalcinera det eller desinficera det med speciella preparat.

Det är bäst att förbereda din egen lilla behållare för varje frö. Detta kommer att ge dem sinnesro under en längre tid.

Plastmuggar kommer att göra . När det märks att rotsystemet har vuxit så mycket att behållaren är full måste du transplantera buxbomen i marken eller i en större kruka.

Bild
Bild

Därefter är det nödvändigt att regelbundet vattna växten och gödsla jorden. Den första utfodringen sker en månad efter frögroning . Komplexa mineraltillskott är det bästa alternativet. Därefter utfodras cirka två gånger i månaden. Så snart det blir varmare ute måste plantorna härdas. För att göra detta exponeras de i ett växthus eller skuggad plats utan drag.

Bild
Bild

Transplantera en växt till en permanent plats

Landning i öppen mark förtjänar särskild uppmärksamhet. Groddarna ska bli tillräckligt starka, de kan bara planteras efter det . På vintern är det bättre att skydda ung tillväxt, det tar skydd tillsammans med moderbusken. Om lagren är på ett betydande avstånd kan du använda grangrenar. Modergrenen separeras från växten med en sekatör. För att säkerställa rötternas säkerhet bör jorden grävas lite.

Plantorna klipps, men man måste vara noga med att var och en har en liten del av modergrenen, detta kommer att hjälpa till att bilda ytterligare rötter.

Bild
Bild

Tomten är förberedd i förväg, annars kommer rötterna att ha tid att torka ut . Om möjligt lämnas en jordklump runt rötterna, detta kommer att rädda växten från stress och hjälpa den att anpassa sig snabbare till nya förhållanden. Marken är väl fuktad, gödningsmedel appliceras - detta gör det möjligt att mata plantorna bara ett år senare. För att göra plantan så bekväm som möjligt kan plantorna placeras under skydd i en månad. Huvudpunkten i framtiden kommer att vara markfuktighet - den ska vara optimal, inte för torr och inte översvämmas med vatten.

På hösten är sticklingarna också skyddade, bara under skydd kommer de att kunna överleva vinterkylan det första året efter plantering.

Bild
Bild

När det gäller buxbom som erhållits från frön, bör planteringen göras mot slutet av sommaren. I det här fallet kommer anläggningen att kunna anpassa sig till nya förhållanden och bli så stark som möjligt innan det första kalla vädret börjar. Mulching bör utföras med torv, kompost eller gödsel.

Bild
Bild

Ytterligare vård

För att odla en stark och vacker växt måste du ge den ordentlig vård. Han behöver inte speciell jord, men det är bättre att välja en bördig. Tillväxt bildas bäst om jorden andas. I dålig jord kommer all kraft att gå in i bildandet av krondensitet . Det finns ingen anledning att täcka buxbom för vintern, med undantag för unga och svaga växter. Men man bör komma ihåg att i vissa fall kan kall vind och direkt solljus orsaka betydande skada. Därför är det bäst att täcka växten med säckväv eller en sköld vid en sådan tidpunkt.

Bild
Bild

Kronans bildning förtjänar särskild uppmärksamhet . Trädet kommer att behöva klippas årligen under sommaren. Endast skott som är brända i grunden kan bearbetas. Formen kan vara vilken som helst, allt beror på trädgårdsmästarens preferenser. En boll, en pyramid och en fyrkant ser lika bra ut.

Man bör komma ihåg att proceduren uteslutande ska utföras under växtsäsongen, om det behövs kan mängden ökas upp till tre gånger.

Bild
Bild

Om buxbom växer hemma, kanske temperaturen inte övervakas. Ibland bör du fortfarande ta växten ut i det fria. Den ska övervintra på en sval plats, dessutom måste den vattnas mindre ofta. Vattning är vanligtvis rikligt, eftersom jorden måste vara fuktig . På våren bör busken oftare utsättas för fönstret eller balkongen, under solens strålar. Dessutom bör man inte glömma utfodringen som är nödvändig under aktiv tillväxt. Gödsel appliceras 2 gånger i månaden.

Rekommenderad: